Přejít na obsah

PRIM ORLÍK 1965


Doporučené příspěvky

  • Odpovědi 588
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

  • po 4 týdnech...
  • po měsících...

Ahoj.

Dnes som si prečítal všetko o Orlikoch z roku 1965. Je tu aj niekto kto tomu rozumie a nie si iba myslí ...?

Zaujíma ma rozdiel uloženia zotrvacky v inkabloku a bez inkabloku v hociktorých kaliber typ 50.

Ja si myslím, že Prím Orlik s uložením inkablok má inú hriadeľ ako Prím 50   bez inkabloku, mýlim sa ? alebo ako to je.

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Znám minimálně 5 lidí na tomto fóru, kteří vědí správnou odpověď. Ale protože se ptáš jako totální křupan, viz: Je tu aj niekto kto tomu rozumie a nie si iba myslí ...? , tak  si myslím, že Ti to nikdo nenapíše.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Zdravím vás srdečně, dámy a pánové.

Nedávno jsem zasněně listoval katalogem SeaQ od Glasshütte a tak mě napadlo trošku popátrat po historii "Východoněmeckých Orlíků" Spezimatic TS RP 200. Dostal jsem se tak náhodou k informaci, že jejich prototyp se v rámci funkčních zkoušek dostal v roce 1967 na Kubu se společnou přírodovědeckou expedicí Humboldtovy univerzity a sportovních potápěčů z TSK, která se věnovala studiu korálů a jejímž cílem mělo být jeden celý korálový útes rozebrat a převézt do Berlína na stálou výstavu (kde je mimochodem prý k vidění dodnes).

Spojil jsem se s člověkem, který se historii sportovního potápění v NDR věnuje a spolupracoval i s Glasshütte na mapování historie TS RP 200. Od něj jsem se dostal až k článku z dobového východoněmeckého časopisu, kde se mimo jiné píše i to, že prototyp GUB Spezimatic TS RP 200 nebyl na návštěvě u strýčka Fidela sám, ale že spolu s ním se zkoušely ještě Mastery od Squale (které, mimochodem, dle dobové reklamy používali relativně hojně právě Kubánci), a Orlíky. Kdysi jsem tu na fóru o Orlíkách někde četl, že jeden kus prý dostala Polská armáda a jeden NVA. Předpokládám, že to byly právě ony.

Článek není nijak podrobný, ale vyplývá z něj, že jak GUB, tak Orlíky přestály celou expedici (časté ponory do 30 m a práce pod hladinou) bez ztráty kytičky. Jediná výtka směřovala k malé spolehlivosti řemenu a lunety. Naproti tomu Mastery představovaly jiný level nejen odolností do 100 barů vnějšího a 6 barů vnitřního přetlaku při dekompresi, ale celkovým zpracováním. Jednoznačný závěr zněl, že Spezimatic i Orlíky jsou ideálními nástroji pro sportovní potápění, pro profesionální použití pak je Squale Master jasná volba.

Samozřejmě to nepíšu proto, abych majitelům Orlíků hnul žlučí, že jim haním Grál. :) Fascinuje mě představa, že v těch dobách, o kterých chtě nechtě máme zkreslené představy, dokázal do státem řízeného centrálního plánování zasazený průmyslový podnik, který jel ve zbrojní výrobě a jakoby mimochodem vyráběl kvanta low-endových náramkových hodinek (i když tehdy to nepochybně znamenalo něco jiného než dnes) s reverse-engineered obšlehnutým strojkem, v podstatě garážovou metodou (jenom viz moje někdejší úvaha o materiálu pouzder) ze součástek, co se našly pod ponkem, vyrobit něco, co opravdu fungovalo a i když to nebyla právě světová skupina, mělo to přinejmenším obrovský potenciál. Moje babička vždycky říkala: "Kdyby byly v p... ryby, nebyly by potřeba rybníky." Je to pravda. Ale představte si, že by někdo rozhodl a Orlíky se vyráběly dál. Nepřestalo by se na nich dělat. Vychytaly by se mouchy. Jak by asi vypadaly dnes?

Pokud mi dotyčný udělí svolení, dám sem samozřejmě kopii článku.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...