Přejít na obsah

Výstup do b.c Mount Everestu a jiné krásné kopečky


Doporučené příspěvky

před 33 minutami, StanoBare napsal:

Presne tak, ostala na Kančendžonge. Ešte som zaznamenal Kingu Baranowsku, jej to aj velmi slušilo a potom som to už prestal cielene sledovať.

Vybudované - nie nie Messnera. Kolegovia z expedície budovali postupové tábory a on sa v BC zjaví ako posledný a vylezie si, bez toho, aby sa toho zúčastnil. Veď jeden kolega Machnik, organizátor expedícií, otvorene hovorí ako ho neznášal, že sa v BC zjaví ako hviezda kvôli tým pretekom o osemtisícovky s Messnerom. A prsty v tom mal aj Poľský horo zväz, ktorý uveril, že Messnera predbehne a v podstate mu to v tom "uľahčovaní" aj napomáhal. Vyliezol, zliezol, zbalil sa a odišiel, takže nepomáhal ani pri búraní BC, aspoň tam mohol. Bolo to tak trochu nefér, veď to Wielicki sám priznáva.

Pre niektorých to bolo dosť demotivujúce a na dokonca a to viem z iných článkov, niektorí, ak zistili, že ide aj Kukuczka, tak sa odhlasovali. 

Zaujímavá je už aj spomenutá pasáž okolo smrti Czoka.

Kukuczka nebol ani pri jednom z pôrodov svojich dvoch detí, vždy aj napriek sľubom odcestoval na expedíciu. Tam to aj píšu, ako sa u neho tie výčitky vytratili, ak už sa dostal do módu organizovania expedície.

To je proste ten spoločný rys egoizmu extrémnych vrcholových výkonov, či už to chápeme, alebo nie, to asi patrí k tomu. Nakoniec aj tak tie výkony obdivujeme. 

 Máš pravdu, ale jde jen o úhel pohledu každého z nás. Za mě vše v pořádku, Reinhold a Jurek byli nejlepší horolezci světa té doby a jen oni mohli expedici dovézt do zdárného konce, a stejně se tak děje i dnes. Rivalita v minulosti spíš ve jménu státu, dnes spíše sponzorství a peněz je tu dodnes. Bohužel se to ale bez této kašpařiny neobejde, a ty všechny borci na to hrdí určitě nejsou, ale nedá se svítit, takový je prostě svět. Ale říkat tomu se to leze, má sponzory, připravené BC, skáče kolem něho tisíc lidí, to je prostě blbost, jednou je nejlepší tak tam prostě ten servis je. Ať si každý říká co chce, Reinhold i Jurek lezli sami za sebe, jinak by se prostě nestali legendami horolezectví. A soudit jejich soukromý život nepřísluší nikomu z nás, psát o něm ano, to můžeme, ale jestli to tak bylo správně nebo špatně vědí oni sami.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 3. 11. 2021 v 19:57, StanoBare napsal:

Singing Rock Garnet na mňa pôsobil tak, ako to nazvať, tak strašne obyčajne, ale verím, že to je vlastne jeho prednosť. Odvetrávanie horšie, ale ak ti to nevadí. Oni tam majú ten systém Rock&Lock u spon, z ktorých jednoducho vyvlečieš popruh, takže vieš sedák nasadiť, aj keď si v zlom teréne, máš mačky, či lyže.

Mammut Ophir Slide - postenčovali nohavičkové popruhy, zmenšili materiálové pútka oproti staršom modely Ophir Slide. Odvetrávacie otvory v páse a nohavičkách zachovali. To som mal osobne veľmi rád. Ale ak si nemal ten starší model, tak je to jedno.

Mammut Ophir Slide Fast adjust -  rovnaká verzia ako model vyššie, ale má ten ich nový systém doťahu nohavičiek = neodstáva žiaden popruh (ako napr. u Singing Rock Garnet). Je to super, len treba trochu cviku pri doťahovaní. My ten systém máme u Mammut Comfort modeloch a po zácviku je to fajn vec.

Petzl Adjama - perfektný sedák, velmi pohodlný, okraje bedrového pásu nemajú šitú obrubu, ale polstrovanie ide cez hranu - super. Nenabehli na to drastické odľahčovanie, preto aj nohavičkové popruhy sú širšie. Ako som písal, treba skúsiť, či nebude v odsadnutí tlačiť medzi nohami kvôli hrubšiemu polstrovaniu v týchto miestach.

Tarantula - to je fakt basic model, pre nenáročné rekre lezenie, v podstate som ho videl len na umelých stenách. To Finale sa vidí lepšie, príjemná tuhosť podrážky a komfort. Ono vždy minimálne jedna sezóna padne za obeť hľadaniu vhodnej velkosti. Osobne som potom už nešpekuloval a šiel do už trochu vyššej kategórie lezečky, lebo tak či tak, budeš čoskoro už liezť 5, tam ten postup ide rýchlo a všetko začína od 6 vyššie🙂.

