Jump to content

Výstup do b.c Mount Everestu a jiné krásné kopečky

African

Recommended Posts

před 1 hodinou, African napsal:

Yes, s kamrádem ve dvouch přes Johann hütte a byl to nádherný výstup, dodnes na to vzpomínám a klidně bych si to někdy rád zopáknul :guitar:  Grossglockner je už trochu technický, zároveň dost vzdušný a je potřeba i nějáká ta fyzická zdatnost, každopádně na něm nijak moc neřešíš aklimatiazaci, což je důležité. S kopečkami v Himalájích se to nedá moc srovnat, jelikož se pohybuješ v úplně v jiných nadmořských výškách a tam řešíš hlavně tu správnou aklimatizaci. Mluvím tedy aspoň o šlapákách co jsem dělal já, nijak technickými. Na druhou stranu netřeba moc té fyzické síly, protože jdeš tempem želvy. Chtělo by to asi zmínit přímo nějáký ten kopec v Himaláji, abych byl trochu v obraze :cheers: Pokud by jsi chtěl v Himaláji už něco techničtějšího, tak lepší je třeba sbírat zkušenosti na Mont Blanc, kde je jak nadmořská výška, tak i technické pasáže podobné těm na GG.

DSC02629.JPG

DSC02638.JPG

DSC02644.JPG

glocknerwand2.jpg

dík. hezky se to čte :)

.. já nemám ambice někam takhle vysoko lézt, jen že jsem se u GG nedávno motal a přišlo mi to z pohledu zespodu dost náročný, ten poslední kus. ale dalekohledem jsem tam zahlíd nějakou boudu, tam se dá asi vyjít i amatérsky

7BE49F94-9C08-442B-B963-275DD545FC63.jpeg

Edited by montemar

GC to byly casy…..byli jsme tam uz ve ctvrtek v noci, kdy nakydalo 30cm novyho. V patek rano jsme zacli proslapavat. S nama jeste naka parta silenejch Polaku co sli pesky, ale dikybohu to pred ledovcem otocili.

dorazili jsme to jen na pravy hreben. Uplne na kasi. Rozhodnuti bylo to otocit a zkusit v sobotu, ze uz je to proslapany……hm v sobotu tisic lidi co to pred nama vyletelo nahoru nasi stopou a nahore Vaclavak, ze jsme se na to vysra..li

651009B7-10DC-40B0-B59B-E198CA2F51AF.jpeg

CBD8EE16-F83C-4822-BA38-D7D68C0768D6.jpeg

4A5A2C25-99E6-4464-84EA-A96F09D5B921.jpeg

před 2 hodinami, montemar napsal:

dík. hezky se to čte :)

.. já nemám ambice někam takhle vysoko lézt, jen že jsem se u GG nedávno motal a přišlo mi to z pohledu zespodu dost náročný, ten poslední kus. ale dalekohledem jsem tam zahlíd nějakou boudu, tam se dá asi vyjít i amatérsky

Těch chalup je okolo s pěkným výhledem na kopec vcelku dost, ale samozřejmě si to chce ověřit jaká je obtížnost a přístup k nim. Zkus ty Himálaje někdy, každý si tam přijde na své :cheers: 

Před hodinou, Ajaj napsal:

GC to byly casy…..byli jsme tam uz ve ctvrtek v noci, kdy nakydalo 30cm novyho. V patek rano jsme zacli proslapavat. S nama jeste naka parta silenejch Polaku co sli pesky, ale dikybohu to pred ledovcem otocili.

dorazili jsme to jen na pravy hreben. Uplne na kasi. Rozhodnuti bylo to otocit a zkusit v sobotu, ze uz je to proslapany……hm v sobotu tisic lidi co to pred nama vyletelo nahoru nasi stopou a nahore Vaclavak, ze jsme se na to vysra..li

CBD8EE16-F83C-4822-BA38-D7D68C0768D6.jpeg

Hezky se na to kouká, ale, ale... udělali jste dobře. Třeba ty borci, co tam sedí na té převěji, to už vyloženě smrdí průšvihem 😬 

Ta procesí s guidama, co dnes lezou na velkého zvoníka (GG) jsou odrazující. Kde jsou ty časy (pravěk), kdy jsme na vrcholu v 7 hodin ráno byli sami a do Pallaviciho žlebu na nás nikdo nic z hřebene neházel (-: Dneska bychom v něm byli pod mohutnou palbou padajícího kamení od těch zástupů turistů co na GG lezou. 

