Přejít na obsah

Nože


Doporučené příspěvky

před 48 minutami, warann napsal:

No limitka se (aspon zatim) proda dobre. Mne naopak trochu prebejva ten Uncovskej. Vlastne mi na nem nic nevadi, ale nejak jsme si nesedli, proste nepreskocila jiskra. Takze jsem uplne zaponnel, ze ho mam a az vcera kdyz jsem videl tvou fotku, tak jsem ho hned zacal hledat. Nastesti byl na spravnym miste, v supliku, kde jako obvykle necinne lezel. Takze budu muset rozmyslet co s nim. 

No já jsem zjistil, že moc nožů nepotřebuji. Nejčastěji nosím právě Uncovskyho a ZT0450. Zbytek postupně pouštím. Ještě pořídím něco většího na třísky 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

už to tu určitě bylo a rovnou se omlouvám za svoji lenost (přecejen je to 600 stránek...). Nevíte o někom kdo za rozumné peníze brosí v Praze? plán byl původně pořidit brousek a brousit sám, ale drahá polovička je proti vyhodit další dvojku za japonské kameny :D potřeboval bych přebrousit Kasumi Tora a doma mám jenom takové ty  fórové brousky na nože nevalné kvality (takové ty co s nima princezna krájí věci na talíři)

Druhý dotaz, řešil někdo náhodou výměnu čelepe u Viktorinox? mám skipper ten je jednostraně broušené zubaté ostří a potřeboval bych, aby byl broušený opačně (jsem levák). nechat to přebrousit naopak se mi moc nechce, sežere to půlku čepele. Otázka je, kolik by výměna stála a jestli to má vůbec smysl...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

2maro

k victorinoxu - v Ibachu dají při opravě na nůž jen to, co je předepsáno pro daný model, a není možné jakkoliv jinak se domluvit, takže jestli existuje vlnkatá čepel pro leváka, dají ji jen na model pro leváka :). Co se týče výměny resp. rady o možnostech, doporučuji Ti z vlastní mnohačetné zkušenosti přihlásit se na knife a napsat Dušanovi (má vlastní vlákno Dušan v galerii nožířů a bývá hodně na vlákně o švýcarácích), většího experta se zlatýma rukama v tuto chvíli neznám :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Maro Dušan je šikula, ale mám za to že 111 mm modely se v "levorukém" provedení (s polozubem broušeným z levé strany, nemluvě o nehetníku) nikdy nedělaly - a že výroba zákaznické čepelky by vyšla zbytečně draho. 

Jednodušší bude do Tvého Skippera implantovat spíš symetrickou čepelku "s okem" ze základního Sentinel One Hand, která je oboustranná už od přírody - pro začátečníka práce tak na půl hoďky, svěrák+dremelka+hřebík+kladivo...

 :bangin:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@chloupek @Radek124 díky za tip chlapi jdu studovat a případně se na Dušana obrátím. Máte pravdu, že ta základní čepel asi cesta je. Na druhou stranu je to řešení, kterému jsem se chtěl vyhnout, protože ten nůž je "jachtařský" a tím pádem předpokládám že ty zuby tam nejsou jen tak zbůhdarma. Objektivně je to sice jako řešit WR u potapek na kancldiving, jelikož se jsem na jachtě nebyl tak 10 let, ale pro pocit bych prostě chtěl stejný typ čepele:-D ono objektivně se s tím různé lana apod. řežou líp

 

Edit: teď se dívám ještě na rescue tool, po kterém už dlouho slintam a odrazovala mě jen nepřítomnost vyvrtky a zjišťuju, že tam je vlastně úplně stejný problém...Já ani nepotřebuju, aby pořadí těch "funkcí" nebo jak se to jmenuje bylo zrcadlově, ale aby to bylo jenom opačně narbroušené... přijde mi zvláštní, že to nikoho ve Švýcarsku nenapadlo...

Upraveno uživatelem Maro
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Maro Ty zuby tam jsou jednoduše proto, že polozubaté čepelky Victorinox cpe do většiny své 111mm řady - věř že s yachtingem to opravdu nic společného nemá :smoke:

Existuje spousta ukázek jak hladká čepel lana a pásy neřeže o nic hůř - naopak tím že se snadněji udržuje ostrá materiál zbytečně nepáře a díky symetrickému výbrusu máš lepší kontrolu nad směrem řezu, bez ohledu na ruku ve které ten pajzák držíš. Jediné na co polozub subjektivně funguje líp je asi pečivo. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ono nerezovy vinox podla mna nikdy nebude echt noz na jachtenie skrz koroziu, ktora by podla mna na mori pri dennom pouzivani vinox rychlo zozrala. Preto by som ako nozovy ekvivalent potapiek s WR 1000m vyberal zo spyderco salt serie:

https://www.bladehq.com/cat--All-Spyderco--109#/filter:blade_material:H1/filter:blade_material:LC200N

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vždyť Maro píše že na jachtě už 10 let nebyl - a obávám se že u “kanclyachtingu” by bylo jednoúčelové Spyderco Salt dobré snad jenom na pižlání beden (přičemž i na to existují šikovnější kousky)... A zrovna korozivzdornost leštěných povrchů VictorINOXu je asi to poslední, co by koho za těch pár kaček mělo trápit B)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To je samozrejme uhol pohladu. V kazdom pripade si myslim ze napr Spidiechef je skvele edc aj na suchu zem, je super v krajani na prkne  takze asi jednoucelovy noz na pizlanie to nebude, ocel LC200N je napriek velkej odolnosti voci korozii schopna konkurovat aj menej nerezovim materialom ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...