Přejít na obsah

Multifunkční kleště


African

Doporučené příspěvky

 

Mam pocit, ze je jeste verze se sroubovackem...

Aha. Ja som myslel ze vsetky Crater-y maju skrutkovac. A este tusim nieco dalsie. V tom pripade som drzal v ruke iny noz ako je v Tvojom linku. Zdal sa mi hodne tlsty, vravel som si ze volim nosit Rebar alebo nieco podobne (mal som ich tam vacsinu pred sebou).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

 

Aha. Ja som myslel ze vsetky Crater-y maju skrutkovac. A este tusim nieco dalsie. V tom pripade som drzal v ruke iny noz ako je v Tvojom linku. Zdal sa mi hodne tlsty, vravel som si ze volim nosit Rebar alebo nieco podobne (mal som ich tam vacsinu pred sebou).

Tenhle je vcelku stihly. Da se bez problemu nosit i v kratasech a vubec o nem nevim. Ta karabina se da pouzit i jako otvirak.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Ivan - Diky za podnety a postrehy. Urcite na to mrknu.

 

@eskimak a @garminak - prave proto jsem daval do sveh prvniho prispevku oznaceni modelu a i obrazky, aby bylo jasne o cem mluvim ;)

 

Ten Crater C33 vypada sympaticky designem. Narazil jsem na nej nahodou kdyz jsem se jen tak namatkou dival na nahradu za muj Buck Vantage, o ktery jsem nedavno prisel, ktery mi ale velice vyhovoval. Robustni, ale pritom lehky a krasne nositelny. Tak premyslim, jestli ho sehnat znovu, nebo jit jinam.

0347BKS1-B.jpg

 

Omlouvam se jinak za OT. Tohle spis patri do nozu a ne do multitoolu.

Upraveno uživatelem AndyAaron
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...

Mel nekdo z vas leathermanaku vedle sebe Juice c2 a Skeletool?

Pocituji straslivou potrebu Leathermana. Rikam si, ze na kolo a nebo pro strycka prihodu by se urcite nejaky hodil :-)

Wave je na me asi dost velky nejsem si jisty, jestli bych vyuzil vsechny funkce. Zustal mi tedy ve vyberu jednoduchy Juice vs Skeletool. Jujce boduje skladnosti a jednoduchosti. Skeletool ma adapter na bity coz se muze hodit docela dost me ale vadi pulzubate ostri. S obyc ostrim mimo verzi cx skeletool asi nesezenu ze? Mel bych pripadne jeste zaradit do vyberu jeste nejaky model? Diky za rady

Upraveno uživatelem David Tichy
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ve "sbírce" mám Skeletool CX i Juice (Xe6) - a z praktického hlediska v téhle váhové kategorii osobně doporučuju kompaktnější Juice. Kleště jsou i přes výrazně odlišné rozměry de-facto stejné, ploché bity = drahé nekvalitní otravné příslušenství určené k poztrácení, ergonomie i funkčnost těch "cool" rukojetí na Skeletoolu je upřímně řečeno hrozná - ale ať se neopakuju, tady jsem o tom sepsal víc. A ať to nevyzní jako nějaká anti-propaganda - i ten pokroucený Skeletool je pořád lepší, než nemít v kapse vůbec nic  :speak_cool:

post-18308-0-25871700-1506168383_thumb.jpg
 
PS: polozub je u takhle krátkého perořízku k ničemu - a v případě 83mm Juice shánět jen s původním, nezkriplovaným provedením čepelek (porovnání s malým 84mm švýcaráčkem). 
post-18308-0-96276500-1509442072_thumb.jpg

 

