Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
19 712- SOLAR má jen 1,45 - 1,80 chrómu, tudíž neodolává korozi, ukrojíš jablko a už máš na noži fleky. RWL-34 a Elmax, jsou nerezovky, vyrobené práškovou technologií, svým způsobem, jsou to taky nástrojovky, ale velmi houževnaté i na 61-62 HRc.

A je vůbec možné aby nerez držela ostří stejně dobře jako nějaká uhlíková nebo středně legovaná nástrojovka? Vždycky jsem žil v domnění, že ne.

Jinak s tím jabkem to snad není tak hrozné, ostatně od toho byl vynalezen salám, jeden plátek uheráku denně a nůž nikdy nezrezne :-)

Odesláno
A je vůbec možné aby nerez držela ostří stejně dobře jako nějaká uhlíková nebo středně legovaná nástrojovka? Vždycky jsem žil v domnění, že ne.

Jinak s tím jabkem to snad není tak hrozné, ostatně od toho byl vynalezen salám, jeden plátek uheráku denně a nůž nikdy nezrezne :-)

asi tak není nad pořádnou uhlíkovku. Dneska to má v sobě kde co a je to plný různejch karbidovejch bazmeků, takže to nevobtáhne ani "karborundum brousek za korunu kousek" :thumbsup_anim:

Jo Bubáku je to tajný ;)

Odesláno (upraveno)
asi tak není nad pořádnou uhlíkovku. Dneska to má v sobě kde co a je to plný různejch karbidovejch bazmeků, takže to nevobtáhne ani "karborundum brousek za korunu kousek" :thumbsup_anim:

Jo Bubáku je to tajný ;)

To je sice pravda ,ale na druhou stranu ocel kterou bez problémů obtáhneš střepem z květináče také není to pravé ořechové.Souhlasím s Bubákem Elmax by bylo to pravé, není to jen jak se někdy říká vylepšená 440C

Upraveno uživatelem Conrad
Odesláno

Oceli, vyrobené práškovou technologií, to je naprosto jiná třída, mají až 3krát, větší odolnost proti opotřebení, než rychlořezné,nástrojové oceli s vysokým obsahem kobaltu. O velké houževnatosti, i při vysoké tvrdosti, ani nemluvě.

To jablko, jsem dal, jako příklad, některé nože z uhlíkovky, nebo nástrojovky chytají lišku i při nošení a nemusíš , ani nic krájet. :smile_anim:

Odesláno

Jo Bubáku je to tajný ;)

ŤOP SEKRET, tak je to spravne, tak to ma byť. :thumbsup_anim:

Jakou plánuješ u čepele z 1095 tvrdost?

Odesláno

Haleďte vono to je takový to chlapský poměřování pinďourů, jako s autama, kolama, hodinkama atd. No a půjde taky vo ten marketing, že jo. Mít prostě kudlu co krájí armovací dráty je přece paráda ne? Jenomže, kde to využiješ. Tak jako s těma potápěčskejma hodinkama. Většinou se budou rochnit akorát ve vaně. Navíc některý nástojový a uhíkový ocele je docela kumšt kalit a popouštět, ale výsledky pak stojej za to. Takže si myslím, že je šumák z čeho budu mít čepel, pokud to bude aspoň trochu slušnej matroš. Když budu preferovat něco bezúdržbovýho, tak půjdu asi do těch práškovejch. Pokud se s nožem rád mazlím vezmu si něco z nástrojovejch a uhlíkovejch ocelí. Ještě jsem neviděl nějakej fakt komplexní test těch několika materiálů co se používaj na čepele nožů. Myslím, že by to bylo asi hodně promíchaný. Nejsem ale žádnej odborník, to co jsem napsal je spíš taková pocitovka, ale nějakou tu porci kudel a dlát jsem už taky nabrousil a dělal s tím.

Abych jen neprudil kecama, tak toto je dojezd z toho co jsem měl ještě rozpracovaný. Je to takovej ten "tříprsťák", drží se jak boxer. Složenej by měl mít necelejch 8 cm. Největší prča je uvnitř,pojistka ala Panerai a navíc se to dá držet i bez ní. Ještě to bude ale potřeba doladit na maketě.

Odesláno (upraveno)
Oceli, vyrobené práškovou technologií, to je naprosto jiná třída, mají až 3krát, větší odolnost proti opotřebení, než rychlořezné,nástrojové oceli s vysokým obsahem kobaltu. O velké houževnatosti, i při vysoké tvrdosti, ani nemluvě.

