martinbor Posted March 12, 2007 Report Posted March 12, 2007 Zdravím a prosím o radu!Mám cca 3 roky staré automaty Fortis pilot professional a do dnešní doby jsem s nimi neměl (kromě běžných problémků typu výměna sklíčka,pásku a renovaci pouzdra)žádné starosti.Co se týče přesnosti,šly celkem obstojně.Od továrního nastavení na mírné předbíhání přešly plynule do mírného zpožďování,což podle mě( a mého hodináře) je v naprostém pořádku.Problém je vtom,že někdy minulý týden se náhle předběhly o za den o 75sekund.Začal jsem to blíže sledovat,utvořil si tabulku a zapisoval si odchylky.Dva dny šly perfektně a pak opět o cca60 sekund skok dopředu.Šel jsem s nimi k hodináři a ten je přezkoušel a zjistil že jsou naprosto v pořádku(zkoušel je digitálním měřiči odchylek).Jen řekl abych si hlídal odchylky,že by to mohla dělat kluzná spojka na kotvě. Nová i s výměnou přijde na 3,5 tisíce(dost jsem se orosil!!!).Tak jsem opět založil tabulku a měřil? A přišel jsem na jednu věc.To předbíhaní je způsobeno menšími,či většími kmity,či otřesy např. při jízdě na horském kole.Jinak při běžném nošení,chůzi atd. jdou normálně.Musím podotknout,že jsem je předtím používal na všechny činnosti, i v práci a při sportu a vše bylo v pořádku.Tak nevím? Rád bych věděl váš názor.
safi Posted March 12, 2007 Report Posted March 12, 2007 Mechanika na velké otřesy až tak moc není :-)
body3 Posted March 13, 2007 Report Posted March 13, 2007 Na horským kole v terénu se ti rozhodí každá mechanika.
martinbor Posted March 13, 2007 Author Report Posted March 13, 2007 Tak to samozřejmě,že každý hodinový strojek snese jen určité zatížení,to je mi jasné.I když Fortis je firma ,jejíž image je založen na přesnosti v těch nejnáročnějších meziplanetárních podmínkách( jsem si vědom,že mám ten nejzákladnější model =) ) .Ono ani tak nejde o tu jízdu na kole(nejel jsem žádné extrémy ),ale o to,že se to stává i při jiných podobných činnostech.Stačí třeba chvíli třást rukou a projeví se to taky.Spíš si myslím,jestli není problém v uložení strojku(jak jsem psal,nechával jsem si opískovat pouzdro).Třeba má větší vůli v uložení.Přijde mi,že při zacvaknutí korunky se hne celý strojek.Já fakt nevím?Nebo to skutečně bude tou spojkou,jak říkal hodinář.Při přetažení perka kotvou to nezapracuje jak má.Nemáte prosím někdo schéma toho strojku,abych zjistil jak to tam vlastně je?
Jerrys Posted March 13, 2007 Report Posted March 13, 2007 Tak to ti vysvětlím přesně. Měl jsem u Fortisek ten samý problém. Prostě při vytažení korunky šel strojek o kousínálek za mnou a při domáčknutí zase klouznul zpátky. Ne že by kloktal. Byl jsem v Carollinu a pan hodinář to na počkání rozebral a vysvětlil mi, že strojek drží takový 2 pacičky, který po dotažení šroubků paciček jen strojek přitlačují do pouzdra. Takže je napružil a dotáhnul více a je jakž takž pokoj. Ale vysvětlil mi, že takhle velká korunka je prostě páka jak bejk, takže pokud budu chtít, tak se strojkem pohnu stejně. Prostě strojek není holt na hmoždinkách. Ale na funkci to nemá vliv. Ani na funkci rostlináře :D Jinak taky mě zamrazlilo, když jsem to objevil poprvé. Pak jsem zakoupil na hrubý zacházení a na kolo Orient Blue Diver a těm ať se děje vůle boží A pevně věřím, že Orientky vydrží mnohem větší hrubosti, tak už to holt bejvá.
mechano Posted March 13, 2007 Report Posted March 13, 2007 Tak to samozřejmě,že každý hodinový strojek snese jen určité zatížení,to je mi jasné.I když Fortis je firma ,jejíž image je založen na přesnosti v těch nejnáročnějších meziplanetárních podmínkách( jsem si vědom,že mám ten nejzákladnější model =) ) .Ono ani tak nejde o tu jízdu na kole(nejel jsem žádné extrémy ),ale o to,že se to stává i při jiných podobných činnostech.Stačí třeba chvíli třást rukou a projeví se to taky.Spíš si myslím,jestli není problém v uložení strojku(jak jsem psal,nechával jsem si opískovat pouzdro).Třeba má větší vůli v uložení.Přijde mi,že při zacvaknutí korunky se hne celý strojek.Já fakt nevím?Nebo to skutečně bude tou spojkou,jak říkal hodinář.Při přetažení perka kotvou to nezapracuje jak má.Nemáte prosím někdo schéma toho strojku,abych zjistil jak to tam vlastně je? Koukám jako blázen.......................... Já znal jednoho hodináře a ten na dotazy, proč hodinky dělají to nebo ono , odpovídal: "Je tam spytku pís a omyky más", a dělal to tak dlouho až narazil na pána, který byl o hlavu větší a pochopil to. A ten mu dal přímo v krámě do držky....