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

David - líbí se mi, že tu někdo uvažuje o jednoduchém, skladném a lehkém řešení i když já sám ho nepreferuji vždy a pro každou příležitost. Jde hlavně o to, k čemu budeš Leatherman používat, C2 i Skeletool jsou trochu jiné. Osobně mám jiný Juice ve starší verzi, ale upřímně, mám ho hlavně kvůli sbírce a přestože jsem ho párkrát použil doma, sebou ho nenosím. Když jsem před 2 roky s Leathermany podruhé začínal a rozvinulo se to až ve sbírku, začal jsem se Surge. A opravdu ho používám na cestách, kde předpokládám větší práce. Na denní nošení jsem ovšem postupně přešel k menším modelům jako je Charge či Wave, až jsem skončil u nejčastějšího Skeletoolu CX + platíčka bitů. Zjistil jsem totiž, že během všedního dne (dělám v obchodu, žádné manuální řemeslo) opravdu nepotřebuji víc než nůž, menší, ale zase ne moc malé kleště se štípačkami a různé šroubováky. Otvírák na karabině jsem použil 2x. Podle mne je řada Skeletool pro tyto účely geniální, ale přikláním se k verzi CX s hladkou čepelí, ta kombinovaná by mne ve většině případů použití nože handicapovala, i když bych to s ní asi zvládnul také. Na druhou stranu, ze šroubováků obvykle použiju křížový a plochý. V platíčku si sice mohu zvolit správnou velikost, ale kdybych měl Juice C2, asi bych to zvládnul i tím jedním křížovým šroubovákem, který má. Občas by mi ale chyběly o trochu větší kleště jako má Skeletool. Takže v tomto případě těžko radit, až praxe ukáže, který by byl pro potřeby konkrétního člověka lepší. Pokud bych měl volit pouze z těch dvou, asi bych zvolil Skeletool. Ten má v sobě 2 oboustranné bity, tedy 4 šroubováky a s tím bych zkusil pro začátek žít, přikoupit plato s bity se dá později vždy, popř. pořídit adaptér na normální bity. Pokud bych si mohl dovolit připlatit, pak bych volil verzi Skeletool CX. To je ale má vlastní volba a kdybych pracoval někde ve městě v kanceláři, možná bych naopak zvolil Juice, nevím...  

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ivane, nechci zpochybňovat Tvé letité zkušenosti v oboru, ale schválně si vem šupleru, ty kleštičky si porovnej - a možná budeš překvapený že rozměrově jsou stejné, u maličkého Juice dokonce o 1,5mm delší(!). A pokud myslels efektivní délku rukojetí, tak ta je u Skelejetoolu kvůli krátké "dlaňové" rukojeti taky stejná - teda pokud do ní nepočítáš svůj skvělý Bit Extender, bez kterého je vestavěný nesklopný "bit-holder" spíš za trest  :cool02:  

 

PS: Pro někoho může být zajímavý bod pro Juice i vývrtka (kterou na jiných multitoolech téměr nenajdeš), pro jiného zase One-Hand přístupná a jištěná čepelka Skeletoolu - prostě tisíc lidí, tisíc chutí (a to ještě každý den jiné)  :speak_cool:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Radku, máš pravdu, každému sedí něco jiného a proto jsem i zdůrazňoval, že to co píšu je jen můj názor. Ale nasadil jsi mi brouka do hlavy, já jen jednou otevřel Juice i Skeletool a při zběžném pohledu mi kleště Skeletoolu přišly trochu větší, resp. masivnější. Hned se na to doma kouknu, díky za názor. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Diky za rekaci

Abych pravdu rekl Juice se mi libi vic prave kvuli skladnosti, ikdyz porovnani tech cepeli Juice vs Vict. Cadett me zaskocilo.. Predpokladam, ze na fotce je starsi Juice s delsi cepeli, ktery uz ted asi nesezenu. Ted stridam Vict. Pioneera a Spyrerco GB2. A kratsi cepel nez toho Pioneera uz me asi prijde dost na hrane.

Na Skeletoolu se mi zas libi klip. Jeste e napadlo. Jak se Skeletool nosi v kapse nebo batohu? Precijen ma hodne slozitou konstrukci plnou ruznych der a zahybu :-) jede mi o to jestli se treba nekde nezasekava za kapsy nebo tak..