To jablko, jsem dal, jako příklad, některé nože z uhlíkovky, nebo nástrojovky chytají lišku i při nošení a nemusíš , ani nic krájet. :smile_anim:

Nj, jenže ve strojírenství se běžně používají oceli dělané technologií práškové metalurgie které nejsou nerez ani náhodou. Čímž se otázka jenom posouvá dál - je pm nástrojovka z mechanického hlediska lepší než pm nerez nástrojovka? :-)

Pravda, ono je to vlastně fuk. Mně jen vadí to, že na trhu běžně nejsou nože u nichž by byla trvanlivost ostří preferována před vzhledem. Prakticky všechny jsou z nějaké nerezi aby se to lesklo a lidi to kupovali a má to šmahem 56, maximálně 57 HRC. Copak lidi nemaj doma tvrdoměry aby se nechali takhle vodit za nos? A když si chci nechat udělat u nožíře na zakázku kudlu z pořádného železa tak ten hned, že to bude tedy parááádní kousek a jestli to má být zlacené a gravírované a intarzované platinou a jestli tam chci střenku z penisu jednorožce nebo raději z paroží obřího jihoamerického klokana. Když ho urazím požadavkem na zcela hladkou čepel běžného tvaru a koženou střenku tak to nevezme a radši dál dělá ty svý 'damašky' a bůhvíco dalšího.

Abych jen neprudil kecama, tak toto je dojezd z toho co jsem měl ještě rozpracovaný. Je to takovej ten "tříprsťák", drží se jak boxer. Složenej by měl mít necelejch 8 cm. Největší prča je uvnitř,pojistka ala Panerai a navíc se to dá držet i bez ní. Ještě to bude ale potřeba doladit na maketě.

Ten nožík sice není zrovna moje krevní skupina ale ta visualizace je parádní... Holt kdo umí umí.

Upraveno uživatelem prochaska
Odesláno (upraveno)
Haleďte vono to je takový to chlapský poměřování pinďourů, jako s autama, kolama, hodinkama atd. No a půjde taky vo ten marketing, že jo. Mít prostě kudlu co krájí armovací dráty je přece paráda ne? Jenomže, kde to využiješ. Tak jako s těma potápěčskejma hodinkama. Většinou se budou rochnit akorát ve vaně. Navíc některý nástojový a uhíkový ocele je docela kumšt kalit a popouštět, ale výsledky pak stojej za to. Takže si myslím, že je šumák z čeho budu mít čepel, pokud to bude aspoň trochu slušnej matroš. Když budu preferovat něco bezúdržbovýho, tak půjdu asi do těch práškovejch. Pokud se s nožem rád mazlím vezmu si něco z nástrojovejch a uhlíkovejch ocelí. Ještě jsem neviděl nějakej fakt komplexní test těch několika materiálů co se používaj na čepele nožů. Myslím, že by to bylo asi hodně promíchaný. Nejsem ale žádnej odborník, to co jsem napsal je spíš taková pocitovka, ale nějakou tu porci kudel a dlát jsem už taky nabrousil a dělal s tím.

HCIQ, ten návrh futuristickejch zavíráčků, je fakt parádní, to by se mohlo uchytit. Např. fa. Kershaw vyrábí sériově tenhle netradiční nůž http://www.noze-nuz.com/kershaw/KS1900GRY.php . Je fakt, že dlouhý staletí naši předci ,,vydrželi" s uhlíkovkou a stačila. Současnej člověk, je možná zbytečně náročnej a je jasný , že s nožem z RWL 34, nebo S30V, budu dělat to samý jako s nožem z uhlíkovky, jen ho nebudu muset tak často brousit a dávat bacha na rez. No a zakalit čepele na tuhle zakázku necháš v profi kalírně, ne? Třeba v Bodycote http://www.bodycote.cz/ ? A jen ještě dodám, že pocit máš správnej, nůž musí bejt prostě dobře udělanej , jako celek, aby padnul do ruky. :smile_anim:

Upraveno uživatelem BUBÁK
Odesláno
...Mně jen vadí to, že na trhu běžně nejsou nože u nichž by byla trvanlivost ostří preferována před vzhledem. Prakticky všechny jsou z nějaké nerezi aby se to lesklo a lidi to kupovali a má to šmahem 56, maximálně 57 HRC. Copak lidi nemaj doma tvrdoměry aby se nechali takhle vodit za nos?

Asi tě překvapím, ale tvrdoměr doma fakt nemám :)

Nůž mám jen seriovku SOG Vision s titanovýma střenkama. Na čepeli je napsáno ATS-34 a Seki-Japan.

Jestli je to dobrá ocel, či nikoliv, to nevím. Ale zatím jsem ji brousit nemusel. Pravda, používám ten nůž jen velmi sporadicky.

Odesláno
Nj, jenže ve strojírenství se běžně používají oceli dělané technologií práškové metalurgie které nejsou nerez ani náhodou. Čímž se otázka jenom posouvá dál - je pm nástrojovka z mechanického hlediska lepší než pm nerez nástrojovka? :-)

Pravda, ono je to vlastně fuk. Mně jen vadí to, že na trhu běžně nejsou nože u nichž by byla trvanlivost ostří preferována před vzhledem. Prakticky všechny jsou z nějaké nerezi aby se to lesklo a lidi to kupovali a má to šmahem 56, maximálně 57 HRC. Copak lidi nemaj doma tvrdoměry aby se nechali takhle vodit za nos? A když si chci nechat udělat u nožíře na zakázku kudlu z pořádného železa tak ten hned, že to bude tedy parááádní kousek a jestli to má být zlacené a gravírované a intarzované platinou a jestli tam chci střenku z penisu jednorožce nebo raději z paroží obřího jihoamerického klokana. Když ho urazím požadavkem na zcela hladkou čepel běžného tvaru a koženou střenku tak to nevezme a radši dál dělá ty svý 'damašky' a bůhvíco dalšího.

