financ Odesláno 3. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2012 K poslednímu bodu můžu přispět i něco málo ze své zkušenosti. Rukama mi prošla řada jedničkových Sportů, z toho 3x černý lesklý ciferník, vždy lakován i z rubové strany (2x měly bombírované ručky, jednou obyč bílé, vložka lunety vždy plastová), u jiného barevného provedení jsem oboustranné lakování neviděl
Luk Odesláno 4. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 4. dubna 2012 Poslední bod můžu taky potvrdit. Zbyl mi jeden ciferník černý leskle lakovaný z obou stran a má i vyfrézované indexy. Ty jsou zality svítivou barvou.
diver60 Odesláno 4. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 4. dubna 2012 Takze jsem se nesplet, mam totiz taky nejake ciselniky v horsim stavu ktere se mi zdaji ze maji prohlubne na indexy jestli je to u obou provedeni ciferniku jsem zatim nezkoumal a vydloubavat zbytky barvy a tim cifernik znicit totalne bych nechtel.
Honza.manta Odesláno 4. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 4. dubna 2012 Já to psal jako hotovou věc. Lesklý ciferník je jako jediný lakovaný z obou stran. Na mne to působí dojmem, že ho do barvy máčeli.
Petr_P Odesláno 4. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 4. dubna 2012 Já to psal jako hotovou věc. Lesklý ciferník je jako jediný lakovaný z obou stran. Na mne to působí dojmem, že ho do barvy máčeli. Honzo, ber to tak, že jsi byl první, kdo na to přišel a patří ti nezpochypnitelný titul: ! A teď to potvrdilo několik dalších lidí nezávisle na sobě s použitím mnohem většího počtu vzorků. Můj předpoklad neexistence tohoto detailu v dnes zachované výrobní dokumentaci na ES/PS1 mě přiměla, abych to tady věřejně zkusil s mou teorií o "příbuznosti" ORLÍKu a ELTON SPORTu. Pak by moho být hypoteticky možné, že se "tajemství" technologie nátěru (polo)leských oboustraných číselníků skrývá už ve výrobní dokumentaci na Orlíky. To ale asi může potvrdit nebo vyvrátit jen Accutron. Ale aby to všechno nebylo jenom na něm, tak se do diskuze mohou zapojit i místní velevážení znalci a vlastníci Orlíků. Je číselník na Orlících také oboustraně natřený (polo)lesklou barvou?. Vím, že to není snadná otázka, ale zná na ni někdo odpověď?
Honza.manta Odesláno 4. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 4. dubna 2012 Ještě by mne zajímalo, jestli je správná ta moje teorie o nanášení barvy na ciferník máčením. Nešlo by to někde vyšťourat?
Petr_P Odesláno 4. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 4. dubna 2012 Číselník Orlíku ze zadu. BINGO! A moc děkuji. :notworthy: Náhodou jsi při svém hledání podkladů na Orlíky nenašel nějaké výkresové poznámky nebo technologické postupy ohledně aplikací povrchových ochran na ciferníku (typ barvy?, ochranné laky?, způsob nanášení a sušení?).
accutron Odesláno 4. dubna 2012 Autor Nahlásit Odesláno 4. dubna 2012 BINGO! A moc děkuji. :notworthy: Náhodou jsi při svém hledání podkladů na Orlíky nenašel nějaké výkresové poznámky nebo technologické postupy ohledně aplikací povrchových ochran na ciferníku (typ barvy?, ochranné laky?, způsob nanášení a sušení?). Ne.
Petr_P Odesláno 4. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 4. dubna 2012 Accutrone, ještě jednou díky za všechnu námahu a tvůj času, který si mě/nám a mým/našim dotazům věnoval v tomto vlákně. Doufám, že někdy příště takto nastartuješ dalšími objevy podobné vlákno o výrobní dokumentaci na PRIM SPORT 2. Stále doufám, že vlastníci ELTON SPORT či PRIM SPORT s kovovou lunetou sem ještě něčím přispějí. Myslím, že anomálie typu kalibry 68.3 s označením základny 68.1 si naši pozornost zaslouží. Tím se nenápadně a ve vší pokoře připomínám u Kamila, Pindera a Mischi. Taky jsme velmi zvědav, zda Diver60 uspěje u bývalého majitele svých starých Igenů. Asi jsem v tomto vlákně našel jejich fotku s pohledem na jejich strojek (tříšroubkový 68.3 (?) s tlumičem KIF). Divere60, jsou to ony?
