Přejít na obsah

CAERUS


Návštěvník maxipesfik

Doporučené příspěvky

  • Odpovědi 48
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Na nic si nehrají je to designově krásný, ale špatně fungující překladový slovník ČJ- AJ s funkcí ukazatele času.....

Hodinky se mi líbí, ale ta chyba je fatální a svědčí o obrovském diletantismu výrobce. Přece v Eltonu musí být několik lidí, kterým je jasné, že to je špatně, kdyby se jim to ukázalo, tak by to opravili. Argument že si toho nevšimli bych nepřipustil, i když pod svícnem bývá největší tma. Ta chyba je u hodinek za 50k o mnoho děsivější a pro mě smutnější, než úsměvných Č5SR rozeznatelných lupou na čínských leteckých za pár fufníků ....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nekdo v prispevku psal, ze to jsou ryze ceske hodinky. A co ty anglicke nazvy? Na co si hraji?

 

Caerus je latinská podoba řeckého Kairos (??????). Už sama značka Prim je odvozená z latiny, tak proč by latinské slovo nemohlo být použito jako název hodinek. Ostatně třeba pro škodovky se také používaly a dodnes používají latinská jména nebo jména odvozená z latiny (Fabia, Felicia, Octavia).

 

Pokud narážíš na popis zadního sklíčka, tak bych řekl, že na fotce je prostě jen vzor, aby zákazník věděl, kde a v jaké grafické podobě bude nápis umístěn. Předpokládám, že stejně jako u popisků kovových obrub dýnek je přesná podoba nápisu zcela na zákazníkovi a Elton mu tam dá bez příplatku téměř cokoli si bude přát, třeba začátek norské hymny v originále: "Ja, vi elsker dette landet..." :-)

 

Obecně bych řekl, že hodně výhrad vůči Primkám pramení z toho, se si kritici neuvědomují, kolik věcí si u svých hodinek volí zákazník, zatímco oficiální fotografie slouží spíš pro inspiraci.

 

Tyto hodinky jsou jinak velmi zajímavé a věřím, že si zaslouženě své zákazníky najdou, ale můj šálek čaje to není. Já jsem konzervativec :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na tom dýnku zpravidla výrobci hodinek píší, čím se ty hodinky mohou pyšnit, v tom to případě tím, že jsou vyrobeny celé z nerezavějící oceli. To je samozřejmě nesmysl. A ta chyba, která naprosto mění smysl toho původního významu, ta tam prostě být nesmí, pochybuji o tom, že by si to tak kterýkoli zákazník přál. Když si tam k tomu nechá přidat cokoli jiného, proč ne, ale neměl by to být nesmysl, jako v tomto případě. Takhle se pečlivý zákazník bude na zeměkouli pídit po tom, co je to Stanleyova ocel, ze které jsou ty celé hodinky vyrobené... Stačilo by, aby tam bylo napsáno, že jsou z oceli L 316 a bylo by to všem jasné. Spíš bych tam napsal, že jsou hodinky automatické a mají 21 kamenů, to je myslím podstatnější. A jestli se jedná jeno jakousi propagační fotku, ta by vždy měla být vymakanější a v jádru i lepší, než hodinky samotné, jak je tomu celkem běžné.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník admira

Dokonce si myslim, ze by tam nemelo byt napsano zhola nic. Ty napisy to u techto hodinek rusi. Neni tam napsano nic zasadniho, co by si majitel nezapamatoval, anebo potreboval k zivotu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mě na těch nápisech docela dost ruší protisměrný nápis CZECH MADE na rotoru samonátahu a potom to samé na dýnku v opačném gardu, to je dost Kocourkov. A když se dostane nápis na rotoru přesně pod nápis na dýnku, to by se mi z toho hlava zatočila.

Asi bych souhlasil s tím, aby tam nápis žádný nebyl, samotné jméno designéra bych vygravíroval na rotor samonátahu, neboť by si to zasloužil. Na jednu stranu ty nápisy ruší pohled na modřené šroubky, na druhou možná zakrývají mrtvý prostor po obvodu stroje, který je dost malý a utopený.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mě na těch nápisech docela dost ruší protisměrný nápis CZECH MADE na rotoru samonátahu a potom to samé na dýnku v opačném gardu, to je dost Kocourkov. A když se dostane nápis na rotoru přesně pod nápis na dýnku, to by se mi z toho hlava zatočila.