Uvidím, jak to dopadne, těší mě hlavně, že i na nějaký první nástřel jsem nepřemýšlel úplně blbě s tím co vybírat :) 

Zrovna včera jsem měl možnost zkusit i další jiné lezečky, na Smíchově očividně udělali obměnu, takže je tam již více na výběr kromě těch Tarantulí. Měl jsem tedy nějaké Ocun, nevím model a byla to hrůza, alespoň jsem se přesvědčil, že své vlastní budu vybírat skutečně svědomitě, protože ty rozdíly jsou tady obří. Lezlo se mi hrozně, samozřejmě to podle toho i nakonec dopadlo, kdy momentálně nevím, jestli si teď zalezu...rameno v háji nejspíš, otázkou je jak moc, ještě jsem s tím nikde nebyl.
No každopádně pokud to bude dobré, tak o to víc času budu mít na to objíždět obchody a zkoušet vybavení, když už nic jiného :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Aj keď človek lezie len párkrát, ale viac-menej si udržuje tú pravidelnosť, treba mať vlastné lezečky, tým, že máš na lezenie z požičovne iné, akoby začínaš odznova. No postupne sa tá intenzita nabalí a rovnako aj zranenia a verím, že si sa riadne rozcvičil. Tiež som si tým prešiel a prvé čo bolo, že som si kúpil vlastné lezečky a to som liezol 2x za mesiac.

Daj potom vedieť, čo si vybral, ak už do toho pôjdeš. A prajem rýchle zotavenie. A ak to je ľavé rameno, asi by si nemal nosiť ani hodinky, aby si ruku teraz nazaťažoval🙂.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A jest upečeno, můžu začít hubnout... 😅 Nese se to v celkově smutném duchu, protože poprvé jsme se nemohli s klukama pořádně shodnout a každý chtěl něco jiného, vše způsobeno asi tou absencí v cestování. Já kopal za Singu Chuli, druhý za Aconcaguu, třetí chtěl Island Peak a nakonec jsme se domluvili na Mera Peak, uff, náročná sezení. Aconcagua stojí haldu peněz a nikdo neví co bude, Singu Chuli je na jaře nebezpečná, takže nám horský vůdce doporučil podzim, no ale nakonec jsme happy a snad už nějaký ten pořádný výšlap dopadne. Upřímně jako výčum z Mera Peak nebude asi úplně špatnej, člověk se tam pěkně vyblbne a horský vůdce říkal že je to výborná příprava právě třeba na krásnou Singu Chuli :punk:

Mera_Peak_Zatr_La.jpeg

612664395a40232133447d33247d383739353835313135.jpeg

Mera-Peak-Climbing51-990x490.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mera Peak je choďák, to ťa asi veľmi neuspokojí... Teda, až na záverečný asi pätnásťmetrový výšvih pre deti ako ja, aby sa cítili drsne :D Leda by ste išli na ten najvyšší Mera North, ale to je AFAIK zakázané. Tie rebríky na fotke je isto Mera? Mne to skôr pripadá ako sedlo Amphu Lapcha, ktoré - mimochodom - odporúčam. Ľadové terasy Amphu Lapcha sú IMHO krajšie a zábavnejšie ako samotný vrchol Mera... Z Mera zostup do údolia Hunku (parádne), popod Chamlang na sever k jazeru Panch Pokhari, a cez sedlo Amphu Lapcha popod Island Peak naspäť na diaľnicu. Krásny trek. Závidím. Len na jar to asi bude boj so snehom.

249528248_IMG_25411.jpg.e3ce36281c55f23606b30e1cb96b5bda.jpg

2097875985_IMG_24801.jpg.be85d17ce7e65fc77a60e8bfd20b987f.jpg

833806286_IMG_25861.jpg.3d6ddfca7d3b66963c6245a429104370.jpg

1870106809_IMG_44981.thumb.jpg.58db5c091cb7c5fdfdbbb8011cc85e5d.jpg

1204548381_IMG_46501.thumb.jpg.69f9b5817ee09ee04c288fff0119a1fd.jpg

162268943_IMG_46581.thumb.jpg.81a84a5482dac63b2678ed471758c7d4.jpg

1880183307_IMG_47081.thumb.jpg.e892e9f5d2b300d95c5fd18920064a4c.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za postřehy, zkusíme to udělat co nejpříjemněji pro všechny, jelikož jeden z nás má jen velmi malé zkušenosti. A je to jak píšeš, po dvou leté absenci to chceme pěkně z lehka, navíc guide tam bude s námi po celý čas jen pro nás, budeme mít šest dní navíc a říká že tam je hodně příležitostí si natlouct do hlavy nějaké ty důležité základy pro serióznější lezení. Já třeba nikdy nelezl kolmou stěnu na dva cepíny, takže se to celé ponese spíš v duchu školení a tréninku. Moc se těšíme, když to půjde dobře, dohodneme zrovna Singu Chuli na podzim a asi spíš to nejdůležitější, aby se vůbec letělo, že ano. Jinak pokud má někdo zájem o Aconcaguu v příštím roce, mám tu veškeré aktuální informace včetně aktuálních podmínek vstupu na území Argentiny, když tak přepošlu e-mailem, volná místa přes Rajbas stále jsou....:cheers:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 2 minutami, kral083 napsal:

