Přejít na obsah

Výstup do b.c Mount Everestu a jiné krásné kopečky


Doporučené příspěvky

před 15 hodinami, African napsal:

Jinak také dost dobrý tohle, vypadá to že v Kathmandu konečně bude svítit pár dní sluníčko... 

https://lideahory.cz/clanek/mt-everest-je-viditelny-z-kathmandu

tahle fotka je taka trosku umelecka, az mam trosku podezreni, do jake miry to je pravda a do jake miry je to medialne prikraslene a vyfotoshopovane, nedejboze montaz, ale budu moc rad verit tomu, ze se tam to ovzdusi, alespon na kratky cas, zlepsilo.

z ceskych luhu a haju - mi zacatkem dubna hlasil kolega z Tesina, ze najednou z bytu v 10. patre vidi "za Ostravu" az na Jeseniky, ze takovy vyhled snad ani nepamatuje. ted uz je to zas "v normalu"...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já tomu věřím, jelikož v Kathmandu byl zákaz vycházení a právě největší smog vytváří ani ne tak fabriky jako silniční provoz, jelikož silnice jsou z 90% prašné. Konec konců lepší viditelnost je po celém světě, i Indové hlásí krásné výčumy na Himaláj, jak již dlouho zpátky neměli....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tá fotka je plus-mínus reál, trochu vytiahnutý kontrast hôr, ale nijako nadmerne. Káthmandu je kotol obkolesený horami zo všetkých strán, takže keď sa nejazdí a nevíri prach, musí to veľmi pomôcť. Verím tomu, že na jeseň ten Everest z KTM ešte uvidím.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 26. 5. 2020 v 22:47, wawrik napsal:

Super, Kanča sa ti bude páčiť, budeš spokojný... A s množstvom ľudí tam problém rozhodne mať nebudeš :) Inak na jar to môže byť celkom boj, bude tam dosť snehu zo zimy. Idete oba treky, severný aj južný?

Tady je první nástřel od Nepálského bratra, který se bude ještě ladit. Půjdeme tedy severní, kde má i nějaké příbuzenstvo, kde by jsme přespali, yes B)  A ze všeho nejvíc se těším na tebou doporučenou Jannu, úchvatný kopec....

Day 1: Welcome you in kathmandu airport
Day 2: Free Day in kathmandu 
Day 3: Fly to Birtamod in morning and drive to Taplejung in a local bus (8-10 hours approx.). The bus road will take your entire day. You can see the beautiful hills along the way. To start a hectic trek, it’s better to enjoy amenities for an extra day in Taplejung. 
 
Day 4: Finally, you will start your once in a lifetime trek. Trek starts from Taplejung to Chiruwa (around 1200m). It will be 6 to 7 hours of trekking in the first day. 
 
Day 5: From Chiruwa, you will reach to Lelep. This trek of 5 to 6 hour will pass through Tapethok checkpoint. It is a restricted area. So, you can rest for the day in Lelep. 
 
Day 6: Trek from Lelep to Amjilosa. It is about 5 hours’ journey. The track is mostly slippery in this region. You need to wear a good pair of boots and be careful in this trail. 
 
Day 7: Trek from Amjilosa to Gyabla. You will witness cultural changes and more Tibetan influenced lifestyle towards these regions 
 
Day 8: Trek from Gyabla to Gunsa (4 to 5 hours). It is the capital of Kanchenjunga region. The area is comparatively developed with telecommunication facilities, accommodation and good meals. 
 
Day 9: Acclimatization day in Ghunsa (3475m). You can visit nearby ridge and enjoy the view of Jannu Peak. You can leave your materials as you will enjoy this sightseeing and get back to the place. 
 
Day 10: Trek from Ghunsa to Kambachen (around 4100m). The altitude will increase drastically so the trails are steep and difficult. You need to be careful with wooden bridges. 
 
Day 11: You can acclimatize in this Kambachen for the day. You can rest for further difficult altitudes to be covered. 
 
Day 12: You need to trek a high altitude from Kambachen to Lhonak (around 4790m). The facilities are merely basic but you are finally in the lap of mountains and grassy plains. 
 
Day 13: Trek from Lhonak to Pangpema (5140m). It will take around 3 hours. The highest point of the North base camp. Explore around in afternoon. 
 
Day 14: Trek back from Pangpema to Ghunsa. A long way downhill is not easy. But starting early morning, you need to trek for 8-9 hours. 
 
Day 15: Trek back from Ghunsa to Amjilosa. You are returning back to better facilities and warmer climates. It will take about 7 hours. 
 
