Chocholusik Odesláno 26. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 26. prosince 2015 Vetsina mojich kamaratou prestala pred sviatkami pit alkohol... Neviem preco. Ale mna to donutilo sa zamysliet a podstupit podobnu challenge - dal som si za ciel nenechat ani jeden den bez alkoholu(v rozumnej miere). 24. to bol tokaj 5p. z chateau vinicky. Vcera medovo vonajuci Alibernet od vinarstva Strekov. Ale dnes som bol doteraz sofer tak to musim dobehnut... Aspon jednym pivom, takym mensim. Sent from my iPhone using Tapatalk
Lion Odesláno 26. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 26. prosince 2015 (upraveno) KFL: ti dík, jestli je Don Papa sladsi jak pyrat, tak to nemusím zkouset Upraveno 26. prosince 2015 uživatelem Lion
KFL Odesláno 27. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 27. prosince 2015 (upraveno) Já v něm frčím jen pár měsíců, proto jsem rád za každý tip (ne že by jich tu bylo málo ). Ještě jsme se dneska bavili s otcem, že bysme prubli nějaký cognac. Jako laiky nás samozřejmě napadl jen ten jménem známý - Hennessy (Fine de Cognac). Plus ve vzpomínce na Světáky Courvoisier (V.S.O.P.). Dá se to? Nebo se dá sehnat lepší pitivo za ten peníz? (tak do litru)S konakem neporadim, ja vzdycky mel jen Delamain Vesper od kamose, kdyz to jeste vozil. A ten stal vic. Luxus piti, ale na me moc nobl . Upraveno 27. prosince 2015 uživatelem KFL
Jirikzostravy Odesláno 27. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 27. prosince 2015 Dnes si vychutnavam Pai Mu Tan king od orijinu :-) na 85 stupňů :-)
tommas4 Odesláno 27. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 27. prosince 2015 S koňakem trošku poradím je to destilát z vinné révy, stařený v sudech - všeobecně je to brandykoňak - z oblasti Cognac ve Franciidalší destiláty které jsou také z vinné révy, ale jinde ve světě se jako koňak nesmí označovat,ovšem prakticky se jedná o stejný produkt, sem tedy spadá třeba armaňakale třeba metaxa už je odlišný produkt (po dozrání se míchá s dalšími ingrediencemi jako je muškát) zpět ke koňaku - značení je docela ošemetné, jelikož se "v tichosti" několikrát měnilo během posledních letdůvod je jednoduchý - raketově stoupající poptávka, takže dříve používané značení, které jsem se ještě jáučil ve škole (a to nejsem až takový kmet) už neplatídříve to bylo (od konce WWII) takto:* 2 - 5 let** 3 - 8 let*** 5 - 10 letV.O. (Very old) 10 - 15 letV.O.P. (Very old product) nejméně 15 letV.S.O.P. (Very superior old product) nejméně 20 letV.V.S.O.P. (Very very superior old product) nejméně 25 letX.O. (Extra old) nejméně 30 letEXTRA (Extra - výjimečný) nejméně 50letzhruba od 90-tých let (nemám to teď možnost ověřit od kdy přesně)proběhla změna příslušných předpisů u žabožroutů na:V.S. - 5 až 7 letV.S.O.P. - 10 až 12 letX.O. - 15 až 45 leta nyní je platné značení:V.S. - nejméně 2 rokyV.S.O.P. - nejméně 4 rokyX.O. - nejméně 6 let jak vidíte z uvedené klasifikace, pokud máte doma po dědovi láhev XO koňaku třeba z 60-tých let,tak jde o starou klasifikaci a je v tom pití, kterého nejmladší složka zrála 30 let v sududnes stojí sedmička Courvoisier XO v makru 1730 Kč (a to jen díky drženému kurzu Eura na 27-mi),ovšem je za to brandy kde má nejmladší složka stáří 6 let, tedy stejné pití jako kdysi 2* koňakco si budeme nalhávat, jde o prachy, takže je to šest let stará brandy a ani kapka staršího ročníkujo a, kdo by nevěděl jak správně vyslovit název Courvoisier tak stačí zamumlat "kur.a z Asie" a je to tolik přednáška, proto jsem přešel na zmíněnou Metaxu, kde za stejné peníze jako uvedený šestiletý koňakkoupím Metaxu private reserve - tedy tu co zrála 30 letu Metaxy je značení počet hvězd = počet let v sudu
Tondaa73 Odesláno 27. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 27. prosince 2015 Teď si mi parádně rozhodil pantofle, vůbec jsem netušil, že to takhle šulej. Dík za osvětu...
