Přejít na obsah

Slovinsko


Doporučené příspěvky

A Slovinsko, ma oblibena zeme:) Misto Postojne bych doporucil Skocjanske jame, podle meho nazoru o mnoho hezci. Klasiky jako Soca, Triglav, Mangart jsou super. Ale je skoda vynechat treba Logarskou dolinu a nebo okoli Grintovce, kde je to super. A pak hory na hranici s Chorvatskem. Spousta der v krasovejch kopcich, priroda, gastro, tam si kazdej najde to svoje :) A hlavne tam nebyl problem spat na divocaka, jinde a hlavne v tech proflaklejch destinacich dost hlidane, ve Slo je to zakazane. Pro ty co radi jdou po stopach valky je fajn Slo / It hranice. Mnozstvi malejch muzei, exposic, divoke hory, krasne male silnicky, nekdy i sotoliny.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ve Slovinsku jsem byl za posledních 5 let víckrát - 2x v zimě lyžovat, 3x v létě na motorce, jako součást delší cesty i mimo Slovinsko a 2x na podzim naší americkou obytnou retro dodávkou. Lyžovat jsme jezdili do Bovce, resp. lyžařské středisko Kanin na pomezí Slovinska a Itálie, kdy skipas platí pro Slovinskou i italskou stranu. Bovec máme rádi, je to výborné místo pro spoustu letních aktivit, pěší vysokohorské tůry, cykloturistika, vodáctví (řeka Soča), paragliding atd. Je to i výborné výchozí místo pro výlety na Triglav, do Itálie, na Vršič nebo nedaleký Mangart. V Bovci je i sportovní letiště s možností vyhlídkových letů nad Kanin a Triglav. V Bovci je možné si zamluvit nocleh v některém z mnoha penzionů, třeba přes Booking, já hrozně rád vzpomínám na rodinný penzion Supermjau, který vlastní takový dobrodružný cestovatelský pár, penzion je skvěle vybavený a příjemný. V Bovci je toho ale spousta, mj. i kemp, ten je ale v létě nacpaný vodáky, cykloturisty apod. Výborné rodinné spaní je ale na nedalekém průsmyku Paso Predil, přímo na vrcholu na hraničním přechodu SLO/IT. Mladý sympatický pár tam má pár pokojů, paní skvěle vaří a pokud si padnete do oka, vytáhne i domácí pálenku a nikomu se nebude chtít jít spát. Na Italské straně je kousek odsud stará pevnost (jednou jsme v ní spali), ze které je nádherný výhled na hory a nedaleké jezero (i u něj jsme spali ve stanu). Od jezera se dá jet směr Sela Nevea (lyžařské středisko) nebo na Tarvizio, odkud je to po pěkné silnici kousek na jiný hraniční přechod do Slovinska, pak je tam Kranjska Gora, Planice, vyhlášená skokanskými můstky a nakonec se dojede do Bledu, což určitě stojí za návštěvu. Směrem do Slovinska (= směr Bovec) je hned za Paso Predil taky pevnost, o kousek dál odbočka na Mangart a ještě o kousek níž další pevnost, Kluže nebo tak nějak se jmenuje.

Byli jsme i u Bohinjských jezer, moc pěkné, ale nespali jsme tam. Na podzim jezdíme obytkou na pár dnů k moři, tak trochu si prodlužujeme léto - jezdíme do kempu do Portorože. Slovinské pobřeží je krátké a valnou část jsme ho po cyklostezkách projeli během pár hodin na koloběžkách (z Portorože na chorvatské hranice), je tam krásné staré přímořské městečko Piran, určitě to taky stojí za návštěvu,v Portoroži je také letiště s možností vyhlídkových letů nad pobřežím.   

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 3 týdnech...

Za me Bohinjske jezero. Okolo jezera je to prochazka na 3h. V Ukanci nemuze byt ani narvano vzhledem k poctu baraku (o kousek dal zacinaji treky, tak tam uz je v lete lidi mraky). Motivacne davam jednu kolaz z telefonu z dnesniho rana (jeste bylo pod mrakem, tak jsou tam nejaky filry). Od 10 do 16h bylo nadherne. Apartmany hledam pres booking. Zatim vzdy spokojenost.

post-66344-0-37838700-1551559998_thumb.jpeg

Upraveno uživatelem MadMic
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...