Přejít na obsah

Jak na kalendář v PRS 516


DenyKr

Doporučené příspěvky

Poněvadž se mi nikdo, navzdory mé snaze nezakládat nové téma, na mou již jinde položenou otázku ani nepodíval, pro odpověď tedy rovnou zakládám nové téma v příslušné sekci a zatím, co mé hodinky odpočívají u hodináře a čekají na nové sklíčko s antireflexem, prosím o vaše rady:

 

Když mi dorazily mé nové hodinky Tissot PRS 516 (viz. ZDE), měly nastavené špatné datum a špatný čas. Proto jsem je přeřídil (a překvapilo mě, že bohužel nemají šroubovací korunku) a nastavil jsem aktuální datum (bylo asi kolem 17 hodiny odpoledne). Následující den (včera) jsem se na hodinky podíval cca. ve stejný čas (řekněme tak o půl páté) a všiml jsem si, že se teprve mění datum z 8. na 9. (kalendář byl tak "na půl cesty"). Datum jsem proto hned přenastavil na 9... Jenže dnes jsem se na hodinky podíval a ačkoli už bylo poledne, pořád na nich bylo 9., nikoli 10..

 

Vyplývá mi tedy logicky, že mají hodinky strojek přizpůsobený tak, že nastavím-li určité datum ve 12:00 v noci, ve 12:00 se mi bude datum aktualizovat? Tady je ten problém, že nejsou rádiově řízené a tím pádem, nejsou-li očarované tajemnou mocí, nebudou umět rozlišovat měsíce a tím ani počet dní (30 dní, vs. 31 dní, popř. atypický únor). To znamená, že budu muset být každý druhý měsíc vzhůru s hodinkami v ruce až do půlnoci, aby se mi datumovka včas aktualizovala?

 

A ještě druhý dotaz: Všiml jsem si, na rozdíl od mých původních levných Casio hodinek, že má datumovka své "pevné místo" = když ji trošku natočím a následně zacvaknu korunku, zpět vždy zaskočí do původní, předurčené polohy. Nevím jak na tom budou další data, no domnívám se, že všechna 2 ciferná budou trpět stejným problémem - přijde mi totiž, že číslice nejsou vycentrovány, horní část číslic se dotýká horní části okénka datumovky, zatímco pod číslicí je větší bílé (prázdné) místo. U jednociferných čísel se však tento problém nevyskytuje. Máte někdo zkušenost také s touto nedokonalostí?

 

Všem díky za rady. ;)

Upraveno uživatelem DenyKr
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Za prvé. Máš o 12 hodin špatně nastavený čas. Tzn., že není (nebylo) půl páté odpoledne, ale ráno. První co musíš vždy nudělat, když nařizuješ čas na hodinkách je, že točíš ručičkama do doby, než ti začne přehazovat datum. Je to proto, aby sis zjistil, kdy je půlnoc a tím pádem aby ti správně přehazovalo datum. Pokud ti navíc přehazuje takle pozdě jak jsi uvedl, jsou špatně nasazené ručky a chtělo by to je přesadit, aby ti datum přehazovalo kolem půlnoci. Navíc, když se mění datum (kola jsou v záběru), NESMÍŠ rychloposunem datum přehazovat jinak můžeš urvat ty kola, který tam jsou. Ano, budeš muset datum seřizovat ručne, protože nemáš věčný kalendář. To platí vesměs u všech hodinek. S tím datumem, že nesedí v okénku, tyk bych musel ty hodinky mít fyzicky v ruce. Takhle nemůžu nic říct, ale pokud to není nějak jó hodně, tak bych to neřešil.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo ták.. Upřímně mi to ani nedošlo. Tak to předpokládám funguje u všech (i těch nejlevnějších) hodinek s datumovkou? Neboť jsem za léta používání těch Casio hodinek nikdy neměl tento problém a ani jsem nikdy nezaznamenal, kdy se mi datum přehazuje - zřejmě byly od počátku nastaveny dobře a jen jsem posunoval kalendář v případě kratších měsíců.

 

Čili to znamená, že až hodinky nastavím správně (tj. až budu mít správně nastavené "AM" a "PM"), v případě měsíců s 30 dny už ale stačí pouze posunout samotný kalendář bez nutnosti seřizovat znovu také čas, že?

 

Co se centrování číslic týče, jedná se vskutku jen o detail, na který jsem se jen chtěl zeptat. Přesto, až budu mít hodinky zase v ruce, datumovku nafotím.

Upraveno uživatelem DenyKr
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Po letech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...