tommas4 Odesláno 27. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 27. prosince 2015 ?\_(?)_/? byznys svět je v tomto ohledu pěknej vyjeb
Nick06 Odesláno 27. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 27. prosince 2015 dostal jsem flašku 7 * Metaxy.Docela slušné pití tolik přednáška, proto jsem přešel na zmíněnou Metaxu, kde za stejné peníze jako uvedený šestiletý koňakkoupím Metaxu private reserve - tedy tu co zrála 30 letu Metaxy je značení počet hvězd = počet let v sudu
Micey Odesláno 27. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 27. prosince 2015 tommas4: To jsi mi uplne pripomnel.. mam doma flasku Remy Martin XO cca z konce osmdesatejch ci zacatku devadesatejch let, jeste na ni visi certifikat a cislo karafy.. Ale nikde neni, nebo to nemuzu najit, nejakej rok vyroby. Neda se to nahodou nejak zjistit dle toho cisla flasky?
Marhi Odesláno 27. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 27. prosince 2015 Jako se vším , slušně se zeptat na ofiku zastoupení u nás, anebo drze napsat dopis do fabriky. A jelikož je to defakto špiritus tak by mohly mít, a kdyby i chtěli nějaký ten záznam. U vína by to byl problém mnohem větší.
Micey Odesláno 27. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 27. prosince 2015 No, zas tak moc me to asi nezajima:) Ale dik.
Chocholusik Odesláno 27. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 27. prosince 2015 tommas4 - dakujem, to vysvetluje moje neuspesne pokusy najst si nieco v tomto segmente...
tommas4 Odesláno 27. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 27. prosince 2015 Pálava dobře výdrží i nevypitá, nedávno jsem jednomu somelierovi daroval jako poděkování za služby lahev asi 15 let starou a byl z toho uplně odvařenej @Micey - zkus najít podle fotek na netu rok lahvování a je to, výrobci mění lahve a etikety tak se to někdy dá poznat, jinak jak bylo řečeno napsat do fabriky. Jako s hodinkama - asi se dá předpokládat že to není fík (moc se nedivte), a v obchodě dnes stojí láhev Rémy XO něco přes tři tisíce.
Micey Odesláno 27. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 27. prosince 2015 Tommasi dik. Fejk by bylo drsny rozuzleni:) Deda dostal tudle flasku pred tim cca ctvrtstoletim od vzdalenyho bratrance co emigroval do Japonska, kdyz prijel po letech na navstevu. Deda jakozto clovek sporivy a obdivovatel hezkejch veci ji mel vystavenou a vzdy mi rikal, ze ji spolu otevrem az se mi narodi syn ci dcera. Bohuzel zemrel rok pred tim a babicka mi tudle tu flasku dala ke kulatinam. No a ted je teda naprd, ze citim k ty flasce takovou nejakou moralni povinnost, nechci to otvirat jen tak a zas nechci dopadnout jak deda, zejo:) No, uvidime..
tommas4 Odesláno 27. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 27. prosince 2015 Taky mám takové dilema nad lahví skotské co mi věnovala babička. Zatím leží v trezoru (ta flaška, babča čiperně ve svých 94 letech běhá po světě), ale při nějaké fajné příležitosti to vypiju a uložím tam třeba tu třicetiletou metaxu a poučím ženu aby ji dala vnoučatům A ty fíky - to "moc se nedivte" bylo myšleno všeobecně, aby snad někdo nežil na obláčku že tohle se nefejkuje. U těch starších lahví co jsou v rodině pár desetiletí to je vysoce nepravděpodobné.
Návštěvník dabelM Odesláno 27. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 27. prosince 2015 (upraveno) Dnes to bylo Rulandské šedé 2012, pozdní sběr, Vinařství Machovec Upraveno 27. prosince 2015 uživatelem dabelM
martinzberatel Odesláno 27. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 27. prosince 2015 Micey, moc neslibuji ale skus mi poslat foto te lahve... Jsem zberatel prazdnych i plných lahvi zejmena od cognacu, a nekdy jde poznat obdobi dle tvaru lahve, uzaveru, napisu na spodu lahve a dle etikety... Jak kdy teda.. Za pokus nic nedas
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se