Přejít na obsah

Staré hodinky co dům dal

Lamiczka

Doporučené příspěvky

Vzhledem k tomu, že mě pomalu chytá místní chronomanictví sháním po rodině staré hodinky, které se tak různě opatrují ať už z jakéhokoli důvodu. Našlo se toho celkem dost a říkal jsem si, že se s tím zde podělím a snad se dozvím i víc o původu hodinek. Začnu zrovna s tím co mi přijde jako nejzajimavější a zároveň největší neznámá.

Jedná se o kapesní hodinky zřejmě značky ALEXA (víc nápisů jsem na nich nenašel) již bez řetízku. Existuje k nim zajímavá historie. Tyto hodinky za 2. světové války zachránili mému pradědečkovi život. Jeho bratr byl tehdy u partyzánů a paradoxně se jim do baráku nastěhovala posádka němců. Šel tehdy něco zanést bratrovi do lesa, když ho někdo viděl na poli a 2x poněm vystřelil - naštěstí obě kulky zastavili hodinky - odtud pochází ty 2 rány na ciferníku. Praděda "hrál" mrtvého a střelec asi víc nekontroloval, takže přežil. Hodinky následně nechal opravit a ty jsou dodnes funkční. Staří je natáhnout a tikají jak zběsilé. Přesnost jsem neměřil, takže nemůžu sloužit, ale pochodují všechny 3 ručičky. Více viz obrázky níže. Byl bych velice rád, pokud by byl schopen někdo říct víc třeba ke kalibru, nebo snad i výrobci hodinek. Nějak se mi nepodařilo na netu nic najít. Ještě dodám, že na obou pláštích je vyražené číslo 4042. Za kvalitu fotek se omlouvám, ale je to focené mobilem. Jak budu mít k dispozici foťák, tak můžu hodit lepší foto. Pokud by byl potřeba nějaký konkrétní detail kvůli určení, tak pište.

Mám ještě nějaké další zajímavé kousky, které vitrínky a šuflíky vydaly, tak to přidám postupně.

post-26116-056263200 1356976601.jpg

post-26116-061867900 1356976612.jpg

post-26116-055591100 1356976624.jpg

post-26116-004843400 1356976636.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tyto hodinky za 2. světové války zachránili mému pradědečkovi život. Jeho bratr byl tehdy u partyzánů a paradoxně se jim do baráku nastěhovala posádka němců. Šel tehdy něco zanést bratrovi do lesa, když ho někdo viděl na poli a 2x poněm vystřelil - naštěstí obě kulky zastavili hodinky - odtud pochází ty 2 rány na ciferníku. Praděda "hrál" mrtvého a střelec asi víc nekontroloval, takže přežil.

K rozpoznání kalibru hodinek, značky výrobce, pokud není viditelně označeno na stroji ze strany víčka, je nutné sundat číselník a změřit přesný průměr stroje. Existují takové tabulky, kde se dají jednotlivé stroje identifikovat podle tvaru vzpruhy stavěcí. ( součástka v natahování) taky se jí někdy říká ,,baskul,,

Sám to neděljte, evidentně už někdo ten číselník páčil, z toho je to poškození, né od kulek, to by vypadalo jinak. Leda by ho někdo postřeli vzduchovkou, a tu nejspíš hoši od Wermachtu ve výzbroji neměli.

Odkaz ke komentáři

K rozpoznání kalibru hodinek, značky výrobce, pokud není viditelně označeno na stroji ze strany víčka, je nutné sundat číselník a změřit přesný průměr stroje. Existují takové tabulky, kde se dají jednotlivé stroje identifikovat podle tvaru vzpruhy stavěcí. ( součástka v natahování) taky se jí někdy říká ,,baskul,,

Sám to neděljte, evidentně už někdo ten číselník páčil, z toho je to poškození, né od kulek, to by vypadalo jinak. Leda by ho někdo postřeli vzduchovkou, a tu nejspíš hoši od Wermachtu ve výzbroji neměli.

JJ ciferník nějaké jelito páčilo až popraskal přesně v místech uchycení. Ale pohádka pěkná :-)

Odkaz ke komentáři

Tak tohle mě taky po ránu pobavilo...:lol2: Děda nosil hodinky na zadku, střelec byl takovej frajer, že na desítky metrů posadil dvě hned vedle sebe a ciferník je skoro stejně odolný jako pancíř Pantheru co parkoval před barákem. :D Fakt dobrý, je tady s váma sranda. Ještě k tomu chybí Parabela vylovená ze studny a je to komplet.