martinbor Posted March 13, 2007 Author Report Posted March 13, 2007 Koukám jako blázen.......................... Já znal jednoho hodináře a ten na dotazy, proč hodinky dělají to nebo ono , odpovídal: "Je tam spytku pís a omyky más", a dělal to tak dlouho až narazil na pána, který byl o hlavu větší a pochopil to. A ten mu dal přímo v krámě do držky.... Naštěstí Já jsem to nepochopil....=D Jinak dík za odpovědi.Jsem hodinářský štoural.....,ale zatím tomu moc nerozumím=D A hlavně přestanu chodit na toto forum,jinak se přivedu brzy na buben.
martinbor Posted March 13, 2007 Author Report Posted March 13, 2007 Tak problém vyřešen....Dnes jsem se s hodinkami rozloučil na dlouhé tři týdny.Prý to snad spraví vyčištění,promazání a výměna grafitu.Zahlušil jsem ho dalšími alespoň 30 otázkami?.,načež mi řekl ?jestli ti hodinky nějak moc neřeším" . Jo a korunu jsem nasadil tím ,že jsem mu oznámil že navštěvuji rád toto fórum?.Tím jsem ho úplně dorazil.Asi jsem vám trochu zkazil reputaci?.. =D
mechano Posted March 13, 2007 Report Posted March 13, 2007 Tak problém vyřešen....Dnes jsem se s hodinkami rozloučil na dlouhé tři týdny.Prý to snad spraví vyčištění,promazání a výměna grafitu.Zahlušil jsem ho dalšími alespoň 30 otázkami?.,načež mi řekl ?jestli ti hodinky nějak moc neřeším" . Jo a korunu jsem nasadil tím ,že jsem mu oznámil že navštěvuji rád toto fórum?.Tím jsem ho úplně dorazil.Asi jsem vám trochu zkazil reputaci?.. =D Pokud jsi někomu zkazil reputaci, tak to zatím , myslím byl jen on. ( Ty kecy o grafitu a třecí spojce a pérku na kotvě)
martinbor Posted March 14, 2007 Author Report Posted March 14, 2007 Pokud jsi někomu zkazil reputaci, tak to zatím , myslím byl jen on. ( Ty kecy o grafitu a třecí spojce a pérku na kotvě) TO mechano.Prosím tě nechci vyvolávat mezi váženým hodinářským cechem jakékoli vnitřní spory a rozepře.Třeba jsem to špatně pochopil já sám,nebo jen blbě interpeloval....Domnívám se ,že ten člověk své práci rozumí,ostatně ty také.Za úplného laika jsem tu já .Chtěl jsem jen od vás zkušených drobet uvést do problému,jelikož mě hodinky a vše kolem nich začíná hrozně zajímat..
mechano Posted March 14, 2007 Report Posted March 14, 2007 Pokud jsi někomu zkazil reputaci, tak to zatím , myslím byl jen on. ( Ty kecy o grafitu a třecí spojce a pérku na kotvě) TO mechano.Prosím tě nechci vyvolávat mezi váženým hodinářským cechem jakékoli vnitřní spory a rozepře.Třeba jsem to špatně pochopil já sám,nebo jen blbě interpeloval....Domnívám se ,že ten člověk své práci rozumí,ostatně ty také.Za úplného laika jsem tu já .Chtěl jsem jen od vás zkušených drobet uvést do problému,jelikož mě hodinky a vše kolem nich začíná hrozně zajímat.. Neber to prosím jako pokus o spor. Píšeš tam ale o pérku na kotvě, o grafitu atd., a to vypadá hodně laicky. Kromě toho, po zkušenostech s některými "kolegy" jsem už občas nedůtklivý. Dědkovatím. Ještě se musím vrátit k tvé poznámce že "jsi nám asi trochu zkazil reputaci" u tvého hodináře. Tady bych tě poprosil abys to vysvětlil. Pro méně chápavé.
Guest tolja Posted March 14, 2007 Report Posted March 14, 2007 Ač se tu realizuji teprve krátce,a většinou jen potichu čtu,do odborných diskuzí se nemíchavše,tak i já už z vlastní zkušenosti vím,že jako není voják jako voják,tak je třeba rozlišovat mezi hodinářem,a panem hodinářem.
martinbor Posted March 14, 2007 Author Report Posted March 14, 2007 Neber to prosím jako pokus o spor. Píšeš tam ale o pérku na kotvě, o grafitu atd., a to vypadá hodně laicky. Kromě toho, po zkušenostech s některými "kolegy" jsem už občas nedůtklivý. Dědkovatím.. Laik jsem, to v každém případě....ostatně to je taky důvod proč jsem chodím(abych nebyl) Taky jsem tak trochu doufal,že mě nějaký fundovaný odborník nelaicky postřčí,či nakopne tím správným směrem. Ještě se musím vrátit k tvé poznámce že "jsi nám asi trochu zkazil reputaci" u tvého hodináře. Tady bych tě poprosil abys to vysvětlil. Pro méně chápavé. No právě tím svým "laickým nadšením pro věc" .Zde totiž perfektně zapadá poučka: "Aktivní blbec je horší,než třídní nepřítel"
Recommended Posts