Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

U nas mame skoro danovej raj, jen te baba na prepazce v komercce nesmi zadat jako ciziho danovyho rezidenta, to pak skoci z 15 na 35%
Ne vsechno nedanis, treba avast vyplacenej v $ danis.

• po 3 týdnech...
Odesláno

chtěl bych se zeptat. Založil jsem brokera trading 212, který umožňuje i frakční odkup ETF.

Rád bych metoda DCA posílal na S&P500 litr nebo dvojku měsíčně, ale teď vybrat měnu.

Co byste doporučili € gbp nebo usd? Slyšel jsem, že je otázkou času a dolar padne, ale zdá se mi pravděpodobnější euro, že půjde ke dnu, ale kdo ví. 

Další otázka - když využiji akumulační a ne distribuční ETF, tak to nemusím danit resp. ani uvádět do danoveho přiznání?

Počítám, že asi nejlepší ETF bude od Vanguard?

A poslední věc - počítám, že to tam budu cpát třeba těch 20-30 let, ale kdo ví. Je mi jasný, nevím, co bude zítra, ale když tam případně díky složenemu uročení bude několik mega, tak co pak? Co daně? Řešil tady někdo tak vysokou částku a výběr? Klidně toto do SZ. :)  Počítám, že během těch 20 - 30 let se může stát cokoliv, od  změny legislativy po krach brokera, nebo fúzi brokera, nebo zlodějina (CEO si to někam ulije a zdrhne - pořád to sice budu mít uložený, ale jen někde digitálně - jistota čísel na obrazovce telefonu je taková zvláštní.

I když pojištěný zrovna trading212 je.... nebo kdo ví, co se může stát. Ve 2050 prej Konec světa. :D 

Omlouvám se za tolik otázek, ale je zde spousta chytrých hlav a na youtube by se ten komentář ztratil. :)

Díky moc za radu a odpovedi😇

Odesláno

Danis jen kdyz prodas do tri let, tz toho se neboj. Jinak asi nejsem fundovanej odpovedet, ja jedu fondy v CZK, ale taky nevim, zda je to dobre

Odesláno
před 53 minutami, Hector napsal:

chtěl bych se zeptat. Založil jsem brokera trading 212, který umožňuje i frakční odkup ETF.

Rád bych metoda DCA posílal na S&P500 litr nebo dvojku měsíčně, ale teď vybrat měnu.

Co byste doporučili € gbp nebo usd? Slyšel jsem, že je otázkou času a dolar padne, ale zdá se mi pravděpodobnější euro, že půjde ke dnu, ale kdo ví. 

Další otázka - když využiji akumulační a ne distribuční ETF, tak to nemusím danit resp. ani uvádět do danoveho přiznání?

Počítám, že asi nejlepší ETF bude od Vanguard?

A poslední věc - počítám, že to tam budu cpát třeba těch 20-30 let, ale kdo ví. Je mi jasný, nevím, co bude zítra, ale když tam případně díky složenemu uročení bude několik mega, tak co pak? Co daně? Řešil tady někdo tak vysokou částku a výběr? Klidně toto do SZ. :)  Počítám, že během těch 20 - 30 let se může stát cokoliv, od  změny legislativy po krach brokera, nebo fúzi brokera, nebo zlodějina (CEO si to někam ulije a zdrhne - pořád to sice budu mít uložený, ale jen někde digitálně - jistota čísel na obrazovce telefonu je taková zvláštní.

I když pojištěný zrovna trading212 je.... nebo kdo ví, co se může stát. Ve 2050 prej Konec světa. :D 

Omlouvám se za tolik otázek, ale je zde spousta chytrých hlav a na youtube by se ten komentář ztratil. :)

Díky moc za radu a odpovedi😇

Možná bych zvážil posunutí nástupu. Někteří predikují pád fondu třeba i o 40%. Já bych počkal a pak tam dal jednorázově větší základ. Zvaž sám.

Odesláno (upraveno)
před 2 hodinami, azeppelin napsal:

Možná bych zvážil posunutí nástupu. Někteří predikují pád fondu třeba i o 40%. Já bych počkal a pak tam dal jednorázově větší základ. Zvaž sám.

No tak s tímhle bych v jeho případě zrovna nesouhlasil. Jo, padnout to může, jako všechno, ale taky nemusí, predikce krachu jsou na internetu už několik let a co? Momentálně menší korekce a nikdo neví, kam to půjde dál. A hlavně, časování neumí nikdo. Navíc v jeho případě, když to spadne, bude tam mít furt relativně málo a aspoň začne levně nakupovat.