Flavamatic Odesláno 11. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 11. dubna 2012 Ahoj, opravdu úžasné vlákno a krásné počtení Velké díky accutronovi za jeho badatelské úsilí. Asi to trochu zamotám, ale nějak mi nesedí data změny bombírovaných ruček a korunky s krčkem, které uvedl accutron. Podle dokumentů z archivu byly bombírované ručky (původní typ) nahrazeny za ploché niklové 13. 7. 1972. Jak je patrné ze záručního listu, který patří k černým sportům po mém dědovi, tyto igeny byly zakoupeny 30. 6. 1972. Jenže na těchto hodinkách se nachází právě ploché ručky. Druhá podivná věc se týká korunky. Sportky mají korunku s krčkem, která by se měla podle archivní dokumentace vyskytovat až na PS 1 vyrobených po 15. 2. 1973. Proč to vlastně řeším? Jak jsem již uvedl 19. 3. 2011 tyto hodinky nikdy nenavštívili hodináře, takže případná záměna (dílů montovaných na první civilní verze igenů) za novější komponenty je podle mého značně nepravděpodobná. Děda totiž dle mých informací posléze vlastnil PS 2.1, takže po koupi dvojkových sportů jedničky se záručním listem uložil do šuplíku a určitě již nebylo důvodu, tyto hodinky opravovat nebo upravovat. Opravdu netuším, co si mám o této mé anomálii myslet
Petr_P Odesláno 11. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 11. dubna 2012 Ono těch záhadných anomálií je mnohem více. Nejen PS1 po tvém dědovi, ale i ty co má Diver60. Dobrým příkladem je toto vlákno o prototypech PRIM SPORT 1 s INCABLOC. Podle dostupných informací ty okrové INCABLOC s kalibrem 68.1 pocházejí z roku 1968. Snad dokonce pamatují srpen 1968 a mají už plastovou lunetu a ploché (bílé) ručky. To, že všechno nesedí je hlavně dáno tím, že nevíme jak (ne)kompletní výrobní dokumentace se v Eltonu zachovala a jaké byly v 60/70. létech "mravy" ohledně (ne)zanášení změn do dokumentace. To bychom museli znát tehdejší "systém řízení dokumentace" v Eltonu. To je poměrně složitá problematika a docela by mě zajímalo, jak to v Eltonu fungovalo kdysi a jak to funguje dnes. V průmyslové strojírenské praxi není nic neobvyklého, že se dokumentace nejdříve legálně mění provizorním dokumentem a teprve až když se to ve výrobě osvědčí, tak se definitivně překreslí výkres. Datum na výkrese pak odpovídá datu překreslení. A ty provizorní změnové dokumenty se pak už tak důkladně nearchivují.
diver60 Odesláno 11. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 11. dubna 2012 Accutrone, ještě jednou díky za všechnu námahu a tvůj času, který si mě/nám a mým/našim dotazům věnoval v tomto vlákně. Doufám, že někdy příště takto nastartuješ dalšími objevy podobné vlákno o výrobní dokumentaci na PRIM SPORT 2. Stále doufám, že vlastníci ELTON SPORT či PRIM SPORT s kovovou lunetou sem ještě něčím přispějí. Myslím, že anomálie typu kalibry 68.3 s označením základny 68.1 si naši pozornost zaslouží. Tím se nenápadně a ve vší pokoře připomínám u Kamila, Pindera a Mischi. Taky jsme velmi zvědav, zda Diver60 uspěje u bývalého majitele svých starých Igenů. Asi jsem v tomto vlákně našel jejich fotku s pohledem na jejich strojek (tříšroubkový 68.3 (?) s tlumičem KIF). Divere60, jsou to ony? Jo jsou to ony, takto jsem je dostal v nalezovem stavu, na fotce neni korunka ale byla tam ta bez osazení dost jeta takže pravdepodobne byla take puvodni.
Pirx Odesláno 11. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 11. dubna 2012 Moje Igeny byly koupeny 30.9.1971 a maji take ploche rucky a korunku s krckem.
Flavamatic Odesláno 11. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 11. dubna 2012 Nemyslím si, že je celý problém v chybějící dokumentaci. Určitě by nám pomohlo, kdybychom mohli nahlédnou do všech dokumentů, které by prozradily všechny inovace, ale pravděpodobně by jsme objasnili historii Igenů jen z teoretického hlediska. Protože jak všichni víme, v centrálně plánovaném hospodářství jsou stanovena určitá výrobní pravidla (výrobní a projektová dokumentace), ale v praxi se podle dokumentace výroba rozhodně neřídí. Určitě je dobré vědět, jak si projektanti představovali finální výrobek (viz. tabulka všech barevných kombinací), ale jsme si opravdu jistí, že tomu tak ve skutečnosti bylo? Osobně razím názor, že pokud byly patřičné díly na skladě,určitě byly hodinky montovány podle plánu, ale v případě, kdy výrobní směna nedostala patřičné díly, byly hodinky skládaly právě z toho, co bylo k dispozici. To by mohlo vysvětlovat několik anomálií včetně mých zděděných PS 1. O Sportky se aktivně zajímám cca 3 roky, takže když našetřím nějaký ten volný čas, vyrážím do zapadlejších bazarů. Za tu dobu jsem narazil na několik tzv. zmetků (samozřejmě podle tabulky barevných kombinací). Dle mého odhadu se většinou jednalo o hodinky v původním stavu. Proto mi nejde do hlavy, že by každé hodinky, které nesedí s daty z tabulky, byly následně při dobové opravě předělávány. Toto vše podporuje moji domněnku o kompletaci hodinek z právě dostupných dílů.
Honza.manta Odesláno 11. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 11. dubna 2012 Tím pádem i absence červené vteřinovky. Ta možná nikdy v reálu neexistovala.
straspol Odesláno 11. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 11. dubna 2012 Tím pádem i absence červené vteřinovky. Ta možná nikdy v reálu neexistovala. Tak. A mám zase hračky v kanále...
Petr Svetr Odesláno 11. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 11. dubna 2012 Jenom k té červené vteřinovce. Já měl jednu niklovanou vteřinovku s okénkem a právě to okénko bylo vyplněno takovou sytou červenou barvou. Vteřinovku už nemám, nehodila se mi a nechápal jsem význam červeného okénka tak jsem ji prodal. Ale klidně to mohl být dobový originál.
Flavamatic Odesláno 11. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 11. dubna 2012 (upraveno) Pokud jsem vše z tabulky správně pochopil, pravděpodobně se jednalo o celočervenou vteřinovku Upraveno 11. dubna 2012 uživatelem Flavamatic
Honza.manta Odesláno 11. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 11. dubna 2012 Ano. Dle publikovaných specifikací se jednalo o červenou vteřinovku s luminiscenci v tom okénku.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se