Odkaz ke komentáři

Je pravda, že jsem tu story nikdy nerozporoval i když mi některé věci přišli jako dost náhoda - ale i ty se v životě stávají. Vyprávěla to babička už kdysi a nebyl důvod tomu nevěřit. Babička se narodila na začátku války, takže v té době byla malá holka, je dost možné, že se jí tehdy její táta nakecal něco takového, když se ho ptala, od čeho má ty díry na hodinkách. Já ho neznal, takže nevím, jestli byl takovej "vtipálek", ale babička by si to těžko sama vymyslela. Takže jak jsem koupil, tak prodávám, asi jsem najivka, ale příběh to pro mě byl pěknej. Jsem rád, že jsem tu místní pobavil a našel se někdo, kdo mi vysvětlil, že to bude spíš následek kutila.

Odpoledne hodím další kousek, co jsem našel.

Odkaz ke komentáři

swiss mid-grade někde na úrovni Omega lidovky (ale cena samozdřejmě bude někde jinde ...), cifr poškozený páčením nebo letováním nožiček. Pouzdro -asi- niklák, poslední "hodinář" prase - viz regl-ručka ačkoliv to má bimetalickou setrvačku se šroubky.

Odkaz ke komentáři

Tak vzhledem k tomu, ze jsem se dostal zase k babicce, tak jsem se znova zacal vyptavat a je pravda ze to ma hodne mizerny zaklad, ale historka je to pekna :-)

Mrknul jsem znova na hodinky a vsiml jsem si, ze na vnitrni strane pouzdra jsou velice jemne vyryta rucne cisla. Jsou dost spatne videt a nektery jsou hodne malinkaty, ale podarilo se mi to nafotit, tak to sem pak pridam. Jsou tam cisla jako 33804 43844 B2819 Nenapada nekoho neco, co by to mohlo byt?

Odkaz ke komentáři

swiss mid-grade někde na úrovni Omega lidovky (ale cena samozdřejmě bude někde jinde ...), cifr poškozený páčením nebo letováním nožiček. Pouzdro -asi- niklák, poslední "hodinář" prase - viz regl-ručka ačkoliv to má bimetalickou setrvačku se šroubky.

Diky moc, ze by to byly svycary jsem ani nepredpokladal. Kdyz uz tu padla cena, do se rict jakou zhruba muzou mit hodnotu? Zajima me to jen pro poradek, jejich citova hodnota je jinde...

Odkaz ke komentáři

:)

Tahle číslíčka většinou vyškramcávali hodináři při opravách.

Po značce hodinek se můžeš zkusit podívat tady: http://www.mikrolisk.de/show.php?site=280#sucheMarker

Třeba ji tam najdeš. A cenu podobných hodinek si taky můžeš najít sám, třeba v ukončených aukcích na Aukru (Pokročilé vyhledávání).

Odkaz ke komentáři

A jak jsem slíbil, tak mám i další úlovek. Jestli se mi to podařilo správně identifikovat, tak se jedná o první ruské automaty Poljot - to prý tvrdily i v hodinářství, když je babička kdysi kupovala. Hodinky dostal děda přesně před 50 lety ke dvacátým narozeninám (pokud paměť slouží) a vyrobeny by mohli být snad o rok dřív, ale nepodařilo se mi najít, kdy se přesně vyráběly. Kdysi jsem na ně narazil na chronomagu, ale teď to nějak nemůžu najít.

Tah na hodinkách není původní, bude starý tak 25 let a babička se nebyla schopná shodnout s ostatníma jestli byly původně na koženým řemenu nebo jiným kovovým. Hodinky děda nosil cca 30 let a za tu dobu dost utrpěl ciferník - nevím čím to přesně je, ale s největší pravděpodobností se bude jednat o prach z fabriky a hlavně grafitu kterým se mazaly pletací stroje. V padesáti pak dostal nové hodinky, ale o těch někdy jindy. Hodinky prý nikdy nebyly u hodináře a víčko jsem poprvé sundával já - je pravda, že bylo notně zanesené prachem a mazem z ruky.

Hodinky normálně jdou, stačí je natáhnout, nebo s nimi párkrát zamávat a rozběhnou se. Krabička ani žádné doklady k nim už není - podle všeho byly jen v nějaké obyč papírové.

post-26116-039433400 1357050856.jpg

post-26116-098732000 1357050874.jpg

post-26116-044416600 1357050888.jpg

post-26116-084026400 1357050900.jpg

post-26116-074647000 1357050915.jpg

post-26116-077477400 1357050956.jpg

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...