Přejít na obsah

Vintage divers ...

M@chino

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 1,6tis.
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

V 25. 2. 2024 v 12:57, Piplík napsal:

Dneska jsem narazil na zajímavou stránku  - průvodce originálním příslušenstvím na hodinky pro potápěče. Thermometry, kompasy …

https://www.windvintage.com/blog/collectors-guide-vintage-dive-gauges

IMG_2192.jpeg

Díky za zdroj 👍

Neměl jsi nějaký thermometr na Aquastar?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Když se v tomto vláknu shromažďují zajímavé informace o potápěčských hodinkách, nemělo by tu chybět zajímavé řešení, které před časem oprášila společnost Oris a i dříve se vyskytovalo na některých hodinkách. Už jsem to tady někde na chronomagu popisoval. Jedná se o dutou trubici kolem ciferníku s jedním vstupem, kterým do trubice může při potápění vniknout voda. Čím hlouběji se hodinky ponoří, tím víc je stlačen vzduch v trubici a tím dál se voda dostane. Podle stupnice na lunetě je pak možno odečíst hloubku. Zajímala by mě praktičnost tohoto řešení. Hlavně bych nechtěl čistit ten bordel, který se dovnitř musí zákonitě spolu s vodou dostat. 

Je zajímavé, že toto řešení jsem dohledal jen na chronografech opatřených strojkem valjoux 7733, které rozhodně nijak potápěčsky nepůsobí.  Vypadá to, že hodinky vyráběla jedna společnost, a to pro různé prodejní značky. Žádné ani trochu značkové hodinky jsem s tímto systémem nenašel. 

Jenny-Chronograph-Depth-Meter-1644-Watches-Of-Lancashire-1-scaled.jpg

357d1f_3bafd71f87d74006b85631f9926d7f05~mv2.jpg

357d1f_1ae207a11a2c4abc800b4cd73a90bbbe~mv2.jpg

s-l1600 (1).jpg

post-36202-0-66875200-1459687882.jpg

post-36202-0-55936700-1450641752.jpg

Odkaz ke komentáři

Jojo, tuto funkci “depth gauge” jsem zaregistroval u vintážek jednotného designu pouzdra. Dělala to Dugena, Helvetia, Orient a další.

Nikdy jsem to neviděl u známých značek. U novodobých je to Oris jak píšeš.

IMG_2207.jpeg

IMG_2208.jpeg

IMG_2209.jpeg

IMG_2205.jpeg

Upraveno uživatelem Piplík
Odkaz ke komentáři

• po 3 týdnech...

Taky si neuvědomuju, že bych někde fotku těch titanových viděl. Někde jsem četl, že těch pouzder se mělo vyrobit snad 10 kusů. Věřím, že si to kupce najde. Ale sehnat k tomu správný zbytek nebude jen tak.  

Odkaz ke komentáři

Tak jsem ten článek našel na Hodinkee:

Citace: Na počátku vývoje titanových prototypů modelu Ploprof stála společnost Schmitz Freres, která vyrábí pouzdra. Předpokládá se však, že jich existuje méně než 10. Standardní pouzdro Ploprof z nerezové oceli váží 82,5 gramu a titanové pouzdro váží 49,5 gramu. Častou kritikou hodinek Ploprof je, že jsou na zápěstí poněkud těžkopádné a těžké. Titanové pouzdro by tento problém vyřešilo, ale bylo obtížné ho vyrábět v masovém měřítku a bylo nákladné. 

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...
  • po 2 týdnech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...