Přejít na obsah

Chilli


Doporučené příspěvky

Pokud bys dělal chu-nan pastu, tak minimum je 30dkg chilli /návod najdeš na netu/ - doporučuju, nemůžeš to zkazit, jen se vyvaruj přidání vody. Já bych s tím kořením nijak zatím nečaroval - jen to rozkrájej na půlky, řádně usuš a skladuj v uzavřené nádobě. Hlavně to nemel! Mele se až před použitím - jinak to zvětrá a vyhodíš to. Pochopitelně se udit taky dá, nebo použít k navonění "tekutý kouř". Já ho někdy přidávám do chilli omáčky, ale musí se velmi opatrně - hořkne.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 3 týdnech...

Po delší odmlce něco málo přidám. Zatímco venku to roste parádně, tak uvnitř nic moc /mravenci/. I když něco málo sklidím. Ta první fotka je zajímavě panašovaná kytka/kříženec, ty větší jsou bohatě plodící kříženci z venkovního záhonu /zkoušel jsem je plnit sýrovou směsí a zapéci - výborný, jen to nepozře každý smrtelník, mám i zavařené - nějak neubývají/.

1630601927485.jpg

1630601960682.jpg

1630601982515.jpg

1630602008973.jpg

1630602036949.jpg

1630601664427.jpg

1630601709960.jpg

1630601734961.jpg

1630601767032.jpg

1630601791793.jpg

1630601825329.jpg

1630601854702.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Tak to bys je měl ochutnat, jestli to za to stojí 🙂 Nejlépe se suší rozříznuté, aby nezplesnivěly. Jde o to, kolik jich máš. Já používám sušičku na ovoce. Pár kousků v troubě, radiátoru ..... Usušený hned nemel, ale uzavři v nějakě nádobě. Mele se to před použitím. Nebo je můžeš dát do nálevu, oleje /ten olej se musí zahřát, ne smažit/  .... Co tě napadne.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Letos to bylo celkově blbý, já tak špatný rok na chilli nepamatuju. Chladno bylo až do června a to potom kytky nemaj šanci dohnat. Jak koukám na ty tvoje kytky, tak s vyjímkou tý první nejsou moc vhodný pro pěstování venku. To, že v létě bylo horko to nezachrání, počítají se dni od konečného vysazení. Velký horko je taky blbý, kytky jsou v šoku a nerostou - to potom zase prodlužuje dobu než se vzpamatují. Taky jde o to, kdy jsi začal a výsevem - jestli v únoru, tak je to na hraně, s přihlédnutím k letošnímu "jarnímu" počasí. Jestli později, tak to nemohou stihnout. Měls pro ně alespoň nějakou buňku, který by je chránila? Jinak kytky vypadají zdravě, jen to nestíhají. Na "chinesky" počítej tak 100-130 ++ dní. Zkusil bych méně náročné druhy, které maj na dozrání kolem 80 dní. Příští rok se povede. Známý je úspěšně pěstuje v Horní Plané a tam neroste "ani petržel" a má docela pěkný úrody. Ale on dokonce vysévá už v prosinci-lednu, takže sazenice mají náskok. Má to jednak venku, na balkoně a nakonec je přenese domů. Když je vezměš do bytu, ke světlu, tak v pohodě dozrají a budou plodit i v zimě. Nepřelévat, přihnojovat ....

Já sám mám taky spoustu nezralých plodů /ale zpracuju to/

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já jsem se bál, že to při té bídě nebude ani na sklenku Chu-nan pasty, ale vypadá to, že nakonec jo.

IMG_20210928_134645.jpg.73022bed632cd5439cd44b9634a7914d.jpg

IMG_20210928_134616.jpg.66ed736fa25b41057ce64b6ca6a1e100.jpg

IMG_20210928_134515.jpg.34164bf6faa22da74f97094371d61e6e.jpg

Nejvíc mám ale červených španělských papriček Pimientos de Padrón, které oproti očekávání hodně pálí a tak je nikdo nechtěl smažené/zelené jíst.

IMG_20210928_134748.jpg.61d7f4a76a6837d319daa18c5ae5fe2a.jpg

@gandalfGandalfe, myslíš, že je můžu smíchat s ostatníma papričkama, a udělat chu-nan pastu i znich? Já myslím, že jo, ne? 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...