Jeronimo Odesláno 30. prosince 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. prosince 2012 Mám tady jedny Vintážní sportovně vyhlížející hodinky Dimetron. Stav zatím nic moc, ale za pár slov a fotek snad stojí. Několik technických informací: Waterproof 5 ATM, Antimagnetic, 17 Jewels, Swiss made. Průměr pouzdra 39x45mm bez korunek, průměr vnější kovové lunety 40mm, Rozteč pro řemen 20mm, Pouzdro pochromováno. Datum narození odhaduju hrubě na 197? Korunkou na druhé hodině se natahuje stroj a seřizuje čas. Ovšem vůbec mi není jasná funkce korunky na čtvrté hodině. Myslel jsem, že s její pomocí bude možné otáčet vnitřní lunetkou, ale není tomu tak. Uvnitř korunky je čep se závitem, který je zakončen kuželem. Když korunkou otáčím po směru hodinových ručiček, tak korunka nakonec vypadne, jak je vidět na sedmé fotce. Nechce se mi věřit, že je jen na parádu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Rs. Odesláno 30. prosince 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. prosince 2012 imho má točit vnitřní lunetou, pokuď nevypadla ta luneta ven a opatrně s ní jde točit, tak to bude onoa korunka je hold ulomená a "tube" uvolněný.druhý teoretický důvod - nějaký typ "héliového" ventilu, ale že by to vypadalo takto rozpadávací, no nevím.Co strojek ? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jeronimo Odesláno 30. prosince 2012 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 30. prosince 2012 Když ji mám zašroubovanou v poloze jako u prvního příspěvku na třetím foto, tak korunka pevně drží jen slícováním kuželu v pouzdře. Nevím, hlava mi to nebere. Nepřipadá mi, že by bylo něco ulomeného, nebo něco chybělo. Naopak všechno se mi zdá čistě opracované. Vnitřní luneta se ani nehne.Stojek se musí minimálně vyčistit a namazat. Občas se stane, že hodinová a minutová ručička se zastaví s tím, že strojek s vteřinovkou vesele šlape. Pak datumovka je zaseklá. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Rs. Odesláno 30. prosince 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. prosince 2012 - je to ventil- je-li "zaseknutá" datumovka a volný pastorek, tak neprovozovat, zbytečně to trápíš.- v těchto kalibrech se moc nevyznám, ale dal bych spíš tak 195x-196x než 70, to už byly téměř všechny shock-proof. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jeronimo Odesláno 30. prosince 2012 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 30. prosince 2012 Děkuju mnohokrát. Možná se jedná o nějakého předchudce Héliového ventilku. Nějak není jasné kdo sním přišel jako první. Komerčně ho uvedla na trh až v roce 1969 Doxa model Conquistador. Rolex komerčně až roku 1972. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Rs. Odesláno 30. prosince 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. prosince 2012 Nevím, ale je mnoho "věcí" u kterých je prvenství diskutabilní. Dobré téma je automatický chronograf.Na dataci 196x přesto "trvám", cifr hodně připomíná potápky z té doby, např. Zodiac SeaWolf a designová inspirace není otázka jenom říše středu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jeronimo Odesláno 30. prosince 2012 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 30. prosince 2012 No, rozhodně čím starší, tím lepší Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tondako Odesláno 30. prosince 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. prosince 2012 No to staří je podle mně někde na přelomu 60/70 let. Stroj je velmi jednoduchý s kolíčkovým krokem, perovník se otáčí na hřídeli, která je pevně usazena v základně stroje. Je to takový modernější následovník Roskopfek. Storje podobné konstrukce vyráběla třeba firma BFG. K té druhé korunce, u hodinek WR50M je nesmyslné instalovat heliový ventil, prostě s takto málo vodotěsnými hodinkami se nikdo nepotopí tak hluboko, aby musel dýchat vzduchovou smes s helíem. Jsou to hodinky tak na šnorchlování a ještě jen tak, tak. Druhý důvod proč si myslím, že je tam ta korunka jen tak, je, že u druhé korunky není vidět, že je otvor až dovnitř pouzdra. Možná se mýlim a na fotce to není pouze vidět, nicméně první důvod je dostatečný. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jeronimo Odesláno 31. prosince 2012 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 31. prosince 2012 Tomasko: Podobné strojky už jsem párkrát na swiss hodinkách viděl. Žádné zdobení, povrchová úprava, žádné pořádné značení, plíšek přes pérovník (zamamatovatelný). Otvor pro korunku je opravdu slepý. Vše co píšeš dává smysl, ale nechce se mi věřit, že jednoho dne někdo ve Švýcarsku přišel do fabriky a řekl: ,,Ták chlapi, máme tady jedny SkoroDivery a přes noc jsem zjistil, že jedna korunka je málo, tak něco do zítřka vymyslete, ať jsou tam dvě a je mi jedno jak. " Ještě jsem našel podobný kousek tady na Chronomagu, korunka vypadá podobně, jen není na čtvrté, ale na třetí hodině: Dimetron Určitě je ponesu k hodinářovi, když se něco dozvím, tak se pochlubím. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tondako Odesláno 31. prosince 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 31. prosince 2012 No když nevěříš, nevěř. Ty tvoje hodinky mají stroj od fy Ebauches Bettlach cal . 8800. Tato firma dosud existuje a vyrábí velmi levné quartzové stroje. Tyto stroje a podobné se objevují v hodinkách různých výrobců v různém provedení, za všechny jednu známější - Sicura. Hodinky s těmito stroji patřily vždy k tomu levnějšímu na trhu, tudíž mně nepřekvapuje, že by ta druhá korunka byla falešná. Proč né, design prodává. Dodnes se najdou zákazníci, kterým je v podstatě jedno co hodinky umí a jaké funkce nabízejí. Tady platí ,, čím víc tlačítek( korunek ) pokud možno ještě nějaké otočné kroužky, nebo další stupnice na číselníku, tím líp." Neber to ve zlém, hodinky jsou to hezké, Seamaster to není a nikdy nebyl. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jeronimo Odesláno 31. prosince 2012 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 31. prosince 2012 Určitě to ve zlém neberu, naopak jsem rád, že mi někdo fundovanější a erudovanější řekne víc než vím. Což je jen to, co jsem napsal výše a to, že se mi líbí sportovní hodinky z 60. a 70. let. ....design prodává. Dodnes se najdou zákazníci, kterým je v podstatě jedno co hodinky umí a jaké funkce nabízejí. Tady platí ,, čím víc tlačítek( korunek ) pokud možno ještě nějaké otočné kroužky, nebo další stupnice na číselníku, tím líp." To jsem myslel, že platí dnes a ještě to tak chvíli bude. Nějak jsem doufal, že dříve tomu tak nebylo. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se