Přejít na obsah

výběr kvalitního kompaktu


Matthew

Doporučené příspěvky

Já mám jako absolutní nutnost ten hledáček, takže za mě RX100 IV, nebo V. Trojka má malé rozlišení hledáčku a VI už má pro mě zas nesmyslný objektiv, který imho zcela popírá smysl této řady. Osobně fotím raději s RX100 MkIV než Nikonem Df, ale já byl vždycky trochu divný  :D Každopádně ten foťáček mám strašně rád. Jakožto uživatel pevných skel mám strašně rád funkci, kdy na pootočení kroužku na objektivu to skáče rovnou po ohniscích 24-28-35-50-70. Jen to menu je na pěst. Profi zrcadlovku, která má 10x víc funkcí dám intuitivně. Tady jsem fakt musel šáhnout po návodu, což je u mě stav krajní nouze.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak já to mám podobně. Mám Canona 5Dmk3 a k tomu skla. Ale protože někam to tahat je takový závazný, tak často fotím mobilem. Neporovnávám to, je to takovej obrazověj zápisník, který kvalitou šplhá k foťákům a na to co se spontánně semele to stačí.

 

Jenže potřeba kompaktu vznikla, jak jsem psal, pro kluka. Pro něj nemá cenu zase kupovat za stejné paníze mobil s lepším foťákem. Teď má tablet Lenovo a ten pro velikost nikam nenosí a jako mobil LG G4s (to "s" je tam důležitý) a ten fotí strašně. Nebo pak mám doma GoPro, ale to má zas specifický pohled na věc kvůli ohnisku.

 

Takže si vlastně říkám, proč ne dobrej kompaktík. On se naučí něco víc, než mačkat to nakreslený kolečko spouště na displeji a já budu mít možnost něco ad-hoc zachytit, protože on to bude všude tahat s sebou :-) 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám to obodbně. Zrcadlovku vytáhnu jen na konkrétní "úkol" ale na cestování beru jen kompakt. Mám starý Fujifilm X10, který se mnou už procestoval svět a nedám na něj dopustit. Líbí se mi jeho retro vzhled a zpracování (plus světelný objektiv apod.) Focení si s ním užívám, oproti mobilu kde to vůbec neřeším, tady nad snímkem automaticky mnohem víc přemýšlím (kompozice, rušivé elementy,...)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 3 týdnech...

Tak já mám doma zrcadlovku Pentax, k tomu pár objektivu a blesk, chtěl jsem, ale něco kompaktnejšího třeba na ryby, cestování apod. Po pročítání různých recenzí a porovnávání fotek jsem pořídil z druhý ruky Olympus e-pl5 se záklaďákem 14-42 a přijde že pak ve spojení s nějakou malou úpravou v PC z toho dokážu vytahat docela dost viz. foto v příloze. Za mě je teda obrovská výhoda výklopnej displej na focení z různých úhlů a ostřící body podle dotyku na displeji a ovládání jedna radost. Mínus je absence hledáčku ale to je zase daň za kompaktnost.

 

Odesláno z mého MotoG3 pomocí Tapatalk

8fe3a9c5e1eb015dee6a43d63ebc0b80.jpg

Upraveno uživatelem Johny65
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...

Ahoj, mám zrcadlovku a řešil jsem podobný ?problém?. Chtěl jsem kompakt, který se mi vejde nejlépe do kapsy u džín a zrcadlovku mi nahradí někde na cestách nebo dovolených, abych se nemusel tahat s těžkou taškou plnou skel. A musím říct, že kupodivu jsem žádnou takovou alternativu ani po několika měsících skoro každodenního hledání nenašel...:) Buď měl kompakt malý čip, malou světelnost, neměl hledáček nebo byl moc velký. Nakonec jsem zůstal u mobilu, který mi na cestách udělá podobnou službu. Mám ho pořád u sebe a v dnešní době už dokáže udělat opravdu povedený fotky. Což neznamená, změny by mé hledání skončilo...:)

Ač mám Nikon, tak pokud bych měl nějaký kompakt doporučit, tak je to Canon G7 X Mark II. Pokud netrváš na hledáčku, tak mi přijde za 14 tisíc jako ideální volba.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já tu mám skoro definitivní tip - Lumix GX80.

Neuděláš chybu.  V poměru cena / výkon je nepřekonatelný. Skvělý 4K video, báječný stabilizovaný čip, který umožňuje experimentovat s redukcí s  manuálními objektivy širokého spektra značek ( od Canonu, přes Nikon, Yaschicu, Pentax, M42 až po Leicu nebo třeba Pentacon Six  nebo Mamiyu ). Možnost RAWu i JPGu, výběr hledáčku i LCD displaye. Dostupné objektivy systému Lumix / Olympus / Sigma.  Nic lepšího v kategorii lehkých kompaktů s výměným objektivem nenajdeš.  Na rozdíl od zrcadlovek, tohle budeš mít pořád v kapse a tudíž uděláš fotky, který by nikdy nevznikly, protože s DSLR se nechceš tahat pořád, pokud nemáš jasný úkol. 16 megapixel je do tisku až na rozměr A2, tedy bohatě dostačující na 99% prací. Doporučuju všemi deseti. Není co řešit  :)

Upraveno uživatelem Cyber
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám ho tedy vymyšlenej s tímhle objektivem, jelikož ho chci fakt kompaktní. https://www.megapixel.cz/panasonic-lumix-g-x-vario-px-14-42-mm-f-3-5-5-6-power-ois

 

Ale za cenu toho objektivu se dá sehnat v setu s tímhle objektivem, což je schíza. https://www.megapixel.cz/panasonic-lumix-g-vario-14-42mm-f-3-5-5-6-ii-asph-mega-ois

Kvalitativně asi budou dost podobný, ale mam podezření, že tenhle bude trochu překážet.

 

Samotný tělo foťáku je ještě o cca 2 tis. dražší, což je ekonomicky nesmysl.

Ber kit s 12-32, nebo tělo a nějaký pevný sklo. Třeba skvělá je 1,7/20mm nebo 1,7/25mm případně širokáč 2,5/14mm. Rozhodně nekupuj motorickej zoom. A pokud to jde, tak hledej pevný skla. Ne žádný hypremega zoomy.  Nevím co s tím chceš fotit, ale zoom je vždycky taková oblečená neoblečená princezna koloběžka. Světelnost nic moc, kresba nic moc, ale hezky ty údaje vypadají na papíru, ale tam Ti to je k ničemu. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No jasně, ale já to chci z 50 % na video. Bez zoomu jsem nikdy nebyl, nedokážu si to představit.

 

A kde je rozdíl 12-32 oproti 14-42?

Ano na video je 80ka právě skvělá. Ale jestli něco není skvělý, tak koukat na zoomovací záběry. 12-32 je mini lehký zoom, se skvělým rozsahem a kompaktní stavbou. Doslova do kapsy. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 3 týdnech...

Co říkáte na Huawei P30Pro (Davide?)?

Má cenu vůbec ještě kupovat kompakt? Když si vezmu starší G řadu Canonů, s kterými jsem toho nafotil asi nejvíc, měly stejnou velikost snímacího čipu. K tomu má P30 opticky stabilizovaný Leica objektiv se světelností 1,6 a další vyfikundace. Není to na vážné focení zrcadlovkou a zbytek mobilem? Což mi potvrdil i jeden profík, který už kompakt ani nenosí.

Upraveno uživatelem Kamil
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...