Přejít na obsah

kam investovať???


Doporučené příspěvky

Z mého pohledu by tudíž měls mít smluvně ošetřené náklady na skladování (archivaci), pro mě za mě třeba jen ve stylu proplacení těch archivačních nákladů v případě, že si ten čaj nechám a vypiju si ho, protože v tom případě bys byl opravdu samaritán. 

 

Super shrnuti Happy...tohle mi prave taky nedava logiku a kdo je potom ten potencionalni kupec?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Happy 88:

- Je to přesně jak píšete - limitem je velikost trhu a jeho schopnost takové čaje absorbovat, na druhou stranu by to nemusel být tak nutně problém, pokud budeme uvažovat v horizontu EU, ne jen ČR a SR.  Nicméně ano, tak to přesně je a to také celou dobu píšu, protože jinak by to samozřejmě byla zlatá žíla. Druhý problém je, že čínský čaj nelze legálně reimportovat do Číny, je tedy nutno si vystačit právě s trhem lokálním. Miliony v žádném případě, je to fakt hobby investice v poměrně omezené velikosti.

- archivační poplatky jsou věc, nad kterou ještě přemýšlím, rozhodně je pravda, že minimálně v případě, že by klient čaj chtěl prodat předčasně nebo si ho nechat by byly poplatky na místě, ostatně v Asii je to relativně standardní komerční služba.

- jak jsem psal, pro mne je to prostředek jak přitáhnout k čaji úplně jinou klientelu a tudíž si budovat trh, který v tuto chvíli neexistuje. Takže ten přínos vidím hodně v kontextu zvýšení prestiže obchodu a získání nových zákazníků.

- a další motiv je, že po několika letech velmi zoufalé životní situace po rozvodu dávám obchod znovu dohromady a prostě nejsem v pozici tu investici na deset let udělat sám. Jistě že by to bylo nejlepší...

. ty cenové nárůsty u dobře vybraných čajů jsou fakt enormní. Já třeba v roce 2008 prodával čaj za nějakých 5000, který dneska stojí 35000... Pár let zpátky jsem prodával pu erhy které dneska stojí dvou třínásobek... Takže v tomhle bych se nebál. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Rodkopf - moje výhoda je, že ty čaje prodat dokážu. Když ne jako celý kus, tak rozvážené po vzorcích (10 nebo 25g) s navýšeným profitem. Ale samozřejmě je nutné velmi pečlivě dbát na zmíněnou velikost trhu a nenabídnout víc, než je opravdu reálné prodat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak ten kupec je (ma byt hadam) asi ktokolvek z vsetkych tych, co davaju tie nekrestanske peniaze za cajicky co pred desiatimi rokmi stali desatinu. Ale OK, investori chcu nakupovat "perspektivne" caje a spekulovat na ich zhodnotenie za 10 rokov... nic proti tomu. Ty im dokazes (udajne) poradit ktore caje si vybrat a este mas aj techniku/priestory na riadne skladovanie. Unika mi, preco by si mal investorom este nieco vyplacat, ved to oni by mali paltit Tebe za proadenstvo a tu techniku/proestory ci? A kde je tam nejaky ten vyvar pre Teba, ibaze by si im uz na zaciatku predaval tie investicne caje "draho".

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Cali: pokud bych prodával draho, tak bych platil "drahé provize" a drahou garantovanou výkupní cenu :) To by nedávalo smysl. A jak jsem psal, jde samozřejmě koupit čerstvý čaj a spekulovat, že za dvacet let bude stát randál, ale odhadnout tohle je daleko těžší, než odhadnout čaj, který už teď je patnácti, dvacetiletý a je jasně nastavený trend, jak se chová jeho cena. 

Ale máte všichni pravdu, že bych se neměl bát si za spojené služby také něco říct a ne jen dávat :) Ty parametry budu případně muset přenastavit, respektive modifikovat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Chci se zeptat na 2 jednoduchy veci, pokud do toho budu investovat:

- z ceho plyne profit na pokryti Vasich provoznich nakladu (jedno jestli jsou 1k nebo 1m / mesicne)?