43E7D0E2-C96F-480A-9DCF-19D795951995.jpeg

Strašidelný ty mumraje lidí tam, ale čas od času se zadaří liduprázdno a je to hlavně o počasí. My lezli taky Srpen, večer jsme trochu popili se správcem chaty, takže jsme si pospali a vyráželi docela pozdě. Většina lezců, co šlo okolo čtvrté, páté, tak otočila kvůli hroznému počasí a pak už se jim do toho znovu nechtělo jak byli vycuclí. My na pohodu v osm, počasí tedy na začátku taky brutál, jednou jsme otočili, pak se to ale vybralo, tak jsme pokračovali a super, na kopci liduprázdno, tak do deseti lidí co jsme se potkávali. Stejně tak Mont Blanc, kde už nefungovala zubačka, tak jsme si ho dali pěkně férově od spoda a na celém kopci skoro sami. V plánu Matterhorn, už několik let tedy smutně odsunovaný a slyším ze všech stran zkazky, nelezu ho kvůli lidem jak na Václaváku a můj průvodce, který se na něj specializuje mi říká, neboj se nic, těch dní kdy tam nepotkáš živou duši je vcelku dost.....chce to jen dobré načasování, trochu horší počasí a všechno jde :D

DSC02594.JPG

DSC02664.JPG

DSC02679.JPG

před 12 minutami, Piplík napsal:

Já si zase vzpomněl na Háčka, který dal letos 50.výstup na Matterhorn  a v “běhu”💪

https://www.hanibal.cz/clanek/16712/padesatkrat-matterhorn/

Pecka, a s ním bych právě chtěl lézt, hned jak čas dovolí. Od setkání v Káthmándů jsme tak nějak průběžně v kontaktu. Lepšího průvodce na Maťák si snad ani představit nedokážu :punk:

Edited by African

před 10 hodinami, Ajaj napsal:

alias Kilian - jeste si najdi video, jak s Emelie trenovali na Himalaje. Styl „aklimatizuje se uz doma“

Mrknu na to, celkově mě ten člověk fascinuje, takže chci od něj vidět úplně všechno :notworthy:

Tak jsem si doma v rámci rekonvalescence a zlepšení mizerný fyzicky, vyšvihnul schody z terasy. Uff, každej šutrák měl tak 30 kg+ růčo míchat betonek... A ve ST tradá pod Dachstein.

IMG_20220925_153004.jpg

Začal jsem pomalu přemýšlet, co s volným posledním říjnovým týdnem. Myslel jsem, že bychom mohli jít s princeznou zkusit zase po dlouhé době Tatry a udělat to jako vícedenní trek. Ale tvl 45€ za osobu a noc na Teryho chatě a ostatní chaty kolem 35€ na hlavu mě teda hodně rychle vyléčilo... nu což, asi to budou zase Dolomity...

před 15 minutami, Maro napsal:

Začal jsem pomalu přemýšlet, co s volným posledním říjnovým týdnem. Myslel jsem, že bychom mohli jít s princeznou zkusit zase po dlouhé době Tatry a udělat to jako vícedenní trek. Ale tvl 45€ za osobu a noc na Teryho chatě a ostatní chaty kolem 35€ na hlavu mě teda hodně rychle vyléčilo... nu což, asi to budou zase Dolomity...

Tak jdete Nizky nebo Zapadni Tatry :)

Dolomity je na vikend krapet streka...