Přejít na obsah

kam investovať???


Doporučené příspěvky

Rozhodl jsem se zkusit všechny 3 výše jmenované a porovnat, jak si vedou. Není to zcela přesné, vklady jsem nedělal v jeden čas, ale pro hrubé porovnání mi to stačí.

V současné době - ani v jedné platformě nemám zisk, ale to je vzhledem k situaci celkem očekávatelné. 

Nicméně jako vítěze jsem si určil Portu. Nejmenší pokles, dnes má dobrou mobilní aplikaci (z počátku neměla), je nejvíce aktivní - posílá newsletter, různé info a pod. 

Tolik moje zkušenost. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...
před 7 minutami, Moty napsal:

Sorry za začátečnický dotaz, ale přes co mám koupit akcie? 

BH Securities, Patria či Fio? jde mi o pražskou burzu

díky

Roky jedu pres Fio a zadny problem, Patria bude taky OK, to posledni neznam. Koukni na poplatky za transakce, ja osobne jsem linej neco menit takze drobny neresim.

Upraveno uživatelem Prochy68
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vznesu blbej dotaz, tak se mi nesmějte, ale poslední dobou mě napadlo, jestli současný penzijní spoření s výnosy nula-nula-prd nepřeklopit na nějakou, jak to říct, dynamičtější variantu. Do důchodu 20+ let a stejně máím pocit, že ty peníze na něj stejně házím do kanálu, protože v tak dlouhým horizontu nějak nevěřím, že se to všechno ještě 3x neotočí... Co myslíte? Udělali byste to? Díky za názory...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Radikkoukal jsem na to jen zběžně, ale nejsou teď všechny ty dynamický penzijní fondy v mínusu jak sviňe? Já mám ještě to původní penzijko, za 8 měsíců splním podmínku 180 měsíců spoření. Mám tam sjednanou výsluhovou penzi na 50% částky, nevyzná se někdo v tom jak to funguje? Za jakých podmínek se to dá čerpat bez zdanění a ztráty státního příspěvku?

Upraveno uživatelem Waya03
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Předevčírem jsem řešil to samý - starej fond, překlopit nebo ne. Jsem v tomhle lama, ale progooglil jsem se k tomu, že "nový duchodový spoření" je založený na investování do akcií, fondů atd. Všichni tvrděj, že krize ještě přijde, takže by to všechno mohlo jít dolů. Takže zkusím vyčkat tak půl, třičtvrtě roku co to bude dělat a pak to asi někam překlopím. Měl bych teda nakoupit víc za levno a pak by mohl být o to lepší růst.

Ale jak jsem psal, vůbec tomu nerozumím a většinou když takhle něco udělám (ať s rozmyslem nebo bez), tak se to stejně všechno otočí ještě víc dolů.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

1) Současný penzijní připojištění dává smysl jen v případě, že dostáváte od zaměstnavatele příspěvek, kterej byste jinak nedostali (např. v mým případě je to 50k ročně navíc) a nebo jste ultra konzervativní spořitelé

2) O starým typu penzijka nic nevím, u toho co mám já jsou peníze do fondu kterej podle strategie (konzervativní, dynamická, riziková) peníze investuje do portfolia s různým složením - např. dynamické bude mít víc akcií, konzervativní víc dluhopisů. Znovu opakuju, dává to smysl pokud vám zaměstnavatel dává příspěvek, jinak raději investovat mimo. Většina portfolii obsahující akcie hudební teď v mínusu, tzn. spíš bych na to teď nesahal

3) Stará poučka říká - time on the market beats timing the market. Tzn čekat na pomyslný dno je nesmysl.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

