Přejít na obsah

Garmin Fenix


Doporučené příspěvky

Ahojte. Pokúsim sa odpovedať na vaše dotazy. Predom sa chcem ospravedlniť za gramatiku ale píšem z mobilu takže možno bude občas haprovat diakritika.

Síce mam hodinky len jeden deň tak už od prvého zapnutia som z nich nadšený. Ja som nemal 5x ale prechádzam zo základného modelu Garmin fenix 5. Predtým som mal FR235 a ešte predtým FR 15. Tak ako som sa vyvíjal ja ako bežec, tak rástli aj moje nároky na hodinky. Dlho som zvažoval kúpu nových hodiniek. Predsa len to nieje lacná záležitosť ale zatiaľ neľutujem. Skúsim v bodoch zhrnúť hlavné odlišnosti oproti modelu 5.

1. Rýchlosť a sviznost systému. V 5kach mi to sekalo a mrzlo. Dlho sa nacitavali údaje. 

2. Display je krásne veľký. V 5ke mi vadil ten tučný čierny rámik medzi displayom a lunetou. Znie to ako malichernost ale naživo je to super a hneď to udrie do oka. 

3. Rôzne druhy merania. Napr oxy. 

4. Obrovské množstvo dát po behu. Veľmi dlho som si všetko čítal a skúmal údaje po behu. 

5. Mapy

6. Hudba a prehrávač 

7. Garmin pay

8. Funkcia PacePro a ClimbPro (nemám otestované) ale budem určite používať 

9. Veľmi presné meranie pulzu. Výsledky veľmi podrobne behu s hrudným pásom. Na 5ke mi to lietalo a bolo to vysoko orientačné ale tu je to presne. Samozrejme pás je naj,ale ja ako astmatik nerád používam pas lebo mne sa ťažko dýcha aj bežne a pas mi vadí na hrudi. 

10. Rozloženie pri obrazovke počas behu. Doteraz som mal 6 údajov a chcel som viac. Vadilo mi že nemám viac a musím prekliknut obrazovky. V teréne pri rýchlom behu to bolo dosť nebezpečné, sústrediť sa na hodinky a tlačítka. Teraz je údajov 8. Je to veľmi dobré. 

Zatiaľ asi len toľko. To sú moje prvé pocity po prvom behu(cca 15km po známej trase). Pôvodne som kupoval hodinky hlavne kvôli mapam. Behám dlhé trate a často v neznámom teréne. Nosím aj mobil ale ten sa mi rýchlo vybija tak som chcel mať istotu že budem mať mapy stále pri sebe. A aj na pretekoch by som sa nerád niekde stratil. Síce ich mám len jeden deň. Musím povedať že som sám prekvapený koľko kladov som našiel. Z pôvodného zámeru mat mapy som dokázal napísať 10 dôvodov na prechod zo staršieho modelu. Samozrejme že nie všetko je dôležité, napr. hudba, nie každý počúva. Mne to vyhovuje. Takisto garmin Pay. Moja banka to nepodporuje ale budem to rad používať keď to bude fungovať. Každý si musí zvážiť či mu to za to stojí, či dokáže využiť potenciál hodiniek a koľko ich bude používať (5ky som mal na ruke dva a pol roka vkuse, dokonca keď som sa zenil, na svadbe, na obrade som mal klasické hodinky ale keď sme išli na hostinu tak som prehodil Fenixy a bolo. Mal som vtedy oranžový náramok takže to bolo vidieť a keď to manželka videla tak len zalomila rukami) . To niesu hodinky na synchro mobilu,čítanie správ, mailov a FB. Na to je to drahá hračka. Sú pre aktívnych ľudí, ktorí ich budú využívať. Ak niekto behá tak mu rovnako poslúži aj foreruner napr 245, 645 alebo vyššie rady 935, 945. Za menej peňazí dostane veľmi veľa muziky. 

Ak sa budete chcieť niečo spýtať tak vám veľmi rád odpoviem. Prajem Vám všetkým príjemný deň a krásny predĺžený víkend. 

Upraveno uživatelem milanponicky
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 1,1tis.
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Díky Milane. Tak nějak jsem si to myslel. Jediný údaj co by mě zajímal je z oxymetru, kterej ovšem údajně dost žere baterku. Já mám jako hlavní sport cyklistiku a tam stejně používám Edge 530 s tepákem. Koukat na mapy na hodinkách si na kole moc představit nedokážu. Hodinkama měřím spíš jen chůzi a zimní sporty. Na horskou turistiku mám ještě Garmin gpsmap 66, který jsem pořídil primárně na geocaching místo mobilu.
Říkám si jestli, garmin na podzim nevyleze s verzí 7, pak bych možná upgradoval.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

