B.F.G. Odesláno 18. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 18. srpna 2011 Ahojte, mám problém, realitka mě malinko oklamala tvrzením, že byt který bych měl koupit stojí na pozemku, který patří k bytu (volně řečeno). Bohužel při řešení sosb jsem zjistil, že pozemek není součástí koupě a patří státu. Jaký je váš názor na takovou koupi, případně máte někdo zkušenost? Zajímají mě možná rizika, možná cena za m2 pozemku a jestli je nějaká šance pozemek získat. Díky za každý postřeh. Jsem z toho dost v pr..., poslední roky mi totiž vůbec nic nevychází "normálně", opravdu už přestávám všem lidem věřit bez písemného potvrzení .
kejklik Odesláno 18. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 18. srpna 2011 Ahojte, mám problém, realitka mě malinko oklamala tvrzením, že byt který bych měl koupit stojí na pozemku, který patří k bytu (volně řečeno). Bohužel při řešení sosb jsem zjistil, že pozemek není součástí koupě a patří státu. Jaký je váš názor na takovou koupi, případně máte někdo zkušenost? Zajímají mě možná rizika, možná cena za m2 pozemku a jestli je nějaká šance pozemek získat. Díky za každý postřeh. Jsem z toho dost v pr..., poslední roky mi totiž vůbec nic nevychází "normálně", opravdu už přestávám všem lidem věřit bez písemného potvrzení . Realitku bych poslal okamžitě do řiti a hledal jinde. S platností nového Občanského zákoníku taková věc nebude možná, vlastník objektu bude muset být i vlastníkem pozemku. Dnes je tento problém často např. u družstevních bytů, kde pozemky měla družstva od státu "půjčené". Stát pozemek prodá za cenu v místě a čase obvyklou, minimálně za odhad. Pokud prodává ve veřejném řízení, může se vyloupnout spekulant, který bude "házet vidle" do prodeje, protože předkupní právo má vlastník objektu na pozemku stojícím za předpokladu dorovnání nejvyšší nabídky.
tommi_d Odesláno 18. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 18. srpna 2011 Neviem ako to je v ČR ale na Slovensku záleží či to kupuje pôvodný majiteľ bytu, alebo niekto ďaľší čo je tvoj prípad. V tvojom prípade by si na Slovensku platil cca 5,50 EUR/m2 pozemku, podielovo k veľkosti bytu ktorýkupuješ. Priemerne to vychádza cca 25,- EUR/byt, čo je zanedbateľná položka. Osobne by som pátral po zákone, resp. vyhláške, ktorá určuje sumu, za ktorú sa predávajú pozemky pod nehnuteľnosťami, kde sa nachádzajú byty, osobne si myslím, že nehrozí scenár, že by štát predával pozemok nachádzajúci sa pod bytovkami tretím osobám, aspoň v SR to nie je možné a mám za to, že tá vaša legislatíva bude Slovenskej dosť podobná.
blackhead Odesláno 18. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 18. srpna 2011 U nas pod bytovkou take vlastnil pozemek stat ale cca pred rokem pozemek prevedli bezplatne na majitele bytů % pomerem. Kdyz jsem kupoval byt v 2003 tak jsem to ani nejak neresil.
B.F.G. Odesláno 20. srpna 2011 Autor Nahlásit Odesláno 20. srpna 2011 Nakonec jsem se dozvěděl na úřadu pro zastupování státu, že pozemky budu převedeny bezúplatně do konce tohoto roku. Tak se mi snad trochu ulevilo
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se