Přejít na obsah

Nože


Doporučené příspěvky

To je v pohodě, u téhle oceli je to běžné (podle prostředí ale i u elmaxu, VG-10 atd.). Olej tomu moc nepomůže, jen lišku po nějakou dobu neuvidíš :lol2:.

 

Pořiď si suchou leštící pastu (hodně jemná modrá a ještě jemnější bílá), nanes je postupně na čepel a hadříkem nebo papírovým ubrouskem celou čepel nějakou dobu pořádně lešti, skoro bych řekl drhni ... a dávej pozor na prsty  :lol2:. jestli Ti nezáleží na zachování továrního povrchu, je dobré nejdřív čepel přejet dostatečně jemným šmirglem, postupně třeba od gritu 3000 do 5000 - šmirgl bych určitě namočil a postupoval velmi jemně téměř bez přítlaku a pokud možno ve směru původního továrního broušení resp. leštění (u SW jw to v zásadě jedno). Tím vyhladíš čepel a vyrovnáš mikro zdrsnění, ve kterém se liška zachytává.

 

kdybys nůž rozebíral, tak v prostoru kolem čepu jen velmi opatrně pastou, ne šmirglem, i setinka pak může u dobře udělaných nožů způsobit vůli.

 

Samozřejmě to z nástrojovky nerez neudělá, ale při rozumné péči a opatrnosti bys už neměl mít problém. Dělám to už roky u ocelí typu AUS-8, ZDP, D2, elmax, máme se synem dost agresivní pot a žádná liška  už nebyla  :)

Upraveno uživatelem chloupek
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@minimus80: Hlavně zbytečně neplašit, tohle není "důlková koroze napadající tubus" - mě se něco hodně podobného podařilo z S30V "vygumovat" nasucho tvrdou gumou a klasicky namokro vydrhnout, chtělo to jenom čas. Ony ty práškovky jsou dost tvrdé a ta "liška" často bývá jenom navázaná na nedočištěný povrchový bordel, v mém případě šlo o asi rok zapomenutou borovou smůlu (díky čemuž jsem dostal TTi s velmi zajímavou slevičkou :P). Doporučovat kvůli jedné mizerné fotce ušmudlané čepelky hned šmirgl/pastu by nemuselo dopadnout úplně dobře...  :speak_cool:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

zubní pasta a guma jsou recepty osvědčené a funkční, ale spíš jednorázové, Když čepel vyhladíš (ať už tovární povrch jako takový, nebo co je na něm, jak píše Radek), velmi se sníží pravděpodobnost, že se liška objeví znovu. U svých nožů to po zkušenostech dělám preventivně. Suchá leštící pasta stopu nezanechá, jen je čepel hladší, šmirgl už stopy zanechává, proto jsem psal o opatrnosti :).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Janko, dost sádla máš i v lovečáku/uheráku/čabajce a dalších dobrotách, pro dosažení optimální vrstvy ochranného filmu staží otřít o rohlík/chleba. 

Naopak bíloušské modly jako jabka, broskve, banány, avokáda, ananasy, citrusy a pod. jsou pro většinu ocelových čepelek něco jako jed...  :skull:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Opravdu jedlý minerální olej (na dřevo, místo lněné klasiky)? Vím že petrochemie je mocná a veganská zkáza se blíží, ale s tou kolektivní sebevraždou pro blaho planety bychom snad nemuseli tolik spěchat. Ještě že máme šibnutou Gretu - až zjistí že "minerální = ne z krkavé vody ale z ropy nebo zemního plynu", bude se tak dlouho stávkovat že to IKEA zabalí...  :skull:

 

PS: Pokud nejde o vyložené jedy (nebudu jmenovat), je u nožů je skoro jedno čím je mažete, pokud pak čepelky pořádně utřete. 

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já to mám s nožema jednoduché. Červený Švýcar rulez. Simple live of a simple man. Teď jsem na letišti procházel s 13 cm kudlou v příručním zavazadle, takže jsem za a) vypadal jako blbec a za B) nůž šel do koše. ( https://www.nuz.cz/eshop/svycarske-noze-victorinox/kapesni-noze-130mm/delemont-rangergrip-52-detail). Stejně se mi zdál zbytečně velký a agresivní a měl blbý vybrus, preferuji rovný. Tak jsem hned po příletu domu objednal nového, menšího menšího koně s jinou pojistkou. Požadavky zůstaly stejné, levný červený Švýcar, jenom nástroje, které jsou nutné k přežití, ať je lehký, tedy muž a vývrtka, a pojistka čepele. Tak mi teď došel Alpineer. ( https://www.nuz.cz/eshop/svycarske-noze-victorinox/kapesni-noze-111mm/alpineer-detail ) Ještě jsem přihodil červený Classic SD na druhé klíče a Victorinox manikurove nůžky a škoda byla 1300 v českých. Prostě pohoda ve spodních patrech nožosvěta.

 

180c7867e186e28ddc91689cf2e8876b.jpgc81c9e2af2481c38775ac4439652b6b6.jpg32e4e19d70efcaf33441f35f95d15621.jpg14ecca03b1635d127f43e39421d2f896.jpg8b0fc255e64a6e6f645f3fc3ee1bb736.jpg

Upraveno uživatelem Hasňa
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

 Teď jsem na letišti procházel s 13 cm kudlou v příručním zavazadle, takže jsem za a) vypadal jako blbec a za B) nůž šel do koše

 

Mne ho uschovali do navratu ve ztratach a nalezech. Musim rict, ze pan byl sice prisny, ale mel pochopeni a prijemne me prekvapilo, ze sam tohle reseni navrhl.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...