Jump to content

Jaké kuchyňské nože


Recommended Posts

před 2 hodinami, Americkej napsal:

Ale pánové, nůž do dřezu nepatří nikdy. Hned po krájení opláchnu, otřu a vrátím do špalku.

JÁ to tak samozřejmě dělám🤣

Link to post
Share on other sites
  • Replies 179
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

@knihomol 

Ok, asi nemusíš řešit sadu, slušné nože budou od cca 500 do 3500 za kus, dle velikosti.
Vydrží více než pár let, viz. foto mých nožů dole, některé jsou skoro 30, některé 15, nejmladší je Dick co má asi 10 let.
Damašek je velmi nepraktický na kuchyňské použití. Varuji při častějším používání před noži co přechází ze střenky do čepele rovnou hranou, o tu si pak opíráš 2. článek ukazováčku a když krájíš více / častěji je to nekomfortní.
Značky zvol něco z osvědčené klasiky: Wüsthof Solingen, Zwilling, Dick (pokud sneseš název :D), a já mám rád i klasický český KDS Sedlčany.
Zajdi si je do obchodu osahat jak ti padnou do ruky, bez toho bych nůž nekoupil.

Mám ještě pár nožů co jsou ve sklepě, jako japonský velký plochý nůž vypadající jako sekáček a tak, ale ty jsou už spíše pro účely používání když vaříš profi pro hodně lidí, tak je na doma ani nevytahuju :) 

Takhle bych to viděl podle sebe:
seshora, potřebuješ první čtyři, tedy
1. univerzál s čepelí zhruba 14cm
2. zoubkovaný na pečivo
3. malý
4. chefs knife, oblé ostří (já mám velký ruce tak u mě je tohle jako univerzál a č. 1 jako malý :) )

plus

5. ocílka - tím udržuješ nože ostré pro běžné použití, mrkni na videa jak s tím zacházet, v podstatě 
před krájením párkrát přejedeš a je to, to úplně stačí, tím že budeš mít odpovídající ocel, ostří udržíš
6. brusný kámen na větší broušení pokud si brousíš sám, tohle je potřeba cca 1x za rok

nože které zatím nepotřebuješ, tipy na doplnění:
7. filetovací nůž
8. chefs knife s rovným ostřím
9. vykošťovací
10. ozdobné nože a jiné blbinky :)

 

20210131_102416_copy_800x800.jpg

Edited by Tom4
Link to post
Share on other sites
před 39 minutami, knihomol napsal:

Je to pro mě 🙂 Mám nový byt, teď v čase covid jsem doma, tak se učím vařit. Vařím tak 2-3x do týdne. 15k za nože je pro mě blbost, asi bych si uřízl pár prstů. Limit bych si dal kolem 5-6k. Mám nějaké 2-3 levnější nože, ale přijde mi, že jsou pořád tupé (když bych si tipnul že je přes noc tupí trpaslíci, ale chyba bude asi na straně uživatele).

Mám menší ruku. U těch nožů mi jde o to, aby něco vydržel (myslím pár let) a nějaké věci typu damašek je sice hezký, ale pro mě zbytečné. Nechci žádné takové keramické nože. Líbí se mi ty japonské, četl jsem, že dobrý je i POK, ale neviděl jsem je nikde ke koupi v obchodě. 

Nože od p.Poka mám ,a na to že je dělal pán v letech (88roků),tak smekám. Nevím jak je to od něho s noži teď,byl na operaci se zákalem. Někde na knifu je vlákno,že už mu dělá problémy stát u ponku 6h, 😋svatá prostato 😁 Jsou ty nože super, hlavně ty řeznické jsou parádní. Nebál bych se i KDS, záleží zda chceš plastové ručky či jako já dřevo? 

Link to post
Share on other sites

Jako jeden z nejlepší value-for-money ale považuju nůž na fotce čtvrtý zprava — Hiromoto Satu Hocho.
Mam ho 7 let, spolu s chef knive jej beru do ruky nejčastěji.
Pokud máš menší ruce, skvělá volba.
Jen je potřeba se o něj dobře starat, uhlíková ocel má svoje specifika. Zejm. po ručním umytí hned do sucha osušit.

http://www.noze-nuz.com/akce/santoku.php

Link to post
Share on other sites

Ja mam od Poka sadu co som doniesol z nejakej vystavy. Ale co sme sa prestahovali a kupili mycku riadu, tak lezia len v polici, manzelka si nic lepsie nez Lidl nezasluzi :D. Byt tam miesto toho tusim ceresnoveho dreva nejaky silon davali by to tie noze asi v pohode, ale takto mi ich je luto.

Link to post
Share on other sites

Santoku je fajn. Jinak mám nějaké victorinoxy a letité mikovy - většinou mražená ocel (Martfrost).

Mladý dostal k vánocům nůž od Tescomy řady Feelwood a zatím si ho pochvaluje.

Link to post
Share on other sites
před 10 hodinami, bohus76 napsal:

Nože od p.Poka mám ,a na to že je dělal pán v letech (88roků),tak smekám. Nevím jak je to od něho s noži teď,byl na operaci se zákalem. Někde na knifu je vlákno,že už mu dělá problémy stát u ponku 6h, 😋svatá prostato 😁 Jsou ty nože super, hlavně ty řeznické jsou parádní. Nebál bych se i KDS, záleží zda chceš plastové ručky či jako já dřevo? 

Našel jsem stránky s noži pana Roka, jestli to půjde, tak je objednám. Aspoň je podpořím. Klobouk dolů v takovém věku.

Link to post
Share on other sites

Stačí nůž na pečivo zoubkovany, dva menší ~ 10 cm, univerzální zelenina apod, větší kuchyňský a nůž na maso a ocilka+ vidlička na maso

Vše poměr cena výkon od KDS v Orionu

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

Čím brousíte Damaškové nože?
Máme doma v kuchyni od prosince dva
damaškové nože Kai, žena je používá téměř denně, na plastovém prkýnku. Dnes jsem jí pomáhal krájet maso a cítím, že už to není ono.
51d526ab9db564a3eb97c5faf7830829.jpg

https://brusnekameny.cz/cs/shun-classic-kai/150-dms-220-sada-2-nozu-kai-shun-nuz-dm-0701-a-dm-0706-4260163210043.html

Link to post
Share on other sites

A jsi to schopen nabrousit sám? Možností jsou mraky, záleží na šikovnosti a stavu peněženky.

Link to post
Share on other sites
A jsi to schopen nabrousit sám? Možností jsou mraky, záleží na šikovnosti a stavu peněženky.

Asi jo, jsem od železa
Link to post
Share on other sites

Nedám dopustit na klemu od Mydlinky, ala Lansky. Větší variabilita,více možností nastavení úhlů. Pak už je to jen o výběru brousků a o šikovnosti. Zkus se ho optat.

Link to post
Share on other sites
před 2 minutami, bohus76 napsal:

Asi by chtěla ta ručka něčím napustit ( tungový olej např.).

Jo přesně , mám to v plánu , je cca 6 let starý . Jediný nůž u kterého nemá manželka nutkání dát ho do myčky , ale na lince se občas válí mokrý.....

Ten druhý je nový ....

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...