Přejít na obsah

Hm a můžu vyhodit Géemtéčka


Ejabejaroz

Doporučené příspěvky

... protože je nahradí UTCčka?

 

Ne, nahradí je atomové hodinky, ve kterých se budou honit a oscilovat atómy cesia. Budou to hodinky maličkaté, protože atómy jsou malinkaté, a budou hrozně rychle tikat, protože jsou to rychlé potvůrky. Tak asi takhle.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ne, nahradí je atomové hodinky, ve kterých se budou honit a oscilovat atómy cesia. Budou to hodinky maličkaté, protože atómy jsou malinkaté, a budou hrozně rychle tikat, protože jsou to rychlé potvůrky. Tak asi takhle.

 

První prototyp náramkových cesiových hodinek už jen světě. :smile_anim:

 

Model Hewlett Packard HP 5071A:

kalibr: cesiová trubice

frekvence: 9 192 631 770 Hz :eek:

přesnost: ?1x10-12 (standard) :eek: nebo ?1x10-13 (výkonější verze) - tomu panečku říkám přesné hodinky

pouzdro: ocelové

WR: 0 atm

řemínek: červený nylonový (2 ks)

displej: 7 segmentový LED

rezerva chodu: 45 minut (dobíjecí akumulátor) + síťový adaptér

komplikace:

- den, datum, rok, věčný Juliánský kalendář včetně přestupných roků a přestupných sekund (= automatické synchronizace slunečního času GMT a atomového UTC)

- interní klávesnice

- schopnost generovat časový signál pro GPS (frekvenční výstup 5/10 MHz, výstup časové značky ve fromátu PPS)

 

další technické údaje na tomto odkazu.

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Ještě to má pár much, ale to se časem dořeší....

 

:lol2: :lol2: :lol2: :lol2:

 

Zdroj: www.leapsecond.com

Upraveno uživatelem Petr_P
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Fííha :o , to musím mít. Nevíš, kolik to stojí a jestli to mají u Dušáka? :)

 

28 000 USD ( v roce 2004) a alespoň jeden kousek je v Praze k vidění. :smile_anim:

 

Jen Dušák to zatím tají. Když ten 30 kg krám naposledy dávali do výlohy v Arkádách na Pankráci, tak jim to vyrvalo dveře i s futrama. Prej zloděj....

:gora:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

zas taková trága to nebude, u tzv. GMT hodinek jde spíš o zobrazení času v jiné časovém pásmu a nemusí to být zrovna Greenwich

Vztah UTC a GMT je také daný. V zimě je UTC stejný jako GMT, v létě pak GMT = UTC +1

nevím jak to máte jiní, já mám GMT rafiku nastavenou právě na UTC(využívám pracovně), ale každý si tam asi dá nějaké časové pásmo, ke kterému má vazbu a důvod.

docela by mě zajímalo, na jaký čas máte kdo nastavenou GMT ručku ?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ještě se vrátím k tomu článku a také GMT, UTC obecně.

 

Jak už to tak bývá, novináři si to zase hodně zjednodušili a pro zprávy atraktivnost tam hlavně dali bombastický ?revoluční titulek?.

 

1) Greenwich Mean Time (GMT) nikdo rušit nebude, protože se v civilním životě a technické praxi (přesný čas, telekomunikace, doprava,?) přestal používat právě už v roce 1972 (!). Tehdy ho nahradil modernější Univerzální koordinovaný čas (UTC). Základní rozdíly časových systémů jsou v tom článku napsány srozumitelně a dobře.

 

Všechny informace o čase, podle kterého si seřizujeme hodinky, nebo podle kterého létají dopravní letadla, jsou dnes založeny na UTC. Rychlý rozvoj radiokomunikačních systému v 60. letech si to vynutil používání velmi přesného času, který poskytovala tehdy nová (1955) technologie měření času pomocí atomových hodin.

 

Čas GMT je odvozen pohybu rotující planety Země v solárním systému. Hodně to komplikuje nepravidelnost ?chodu? Země. Není to ani zdaleka dokonalá koule a navíc svoji rotaci okolo zemské osy zpomaluje, tedy i (střední ) GMT rok se postupně zkracuje. Čas UTC je ale naopak je ?superkonstantní? podle rozpadů atomu cesia. Oba časové systémy se tedy během roku pomalu rozcházejí (UTC je tedy delší).

