Přejít na obsah

Nože


Doporučené příspěvky

Tak není to úplně na zeď, ale na nějaké použití jako bowie nůž, není vhodná. Z nožířských ocelí 1095, 1085, 1084, 1070, atd.. není vhodná asi žádná pro takový nůž. Pro "pracovní" nože se asi nejlépe osvědčily houževnaté oceli a mnoho výrobců volí korozivzdorné oceli. Ale i "lepší" uhlíkové oceli mohou mít solidní odolnost vůči korozi. Tam samozřejmě záleží na preferenci každého uživatele a samozřejmě toho kterého výrobce.

Pokud bude z oceli např.: D2, řada AUS-..., řada 440..., nebál bych se toho. Na netu určitě najdeš spoooustu rešerší k nožířským ocelím ;-).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

materiál je o.k., ale to tepelný zpracování je problém. Naopak ta 1085 je skvělá na dlouhej nůž, např. ESEE používaj 1095, 55-57 HRC. To máš 0.1% rozdíl v obsahu uhlíku o proti 0.85%.

Ten výše zmiňovaný "Dundee knoife" patří mezi cenově dostupný, použitelný a zároveň koukatelný nože.

Jestli chceš něco použitelnýho bez machrindexu Cold Steel , Condor

edit: tak nic

Upraveno uživatelem ohrenstein
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já osobně bych se té řady vysoce uhlíkových ocelí 10-... vyhnul. Ale jaxem psal, je to na preferenci každého. Bál bych se toho, že je zde hodně důležité zpracování a pokud se to výrobci úplně nepovede, je to pro hodně namáhaný nůž problém. Osobně jsem právě jeden takto zlomil. Už tady mnou zmiňovaný nůž Gerber je z 7Cr17MoV, což je nejblíže nějaké 440A, se kterou já jsem velmi spokojen a 440A používá třeba SOG-Seal nůž. 

Pokud chceš mít na noži časem patinu v podobě stop po korozi, pak je možné, že u kvalitnějších nožů budeš mít problém s výběrem. The Outback je z 440C, což mají mazlíčkové rádi. A vzhledem k tomu, že čepel je dvojitě tepelně upravená, tak je to téměř nezničitelná záležitost ;-). (Ostří je tvrdé odolné, zbytek měkčí a houževnatější)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Obecně uhlíkové oceli jsou dobře brousitelné, ostří lze nabrousit do jedovata, tvrdost do 52 HRC je na většinu věcí plně dostatečná. Vždyť pilníky na kov jsou kaleny na cca 52 HRC.

Velmi záleží na použití nože - čím tvrdší, tím křehčí. Na hrubou práci jsou vhodné pružinové oceli, typicky 14260.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak tak, uhlíková ocel se lépe ostří a většinou má i lepší řezné vlastnosti a drží ostří.  O poměru mezi tvrdostí a křehkostí se snadno dostaneme na tenčí led. Jsou materiály, kde je to hodně znát, jinde to tak úplně nebude. Ale to je na akademickou debatu i čepovaného piva ;-). No, úplně sem zde nechtě zabřednout, takže to tady opustím...

Jen u těch pilníků bych si troufl nesouhlasit. Pilník 52HRC bych si určitě nekoupil. Viděl bych to spíše tak kolem 58-60 HRC. 

 

Edit: ...raději nic... Don't feed the troll 🤭

Upraveno uživatelem Xenomorfus
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 35 minutami, ohrenstein napsal:

Oba odkazy jsou rezavějící oceli

Vím, díky. Condor mě oslovil, i když si představuji silnější rukojeť. Narazil jsem taky na damašky, evidentně čínské vzhledem k ceně , a našel jsem i samotné čepele na prodej, jenže damašek nechci a většina čepelí je nerezových... Ale co, karabinu mám taky v nerezu, možná se nakonec s tím materiálem smířím, když už jsem vlastně u flinty povolil...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano, umí. Outback Eclipse . Tím už se po nabroušení určitě oholíš jako Dundee :-D. Je to jedna z variací na legendární The Outback ;-). V černém vypadá zle 🙂. Ale pro mně bude top ve 440C ;-).

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Že vám do toho vstupuju, Sleipner je moc šikovnej materiál i na takovýhle velký kudličky.

Edit: Straspole, co by sis teda přesněji představoval? Survival bowiák se záštitkou?
Něco jako tohle třeba?

https://gramho.com/media/2083740505612522462

Upraveno uživatelem Zlý Jabko
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mohu potvrdit tu využitelnost velkého nože, jak zde popisuje Xenomorfus. Se mnou teda tolik vandrů nenachodil, ale je fakt dobrej, až mě to překvapilo, co se s ním dá všechno dělat. Navíc ta cena je pojem relativní, mnozí zde jsou schopni si za tuhle cenu koupit řemen k hodinkám.

