Přejít na obsah

Obytný automobil


Doporučené příspěvky

Já mám spalovací auta jenom veterány, na běžné ježdění mám elektrické auto. Tohle je taky v podstatě veterán 1992, když jsem to koupil, tak se mi líbil stav a uvnitř to bylo stále pěkné a neopotřebované. Samozřejmě jsem nečekal, že skoro nic nefunguje v zástavbě. Tedy lednička Electrolux fungovala jenom na 230V (plyn ani baterie ne), no není divu po 30 letech. Lednice byla strašná, tedy šla do auta nová a jsem dnes za to rád. Ještě po 30ti letech se lednice vyrábí pro tento typ zástavby a je to opravdu speciální věc, protože je pouze jeden Dometic model na světě, který tam pasuje, díky bohu je to 100% náhrada předchozího modelu Electrolux.

Byl rozbitý plynový bojler, nechal jsem opravit. Bylo špatné vodní čerpadlo nádrže na čistou vodu, nechal jsem vyměnit a byla špatná vodovodní baterie v koupelně (kapala), tu jsem si měnil sám. Nezapalovalo plynové topení, špatný kontakt na zapalovacím piezu, opravil jsem si sám. Vyměnil jsem všechny lampičky za LED světla s 1/10 spotřebou. Televize měla starou normu DVB-T, dal jsem tam novou. Celkem jsem tedy do auta vrazil po zakoupení 50 tis. Kč.

Má to výhodu, že motor nepotřebuje žádné AdBlue, DPF či podobné ptákoviny a má to jednoduchý 2.5l diesel, který je prý nesmrtelný. Auto měl přede mnou automechanik, který motor komplet udělal, tak snad je to OK. Na autě někdo instaloval na střeše jeden panel FVE, tedy má nezávislé nabíjení baterií.

Tedy shrnuto, jezdím veteránem se vším co k tomu patří. Pokud bych měl kupovat něco jiného, pak bych šel do nového nebo lehce jetého Dethleffs, nebo podobného typu. Najdou se lidi, co prodali barák, koupili nový obytňák a spoustu peněz uložili na účet a žijí v něm, na cestách po Evropě. Obytňák vydrží klidně 20-30 let bez problémů.

Defl.jpeg

Upraveno uživatelem Josef01
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 1,4tis.
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

před 5 hodinami, filltos napsal:

Jakl vypadá ten veterán z venku? To nahoře mi k tomu nesedí :)

Fotka integrálu se asi vztahuje k poslednímu odstavci, kde píše, co by si případně koupil. Foto veterána je ještě o pár příspěvků výš..

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

jojo trošku se to pomotalo, přechodem na novou stránku vlákna. No uvidím jak se nám to bude líbit. Výhoda obytňáku je, že když by sem někdo vojensky chystal, dá se odjet dále na západ a mít kde bydlet :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Wawriku, mám zkušenosti s větrnou elektrárnou na lodi, lodích. Myslím ale, že mé následující postřehy budou platné i pro karavan:

1. Když fouká málo, nic to nevyrobí.

2. Když fouká hodně, tak uletí.

3. Dělá to bordel.

 

Ještě něco? 🙂

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ne, to fakt ne. Stalo se to na ocelové lodi, která má pojištěni pro severní šířky NAD Bergenem. Teď vážně: listy vrtule jsou nastaveny, aby nějak optimálně fungovaly za PRŮMĚRNÉHO větru. Což je třeba 20 - 30. No, a pak  už jen druhá mocnina síly a páky .... 🙂

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 4 týdnech...

Zdravím místní karavan a obytňák mástas a měl bych jeden zvídavý dotaz, pokud byste někdo věděl... nemá někdo přehled, k čemu slouží konkrétní vypínače na hlavním panelu v karavanu? Na fotce jsem vyznačil hlavní body mého zájmu v zelných rámečcích. Je to v Elddis Firestorm z roku 2002. Předem moc děkuji za jakékoliv nasměrování.

vypínače.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 14 hodinami, Skarohlid napsal:

Tak jsem si udělal malou radost. Obytný automobil to úplně není, ale spokojenost je velká. 

Super, hrň sem zkušenosti! Taky po tom pořád pokukuju. 

Přemýšlels nad tím dát hagusy a příčníky na ně? nebo to reálně neskýtá žádné výhody?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...