- vzhledem k tomu, ze jde o spekulaci na budouci rust ceny, kdo absorbuje ztratu, pokud caj neporoste 10% rocne ale o 10% rocne klesne?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ajaj: 

 

- já bych rád s každým zájemcem předem mluvil, opravdu bych rád budoval s tím člověkem nějaký další vztah k čaji 

 

- nevím, jestli je to korektní, ale přišel jsem si pro radu tak to řeknu jak to je - když budou dokupy investice třeba za 500 tisíc, tak odložím bokem provize na 5 let (tedy polovinu - 250 000) a za tu druhou polovinu koupím archivní čaje s malým investičním potenciálem ale zato s potenciálem rychlého prodeje s dobrým profitem (tento obchod standardně dělám, takže to není spekulace, že prodám. Vím co mohu a mám koupit a jak a komu to prodám), takže tu polovinu za ten rok zdvojnásobím (takže mám 250 000 odloženo a 500 000 v ruce. No a zase - po roce pošlu 10% - tedy 50 000 a doplním stav tak, aby tam byla rezerva na pět let (tedy dodám 50 000) a peníze znovu otočím během toho roku na dvojnásobek - čímž se budu postupně i já dostávat do profitu (i když budu počítat pokrytí svých nákladů, tak druhý rok otočím řekněme 350 000 a za ten rok zdvojnásobím na 700 000 - atd). Po pátém roce začnu rezervu navyšovat tak, aby v desátém roce byla rezerva v ceně garantovaného výkupu a zbytek je na mé náklady a profit. 

V tom archivu je na prodej krom investičních čajů také stovky kusů čajů velmi cenově dostupných, které ale na trhu vůbec nejsou vidět a je po nich hlad. Což je přesně to, co bude generovat ten profit. Ale když to povezu celé, bude moje cena a náklady samozřejmě lepší, než když to budu kupovat postupně. Takže i tam je něco maličko hned do začátku. 

Ta čísla berte jako modelový příklad prosím. Samozřejmě nejsem debil a počítám s velkými rezervami, aby to pořád vycházelo

 

- a to je i odpověď na druhou otázku - kdo pokryje stav, kdy k zhodnocení v reálných tržních cenách nedojde. Pokud nedojde jde to riziko za mnou a je kryto výše popsaným způsobem.

Upraveno uživatelem zdenek.prachar
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

10% roční zhodnocení neznamená, že za 10 let máš z 1 milionu 2, ale ve skutečnosti 2.6 miliónu. To je dost velký rozdíl.

 

Pokud však umíš ročně zdvojnásobit investované peníze (viz Tvůj poslední příspěvek - nechám stranou 250 a zdvojnásobím je), pak nechápu ty čachry okolo. Vezmi si americkou hypotéku na byt, ty 2-3M co ti půjčí na 6% za rok zdvojnásob, a tak to dělej každý rok. Nikoho k tomu nepotřebuješ a budeš si žít jako král.

 

Jestli chceš dělat fond kvalifikovaných investorů (ten je od 1M investice výše), jako to třeba dělá winemanagement.cz, tak Tě čeká hodně papírování a hodně běhání po úřadech. A pokud Ti to výnosově nebude fungovat, tak Tě čekají bezesné noci, kdy budeš mít strach, jak a z čeho ty peníze lidem vrátit.

 

Není nic horšího, než si hrát s cizími penězi.

Upraveno uživatelem Vjace
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

10% roční zhodnocení neznamená, že za 10 let máš z 1 milionu 2, ale ve skutečnosti 2.6 miliónu. To je dost velký rozdíl.

 

Asi je to mysleno fixne 10% z puvodni castky rocne. 

 

Zdenku jeste dve veci k promysleni:

- ty caje by musely byt nejak pojistene, jestli je to nejak mozne. Preci jen je to asi nachylna komodita, tak at je to ostetrene, kdyby se neco stalo. Nebo riziko je na majiteli?

- A jinak jaka je historicky vyvoj cen? Jestli beres poslednich 10 let jako meritko, tak to byla podle me jedna z nejvetsich jizd, ktera se uz moc opakovat nebude. 

Umeni a Hodinky trhaly rekordy, oldtimery sly klidne 300% nahoru.

 

Ale jinak klidne neco malo koupim, je to zajimave.

 

 

EDIT: 

"Ja vzdycky kdyz nekde ctu garantovany vynos, tak mi beha mraz po zadech."

 

Souhlas. Jak rika Vojta, tahle formulace by Ti mohla pekne zavarit. 