milanpolicky - děkuji. Ono je trochu zavádějící porovnávat něco co máš jeden den s něčím, co jsi neměl vůbec, ale beru to jako názor, ne zkušenost. Mám Garmin D2 Charlie, což je letecká mutace F5X. Dnes už existují D2 Delta a tak si říkám, o co mohou být lepší. Majitelů Charlie a poté Delta je jako šafránu a tady asi nikdo, tak jsem se zeptal na příbuzné modely F5X a F6X. K bodům - 1. rychlost neumím posoudit, Charlie se mi nikdy nesekaly ani nezamrzly, někomu se F5X sekají?  2. Displej - ano, 1,4" je víc než 1,2", rozdíl je cca 5 mm a to je hodně. Ale co bych považoval za opravdovou revoluci by byl dotykový displej s možností alternativního ovládání tlačítky. Zavilí Garministé tvrdí, že dotykáč u sporttesterů je blbost, ale málokdo měl možnost srovnání. Já ano, měl jsem Suunto a ten systém byl dokonalý. A Suunto jistě netřeba podezírat, že by v oblasti sporttesterů mělo málo zkušeností. 5 čudlů je prostě u tak složitého menu nekomfortní a třeba ovládání mapy je až úsměvné - 3 režimy (zoom, posouvání svislé, posouvání vodorovné), mezi kterými je třeba přepínat a pak dvěma tlačítky posouvat či zoomovat. A chtějte něco dělat za letu v kabině éra... Dá se na to zvyknout a chápu, že filosofie Garminu je zatím taková, ale už je tu první vlaštovka Venu a věřím, že se objeví i další. A to bych ani nevyžadoval Amoled, Suunto má na pohled displej jako Garmin, jen prostě dotekový, to mi u sporttesterů vyhovuje a naopak, na slunci je to čitelnější. 3. Nové měření, např. OXY - pro mne jako rekreačního "sportovce" ne nutné ale zajímavé a pro pilota při létání ve větších výškách jistě užitečné, i když běžně nelétám tam, kde by mne to mohlo zajímat. Ale jo, beru, i když dnes se už v hodinkách objevuje i měření krevního tlaku nebo EKG, což by mne jako začínající rizikovou skupinu začínat mohlo. Snad to nabídnou další generace Garminů. 4. Množství dat - pro mne nezajímavé. 5. Mapy - F5X i mé D2 je mají, běžné F5 je neměly. 6. Hudba - pro mne nezajímavé, vlastně ani nevím, jestli to F5X náhodou neumí také.. 7. Placení - uznávám, je to přednost, i když já ani mobilem neplatím, zatím jen kartou. Ale asi bych se to naučil užívat, pokud by to s Garminy fungovalo u mé banky. 8. Ty funkce neznám. 9. Přesnost měření pulsu mi vyhovuje, nepotřebuji medicínsky přesný údaj. Srovnával jsem troje Garminy + jsem si puls měřil i postaru, stiskem na zápěstí a výsledky se lišily o 0-4 tepy, což je pro mne OK. 10. 6 údajů na obrazovce mi stačí.

Takže jo, F6X jsou určitě v mnohém lepší a kdyby měly dotykáč (ale ne Amoled) a uměly EKG a krevní tlak, určitě bych o jejich letecké mutaci uvažoval. Ale ono to má ještě druhou rovinu a to srovnání s jinými chytrými hodinkami. Jasně, Garminy či Suunta jsou hlavně sporttestery, Apple či Samsung hlavně chytré hodinky. Ale funkce se prolínají a hodně lidí mezi tím nevidí rozdíl. Já mám ale kromě D2 i Samsungy, protože mi ne na sport, ale na denní nošení nabízejí mnohem víc než Garminy. Třeba z hodinek přímo telefonovat. Nebo si zobrazovat celé zprávy SMS, Messenger, WhattsApp, nebo celé maily i s přílohami. A z hodinek se umí i odpovědět. A nejen psaním na titěrné klávesnici, ale mohu to i nadiktovat, software hlas převede do psané podoby a mohu to odeslat. Je to komfortní a fakt to funguje. Kancelářské aplikace nejsou pasivní ale aktivní, v kalendáři vidím úkoly, mohu je přidávat, editovat. Mail i kalendář mám synchronizován se služebním Outlookem v PC, změny mohu dělat ze všeho - PC, mobilu, hodinek - a hned se synchronizují. O tom se může Garminu jen zdát, ale upřímně, ani mi to nevadí, jako chronomagor mám i spoustu mechanických hodinek, no tak mohu mít i dvoje chytré, ony se Garminy stejně moc nehodí k formálnějším příležitostem..:-).