[mention=14317]Radik[/mention]koukal jsem na to jen zběžně, ale nejsou teď všechny ty dynamický penzijní fondy v mínusu jak sviňe? Já mám ještě to původní penzijko, za 8 měsíců splním podmínku 180 měsíců spoření. Mám tam sjednanou výsluhovou penzi na 50% částky, nevyzná se někdo v tom jak to funguje? Za jakých podmínek se to dá čerpat bez zdanění a ztráty státního příspěvku?
Ja v prosinci dal zadost o vyplatu tech 50% vysluhovky, holt budou zdaneny 15% (urok a prispevky zamestnavatele).. penize by mely dorazit v unoru.. a pak nekdy na jare ai budu lamat hlavu s prechodem do noveho penzijka.. zatim jsem tomu naklonen, anzto to pak budu drzet asi nafurt...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Waya03 15 let a výběr už jsem využil před pár lety. Přesně jak píše @petr_cha, je tam srážková daň, no ale aspoň nějakej hmatatelnej užitek z toho všeho.

Já jsem teda nekoukal zatím na nic, prd se v tom vyznám, jestli je/není vhodná chvíle, je to u dna, netuším. Jó, příspěvek zaměstnavatele to posouvá někam jinam, to je pravda. Ale jak říkám, horizont cca 20 let je pro mě trochu mimo, jen možná pěkný nedisponibilní číslo někde v online portálu. Tak mě prostě napadlo, jestli tuhle hromádku nepostrčit i za cenu rizika někam... nevím kam, no... Možná to postrčím ke stavu "tak jsem chtěl mít víc, a už nemám nic" :) Každopádně dík za názory.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Radik jestli ty peníze nepotřebuješ, tak to zatím nech, jestli tě sere tam posílat peníze, můžeš snížit příspěvek na minimum a nechat si to jako konzervativní část portfolia. Rozdíl mezi tím co bys tam jinak posílal můžeš dát do něčeho mimo - akcie, dluhopisy, komodity...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 9. 1. 2023 v 22:29, Radik napsal:

Vznesu blbej dotaz, tak se mi nesmějte, ale poslední dobou mě napadlo, jestli současný penzijní spoření s výnosy nula-nula-prd nepřeklopit na nějakou, jak to říct, dynamičtější variantu. Do důchodu 20+ let a stejně máím pocit, že ty peníze na něj stejně házím do kanálu, protože v tak dlouhým horizontu nějak nevěřím, že se to všechno ještě 3x neotočí... Co myslíte? Udělali byste to? Díky za názory...

Ahoj, rozhodne preklopit. Prvni potrebujes premenit stare tzv penzijni sporeni tj transformovany fond do ucastnickeho doplnkoveho penzijniho sporeni DPS. To trva zhruba 1mesic (od 1.dne nasledujiciho mesice ). 
Obnasi to absolvovat (lze i online) investicni dotaznik aby bylo spolecnosti pri zvoleni napriklad dynamicke strategie jasne ze tobe je jasne ze to tam tak musis nechat treba vice jak 10let. Az si zvolis strategii (dynamicka - lze s urcitou procentualni casti nakladat dynamicky =akciove trhy, pak je takovy neco mezi a pak konzervativni = pro ty kteri se blizi konci. ) , tak nasledne doporucuji prenest cele portfolio do nektere investicni spolecnosti s mensi nakladovosti. Vetsinou je to jeste vetsi vyhra nez to nechavat u tech pojistoven, umi lepe zhodnocovat. Napriklad doporucuji Pioneer, conseq taky nebyval spatny. Dulezity ukazatel je TER = celkova nakladovost fondu a pak taky nejake vysledky te spolecnosti. 
Pokud jde o vyber po 15letech, tak pozor, musi se jednat o 15let resp.180mesicu kdy jsi tam posilal ty fyzicky nejakou castku. Nestci, ze ti tam posila zamestnavatel a ty nic. Pak se vybrat da myslim polovina, zaplati se dan ze zisku (mam pocit 15%) a jede se dal. Tu polovinu prostredku se da asi vlozit do nejakeho dynamickeho fondu - investice skrze investicni spolecnost. Neni spatne to udelat pres nejakeho kamarada financniho poradce a vyhnout se tak poplatku za jejich provize. Vyse toho poplatku muze byt 0, ale ten kdo se s tim dela, nastavuje a papiruje z toho ma take 0zisk. Myslim ted zprostredkovatele. Dobrej je Pioneer. Hned pak bych volil treba Conseq. 