 

Upraveno uživatelem Rodkopf
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Moc vám všem děkuji za čas a ochotu sdílet své znalosti a zkušenosti, vážím si toho.

 

Jak jsem už psal, celý ten projekt je ve fázi nápadu, takže každý problém, který v něm vidíte, je pro mne důležitý a je to něco, co celou věc může buď pomoci udělat opravdu dobře a nebo včas zjistit, že to je celé blbost. Současně je pro mne fakt extrémně důležitý aspekt, že chci k čaji přivést úplně nový typ zákazníka, lidi, kteří dnes čaj úplně míjejí. A je pro mne důležité budovat s tím zákazníkem vztah. Ne dej mi peníze, za deset let se uvidíme. Ale naopak, přijď ochutnat, jak se čaj vyvíjí, vezmi přátele a pozvi je na ten "svůj" čaj, udělej si z čaje součást života jako z kávy, vína či whisky.

 

Co určitě chci je, aby ta investice byla do konkrétního kusu/kusů čaje. NE do žádného portfolia. Jednak si myslím, že budovat vztah ke konkrétní věci je daleko snazší, jednak mi to přijde daleko víc fér směrem ke klientovi.

 

On už na trhu jeden člověk, který něco takového nabízel byl/je. Jenže jeho přístup je kupte si u mne čaj a já Vám slibuju, že bude už jen dražší. A zatímco ho budete mít, my budeme budovat trh, abyste ho měli kde prodat. Jenže poslední dva příspěvky na jejich webu jsou z 2015 a 2017 a v tom posledním sdělují, že pozastavují prodej... To podle mne není k zákazníkovi úplně fér. Pokud jsem přesvědčen, že ceny porostou, mám za to nést nějakou (spolu)zodpovědnost. Otázka je, jestli tak, jak byl původní plán, je to vůbec únosné.

 

Cenová analýza nevychází z posledních deseti let, ale z posledních 25 let. Během té doby dokonce došlo ke krátkodobému zhroucení trhu s pu erhy, které se ale těch opravdu správně vybraných prakticky nedotklo, spíš pročistilo ceny těch průměrných. Vezmu-li střední konzervativní příklad, tak třeba 2003 Xia Guan 8653-3 Beeng Cha začínal v roce 2003 na retailu někde kolem 25 USD, dnes stojí 500 USD. Čaje z Meng Hai TF 2003 a starší prakticky skoro všechny narostly minimálně 20x, ale většinou daleko víc. Opravdu je to čistě otázka správného výběru. Já svým zákazníkům vždycky říkám - když dáš archivovat čerstvej hnusnej čaj, budeš mít za dvacet let starej hnusnej čaj. Když dáš archivovat špičkovej čaj s vysokým potenciálem zrát, dostaneš špičkovej archiv.

 

Z diskuse mi zatím vyplývá:

 

- nastavení těch procent není smysluplné, protože neodráží dlouhodobost investice. Lepší je procenta v čase odstupňovat a v jednotlivých lete postupně zvyšovat. Naopak na první dva roky je nastavit spíš níž než výš.

- pokud mám nést zodpovědnost a náklady za uskladnění a zrání čaje, je fér si za to něco říct.

- vše musí být vyřešeno papírově a právně

 

Každopádně všem moc děkuju za připomínky a názory, budu přemýšlet, počítat a pokud to nevadí, bude-li na co, zeptal bych se...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Škoda, že jsi si neodnesl to zásadní - pokud umíš zdvojnásobit vložené peníze za jeden rok, půjč si několik miliónů na pár procentních úrokových bodů. Bude se Ti lépe spát, než když v tom budou milióny konkrétních fyzických osob. Pokud nebudeš mít dobrý výběr portfolia čajů, bude nová pandemie, lidi budou rádi, že mají na fazole v plechovce a na náboje do pistole, nikdo nebude chtít kupovat drahé čaje, tak se mnohem lépe vypořádáš s bankou, než s fyzickými osobami. Zažil jsme v okolí několik příběhů podnikatelů, kteří nebyli podvodníci, ale podnikání jim nešlo, krachovali a měli napůjčováno od konkrétních lidí. Věř mi, to nechceš zažít.

 

Nehledě na to, že ten Tvůj model počítá s tím, že se ve finále za ty půjčené peníze od lidí zaplatíš šílená procenta, abys si něco vydělal. To nedává ani trochu smysl, když si za pár procent můžeš půjčit v bance.