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 6. 5. 2020 v 13:23, milanponicky napsal:

Ahojte, dnes som sa stal hrdým majiteľom hodiniek Garmin fenix 6x pro sapphire. Zatiaľ sa len zoznamujem lebo prechod z Fenix 5 je obrovský. Chcel by som vás poprosiť o radu. Je možné zamknúť tlačidlá? Na 5ke som mal na ľavom hornom tlacidle nastavene pri dlhom stlačení menu rýchlej voľby a tam bol zámok, pri 6x nič také nemám. Je tam veľa nastavení ale toto nie. Ďakujem za odpoveď 

Ahoj Milane, podařilo se ti najít možnost zamknout klávesy?

Na 6 je možnost si to do rychlé volby nastavit, ale už si nepamatuji, zdali jsem to tam měl by default, nebo jsem si to nastavovat.

Pokud bys to ještě neměl - levé prostřední => Controls => Add New a pak už ho jen najít (jak jsou ty položky v češtině nevím, v hodinkách ji nepoužívám).

V 7. 5. 2020 v 9:58, Ivan Lelák napsal:

...
2. Displej - ano, 1,4" je víc než 1,2", rozdíl je cca 5 mm a to je hodně. Ale co bych považoval za opravdovou revoluci by byl dotykový displej s možností alternativního ovládání tlačítky. Zavilí Garministé tvrdí, že dotykáč u sporttesterů je blbost, ale málokdo měl možnost srovnání. Já ano, měl jsem Suunto a ten systém byl dokonalý. A Suunto jistě netřeba podezírat, že by v oblasti sporttesterů mělo málo zkušeností. 5 čudlů je prostě u tak složitého menu nekomfortní a třeba ovládání mapy je až úsměvné - 3 režimy (zoom, posouvání svislé, posouvání vodorovné), mezi kterými je třeba přepínat a pak dvěma tlačítky posouvat či zoomovat. A chtějte něco dělat za letu v kabině éra... Dá se na to zvyknout a chápu, že filosofie Garminu je zatím taková, ale už je tu první vlaštovka Venu a věřím, že se objeví i další. A to bych ani nevyžadoval Amoled, Suunto má na pohled displej jako Garmin, jen prostě dotekový, to mi u sporttesterů vyhovuje a naopak, na slunci je to čitelnější.

...

6. Hudba - pro mne nezajímavé, vlastně ani nevím, jestli to F5X náhodou neumí také..

7. Placení - uznávám, je to přednost, i když já ani mobilem neplatím, zatím jen kartou. Ale asi bych se to naučil užívat, pokud by to s Garminy fungovalo u mé banky.

8. Ty funkce neznám.

Ad 2 - za sebe jsem docela rád, že tam ten dotykový displej není, nějak si nejsem jistý, jak moc dobře by fungoval se safírovým sklíčkem (pokud vůbec). Tvůj poznatek k ovládání map beru a vlastně souhlasím, je to dost krkolomné, ale na druhou stranu je to vlastně jediné, kdy mi to ovládání takové přijde.

Ad 6 - 5X umožňují „jen“ ovládat přehrávač v mobilu, nikoli ukládat hudbu přímo do hodinek (třeba playlist ze Spotify atp.)

Ad 7 - neplatím s nimi často, ale dá se na to hodně rychle zvyknout, zj. když člověk jen vyběhne ven bez telefonu a peněženky (můj typický modus operandi).

Ad 8 - ClimbPro ti v případě, kdy si připravíš nějakou trasu, následně zobrazuje míru stoupání a rychlost stoupání, což se může hodit při túrách v horách (vidíš, jaké stoupání tě čeká atp.). Co bych za tohle dal loni na Islandu. PacePro je věc pro běžce, kdy ti umožňuje si pro danou trasu vytvořit strategii, tj. jak rychle máš běžet, abys doběhl x km v daném čase. Bere to v potaz stoupání/klesání a můžeš si nastavit, zdali chceš zrychlovat či zpomalovat. Na (půl)maratony atp. skvělá věc.

V 7. 5. 2020 v 7:14, roura74 napsal:

Díky Milane. Tak nějak jsem si to myslel. Jediný údaj co by mě zajímal je z oxymetru, kterej ovšem údajně dost žere baterku. Já mám jako hlavní sport cyklistiku a tam stejně používám Edge 530 s tepákem. Koukat na mapy na hodinkách si na kole moc představit nedokážu. Hodinkama měřím spíš jen chůzi a zimní sporty. Na horskou turistiku mám ještě Garmin gpsmap 66, který jsem pořídil primárně na geocaching místo mobilu.
Říkám si jestli, garmin na podzim nevyleze s verzí 7, pak bych možná upgradoval.

