Přejít na obsah

Slovinsko


Doporučené příspěvky

Dobré odpoledne kolegové,

rád bych se koncem června vydal směr Slovinsko. Byl tam někdo? Nebo všichni jen projíždí, s kufry plnými řízků, do Chorvatska :D

Zajímají mě tipy na pěší výlety do hor. Slyšel jsem, že tam mají nějaký kopec jménem Triglav...

 

Děkuji za každou radu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ve Slovinsku jsem byl loni - týden u Bohinjského jezera, výlety po okolních horách (mají tak do 2 000 m), do Bledu, jeden den do Ljubljany a na otočku moři. Triglav jsme nakonec nedali, protože byl od Bohnijske Bystrice daleko a dát to v jeden den nahoru a dolu je dost masakr - vyplatí se spát na nějaký horský chatě.

 

Jinak můžu doporučit průvodce Julské Alpy, nějaký tipy a trasy tam najdeš

http://neoluxor.cz/mapy-a-pruvodce/julske-alpy-pruvodce-rother--23011/

Upraveno uživatelem redd
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na Triglav se vyser. Nebo rád šlapeš na horu ve frontě? Nehledě na to, že je to náročná tůra. Já doporučuji jako starting point městečko Bovec. Mají tam i letiště, kdybys tam letěl Cessnou :) Hlavně jsou odtamtud fajn výlety. Můžeš dát canyoning v Soče (řeka). Nebo jiné watersports. Přímo z Bovce je lanovka na Kanin (2587 m.n.m.) Lanovka je asi do 2000 metrů, pak se projdeš. Kamzíky tam můžeš krmit z ruky...Moc doporučuju výstup na horu Mangart. Dá se vyjet autem asi do 1950 m.n.m, do 2679 metrů už musíš vylézt po skále. Středně náročná tůrka. A jestli chytneš takové počasí jako já, tedy modré nebe, je to nezapomenutelný zážitek. Z vrcholu je vidět až na Grossglockner. Pak ještě doporočuju zaparkovat auto v sedle Vršič a vyrazit prakticky kamkoli kolem. Je tam as 5 možností. Já si dal Malou Mojstrovku a Prisojnik. A když už budeš mít skal plné brusle (což se mi tam nikdy nestalo) nebo když bude pršet, zajeď si do Postojne jame- obrovská jeskyně se záhadnými živočichy jménem Proteus.

 

Edit: Doporučuji knihu "Andrej Mašera: 50 zavarovanich plezalnich poti" a ještě tu a tu

Upraveno uživatelem organic
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Po letech...

Dovolim si oprasit toto vlakno a pozadat vsechny, kdo v poslednich letech navstivili Slovinsko o nejake zajimave a konkretni tipy na vylety, pekna mista, ubytovani (idealne rodinne penziony), atd.

Nase dovolene jsou vzdy kombinaci vseho - mesta, pamatky, kultura, priroda, hory, more.

Samozrejme ctu ruzne blogy, navic do Ljubljany jezdim i sluzebne, tak nejakou predstavu mam, ale konkretni tip a osobni zkusenost je vzdy k nezaplaceni.

Uz pracuji na itinerari...

Moc diky, M.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Slovinsko jsem si oblíbil, byl jsem tam i na svatební cestě obytňákem :-) Pokud jde o přírodu a nechceš vyloženě Triglav (mraky lidí a relativně náročnější výstupy), pak bych doporučil kopce v okolí Bohinjského jezera. Konkrétně na záp. straně jezera je lanovka, která Tě vyveze o kilometr výš do střediska, odkud můžeš chodit po okolních kopcích (Vogel, Šija atd.). Málo lidu, pěkné výšlapy, ale žádné lezení. A výhledy do okolí parádní... Pokud dojedete až k moři, moc hezké je staré přístavní město Piran... Jeskynní komplexy taky stojí za vidění (známá Pojstojna), ale o tom asi víš... Kdybys chtěl konkrétnější informace, klidně napiš.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Slovinské pobřeží jsme za poslední dva roky projeli komplet (tak má taky jen cca 50 km) a všechny ty městečka jsou pěkné (kromě Piraně určitě i Portorož, Izola a Koper - tady je zajímavé koupání na městské pláži prakticky v přístavu = velcí kluci maj na co koukat).

Doporučuji pronajmout člun a objet s místním člověkem celé pobřeží - je to tak na hodinku a dostaneš tipy a info k zajímavým místům.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Příroda je tam fantastická všude. Byl jsem tam 2008 a 2018, objížděli jsme hlavně opevnění ze světových válek mimo hlavní turistické destinace a spali na divoko. Fantastické je vojenské muzeum v Pivce: https://www.parkvojaskezgodovine.si/en/

Pak muzeum první války v Kobaridu a okolí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Postojna je dost cirkus. Dobre organizacne zvladnutej, ale tezka masovka. Pred lety (cca 12, takze vzbec nevim, jak dnes) jsme ale navstivili park Rakov Skocjan. System jeskyni a propadlych jeskyni, vedla krz naucna stezka. Tehdy zadne vstupne, zadni lidi. Zkus se kouknout, jak to tam vypada dneska, bylo to moc pekny. A pak samozrejme Julky. Zadni Trenta a sedlo Vrsic z nej nejaka ta tura. Ale zas nevim, jak je to tam ted. Slovinsko slo turisticky hrozne nahoru...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...