Asi bych souhlasil s tím, aby tam nápis žádný nebyl, samotné jméno designéra bych vygravíroval na rotor samonátahu, neboť by si to zasloužil. Na jednu stranu ty nápisy ruší pohled na modřené šroubky, na druhou možná zakrývají mrtvý prostor po obvodu stroje, který je dost malý a utopený.

 

Velice zajimavy postreh a souhlasim....

 

Jinak moc pekny hodinky. Jenom ty detaily....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Po měsících mě zas něco přimělo připojit komentář :D

To hledání primu bych vůbec nekritizoval, naopak je to přímo perfektní a je to i nutné - nelze porád replikovat dohalelůja, že. Tohle se navíc MIMOŘÁDNĚ povedlo, bravo kokeš, bravo andršt, bravo prim !!! ( to jsem šťasnej, že zas jednou můžu !! ) :D

 

Na dizajnérský hodinky je todleto fakt hodně dobrý, proti vší konkurenci, co znám, myslím !!! Rozhodně zdáleka nejlepší, co zatím v této oblasti "experimentů" prim předvedl. Dáleko lepší, než orlík II, rider, jakékoli arteau. Jediné, co se mu může podívat do očí je sport 41Q, pravda již letitý. Ale ono je to lepší, než xemex, než nomos, než meistersinger, než manometro ... atd.... a ne proto, páč naše , ale páč fakt dobrý, gratuluju.

 

Konkrétně k tomu designu - bohužel až protivně to připomíná devadesátá léta v německy mluvících zemích, asi autor četl časopisy z této oblasti. Ale to vůbec neva, deset let zpoždění je pro naši kotlinu porád OK a jde jen o povrchový styling - třeba ty dokrajnosti ( skorem až trapně) předizajnované hlavičky šroubků stěžejek ( ještě, že není nutné použít specifický nástroj )a natož to divné a hodně zbytečné ( v daném minimalistickém pojetí designu tutíž celek kazící) cé kolem středu.

Nápad je vcelku originální a řešení je perfektní, naprosto. Když už někdo, jako třeba já, chce intelektuálně zjemnělý metrosexuální bauhaus s dedykovaným řemenem a překvapivým poskládáním, je to podle mne naprostá špica v evropě !! To obejití pračkového efektu je bravurní vedlejší produkt, korunka, jak je správně veliká, tak akurát na sebe tak správně upozorňuje, paráda.

 

A tak opět fffftipem zůstaly buranské nápisy made in nmnm , ty vždy pobaví ( pohříchu pobaví snad všechny nápisy) - pochopitelně protiběžné se lvem, ať si řve jak chce :D ale doufám, že jsou fotošopem :D Kokeš vypadá jak jméno té dvouocasé šelmy vystavované v obludáriu cirkusu Berousek :D To se taky povedlo :D Vzhledem k tomu, že all je to ze stenleyho ocele, je žlutá barva metalurgickým patentem a průhlednost zázrakem :D

 

 

Co takhle , když už minimal bauhaus, vypiplat si jednoručkovou mutaci s manuálem a nějakým maskulinním překvápkem ???

Upraveno uživatelem cigi
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Jsem autorem návrhu hodinek Caerus. Chtěl bych reagovat na vaše příspěvky. Čtu si reakce už nějakou dobu a teď jsem našel chvíli na odpověď, vezmu to postupně.

 

Když vadí střed, předpokládám, že je tím myšleno C ve tvaru nedokončeného kruhu, které jako jediné odkazuje na ciferníku k názvu hodinek. Prim mně nadchnul, že souhlasil s tím, že udrží čistotu ciferníku bez jiných grafických znaků, nežli jsou čísla. C, které zakončuje vyvážení ručiček je moje původní myšlenka a stojím si za ní, i když rozumím tomu, že nemusí každému sedět. Osobně si rád užívám odlišného odlesku, který C na skle má i to jak se vznáší nad ručištěm.