Afri se přepsal. Chtěl napsat Meru Peak a vylezlo mu z toho Mera Peak 🙂

P.S. diky za tip na dokument 🤟

🤣  Upřímně můj názor vlastně je takový, že já nikdy nepochopím jak může vůbec někdo z běžných smrtelníků vylézt takový kopec.... nepochopím.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 2 minutami, kral083 napsal:

Já do hor jezdím rád,ale vysokohorský lezení jde mimo mě. A tohle je uplnej úlet. Jako to bivakovani v tý stěně v tom zavěšeným stanu.... 

Přesně a navíc když každý s těch kluků dostal zázrakem druhou šanci na život, wow.. jak píšeš úplnej úlet :punk:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jak jsou na tom hadry Patagonia? Už delší dobu se mi od nich líbí věci, hlavně doživotní servis který prý z doslechu funguje dobře, ale cena mě vždycky odradila. Jsou to rány jak z děla, ale tahle bundice mě prostě fascinuje, asi ji musím mít 😍

https://www.hudy.cz/down-sweater-hoody-men

133768.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Teď jsem si ji pořídil tak nemám ještě úplně moc zkušeností. Tak jenom prvni dojmy, kdy si vždycky člověk spíš všimne toho, co mu vadí.

Je hrozně lehoučká az tenká, ale tepelně to nevadi takze za me plus.

Stahování se dělá z kapsy, což je fajn, ale můžeš si stáhnout jenom spodek.

Příjde mi relativně velká. čekal jsem to menší, kdyz se sbalí, ale reálné je větší než stará základní z decathlonu. Zas aspon se ti to peri tolik neumacka zvlast, kdyz tam je 800cuin

Určitě bych bral verzi bez kapuce (ale to tak vseobecne bych rekl ze je o preferenci, mi proste kapuce prekáží a nenachazim pro ni rozumné využití) zvlášť, když kapuce není stahovací a tedy aby sis ji nasadil,  musis si bundu kousek rozepnout, abys kapuci pretahl pres hlavu, a zase zapnout. Kdyz uz mam mit kapuci, tak bych radeji, aby sla pretahnout se zapnoutou bundou a pak dotahnout.

Nemá dvoucestný zip, takže si ji dole nerozepneš když jištíš

Design s nasitym logem je dost retro, ale proč ne

Je o kousek delší než moje minulá perovka, což je pro mě určitě plus

Nemá otvory na palec

Záleží za kolik ji chytíš. Já ji bral za 3,5 to bych rekl, že je tak cca OK cena, těch 7 bych za ní nedal, leda pokud by ti vyloženě sedl střih. Já mám tu svoji tak, že bych asi uvítal u XL o kousek menší střih a to nejsem zadny atlet.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Patagonia ako taká je dosť v poriadku značka, ale v dnešnej dobe by som kupoval už len páperie s hydrofóbnou úpravou (jedno, či ide o spacák, alebo bundu). Malilinko nižší tepelný komfort (ak vôbec), ale oveľa širší rozsah použiteľnosti.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky moc za postřehy kluci. Maro, kde se dá prosím tě koupi za trojku? Vezmu hned dvě :D Já ji můžu mít za pět. Každopádně kapucu mít musím, a že není stahovatelná je opravdu velké mínus, rád si ji seřizuji. Musel bych pořádně vyzkoušet jak pasuje, abych ji po hlavě furt někde nehonil. Jednostranný zip preferuji, vždycky jsem nějak sedák vymyslel, na druhou stranu se mi sand všechny oboustranné zipy vždycky rozbili, takže ba naopak pro mě plus. Design, delší délka, všechno super, musímprostě někde zkusit.  Díky.

Ohledně hydrofobní úpravy, nikdy jsem ji nebral moc vážně, protože každý výrobce prefeuje svoje. Každé kvalitní peří je od přírody velmi hydrofóbní a důležítá je již počáteční úprava bez velkých ztrát této funkce. Patagonie klade velký důraz na ekologii, takže se myslím že se nějáké dadaotéčné úpravě vyhýbá. Měl jsem nepsočet péřovek, i nějáký ten spacák a že bych mě nějáké velké problémy s vlhkostí se nedá říct. Samozřejmě svrchní a vnější materiály jsou také velmi důležité. No a navíc mám doma halda Primaloftu, ten to jistí :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Cumulus Made in Poland, hm, vypadá dobře, ale ta značka mě vůbec nic neříká a taky tedy není zrovna z nejlevnějších. Patagonie je taková zaběhlá stálice a co mě tam láká aspoň za ty prašule je právě ten jejich flexibilní doživotní servis...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...