Day 16: Trek back from Amjilosa to Tapethok. You need to plan to come out of the restricted zone by the day end. It will take almost 7 hours. 
 
Day 17: Trek back from Tapethok to Mitlung. The journey downhill will be around 7 hours long. 
 
Day 18: You finally arrive to Taplejung. You can rest at Birtamod in a private jeep or else rest in Taplejung for the day. 
 
Day 19: Bus ride from Taplejung to Birtamod. It will be around 8 to 10 hours. 
 
Day 20: Fly to kathmandu 
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hm, tak to je škoda. Veľká škoda. To je tak tretinový zážitok, synergia oboch trekov je pri Kančendžonge asi najväčšia, akú som kedy zažil. Plus je celý itinerár dosť z rýchliku. Chápem, že človek sa musí vliezť do dovolenky, ale pri tých dlhých týždňoch by už tých pár dní navyše až toľko nebolelo... No, koniec mudrovania, pár praktických postrehov :)

  1. Ak nemáte v partii ľudí citlivých na výškovku, dosť výrazne odporúčam urobiť si aklimatizačný deň až v Kambačhene namiesto Ghunsy. Presne túto radu som dostal od môjho ruského kamaráta, čo tam bol predtým, a bola to najlepšia rada v súvislosti s týmto trekom. Rád by som povedal, že v Ghunse skapal pes - ale ani toto sa tam nedeje :) Zato z Kambačhenu sa dá urobiť tak 4-5 celodenných (aklimatizačných) túr a výletov. Nahor k jazerám, pod Jannu (nutný, keď tam nepôjdeš, vráť mi fotky a už mi nevolaj!) a podobne. V Ghnuse sa nedá robiť nič.
  2. V Kambačhene sa odporúčam ubytovať u miestneho lamu, veľmi rozhľadený človek, niečo ako miestna kolektívna pamäť :) Porozpráva vám o histórii toho miesta, čajových a soľných karaván a podobne... Treba si tam objednať hranolky a najmä byť v kuchyni a sledovať, ako to robí. Pre mňa to bol skoro astrálny zážitok :) Boli to najlepšie hranolky, aké som kedy zažil (chabý popis na konci tejto kapitoly), robili ich asi dve hodiny.
  3. Najlepší výhľad na Jannu je zo spojnice oboch trekov. Chápem, nestíhate, ale možno nájdete čas a sily si tam trebárs vybehnúť z Ghunsy. Stačí dôjsť ku sedlu Mirgin La (asi, mapy občas klamú). Pre istotu, je to presne toto miesto, výška zhruba 4600 m. Odinakiaľ nie je tá hora ani zďaleka tak pôsobivá, z podobného uhla sa dá potom vidieť už len od hlavnej cesty do Tapledžunku, ale si priveľmi ďaleko, takže efekt nula. My sme k tomu sedlu išli naťažko asi 5 hodín, ale medzitým bola noc v Sellele, čo je - mimochodom - ďalšie miesto, ktoré nesmieš vynechať, keď už si pod Kančou (a vidno odtiaľ Makalu). Zato naspäť je to celé z kopca, takže komplet výlet z Ghunsy a naspäť odhadujem na 7-8 hodín naľahko aj s prestávkami a kochaním. Ak ste fyzicky zdatní, tak 5 hodín. Ale budete mať asi sneh, to sú potom akékoľvek odhady naprd.
  4. Neostať v basecampe (Pang Pema) ani deň a hneď frčať naspäť považujem za svätokrádež :) Hore sa dá robiť milión rôznych výletov.

Ešte by som na vašom mieste prehodnotil ten čas. Osobne by som radšej presunul letenky o týždeň neskôr, nech to stojí, čo chce. Takto na krátko z toho máte úplne bežný nepálsky trek, ničím výnimočný. Naozaj je to veľká škoda. Asi by som radšej išiel Gokyo a Kanču si nechal, keď bude na ňu čas. Alebo sa minimálne vyprdol na deň v KTM hneď po prílete a strávil ho radšej v Kambačhene. A na konci treku stráviť deň v Tapledžunku alebo Birtamode namiesto hôr je čistá blbosť - a to mám nepálsky vidiek celkom rád.

Terasa Sellele. Už som sa tu nad ňou pred časom rozplýval, je mi trápne to písať znova.

Sellele.thumb.jpg.246767561bdac91d56316a0539723ce3.jpg

Sedlo Mirgin La aj s parťáčkou, aby bol zhruba vidno pomer k Jannu.