Upraveno uživatelem Ondrais
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 2 hodinami, Ondrais napsal:

Ahoj, rozhodne preklopit. Prvni potrebujes premenit stare tzv penzijni sporeni tj transformovany fond do ucastnickeho doplnkoveho penzijniho sporeni DPS.

Ale vždyť to on IMO má (pokud ne tak se omlouvám za mystifikaci). 

Conseq, Pioneer (a jejich fondy životního cyklu) nejsou sice marný produkty, ale pokud se budeme bavit o TER, tak je to taky blbost, z principu budou mít vždycky větší náklady tyhle aktivně spravovaný fondy oproti třeba ETF a nebo robotizovaným platformám typu Portu.

DPS mívá (v závislosti na strategii) nic moc výnos, ALE pokud ti tam zaměstnavatel posílá příspěvek plus státní podpora plus snížení daňovýho základu o tvoje příspěvky, vychází to leckdy mnohem líp (např. u mě to celkem může být 150% mýho vkladu). Moje rada nesahat na ty peníze vychází z předpokladu, že má Radek DPS (kam mu buď chodí nebo nechodí příspěvky), který teď v závislosti na strategii kterou tam dal pravděpodobně teče (vzhledem k situaci na akciových trzích). Vybírat prachy v propadu mi smysl nedává, to může jít rovnou do vedlejšího vlákna Bitcoin )) V tomhle případě mi dává spíš smysl minimalizovat prachy co tam dávám (pokud na to není navázanej příspěvek zaměstnavatele, což třeba u mě je) a nechat to chvíli ležet.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Ondrais, @ragu Díky za rady. Příspěvek zaměstnavatele taky mám, to jediný to asi dělá zajímavější. No zběžně jsem pokoukal a když jsem zahlédl "výkonnost dynamickýho fondu za 2022 v hodnotě cca -14%" (ta čárka před tím není pomlčka, ale mínus), tak si říkám, že to nechám být, protože to bych asi nevydejchal :) Asi se budu řídit heslem "čemu nerozumíš, do toho se neser". Každopádně díky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Rozhodne neni dobry vybirat v propadu. (Od toho by meli byt zy investicni dotazniky aby to lidi pred takovymi kroky odradilo ) Te zaporne vykonosti za 22 bych se vubec nedivil ale to je vyvoj ekonomik v ten rok, coz je pochopitelny. Takovy veci se deji a naopak je dobre tam v takovych propdech davat vic penez pro budouci rust, tim se ty ztraty vyrovnaji v delsim horizontu. Bavime se tedy obecne. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Conseq měl v 2021 nějakých +17 %, takže pokud máš letos např. -14 %, je to prostě daň za to, že máš zvolenou dynamičtější variantu, která se houpe nahoru dolů tak, jak akciový trhy. Při horizontu 20 let do důchodu bych to (jak už bylo řečeno) nechal být. Za mě je důležitý si pohlídat, abys tam nesypal víc, než je potřeba. Při platbě přesně 1000 Kč/měsíc maximalizuješ státní příspěvek, při platbě 3000,- měsíc si pak můžeš o 24000 snížit daňový základ. Všechno ale nastavuj s ohledem na toho zaměstnavatele. Tvůj příspěvek by měl totiž myslím být minimálně ve stejné nebo vyšší výši jak příspěvek od zaměstnavatele.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Ondrais, @ragu Tak jsem si to přečetl ještě jednou a pozorně a už trochu chápu. Takže mám (pra)staré "penzijní připojištění", nikoliv "doplňkové penzijní spoření" (DPS). Už chápu "rozpor" mezi oběma radami, kdy jsem v týdnu odpovědi prolétl jen v rychlosti. Tak aspoň jsem si ujasnil co je co :) Díky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...