Přejít na obsah

Švýcarské hodinky v československé armádě


odjinud

Doporučené příspěvky

  • po měsících...
  • Odpovědi 422
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Krásný dobrý den na tomto úžasném vláknu úžasného fóra.

I já snad přispěji do diskuze tím, jaké hodinky (prvorepublikové Eterny) se nyní ke mně dostaly a možná objasním i kdysi zde vyřčenou myšlenku uživatele Petr_P, který k první domnělé sérii těchto hodinek napsal viz. níže + zhotovil databázi všech známých hodinek Eterna MVS, kterou zde taktéž přidávám.

Mé hodinky, které Vám zde zasílám jako přílohy by mohly skutečně pocházet z oné první série i díky tomu že nápis MVS je doplněn velice nízkou číslicí 100023. Co je taktéž zajímavé a snad to i potvrzuje myšlenku Petr_P, je to, že číslo strojku je 2690295 a je to model s kalibrem 520 - tudíž dle tabulky by mohl pocházet z roku 1937!

Vás všechny tak moc prosím o vyjádření a informace, zda tomu tak skutečně je - a já tak vlastním prvorepublikové hodinky, které museli být na 100% předány československé armádě možná již v roce 1937. Dále bych Vám byl také moc vděčný za jakékoliv informace, které by dokládali útvar armády, který tyto hodinky obdržel.

V poslední řadě trošku bojuji s gravírováním nápisu MVS, který se mně stejně jako Petr_P zdá jako by byl vytvořen nedávno. Co si o tom myslíte? Je tento nápis dobový?

Pokud na přiložených fotografiích hodinek naleznete jakoukoliv nejasnost či historickou neautentičnost napište mi ji prosím sem.

Moc Vám všem předem děkuji za Vaše odpovědi a doufám, že tento příspěvek snad povede k ujasnění/objasnění situace dodávky švýcarských Eteren do československé prvorepublikové armády.

 

V 21. 12. 2014 v 16:56, Petr_P napsal:

První série nebo řada v seznamu je poměrně záhadou. Kruhový nápis ?MAJETEK VOJENSKÉ SPRÁVY? je doplněn číslicí ve formátu 10xxxx. Celkem jsem objevil 5 exemplářů s tímto značením. Popravdě řečeno moc se mi nelíbí provedení gravírování, které ale vypadá jako když bylo děláno nedávno na nějakém modernějším gravírovacím zařízení. Co je ale asi nejvíce překvapující, že jediný kus, který má zdokumentovaný strojek, je ve skutečnosti model s kalibrem 520 o velikosti 12 linek, kdežto ostatní řady Eterny MVS mají strojky řady 852/852S o velikosti 14 linek.

V 21. 12. 2014 v 16:56, Petr_P napsal:

Velmi zajímavé je, že ten jediný známý malý strojek Eterna cal. 520, podle sériového čísla pochází už z roku 1937!. Pokud jsou v seznamu skutečně originální hodinky, nezbývá asi nic jiného než čekat na další případné nálezy a zejména na klíčové fotografie strojků, které se skrývají uvnitř.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

Eterna-Majetek_vojenské_správy_2014-12-24.pdf

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Je to tak jak píšeš. Hodinky jsou předválečné a gravirovani je původní. Dokazuje to hlavně vyhnily kousek víčka kde je chycený i nápis. Nejzajímavější na těchto hodinkách je konstrukce uložení stroje ve vaničce. Ta vanička je totiž vyrobena z dvou části a aby se hodinář dostal ke stroji musel povolit závit. Jelikož to skoro nikdo nevěděl, že to Eterna takto blbě vymyslela, tak stěnu vaničky drtivá většina hodinářů prořízlo. Proto je vyfocených tak málo strojů, nikdo se na stroj nemůže dostat. Tady u těchto konkrétních hodinek měl hodinář fištróna. Věděl, že vanička má závit a vydrápal to na ni.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...