Sedlo.thumb.jpg.cab879d09f7585942d75b3cf69fb77b3.jpg

A ešte raz Jannu. Opakovať toto mi naopak nie je trápne vôbec :)

Jannu.thumb.jpg.45d53db7a64a963682cdde945cbb2b35.jpg

Upraveno uživatelem wawrik
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 2 hodinami, African napsal:

Day 4: Trek starts from Taplejung to Chiruwa (around 1200m). It will be 6 to 7 hours of trekking in the first day. 

Day 5: From Chiruwa, you will reach to Lelep
Day 6: Trek from Lelep to Amjilosa.
Day 7: Trek from Amjilosa to Gyabla.
Day 8: Trek from Gyabla to Gunsa (4 to 5 hours)

Ozaj, do Ghunsy by to malo trvať 4 dni, nie 5. A to aj keď rátam, že ste partia skôr socializačná ako turistická :) Parťáčka mala nejaké svoje problémy, plus nebola rozchodená (a šla v bežeckých Salomonoch, mimochodom), a aj tak nemala vôbec žiadny problém urobiť to za 4 dni, čo bolo 28 hodín hrubého času, vrátane prestávok, jedla, kochania a socializácie. To je pre deti. Mali sme dosť konzervatívny itinerár, aby sme šetrili sily a neprepálili nástup, náš trek bol dlhší.

    km hod. nastúpané naklesané
12.11.2014 Taplejung (1 800 m) - Chirwa (1 300 m) 20,3 8¾ 815 m 1 275 m
13.11.2014 Chirwa - Amiljosa (2 430 m) 19,9 9¾ 1 650 m 555 m
14.11.2014 Amiljosa - Phale (3 255 m) 14 8 1 570 m 680 m
15.11.2014 Phale - Ghunsa (3 425 m) 4 1½ 235 m 65 m

Ako to tak rátam, len čisto úpravou itineráru sa dajú ušetriť 3 dni, ktoré môžete stráviť v horách. Vedieť, že z posledného nocľahu je to do Ghunsy len 1,5 hodiny, ideme tam a ušetrili by sme ďalší deň. Chápem, pivko, slniečko, debaty... ale trepete sa tam z CZ celý týždeň, a je to KANČA! Navyše s lamom podebatujete viac než dostatočne.

Upraveno uživatelem wawrik
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ještě jedna věc, jaký jsi tam byl prosím tě termín? Zajímalo by mě jak dobře je tento Trek průchozí začátkem března (3 měsíc) co mi jedeme. S guidem co jsem kecal, říkal že vždy dle situace, někdy to ani nejde, ale zkusíme maximum. Moc lidí to prý v tento termín nechodí, a když to jde, je to prý krásný, extrémní s haldami sněhu, což by nás mohlo bavit :guitar: 

PS Teď to vidím, listopad že? ;)

Upraveno uživatelem African
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Človeče, o dva posty vyššie máš tabuľku aj s dátumami :) Však ty tie moje elaboráty ani nečítaš? Nie že by som sa ti čudoval, ale párkrát som si už všimol, že sa pýtaš na veci, o ktorých som tesne predtým písal :)

Bol som tam od polovice novembra. Na jar už do Nepálu nechodím, vždy je tam plná prdel snehu, ktorá mi znemožní vidieť to, čo chcem. Plus hrozba zrážok... Najlepšie (pre mňa) je november, december, síce o dosť väčšia kosa, ale azzuro a sucho. V marci podľa mňa ani nikto od Ghunsy vyššie nebude, aj lama na zimu chodí dolu do Amlidžosy. Budete musieť si to prešliapať a zmenežovať kľúče od ubytovní, ale to guidi majú obyčajne poriešené.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak už to konečně frčí, signál, dar z nebes :D Děkuji moc moc za doporučení, z těch čtyř bodů určitě udělám nějaký výcuc a zmíním jakmile budeme plánovat, no plánovat....on ten březen bude spíš o improvizovaci a to je to co nás láká. Kluci jsou fyzicky i výškově na pohodu, už mají dost za sebou, na Manaslu také nebyl žádný stresík a navíc jsme stejně naladěni, malý zázrak, že jsme se dali opět dohromady. Taky průšvih že oba mají svůj businness a čas je pro ně sůl nad zlato, nedáme ani o den víc, já ještě k tomu Chitwan, no je to stres :lol: Ony na ty dvě sezóny v Nepálu jsou názory defakto půl na půl, a to i od guidů co tak poslouchám a obě mají své obrovské kouzlo. Březen je takový divočejší, drsný, prostě hory jak mají být a defakto bez lidí, ale samozřejmě na úkor počasí, ne úplného komfortu, a přesně jak píšeš, máš velkou šanci že neuvidíš třeba to co jsi plánoval, což dost lidí nezkousne. Na Manaslu byli třeba lidi naštvaný na guidy že s nimi neprošli kvůli haldám sněhu Larka Pass, no a ty už tam v březnu prostě nikdy nedostaneš. S tím vším se počítá, my se upřímně nikde nějak moc nehoníme, jak je někde hezky zůstaneme, rádi zapaříme, a když to nejde, tak to prostě nejde, jsou to Himálaje. To nejdůležitější ale je, že si to vždycky užijeme na 100% :guitar: No, dost keců, nechal jsem se unést, prostě se mi tam strašně líbí a to všude, s překvapením i Kathmandu jsem si zamiloval, no a co ty tam vlastně plánuješ letos? 