Oxymetr žere, ale otázkou je, co je to moc. Ano, moje 6 po plném nabití a zapnutým oxymetrem hlásí výdrž 6-7 dní (a to je mám na ruce furt), bez něj by to bylo možná 10?
Fénix 7 (6 Plus) se čeká spíš v lednu 2021, podzim by byl pouze rok po 6, což frekvenci obměny Fénixů moc neodpovídá.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 2 hodinami, moco napsal:

Má Garmin 6PRO podporu nebo aplikaci na přehrávání Apple Music ? Používám totiž jen Apple Music a řeším jak budu skladby dostávat do hodinek (hodinky ještě nemám). 

Apple Music aplikace neexistuje. V našich končinách to jsou z velkých jmen pouze:
- Spotify
- Amazon Music
- Dezeer

Tedy z Apple Music hudbu přímo to hodinek neuložíš.

Jediné, co by mělo fungovat, je ovládat na hodinkách hudební přehrávač běžící na telefonu (Spotify funguje, sám jsem zkoušel, jak je to s Apple Music nevím, vyzkoušeno nemám). Ale to pak s sebou musíš mít telefon (a k němu připojená sluchátka); pokud ho s sebou mít nechceš, máš mimo výše vyjmenované služby smůlu :-(.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...

Nechť jsi spokojen.

před 1 hodinou, quest987 napsal:

Tak jsem pořídil Fenix 6 uvidíme jak nám to spolu půjde, zatím je to pro mě tak trochu vyšší dívčí .

bal jsem se trochu velikosti, ale nakonec teh 47mm je v pohodě ( zda se mi)

 

Taky jsem se té velikosti bál a po pár měsících už mi přijdou malé. Příště nejspíš pořídím Xka.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahojte, idem si po radu ak môžem tu 🙂

V prvom rade však veľmi pekne ďakujem za toto skvelé vlákno.

Som v Garmin komunite nováčik a idem si zaobstarať svoje prvé.

Avšak po všetkom čo som poprečítal, narazil som predsa len na dilema a to, ktoré vybrať. 

No nebolo to ľahké ale už som teda zúžil vyber na dvoje Fenix, ktoré sa mi veľmi pozdávajú.

Garmin fénix 5 Plus Sapphire - 700€

https://www.garmin.sk/fenix-5-plus-sapphire-black-black-band_d6355.html

alebo

Garmin fénix 6 Sapphire - 800€

https://www.garmin.sk/fenix-6-sapphire-carbon-gray-dlc-black-band_d6873.html

 

rozdiely ak som ich dal do porovnania sú minimálne, u 6tky je o chlup väčší display a aj výdrž na aktivity je o pár hodín väčšia.

Takže zvažujem, či 5 Plus alebo nové 6ky?

Ktoré by ste doporučuli prosím s týchto dvoch? viac hlav viac konštruktívnych názorov samozrejme

Ďakujem krásne vopred.

Upraveno uživatelem Almi
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 3 minutami, Almi napsal:

Takže zvažujem, či 5 Plus alebo nové 6ky?

Ahoj,
za sebe bych šel do 6 Pro Sapphire, zj. z hlediska aktualizací, kdy Garmin v posledních měsísích přidal nové widgety/sporty atp. U 5 Plus s tímhle už počítat nemůžeš.

I ten větší displej je fajn (jak jsem psal výše, mám je na ruce pár měsíců a příště beru Xkový model), co jsem tak porovnával s bratrovými 5 Plus.

Fakt to stojí € 800? Ještě koukni na Amazon, zdali je tam neseženeš levněji - na německém jsou 6 Pro Sapphire aktuálně za 700 (Gray DLC), resp. 750 (Black).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

TheFlyingman ďakujem Ti veľmi pekne za reakciu.

Hm s tými aktualizáciami to je pravda, na to som pozabudol.

A čo sa týka veľkosti, tak ruku mám 15,5cm takže PRO verzia by asi už bola moc tak preto pre mňa asi vhodnejšie tie 47mm, teda myslím 🙂

A cena, no skúsim teda pokukať, nenapadol ma amazon, chcel som ísť cez oficial stranku garminu na sk ale dik za tip pozriem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 50 minutami, moco napsal:

PRO neznamená větší verze hodinek, to je označení X. 
PRO je verze s CZ TOPO mapami a hudbou

jasne sorry moja chyba, myslel som X a napisal PRO,  dik 😊

v kazdom pripade PRO verziu mne osobne netreba.

Upraveno uživatelem Almi
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 11 hodinami, TheFlyingman napsal:

Fakt to stojí € 800? Ještě koukni na Amazon, zdali je tam neseženeš levněji - na německém jsou 6 Pro Sapphire aktuálně za 700 (Gray DLC), resp. 750 (Black).

Dik za tip, tak uz objednané z Nemeckého Amazon, predajca z Rakuska zo 100% feedbackom.

Cena bola 689€ aj s dopravou takze parada a velmi sa uz na ne teším 😊

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...