Jinak k těm otázkám:

měna - já bych volil USD, ale to je věc názoru. Taky nevím, na které burze chceš ETF nakupovat

Aku vs. kumulovaný ETF - akumulační ETF nevyplácí dividendy, tudíš je nemusíš uvádět každý rok do DP, kumulovaný vyplácí a musíš je uvádět v DP

Vanguard - dobrá volba za mě, ale nelze říct, že je univerzálně nejlepší

za 20 let - nikdo neví co bude se světem, financemi, Trading212,... za 5 let, natož za 20, nemá cenu to řešit

Upraveno uživatelem Muffik
  • po 5 týdnech...
Odesláno

Byl by zde prosím někdo, kdo by poradil ohledně akcií?

Moje milá dělá pro významnou švýcarskou společnost a má možnost za zvýhodněných podmínek zakoupit akcie právě této firmy. Musí je držet 2 roky a zajímá mne jak výhodná ta koupě dtto je. 

Ideálně SZ, děkuji moc 🙂

Odesláno
před 20 minutami, Andrew napsal:

Byl by zde prosím někdo, kdo by poradil ohledně akcií?

Moje milá dělá pro významnou švýcarskou společnost a má možnost za zvýhodněných podmínek zakoupit akcie právě této firmy. Musí je držet 2 roky a zajímá mne jak výhodná ta koupě dtto je. 

Ideálně SZ, děkuji moc 🙂

Tipnul bych si, že půjde o RSU https://www.investopedia.com/terms/r/restricted-stock-unit.asp

Většinou to pro zaměstnance bývá výhodnej dlouhodobej benefit, pokud teda nedělá ve Sberbank )) Koukni se na aktuální cenu a dlouhodobej vývoj tý konkrétní firmy. Víc ti asi poradí někdo fundovanější. 

Odesláno

Až padne rubl na dno, budete nakupovat s vidinou lepších zítřků v dlouhodobém horizontu? Nebo bude po Putinovi (ten režim musí chcípnout) v Rusku rovnou Euro?

Odesláno
před 8 minutami, azeppelin napsal:

Až padne rubl na dno, budete nakupovat s vidinou lepších zítřků v dlouhodobém horizontu? Nebo bude po Putinovi (ten režim musí chcípnout) v Rusku rovnou Euro?

Dělal jsem stejnou úvahu a došel k tomu, že ruský mužik ode mě neuvidí ani korunu, i kdybych měl vidinu jistoty desetinásobku (kdo si todle legendární PR ještě pamatuje?).

Odesláno

ja osobně jsem mamonu podlehl a koupil Gazprom. Po půl hodině si říkám, co děláš blbečku a všechno jsem střelil zpátky.

každopádně jsou teď trhy hodně “citlivý” a šance vydělat / prodělat je hodně vysoká i na jiných trzích. Překvapivě moje celkový portfolio šlo tento týden už 2% nahoru…..čekal jsem něco jinýho

Odesláno

Rubl ani za jistotu stonasobku, to to radsi provarim na cryptu.
Jsem v plusu za tyden asi 10% jak na akciich tak na cryptu. Kdybych pred par mesici nevysypal zbrojovku, mohli byt zne. Ale jinak, vubec z toho nejak nemam radost a ani to ted neni v zajmu moji pozornosti.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Odesláno

Ze pujdou zbrojari nahoru se dalo cekat no, ale je to smutna statistika :(

Ten rubl je docela zajimavy sledovat, mozna je kratkodobej vydelek moznej, kvuli spekulativnim objemum nakupu. Ja bych si teda ale vubec nebyl jistej tim, ze to pujde nejak stabilne zpet nahoru. Kdyz se clovek podiva na vyvoj roky zpet, tak to od menove reformy v 98 v podstate kontinualne klesa. A neni se teda uplne cemu divit.

@Ajaj kde si prosim te koupil/prodal ten Gazprom? Ja teda taky nemam nic ruskyho z principu v planu koupit, ale docela rad bych to nekde sledoval :) a moc nevim, kde se ty rusky akcie vubec sledovat a obchodovat daji?

Odesláno

Pánové,

jak to vidíte s akciema?

Dnes slušnej pád ČEZu, KB ...

Pomalu začínám přesouvat peníze na účet FIO e-brokera. Nakoupit teď, nebo ještě počkat?

Odesláno
V 2. 3. 2022 v 21:43, Zlý Jabko napsal:

Německá výroba obrněných věciček a elektroniky do nich je taky šupem hore, škoda že jsem o nich nevěděl dřív...

Ale tak i u těch renomovaných to skočilo pěkně. Rheinmetall z cca 90 EUR na cca 150 a drží. 

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...