Více vypovídající video k Outbacku je tohle. Jediné, slabší místo tohoto nože je závit hlavice, ale jinak s tou novou verzí pochvy nemá chybu. Takže bych se k doporučení taky přidal.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Představuju si něco, co má tvarově co nejblíž k originálu, záštitu i na hřbetu  rukojeti, žádné extravagantní tvary, žádné zuby a zářezy ( ty si tam my pistolníci děláme postupně sami ),  ideálně z přírodních  materiálů, které kolem roku 1873 přicházely to úvahy. Kožené pouzdro...

asi skončím nějak takhle 

https://www.kapesni-noze.cz/vyroba-nozu/cepel-bowie-4/

... a udělám tomu třeba pěkné střenky z nějakého hezkého tvrdého dřeva. nebo z kosti... i když bych i uvítal nějaké kovové zakončení rukojeti... aby, když už se rozhodnu tím hodit, bylo vlastně v podstatě  jedno, jestli se to zapíchne nebo ne...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

1095-ka je takova klasika z uhlikovych ocelu na vyrobu nozu. Jde dobre brousir a dobre drzi ostri. Kdyz ho ponechas na vetru a desti, tak zrezne. A zkoroduje :-D. Vzhledem k Tvym pozadavkum bych rekl, ze naprosto v pohode. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ocel 1090 bude nejspíš blízká oblíbené verzi 1095, jen s nepatrně nižším obsahem uhlíku:

Citovat

1095, 1084, 1070, 1060, 10 – je série uhlíkových ocelí používaných ve výrobě nožů. Nejpoužívanější je 1095, která není příliš drahá a má dobré řezné vlastnosti. Když se jde od 1095 k oceli 1050, klesá obsah uhlíku, současně i stabilita ostří a zvyšuje se houževnatost. Ocel 1095 je vcelku jednoduchá, má dobrou houževnatost, drží ostří ale podléhá korozi. Oceli 1060 a 1050 se často používají na výrobu mečů. Pro nože je standard 1095, kterou používá např. firma Ka-Bar s černým povlakem. Obsahuje 0,95 % C a 0,4 % Mn.

Citovat

Ocel 1095 – je vysokouhlíková ocel, která je obvykle kalena ve vodě s maximální tvrdostí do 66 HRC a vykazuje dobrou abrazivzdornost a lomovou houževnatost. Malá prokalitelnost odkazuje tuto ocel do oblasti výroby nožů z tenkých plechů. Z hlediska zrnitosti lomu je ocel dle ASTM na 9. stupni. Hodnoty vybraných mechanických vlastností (houževnatost v krutu, Charpy zkoušky na vzorcích bez vrubu v závislosti na kalící teplotě, hodnoty deformace v závislosti na napětí při různé kalící teplotě) jsou dostupné na web. stránkách. Zkřehnutí, které se objevuje při popouštěcí teplotě okolo 260 ºC ( konečná tvrdost je cca 60 HRC) je obecným problémem uhlíkových a slitinových  ocelí s nízkým obsahem legur. Této oblasti popouštěcích teplot se nožíři důsledně vyhýbají! Vzhledem k tomu, že popouštění nepřináší očekávanou houževnatost při nižších teplotách a při vyšších má za následek příliš nízkou pevnost, obrací se zpracovatelé k ocelím s  nižším obsahem uhlíku, které mají lepší houževnatost při nižších teplotách, nebo zkouší bainitické kalení. Většina výrobců (Tramontina, Ontario, TOPS, Mora) doporučuje při použití tohoto materiálu maximální opatrnost (s ohledem na vysokou tvrdost ostří) při finální brusné operaci (dochází k jeho vylamování) a při tenkých polotovarech hrozí prostorová deformace. Z těchto důvodů je ocel doporučována pro menší čepele.

Souhrnně se dá o oceli 1095 uvést, že všechny dosud publikované problémy s nožířským využitím jsou spjaty s výběrem tepelného zpracování. Nevhodná oblast kalících teplot se projevuje v náhlém zkřehnutí oceli a tím i razantním poklesu houževnatosti, hlavně v oblasti dynamického impaktu. Livesay i Johnson ale dokázali funkční využití této oceli při vhodném tepelném zpracování.

 

Viz http://www.noze-nuz.com/nozirske_oceli/ocele.php

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...