Přejít na obsah

kam investovať???


Doporučené příspěvky

před 8 minutami, FraK napsal:

U fondu mimo globalni etf jsou neumerne vysoke poplatky, ktere pohlti vetsinu predpokladaneho zisku. V dlouhodobem horozintu maloktery fond porazi etf.

Předpokládám, že toto se týká i stavebního a důchodového spoření? Zvažoval jsem tyhle dva prodkukty vypovědět a využít ty peníze jinde. Nicméně jako začátečník je momentálně držím, protože si nejsem jistý, zda bych je investoval lépe. Zatím to něco vydělalo, lepší než aby se válely na běžným účtu, ale do budoucna zvažuji přesun už kvůli možnosti čerpání kdykoliv a větší svobodě. No a samozřejmě i pro vyšší zhodnocení. 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Diky statnim dotacim si myslim, ze stavebni sporeni ma dobry pomer rizika a vynosu, ale v zasade hlavne proto, ze se jedna o temer bezrizikovu zalezitost. U penzijka to bude podobne. Ale pokud chces investovat na dobu 10 let a vice, tak jsou urcite lepsi akcie. Nesmis ale panikarit, kdyz ti treba o 20% spadnou. V takovem pripades spis prikup. Plati pro etf. Jinak musis rozumet firme do ktere investujes a vedet, zda mas prodat nebo prikoupit podle toho, jak si firma vede. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, zeptám se zkusenych. Co si myslíte o portálu Rozumnyinvestor.cz jako o zdroji prvotních informací pro drobného investora na kap. trhu? Videa na youtube mi přijdou poměrně zajímavá. Víte o nějakém jiném edukacnim webu do začátku? Diky

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Určitě se tady najde hodně lidí, kteří mají v portfoliu čez. Je nějaký důvod, proč když čez prodal Rumunsko a tím pádem se očekávaná spíše vyšší než nižší divi (i když CFO uvedl, že zisk použiji na snížení dluhu) padají ty akcie tak rychle dolů? 

Upraveno uživatelem PavelSch
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Právě teď, PavelSch napsal:

Spíš jsem myslel z krátkodobého pohledu, před týdnem byl peak skoro 550,- a dneska 528,-. Předpokládal jsem, že to spíš půjde nahoru navíc po tom ozbamebi s prodeji a s blížícími se divi. Nicméně samozřejmě z dlouhodobého hlediska se asi nic zavratneho neděje. 

A pokud je to blbej dotaz, tak se omlouvám :D čumím do toho teprve pár tejdnu a jsem spíš zmatenejsi než o něco chytřejší 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo tak, akcie nebudou zrovna investice s kterou by ses měl stresovat na denní bázi, spíše je to dejme tomu střednědobý nástroj v řádu jednotek let, takže no stres.

 

Upraveno uživatelem Tom4
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Rozdel si budget a nakupuj po castech at pripadne muzes naredit. Hlavne panicky neprodavat/nenakupovat, tim vetsinou udelas vic skody nez uzitku. A jestli chces drzet dlouhodobe, tim mensi stres. 

A zarucenej postup ti stejne nikdo neporadi, protoze neni.

Upraveno uživatelem Prochy68
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zeptám se úplně vlbe, ale má smysl uvažovat např. nad čez kvůli dividendě, když si na to vyčlenim nižší desitky tisíc? Přece jen při ceně 530/akcie za 30 tisíc koupím 55 akcií, což při divi 35kc udělá 2 tisice (- eventuální zdanění) v řeči % je to ale celkem slušných 6,5% + případný růst akcie samotné. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To si ale musis ujasnit sam :) ...je to lepsie ako drzat prachy na sporiacom ucte, sukromne lietadlo si za to ale pravdepodobne nekupis.

Ked to povazujes za nejaku zakladnu investiciu a postupne budes stavat portfolio, tj povedzme za 30k prikupovat 3-4x rocne, dividedny reinvestovat, za par rokov mas z toho slusne portfolio, kde uz bude vysledna ciastka/dividenda zaujimavejsia.

Odoslané z Mi 9 SE pomocou Tapatalku

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...