 

Při zavádění systému UTC ale jeho tvůrci nechtěli, aby se atomový čas UTC rozcházel s přirozeným cyklem života na Zemi, který se po milióny let řídil podle polohy Slunce. Proto se UTC skokově koriguje (zkracuje) pomocí tzv. ?přestupných sekund?. Tyto koordinované korekce jsou důvodem proč je v názvu UTC to "CL¨" jako koordinovaný. Zatím se to děje cca jednou za rok, kdy se atomové hodiny musejí ?přetočit? zpátky o 1 sekundu.

 

2) Časem se ale ukázalo, že s tím jak přibylo různých center přesného času (například každá z desítek navigačních družic má v sobě atomové cesiové hodiny) a na ně napojených všudypřítomných elektronických systémů, tak už je velmi komplikované (organizačně i technicky) všechny ty atomové hodiny v jeden okamžik správně přenastavit. Umělé zkracování času také komplikuje různé delší časové záznamy (technické, vědecké), protože se tyto korekce musí také započítávat.

 

Navíc si vědci a inženýři za 40 let provozování časoměrného systému UTC všimli, že lidé odchylku cca jednu sekundu ročně ani nepostřehnou. Vědci navíc hledí do vzdálené budoucnosti a nemohou ignorovat zpomalování rotace Země, což by v dalších stoletích vyvolalo nepřijatelně velké množství jednosekundových korekcí. Je spočítáno několik dalších století dopředu a za cca 2000 tisíce let by se musela ubrat jedna sekunda každý měsíc.

 

Proto vznikl současný vážně míněný oficiální návrh, aby se od sekundových korekcí upustilo. Za našeho života si stejně nikdo ničeho nevšimne (cca 1 minuta za 60 let vůči slunečnímu GMT času). Až to bude potřeba, tak se odborná mezinárodní komise zase sejde a dohodne se třeba na provedení většího jednorázového skoku na ladění času slunečního a atomového.

 

Takovéto manipulace s časem a kalendářem nejsou v historii lidstva nic neobvyklého. Nejznámější příkladem je Juliánský a Gregoriánský kalendář, které se souběžně používaly v různých zemí až do počátku 20. století, kdy rozdíl činil už 13 dní. Tento zmatek měl dozvuky i mnoho desetiletí poté. Například v našich zemích jsme měli dlouhá totalitní léta srandu z toho, že ruská bolševická ?říjnová? revoluce (podle Juliánského kalendáře platného v Rusku té doby) se ?slavila? až v listopadu (našeho Gregoriánského kalendáře). :pope:

 

3) Tím se dostávám velkou oklikou zpátky k GMT. Ten má také svoji bohatou historii. Za svůj ?vznik? vděčí rozvoji jiného technického oboru ? železnice, konkrétně ve Velké Británii v první polovině 19. století. Železniční společnosti ho jako první adoptovaly pro své potřeby už v roce 1847 a postupně se stal i oficiálním časem ve Velké Británii.

 

A v roce 1884 se GMT stal i mezinárodním časovým standardem, k čemuž přispělo také to, že Britské impérium byla tehdejší globální supervelmoc a jejich časový a souřadnicový systém v té době už nejrozšířenější. Královská observatoř Greenwich byla nejen základnou pro měření GMT, ale také referenčním bodem britského souřadného systému, jehož nultý poledník touto observatoří procházel. Stejně jako GMT i tento souřadný systém byl v roce 1884 přijat jako mezinárodní standard.

 

Zajímavostí je, že až do roku 1925 GMT čas začínal (nuloval se) v poledne, teprve od roku 1925 začíná o půlnoci (stejně jako dnešní UTC). Při přechodu na nový čas jednoduše vymazali 12 hodin.

 

4) Ale zpátky k hodinkám. Z nějakého nevysvětlitelného důvodu se používání zkratky UTC mezi obyčejnou populací nějak neuchytilo a dále se používají slova Greenwich Mean Time /GMT, ačkoliv ve skutečnosti všechny časomíry jsou seřízeny podle UTC.

 

To samé platí i pro hodinářské výrobce, kteří stále produkují GMT verze hodinek a pojem UTC je spíše výjimkou. Možná proto, že by obyčejní lidé slovíčku UTC opravdu nerozuměli a možná proto, že GMT/ Greenwich Mean Time je více cool. :speak_cool:

 

Tak jak tak hlavní funkcí GMT komplikace na hodinkách je schopnost zobrazovat časy ve dvou různých časových pásmech. Asi zradou pro všechny GMT hodinky, které umožňují skok jen po celých hodinách, bude současné administrativně/politicky stanovené nastavení časových pásem ve světě. Některé státy jako například Indie nebo Venezuela mají časové pásmo nikoli na celé hodiny ale na poloviny hodin od UTC.

Upraveno uživatelem Petr_P
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...