 

Jinak neber mě špatně - nezpochybňuji, že na čajích jde vydělat velké peníze. Ale nechápu motivaci, proč se o ty zisky dělit s lidmi, podstupovat složité papírování, právničinu, výkazní povinnosti, atd., když to můžeš udělat jednoduše. Čím méně lidem se budeš muset zodpovídat (investoři, úřady, regulátoři, atd.), tím lépe se Ti bude podnikat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vjace - bohužel, vinou výše zmíněných problémů a situace mi aktuálně žádná banka nepůjčí, to je jeden aspekt. Druhý je, že já jsem prostě člověk (a ano, je to strašidelná chyba), který musí dělat věci tak, aby ho fakt bavily. A mne baví ty vztahy, budovat něco kolem toho čaje, kdybych chtěl násobit peníze, budu prodávat levné průmyslově pěstované čaje se spoustou příběhů a omáčky okolo s daleko hezčí marží a profitem a po kontajnerech. Jenže to já neumím (nechci umět). 

Jinak to, co píšete je samozřejmě pravda - ale ono nejde o miliony, myslím, že celkově dohromady milion je strop. Takže jde u jednotlivých klientů fakt o hobby investici. 

Další věc je, že jsem bohužel zažil, jaké to je zklamat člověka, který mi pomohl svými penězi a něco za ně čekal. A tohle už fakt nikdy opakovat nechci a nebudu. Sám jsem v té době přišel úplně o všechno co jsem měl, jen abych udržel svůj obchod, mohl se tomu člověku podívat do očí a celou věc řešit. 

 

Jednoduše řečeno - já vím, že máte pravdu, a to ve všem. Jen je pro mne daleko snesitelnější, dělat věci jak mne baví za málo, než jak mne nebaví za hodně. Když to po sobě čtu, tak si říkám, že jsem asi fakt divnej...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dělat věci za málo s rizikem průseru (co už máš vyzkoušené) ale baví tě oproti možnosti vydělat peníze za minimální riziko ale bez zábavy. Takhle to máš ?

Pokud ano, tak já bych do tvého projektu nedal ani korunu, promiň. Jen můj pohled prostého venkovana. ...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

DavidLC - Tak to přesně mám. Ale dvě věci jsou přeci jen jinak - nejde o zábavu, ale o to, abych ty věci dělal tak, jak si myslím, že se dělat mají a tudíž aby mne to bavilo. Nechci lhát, přikrášlovat věci, prodávat čaje z určitých míst měsíc před tím, než se tam vůbec začne sklízet atd... A průser nenastal kvůli obchodnímu modelu, ale kvůli tomu, že jsem dopustil, aby mne finančně, fyzicky, psychicky a zdravotně zničila bývalá manželka. Samozřejmě je moje vina, že jsem se nechal zničit, ne její, že to zkusila, to je jasná věc. Ale také jsem se z toho poučil a než jsem začal znovu, všechny tyhle problémy jsem si vyřešil za pomoci odborníků tak, aby se nic podobného neopakovalo. A o radu jsem tu poprosil proto, abych to celé, pokud se to kdy vůbec realizovat bude, udělal dobře a bezpečně. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník

DavidLC - Tak to přesně mám. Ale dvě věci jsou přeci jen jinak - nejde o zábavu, ale o to, abych ty věci dělal tak, jak si myslím, že se dělat mají a tudíž aby mne to bavilo. Nechci lhát, přikrášlovat věci, prodávat čaje z určitých míst měsíc před tím, než se tam vůbec začne sklízet atd... A průser nenastal kvůli obchodnímu modelu, ale kvůli tomu, že jsem dopustil, aby mne finančně, fyzicky, psychicky a zdravotně zničila bývalá manželka. Samozřejmě je moje vina, že jsem se nechal zničit, ne její, že to zkusila, to je jasná věc. Ale také jsem se z toho poučil a než jsem začal znovu, všechny tyhle problémy jsem si vyřešil za pomoci odborníků tak, aby se nic podobného neopakovalo. A o radu jsem tu poprosil proto, abych to celé, pokud se to kdy vůbec realizovat bude, udělal dobře a bezpečně. 

Zdeňku,

ještě jsem si to přečetl a napíšu k tomu něco, protože tohle není dobrý nápad.