Ten nožík sice není zrovna moje krevní skupina ale ta visualizace je parádní... Holt kdo umí umí.

Obánám se,že tvrdoměr je běžnou součástí vybavení domácností stejně jako náhradní tryska k 2 stupní rakety

Odesláno

Jsou taky nožíři, kteří udělají nůž, podle tvých představ, každej nedělá jen umělecký nože. Sériově vyráběných nožů jsou k mání spousty i u nás a z různých materiálů, mrkni třeba sem: http://www.noze-nuz.com/

Odesláno
Obánám se,že tvrdoměr je běžnou součástí vybavení domácností stejně jako náhradní tryska k 2 stupní rakety

:lol2: Někteří nožíři, to řešej pilníkem, 4 stupně tvrdosti dle pilníku, pilník: bere jak žralok, bere, špatně bere, nebere :thumbsup_anim:

• po 3 týdnech...
Odesláno

Kershaw Junkyard Dog II Composite Blade

Mám ho 14 dní, nenosím ho jen k pyžamu, ideální EDC. Délka čepele 98 mm, zavřený 125 mm. Ve velké ruce sedí parádně. Čepel a ostří jako :giljotiini:

Foto z webu prodejce.

post-3826-1239720928.jpg

post-3826-1239720937.jpg

Odesláno
Kershaw Junkyard Dog II Composite Blade

Mám ho 14 dní, nenosím ho jen k pyžamu, ideální EDC. Délka čepele 98 mm, zavřený 125 mm. Ve velké ruce sedí parádně. Čepel a ostří jako :giljotiini:

Ja som si tento nôž vytipoval tiež. Mal som ho v Brne na výstave aj v rukách, veľmi šikovný... Páči sa mi ako strojárovi jeho prevedenie - skutie dvoch ocelí za studena. Od jeho kúpy ma zatiaľ odrádza nemecký Waffengesetz s jeho výnimkou na nože otvárané jednou rukou s dĺžkou čepele do 8,5 cm... Ak ho nemeckí policajti nájdu v aute (a radi sa na to vraj zameriavajú...) tak je za to riadna pokuta a prípadne aj súd... Aké máš informácie alebo skúsenosti? Ja chodievam párkrát do roka do Dánska prípadne Holandska a nerád by som si narobil problémy, ak ho zabudnem odložený v aute...

Z toho dôvodu to asi bohužiaľ zmením a začínam vyberať medzi:

http://www.noze-nuz.com/boker/BO56.php

http://www.noze-nuz.com/boker/BO50.php

http://www.noze-nuz.com/ontario/ON8848.php

http://www.noze-nuz.com/ka-bar/KA4062FG.php

Odesláno

Zkušenosti z Dánska, Norska a Německa: Pokud vypadáš jako slušný člověk, nemáš špinavé hadry, nevypadáš jako mánička, nejsi opilý, tak je všem ukradené .... tak jsou všem kudličky ukradené :)

Odesláno
... Ak ho nemeckí policajti nájdu v aute (a radi sa na to vraj zameriavajú...) tak je za to riadna pokuta a prípadne aj súd...
Tak tohle by mě také zajímalo - donedávna jsem jezdil na vandry i do Německa, Rakouska, Polska atd., komplet v U.S. a s noži jsem nikdy neměl žádný problém.

V Německu mě sice zatkli (když jsem se byl podívat na V1 a V2 do Dory), ale druhý den mě pustili a vrátili mi všechny nože, včetně dýky s 22cm čepelí B)

Odesláno
Zkušenosti z Dánska, Norska a Německa: Pokud vypadáš jako slušný člověk, nemáš špinavé hadry, nevypadáš jako mánička, nejsi opilý, tak je všem ukradené .... tak jsou všem kudličky ukradené :)

Tak tie podmienky by som snáď spĺňal... ;) Nemal som doteraz žiadne problémy a dúfam, že to tak vydrží aj ďalej.

Zarážajú ma ale napríklad tieto správy:

http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/nemecky...nuz_101851.html

http://www.germany.cz/index.php?ind=clanky...view&iden=6

Nedovolenkujem v hoteloch, tých mám dosť za celý rok. Práve preto by sa mi ten spomínaný Kershaw celkom dobre hodil ako praktický univerzálny "dovolenkový" nôž, aby som nemusel baliť na dovolenku nejaké kuchynské nože... Alternatívne mám Victorinox Forester, ktorý mi už dlho a veľmi dobre slúži... ale pripravovať s ním na dovolenke napríklad čerstvé ryby, kúpené v prístave by nebolo nič moc asi ani pre Nemcov, ktorí majú taký zákon o zbraniach... Neviem, či majú nejakú štatistiku, k čomu im to pomohlo, ale zločinnosť im to asi sotva znížilo.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...