 

Děkuji Skalisovi, který vystihnul v kostce zrod návrhu. Chtěl bych jen dodat, že původní návrh vznikl už před šesti lety. Díky Primu jsou ale produktem skutečné manufaktury s vlastním kalibrem. Princip je v jednoduchosti, proporční vyváženosti, pravdivosti a zároveň praktické funkčnosti.

 

Více fotek bude k vidění na samostatném webu www.caerus.cz, ale ještě nemáme všechny fotky pohromadě, tak ke konci roku. Ale dám vědět.

 

 

Co se týče hledání vlastní tváře Primu, myslím, že všechny jejich modely vycházejí z původních typů ze šedesátých let. Právě jejich ochota a odvaha hledat novou tvář, novou cestu mně nadchla. Některé značky jsou rigidní, jiné dynamické. Nemyslím, že se to dá hodnotit kladně nebo záporně.

 

Co se zobrazení času týče, skutečně jsou Caerusy vybaveny jen třemi ručičkami bez ukazatele data. Pochopte, jsou to moje vysněné a dlouho detailně cizelované hodinky. Musely být bez data! Úplná jednoduchost byla mým cílem. Ale ne abstraktní intelektuální minimalizmus bez indexů a číslic. Máme však již připraveny verze s ukazatelem data. K návrhu jsem ale původně nepřistupoval hodinářsky, ale architektonicky. Šel jsem na to úplně nově a komplikace mně na hodinkách rušily.

 

All stanley steel je skutečně úsměvné. Je to moje chyba. Ani jedny ze dvou vyrobených kusů nebyly určeny k prodeji, ale výhradně k testování funkčnosti a správnosti všech komponent. To že jsme se chtěli již prototypem pochlubit a nevšimli si chyb je hloupé. Pro výrobu již budou všechny opraveny.

 

Nevím co Viktor myslí husitským klobrcem, ale na popis na boku malého tamburu se ještě zaměřím.

 

Olda to vystihl přesně. Tvar pouzdra pravdivě popisuje stav věcí, dolní malý tambur obsahuje strojek, horní větší pak ciferník a ručičky. Vše je přiznané.

 

On ten klobouček dost uvolňuje pohyb ruky pod tělem hodinek a především, kromě zmíněné pravdivosti umožňuje uchycení řemínku i s korunkou na 12, která pak netlačí do zápěstí a může být skutečně pohodlná a velká. Ale rozumím, že se nemusí líbit všem. Dělal jsem je pro sebe? J, sériová výroba je druhotný produkt.

 

Hodinky jsou fyzicky v Praze k vidění v Pánské pasáži Na Příkopech. Jsem rád, že zaujaly.

 

Anglické nápisy vycházely z mého předpokladu, že by měly být pochopitelné i za hranicemi. Je fakt, že pro českého zákazníka mohou být česky. Ještě uvidím. Jinak s latinou je to přesné. Caerus, kajrós je bohem nejpříhodnějšího okamžiku? Popis na dýnku bude 100% ještě hodně upraven. Zvážím podrobnější popis strojku i podruhé umístěný nápis CZECH MADE (to je pro mě snad nejpodstatnější postřeh, překlep se stane, ale tohle je podstatné), oprava resistant atd... Prezentované fotky sice neurčují konečný výrobek, ale prototyp ale pomohly k této zpětné reakci, která může výsledek vylepšit. Ta nová fotka bez stanleye je ale opravdová fotka opravených skutečných hodinek. Za sebe bych raději na průzoru dýnka také neměl nic, ale gravírování do kovové části dýnka je zbytečně náročné a měl jsem za to, že popis hodinek na dýnku je jakousi nepsanou normou? Tak ještě uvidíme?

 

Díky i za pozitivní reakce. Normálně se hodinkám nevěnuji a kreslím baráky a tak si rád poslechnu od chrono závisláků hodnocení. Může mně jen posunout vpřed. Co si mám představit pod maskulinním překvápkem? J

 

A drobný dáreček neretušované fotky s chlupama...

post-19985-033422400 1320538179.jpg

Upraveno uživatelem premysl kokes
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jsem autorem návrhu hodinek Caerus. [...]