Upraveno uživatelem African
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 1 hodinou, African napsal:

Kluci jsou fyzicky i výškově na pohodu, už mají dost za sebou, na Manaslu také nebyl žádný stresík a navíc jsme stejně naladěni, malý zázrak, že jsme se dali opět dohromady. Taky průšvih že oba mají svůj businness a čas je pro ně sůl nad zlato, nedáme ani o den víc, já ještě k tomu Chitwan, no je to stres :lol: Ony na ty dvě sezóny v Nepálu jsou názory defakto půl na půl, a to i od guidů co tak poslouchám a obě mají své obrovské kouzlo. Březen je takový divočejší, drsný, prostě hory jak mají být a defakto bez lidí, ale samozřejmě na úkor počasí, ne úplného komfortu, a přesně jak píšeš, máš velkou šanci že neuvidíš třeba to co jsi plánoval, což dost lidí nezkousne. 

Keď ste fyzicky zdatná partia, tak sneh nevadí, proste sa pri prešliapavaní prestriedate. A hore je menej závejov a viac vyfúkaného firnu/ľadu, občas sa ide dokonca lepšie ako stále hopkať po skalách. Len treba nosiť výbavu navyše - mačky, cepíny, lano...

Čo sa týka sezón, to má každý inak. Chodím hlavne prechody a väčšinou sám, a keď ma sneh nepustí, nedostanem sa na druhú stranu. Takže mi ten začiatok zimy celkom vyhovuje, a ľudí je ešte menej ako v marci - to začína horolezecká sezóna, človek občas natrafí na výpravy a aklimatizačné skupinky... Že niekto chodí viac vrcholy a trekuje na pohodu je OK, hory sú dosť veľké pre každého pacienta, všakáno :)

Nechcem ťa nejako otravne presviedčať, ale ak máte tú možnosť (preskladať itinerár) a fyzické kapacity (čo máte), do toho sedla Mirgin by som sa naozaj kukol. Tie dva-tri dni navyše by na to mali bohate stačiť. Keby som išiel v marci ja, plán B (keď by bolo hore veľa snehu) by bol Kambačhen, výlet pod Jannu, na západ k jazerám, a potom naspäť do Ghunsy a na dva dni vybehnúť k Mirgin La. Pang Pemu by som (opakujem, v prípade snehu!) úplne vypustil, Sellele a Mirgin La sú oveľa, oveľa zaujímavejšie miesta. Ale ako píšem, bol by to môj záložný plán, vaša partia bude mať iné priority. A samozrejme by som mal aj záložný plán záložného plánu, ale to je moja úchylka, ja som v horách posratý :)

No, užite si to a hlavne sa aj vráťte :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky moc, beru v potaz ;) Guide co s námi jde, to tam má v únoru i březnu dost naběhaný a ví kde co a jak, takže mu nadhodím tvé cenné tipy a zbytek nechám na něm, buď to odsouhlasí nebo odpíská, uvidí se hlavně až tam. Riskovat se ale určitě nebude, ale znáš to, jsou to hory a ty si kolikrát vybírají sami, ať jsi opatrný na tisíckrát. No a  kdyby si byl vysraty z hor, tak tam nelezeš, spíš jde o respekt a to je v naprostém pořádku :cheers: 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 28. 5. 2020 v 22:38, wawrik napsal:

Že niekto chodí viac vrcholy a trekuje na pohodu je OK, hory sú dosť veľké pre každého pacienta, všakáno :)

