Přejít na obsah

Obytný automobil


Doporučené příspěvky

  • Odpovědi 1,4tis.
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

  • po měsíci...

Co máte v plánu na letošní sezónu? Já nechal udělat pravidelný zimní servis Důry. Vždy přes zimu ji garážuji u kamaráda, bývalého majitele a také servismana amerických aut. Zadání pro letošní zimu bylo jednoduché - výměna náplní, ložiska v pravém zadním kole (hučí střídavě 5 let), odstranění drobných puchýřků koroze, když zbyde čas, tak nový lak na laminátovou střechu, která už byla celá oloupaná, což ničemu nevadí ale blbě to vypadá. No a trochu se to zvrhlo - koroze v zadní části kolem světel se ukázalo krapet víc, stejně tak se ukázala koroze okapových žlábků. No tak se to udělalo všechno, včetně laku střešního boxu. Ložisko v pravém zadním kole vydřelo poloosu a než to opravovat, koupila se raději nová poloosa + ložisko. A když na jednu stranu, tak i na druhou. Vyměnily se náplně (motorový olej, převodovka, diferenciál), na chladič se dalo lepší víčko s přepouštěcím ventilem, zkontrolovala se kola, brzdy, vyprala se markýza, zušlechtila některá místa na elektroinstalaci, napadená předchozími kutily (já bych se na to teda vybodnul, fungovalo to) a tak. Než jsem jel auto zazimovat, ještě jsem stihnul revizi LPG. A vyměnilo se jedno přední tlumené světlo, protože praskla žárovka (žárovku tvoří celé světlo), naštěstí jsem měl náhradní ale musím hned dokoupit další. Takže to vypadá, že Důra je připravená na sezónu, ještě vyčistit nádrž na vodu, ledničku, vyprat povlečení, připravit WC a může se vyrazit.. Jak jste na tom vy? 

IMG_20220415_162740~01.jpg

IMG_20220415_174231~01.jpg

IMG-20220414-WA0002.jpg

IMG-20220406-WA0000.jpg

IMG-20220414-WA0001.jpg

IMG-20220412-WA0002.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 3 týdnech...
V 7. 5. 2022 v 17:23, CEGY napsal:

Můžete mi prosím poradit nějaké fórum ohledně karavanů? Přemýšlím o koupi, ale moc o tom nevím. Dík.

Jak píše clousseau, caravan24 je myslím největší zdroj informací, nevím jak dnes, ale bývalo to hodně aktivní fórum, pořádají se srazy, na několika tzv. Vševestavbových sletech jsem byl také, vždycky se tam našel někdo kdo dobře poradil. No a pak je dost facebookových skupin věnujících se karavaningu. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano, K-Flex jsem lepil i já do Ducata L1H1. Pouzil jsem 12 a 10mm tloušťku. Za mě to stačí, v létě se tam to teplo drží taky. V zimě to pomaha dost, nejvíc tělo uniká přes okna. Já bych řekl ze vůči velikosti/ceně bude stačit i těch 15mm.

Mám to na podlaze, stropu i stěnách. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...
  • po měsících...

Hola , nějak jsem se s tím karavanem zkamarádil . 
Druhý rok a třetí ( vždy větší) karavan. 
Nyni Dethlefs Rondo a za posledních půl roku mraky dodělaných věcí, od koberce až po solar s trakční baterií a například i vestavěná 100 litrová nádrž na vodu s venkovním hrdlem . Televize pro babičku a taky venkovní uchycení plátna na projektor, když tam máme vnoučata
Nyní stoji v Milevsku . 
Taky další vnitřní světla s D.O na 220. Už chybí jen elektrická venkovní sprcha.  
Víte prosím někdo o placeném celoročním stání někde u pískovny v okolí Toušně, Brandýsa atd ? Za info budu velice vděčný ! 
Opravdu s nim nechci přejíždět a cestovat . 
Děkuji 

7A9D04A2-EBC7-4A24-99DC-735CFC025A84.jpeg

9FE99F22-BAB1-4B05-9E83-714E0B863863.png

25F6C718-E7E8-4E86-A9CE-0636404A316C.png

252FD152-A224-44F9-AA5D-93AA3512584F.jpeg

DB1E6A39-390A-4CE0-B10B-EC64A6E2F385.png

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 9 hodinami, Valderek napsal:

No pěkné to máš, není škoda s tím necestovat ? :)

Hele používáme to jako chatu hlavně pro mámu,  vnoučata a samo i pro nás.

Časem  vyrazíme i třeba někam jinam.:-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 15 hodinami, Josef01 napsal:

Taky jezdíme, tohle je z Hřenska, když ještě nehořelo...

 

LMC.jpg

Tyhle staré obytky, pokud jsou ve výborném stavu a majitelé si je hýčkají, miluju. A protože uvažuji časem o koupi plnohodnotné obytky, říkám si, jestli nedat takovému youngtimeru přednost před něčím zánovním. Když tak cestujeme s Důrou po Evropě (Důra je z roku 1993), starých obytek tam jezdí hodně. Jasně, může to být jen takové mé staromilectví a romantická představa, všechno má své plusy i mínusy. Staré auto toho bude mít víc za sebou, těžko se mohou shánět náhradní díly nejen na auto ale i v obytné části, nesplňuje emisní limity, vybavení je opotřebované a nemoderní, malý výkon, cestovní rychlost je menší, v kopcích tuplem, hluk větší, auto může být zateklé, může hůř svítit, topit atd., čas a vývoj se zastavit nedají. Na druhou stranu se dá pořídit levněji, kdo se v příslušné komunitě pohybuje, zdroj ND prý najde, nábytek je bytelnější, závady snáze opravitelné... To nejsou mé rozumy, spíš jsem to tak různě zaslechl, s něčím souhlasím, něco neumím posoudit. Pravda, mám kamaráda, skvělý automechanik, všechno si udělá sám a na cestách ho nic nezastaví, měl něco takového staršího a přesto to vyměnil za zánovní auto, které si nemůže vynachválit, snad úplně vším. Zatím se jako technický laik, co se nechce hrabat v autě, odstraňovat jednu drobnou závadu za druhou, případně zůstat delší dobu odstavený kvůli absenci ND, přikláním k novějšímu, neopotřebovanému autu s malým nájezdem a dostupným servisem. Pravda, moje Důra, skoro 30 let starý americký van, tomu trochu odporuje, ale za prvé na ni mám dvorního mechanika a za druhé je při troše prevence opravdu neskutečně spolehlivá. Co myslíte, dal by se sehnat opravdu komfortní, výkonný, málo ježděný obytný veterán v A1 stavu, 100% funkční, s dostupným servisem? A nebyl by dražší než novější auto?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...