Tak předně si nemyslím, že takový produkt je zcela legální nabízet od člověka co prodává čaje. Současně mi z toho vychází, že nebudeš mít úplně silnou pozici ve volných penězích. Tedy v momentě kdy bude problém ty nakoupené čaje prodat (stačí pouze časový), tak se velmi rychle dostáváš do sraček. A to nemusí být, že najednou chtějí prodat všichni. Spleteš se v jednom čaji/na 1/2 roku se zpomalí trh a najednou nebudeš mít z čeho vyplácet. Jak jsi sám říkal, tak Tvá situace není úplně růžová a případný garanční odkup budeš financovat z investorských peněz. Tedy ale i za cenu už s dopředu garantovanou výnosem. Současně z peněz kde ten výnos garantuješ a reálně realizuješ ztrátu. 

Tím jak jsi to popsal se z toho může stát velmi rychle letadlová hra. 

Současně sám říkáš, že Tvůj zd. stav není ideální. Tohle bude strašný stres. Co když se Ti něco stane? Tohle je fakt nápad který věřím, že myslíš dobře. Ale skoro bych si vsadil, že skončí dost špatně. A teď se nebavím o nějaké ztrátě, ale o vězení a nebo člověkem na provaze. Tohle Tě strašně rychle semele a to vlastně čaje můžou jít i nahoru. Stačí nepříznívá souhra okolností. 

 

Jestli si s takovou myšlenkou hraješ. Tak férová cesta jak toto udělat je doporučit nějaké čaje na nákup. Zkus se zamyslet ohledně například nějakých balíku ať v tom nemáš brajgl. Například pokud chcete investovat 5,10,15... tisíc. Vždy ukaž nějaký vývoj těch vybraných čajů nebo jim podobných. Chtěj nějaký nižší poplatek za uskladnění. A následně si řekni o % ze zisku při prodeji. To je standartní nastavení jaké mají fondy vč. toho kvalifikovaného fondu investorů viz výše. Riziko musí nést ten investor a to vždycky. A není to o tom, že bys ho chtěl "podojit" ale hrát si s garantovaným výnosem je vždy nebezpečné. Žádný garantovaný výnos fakticky neexistuje. 

Takže když si řekneš o nějakou symbolickou částku o uskladnění a potom Tvůj model vlastně počítá se ziskem při prodeji. Tak reálně to riziko neseš taky. Když budeš průběžně dávat zprávy o tom co je vhodné prodat, co naopak koupit atd... tak to může fungovat. Ale ani toto není klasický investiční produkt, nakonec ten ani nesmíš poskytovat. Budeš prostě expert na nákup/prodej čajů, tomu rozumíš a to Tě taky baví. Nepouštěj se prosím do věcí kterým nerozumíš a píšu to abych Tě ušetřil velkých problémů..

 

Nechci Tě shazovat. Jen trochu vhledu člověka co tohle roky dělá. Snažil jsem se to napsat polopaticky, ale chytil jsem nějakou rýmičku, tak mi nejede mozek na úplně 100%  :frusty: Tak doufám, že to nevyzní špatně. 

Jen možná, ke mně se dostanou vyšší stovky různých investičních nápadů, firem k prodeji atd. ročně. A některé věci člověk pozná na první dobrou. Jinak čaje já rád, už jsme si o tom psali a těším se až se k Tobě stavím na ochutnávku. A píšu to veřejně, protože tohle je strašně nebezpečné. Nemusí se jednat nutně o podvod (tady by mě to snad ani nenapadlo), ale "garantovaný" výnos většinou končí průserem....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vojta: moc děkuju za upřímný názor a hlavně za Tvůj čas a ochotu pomoci. Fakt děkuju. OK, je jasný, že takhle nastavené je to asi kravina. 

Ale to, co píšeš mi zní hodně rozumně. Jen trochu nefér k tomu kupujícímu :) Ale asi to takhle standardně funguje... 

Budu o tom dál přemýšlet, ale rozhodně budu následovat Tvých rad a rad ostatních. Ptotože pro radu jsem si taky přišel. 

 

Každopádně každý, kdo přispěl radou či názorem je alespoň zvaný na šálek čaje, fakt si vážím toho, že někdo věnuje svůj čas a pomůže radou nebo názorem.

 

Díky moc!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...