Nechcem ťa nejako otravne presviedčať, ale ak máte tú možnosť (preskladať itinerár) a fyzické kapacity (čo máte), do toho sedla Mirgin by som sa naozaj kukol. Tie dva-tri dni navyše by na to mali bohate stačiť. Keby som išiel v marci ja, plán B (keď by bolo hore veľa snehu) by bol Kambačhen, výlet pod Jannu, na západ k jazerám, a potom naspäť do Ghunsy a na dva dni vybehnúť k Mirgin La. Pang Pemu by som (opakujem, v prípade snehu!) úplne vypustil, Sellele a Mirgin La sú oveľa, oveľa zaujímavejšie miesta. Ale ako píšem, bol by to môj záložný plán, vaša partia bude mať iné priority. A samozrejme by som mal aj záložný plán záložného plánu, ale to je moja úchylka, ja som v horách posratý :)

No, užite si to a hlavne sa aj vráťte :)

Tak jsem trochu pobreptal s guidem, zapojil do toho kamarády a cíl, pokud nám bude z hora dáno bude právě Pãng Pema, den voraz a výstup na Drohmo Ri (5915m) odkud je dechberoucí výčum na Kanchenjungu. Začátek i celý Trek bude pomalý právě z důvodu aby jsme šetřili síly na prorážení sněhu jak píšeš, zažil březen pouze na mačkách bez sněhu, březen po pás ve sněhu a párkrát neprošel vůbec, je to ve hvězdách a my to neovlivníme. Takže i záložních plánů je dost, včetně pár míst, které jsi zmiňoval. S noclehárnami není problém, březen už jedou defakto všichni prý a navíc potáhneme stan. Máš určitě pravdu v tom, že v horách je dost místa pro každého blázna, důležité je si to užít a vrátit se celý :thumbsup_anim:

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Drohmo Ri je taký tupý pahorok nad BC, výhľad na Kanču je IMHO lepší asi z polovice stúpania - keď si úplne hore, je príliš ďaleko na nejaké hlboké dojmy... Dychberúcim by som ho asi teda nenazval. Zhora je zábavný skôr výhľad do údolia a impozantnú stenu pod Gimmigelou (6415 m). Podľa mňa to však ani približne nesiaha dojmom z Jannu. No, každý to má inak, poznám ľudí, čo pri EBC treku čumeli stále len na TEN EVEREST a vôbec si nevšimli Ama Dablam :) Užite si to.

2068307418_IMG_93161.thumb.jpg.0001a3e10795a536bc705ee09f103925.jpg

606105852_IMG_93091.thumb.jpg.8112d31c64668431c9c9fad689b0920f.jpg

Edit: Inak rozdiel medzi tvojím videom a mojími fotkami je presne rozdiel medzi vlhkým (jarným?) vzduchom a krištáľovou priezračnosťou (skoro) zimy. Inak to čo trčí vpravo za hrebeňom na tvojom videu aj mojej prvej fotke je Jannu.

Upraveno uživatelem wawrik
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mě případne, že kdyby se ti v horách mělo byť jen trochu zhoršit počasí a přijdeš o nějaký ten výčum tak si tam hned někde hodíš mašli :P No a nás to divoké počasí, které Himálaje dokážou nachystat prostě baví, patří to k tomu, on ten zasněžený výstup plný překvapení bude mít hodně do sebe, jen se neboj a jak píšeš, každý to děláme po svém a tak je to správně ;) A na Jannu se těším, moc ale čím víc teď čtu o Kantchedzundge, tím víc mě začíná fascinovat, osobně se klepu na tu překrásnou osmičku..... 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo, s tými výhľadmi to je pravda :) Nevadí mi makať, bojovať s počasím, vetrom, snehom atď. - veď tu na Islande pomaly nič iné ani nerobím. Ale na konci musí prísť zaslúžená odmena v podobe nejakého silného dojmu, výhľadu, kopca, údolia, rokliny... Hocičo.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 22 minutami, wawrik napsal:

Jo, s tými výhľadmi to je pravda :) Nevadí mi makať, bojovať s počasím, vetrom, snehom atď. - veď tu na Islande pomaly nič iné ani nerobím. Ale na konci musí prísť zaslúžená odmena v podobe nejakého silného dojmu, výhľadu, kopca, údolia, rokliny... Hocičo.

Ale to stále neznamená, že to máš vždycky lepší než ostatní, děláš pouze to co ti vyhovuje ;) Třeba guide co s námi jde a chodí Kantchedzundgu celý rok, má nejradši právě únor. A nemá to horší, nebo lepší než ty, prostě ho to baví :guitar: Díky za cenné rady jinak samozřejmě, toho vážím.....a jak píšu, neboj se nic, bude to super, jako pokaždé :cheers:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...