 

Ivane tak jak sam rikas zacal jsi s velkym surge a dopracoval jsi se ke kompromisu skeletoolu. Tak nejak si myslim, ze clovek postupne ubira naradi a funkci az se dopracuje k necemu co mu staci a vyhovuje. Radeji tedy zacnu s mensim co vlastne znam (hodily by se mi prave ty kleste a krizovy sroubovak). Kdybych pak zjistil ze mi neco chybi pujdu smerem nahoru.

Upraveno uživatelem David Tichy
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Davide, do batohu nasoukáš i penál na "ľahký guľomet", ale pod kapsou si každý představuje něco jiného. Ocvočkovanému frajerovi v kapsáčích viditelně trčící plecháč bez deep-carry clipu (s nepříjemně ostrou zadní hranou čepelky zrovna tam kudy se do kapsy strká ruka) a nebo za otvírák bimbající na poutku nejspíš vadit nebude. Systematický Ivan určitě řekne že od toho má přece svůj 2x větší patentní Molle penálek od Maxpedition, aby měl kromě kleští kam uložit i zmiňovaná "platíčka", ráčnu, baterku, taktické nůžky, šitíčko, KPZ a další pánské hračky. U džín s hlubší/delší přední kapsičkou jde tato použít aspoň pro izolaci od dalšího obsahu (svého času jsem to takhle pár měsíců s CX vydržel), ale na skryté nošení uvnitř velké přední kapsy tahle designovka určitě není. Naproti tomu Juice vychází ze stejné "oblázkové" filozofie jako švýcaráčky - i tlustší modely v libovolné kapse zmizí jako nic (akorát na zadku by asi tlačily), za nic se nezachytávají a textil netrhají. 

A jestli tu pokroutku plánuješ kvůli kleštičkám a šroubování křížákem, ušetři si zklamání - v zavřeném stavu je to (bez Ivanova adaptéru a nebo ráčny) coby šroubovák s originálními 2D bity nepoužitelné, zatímco otevřené/zalomené mi to u počítačů a v rozvaděčích vždycky děsně překáželo. Šroubováky Juice jsou sice až ostudně krátké a kvůli asymetrickému uchycení není nouze o situace kde i tělo tohodle prcka překáží, ale poctivý 3D křížák u nich má aspoň správný tvar, do hlaviček šroubků se pěkně zakusuje a na rozdíl od eklhaft plackabitů je i po tisících použití furt jak nový.

Jinak na té fotce je 84mm Bantam Alox - a větší se jen zdá (protože je vypodložený druhým, "skoro klasickým" 91mm švýzacáčkem), protože ostří Leathermana je ve skutečnosti o 3mm delší (což byl mimochodem i jeden z Leathermanových cílů/trumfů při konstrukci "nenápadného" Juice). I mě trvalo delší dobu než jsem ocenil o jak vymakanou konstrukci jde, že na ní nejsou žádné samoúčelné/designové díry a plátky karbónu, trhače gatí, lapače svinstva, nefunkční hřbetní péra navyšující hmotnost, ani oddělitelné=ztratitelné komponenty... Nové zkriplované modely jsou bohužel krok zpět, už tím že popírají původní zadání. Ale od toho je tu Ebay a second hand trh, stejně jako u hodinek - akorát spíš než ve zdejší inzerci doporučuju číhat na Knife.cz. A spíš než na (IMHO přehnaně očesaný) C2 si políčit na zhruba stejně "velký a těžký" CS4   :speak_cool:

l2.jpg

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Radek124 - dovolím si polemizovat s tím, že šroubovák Skeletoolu je v zavřeném stavu nepoužitelný. Já osobně si ve většině improvizovaných situací vystačím s krátkým šroubovákem, málokdy je šroub utopený kdesi v úzké dutině. Podotýkám, mluvím o improvizovaných opravách v terénu. A když tak se dá použít originální nástavec plochých bitů, který nezabere žádné místo a nebo ten můj + pár normálních bitů, ale to už je do menšího pouzdra na opasek. Osobně bych to nehrotil a bohatě bych si vystačil bez nástavce, koneckonců, u Juice ani nic jiného nezbývá a Skeletool je v tomhle nářaďovém použití dál.

