Přejít na obsah

CAERUS


Návštěvník maxipesfik

Doporučené příspěvky

  • Odpovědi 48
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Dovolte mi, abych o hodinkach napsal par slov. Predesilam, ze nejde o PR ani za Elton ani Kokespartners, ale pisu jako chronomagor, ktery ma k temto hodinkam blizsi vztah. Autorem designu je muj kamarad architekt Premysl Kokes, jak se muzete docist ve vyse zminenem odkazu. Je to clovek, ktery ma za sebou pres svuj nevysoky vek spoustu dobre prace a napr. i velky podil na soucasne podobe mesta Lanskroun (zaroven se muzete snadno setkat s projevy odporu k jeho osobe, ale to neni nic, co by se nedalo ocekavat) a patri mezi lidi, kterych si opravdu vazim.

 

Pred nekolika lety za mnou prisel muj tata a vzkazal mi, ze Premek vybira hodinky a chtel by s tim poradit. Tak jsem se za nim zastavil na kus reci a zjistil, ze skutecnost je trochu jina. On hodinky nevybiral, protoze ho zadne zcela neuspokojovaly (ne, ze by se mu zadne nelibily), ale nosil uz dlouhou dobu v hlave myslenku na vyrobu hodinek podle vlastniho navrhu vcetne jejich podoby. Nasledovalo nekolik hodin diskusi u sklenky vina nad designem hodinek a nad tim, co se technicky realizovat da a co ne. Takovych navstev probehlo jeste nekolik a postupne krystalizovala jasnejsi predstava. Hlavni designove motivy ale byly jasne uz dopredu. Nosny je strizlivy az minimalisticky vzhled s vyraznym motivem kruhoveho (valcoveho) tvaru. Vyraznym prvkem je i korunka na pozici 12 branici mimo jine otlaku na zapesti a nerusici osovou symetrii. Ciselnik je jednoduchy u tohoto modelu pouze potisteny, ale Premysl planuje i experimentovani s materialy, ktere se bezne v hodinarske branzi neobjevuji. Kozeny reminek je jednoduchy, aby nestrhaval pozornost a vizualne ladil s jednoduchymi liniemi pouzdra. Verte, ze vsechny detaily, ktere na hodinkach jsou, maji smysl, nic neni samoucelne, i kdyz vysledna podoba je zavisla i na technologickych moznostech pri vyrobe. Treba se tady Premek objevi a napise k tomu par slov sam.

 

Vlastni realizace hodinek probehla ve spolupraci s manufakturou z Noveho Mesta nad Metuji, hodinky jsou tedy skrz naskrz ceske vcetne pouziteho strojku. Osobne je mi sympaticke, ze i diky temto hodinkam opousti Elton oprasovani zlatych sedesatych (tedy to, co spousta hodinkovych fandu dlouhodobe kritizuje) a dava prostor pro uplne novy a zaroven naprosto autenticky design. Ja osobne mam z hodinek velkou radost a tesim se, az se za par tydnu dostanu k tomu, abych jejich autora navstivil a pokochal se jimi nazivo. Zaroven musim smeknout pred jeho vuli a schopnosti dotahnout cely projekt do cile. Precijen kazdy nemuze rict, ze nosi na zapesti hodinky, ktere si vysnil.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak hodinky jsou mi sympatické. Taková ta německá škola. Jednoduché a tak se mi to líbí. Úplně v tom vidím německé hodinky.

 

Co mi sympatické není a nelíbí se mi, jsou tady ty experimenty Eltonu. Různí návrháři, různé styly a naprosto nelze určit bez znalosti produkce, že jsou to primky. Konkrétně prim couper - Studio Olgoj Chorchoj, Rajská a spol. Tohle je další styl a zas něco jiného. Jako kdyby se hledali a nemohli najít. Možná to je komerčně úspěšné, možná to lidi kupují, ale za mne je to "čuňárna" bez kontinuity.

 

Elton by potřeboval vytvořit něco jako "tvář", stejně jako poznám mercedes z roku 2011 i z roku 1970, stejně jako poznám Rolex, tak musím poznat i Prim napříč výrobou a roky výroby. Úspěšná firma by měla navazovat na své úspěchy a ty rozvíjet.

 

Ale je to jen můj pocit. Třeba je špatný ;).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hodinky byly naživo k vidění na právě proběhlém Designbloku, měl jsem je v ruce a na ruce a musím uznat že se jedná o velmi kvalitní provedení a podařený design. Jediné s čím jsem měl problém a mám nejasno dosud je to "C" na vteřinovce, já osobně bych jej tam nemusel, ale je to věc názoru. Jiným to tam nevadilo. Za mne palec nahoru, jsou to opravdu podařené hodinky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Docela dobrý, až na Sténlyho :).

Jen se mi zdá, že ten rotor jak husitskej klóbrc, kterej se mi nikdy nelíbil, k těmhle hodinkám už nejde vůbec. V porovnání třeba s tou krásou na Porsche Design. Možná bych si ještě pohrál s tím názvem na boku, třeba bych ho trochu roztáhl a líp opracoval, zdá se mi trochu odfláknutý.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Toto jsou jediné hodinky, které mě při mé návštěvě boutique PRIM v Pánské pasáži v Praze opravdu zaujaly a to až tak, že jsem se ještě při odchodu jednou vrátil se na ně znovu podívat. Opravdu velmi podařené, ty bych s chutí nosil.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...