 

Díky za tento příspěvek. I když osobně preferuji jiný styl, tak je mi Tvůj přístup velmi sympatický a tento model hodnotím vysoko. Je skvělé, že ve vzájemné spolupráci s Eltonem mohlo něco takového vzniknout. Upřímně přeji Caerusu obchodní úspěch a těším se na zmíněné modifikace s datumem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nevím co Viktor myslí husitským klobrcem, ale na popis na boku malého tamburu se ještě zaměřím.

 

Mně nějak ten starý rotor nějak nesedí, připomíná mi středověkou helmu, ani ta rytina lva se mi moc nelíbí.

 

post-59-074048600 1320604480.jpg

 

A už vůbec mi jeho "středověkost" nejde k hodinkám se strohým čistým designem. Taky bych raději volil rhodiovaný strojek místo zlacenýho, možná s nějakými černými prvky.

 

Black and white

 

post-59-082273700 1320604504.jpg

 

Ideálně pak nějaký jiný rotor, spousta firem mění na běžných ETA strojcích rotor a často to vypadá dobře.

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Ale taky děkuju za příspěvek autora, je to fajn, že jste se k našim připomínkám vyjádřil.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pocit autora je pro mě velmi cenný a za jeho reakci děkuji. Vystihuje též poměrně přesně zaujetí tvůrce pro věc samotnou, zároveň však ukazuje, jak je vždy od návrhu daleko k reálnému výsledku. Nápisy by měl přece kontrolovat někdo z firmy, kdo to dělá běžně, aby k takovým chybám nedošlo. Autorova představa, že se vše doladí při případné sériové výrobě, je však mylná. Hodinky jsou v prodejně vystaveny a nabízeny, jsou na nich však autenticky zachovány všechny chyby. Prostě, určitá relativní dokonalost není nutná. A to je škoda. Jsou to krásné hodinky, ale dokud nejsou dokonalé, tak je to nepoužitelné, protože nákup takových hodinek bude vždy zvažovat člověk se silným estetickým cítěním a to jsou většinou lidé vnímaví a pozorní, ty chyby tam najdou a ve finále je to od koupě odradí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Možná to u těchto hodinek bude jinak, ale u mechanických hodinek snad Elton žádnou sériovou výrobu nemá. Je na zákazníkovi, jaký nápis si na hodinky nechá dát, zda chce strojek v barvě zlaté nebo stříbřité, s lvíčkem nebo bez něj, s řemínkem z materiálu takového nebo onakého apod. Chyba v nápisu je samozřejmě trapas, ale předpokládám, že potenciální zájemci v prodejně dostávají informaci o tom, co si na hodinkách mohou bez příplatku navolit podle svého vkusu (tedy alespoň doufám, že takovou informaci dostávají). Tož já bych se o tento model nebál.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak rotor Stowa je hnus. Cisty hnus bez napadu. Libi se mi Porsche Design ikdyz i tohle je trochu prepisknuto. Ovsem zajimavy navrharsky postreh. Co se tyce lva, tak me se libi. Moc. Ikdyz ja jako moravak bych tam radsi videl orlici, nebo cely znak CR. Posted Image Uz se tesim na vlnu kritiky... Holt moravsti patrioti se asi nikdy nesmiri s tim, ze maly znak CR je jen z Cech :)

Kazdopadne kdyz lev, znak CR, tak bych rozhodne psal cesky. Proc musime porad strkat nasi ceskou hlavu nekomu do ... ? Vidim okolo sebe hodne lidi, kteri nosi stare ruske hodinky, ikdyz ani nerozumi, co tam je napsano. Kolikrat ani nevi, kdo je vyrobce :) Libi se jim, ze rusove si stoji za svym a jsou hrdi na to, kdo jsou.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Co se tyce lva, tak me se libi. Moc. Ikdyz ja jako moravak bych tam radsi videl orlici, nebo cely znak CR. Posted Image Uz se tesim na vlnu kritiky... Holt moravsti patrioti se asi nikdy nesmiri s tim, ze maly znak CR je jen z Cech :)

 

Na jaře jsem se v Eltonu ptal, zda bych mohl mít na strojku místo lva ve stejné ceně něco jiného. Bylo mi řečeno, že ano, stačí dodat vhodný obrázek. Tak se těším, až u někoho uvidím třeba tu moravskou orlici. Je to téměř stejně ušlechtilé zvíře jako dvouocasý lev :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...