 

Porovnával jsem večer kleště Juice a Skeletoolu a máš pravdu, Radku, jsou stejně dlouhé, resp. ty u Juice mají štíhlejší a ještě malinko delší špičky. Štípací břity, vybrání na tvrdé dráty i část na utahování matic jsou cca shodné, takže ano, Juice má výborné kleště, kterým se žádný armádní nůž Victorinox nemůže rovnat. Rozdíl je v tom, že Juice má kleště víc do špičky, zatímco Skeletool má špičku širší a na konci je miniaturní ploška, která umí výborně simulovat pinzetu, fakt to funguje.

 

Jiná situace je u čepele nože, porovnával jsem Skeletool CX a starší Juice. Obě čepele jsou stejně dlouhé (nový Juice ji má prý kratší), ale čepel Juice je ze slabšího materiálu a celkově méně masivní. Na ukrojení chleba asi dobrý, ale na větší práce s nožem je Skeletool určitě vhodnější. A co může hrát roli (nebo nemusí) je, že Juice nemá pojistku čepele. Ale zase má víc "párty" nástrojů... :-).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jde o to že i k tomu adaptérku už potřebuješ extra bity, na ně nějaký futrál aby se to celé nerozkutálelo - a to už si ten multitool klidně můžeš přibalit k lehké miniráčně (moje sestava na kolo), jejíž tělo v případě potřeby poslouží i jako druhý šroubovák...

post-18308-0-38500100-1518184494_thumb.jpg

...No a v téhle matice už se mi z blbě umístěného nesklopného soklíku a obou nestandardních bitů na Skeletoolu stává jen zbytečný přívažek  :whistling:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To máš pravdu Radku, já jsem dal ty fotky, že s nástavcem se už dá šroubovat i se zavřeným Skeletoolem a jinou fotku než se svým nástavcem na 1/4" bity jsem neměl. Ale stejně skladný je originál nástavec určený pro oboustranné ploché bity Leatherman a ten se vejde do kdejakého pouzdra nebo klidně jen do kapsy, přičemž 4 bity jsou součástí Skeletoolu a kdyby nestačily, platíčko je tak ploché, že se taky vejde do jakéhokoliv pouzdra. Ale jak jsem psal, i bez nástavce a s těmi 4 bity se dá zvládnout spousta věcí v terénu, i když komfort šroubování nebude u Skeletoolu (ale třeba i Signalu) nic moc, případně se vejde do kapsy i Skeletool a originální nástavec. Tady foto originálního nástavce na ploché bity v postranní kapse koženého pouzdra se Surge, druhé je nylonové, nástavec + Skeletool CX + Style CS, platíčko s bity je tam také a na druhé straně propiska. Ale to už není úplně do kapsy...

post-3283-0-07281000-1518190901_thumb.jpg

post-3283-0-71628700-1518190930_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Radku v tve reakci jsem se nasel. Budu cihat na Juice na knifu kdyby nahodou. Na ebay se moc necitim. Nabidka Juice cs4 old je pekna skoda, ze to neni c2 radsi bych sel tou cestou mensiho modelu bez pilky.

Je pravda, ze wave v batohu by mohl uplne s klidem byt akorat by me asi casem prislo blby, ze tam zahali kdyz zrovna na tom kole nejsem :-)

Stejne tak skeletool s nastavci nevypada az tak nepouzitelne, ale prinarne mi jde o tu skladnost a ja nerad nosim noze v pouzdrech.

Diky za rady a fotky vasich sestav mate je moc pekny kluci :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Tip pro sběratele a zájemce o tuningový Leatherman Charge s damaškem a dřevěnými střenkami...  B)

http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=54&g=posts&t=46556

Vypadá to moc pekne. Damašek je super ale myslím, že drevo namiesto titanu u multitoolu je skôr downgrade.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...