Přejít na obsah

Nože


Doporučené příspěvky

Hezké sobotní dopoledne. Mám tady jednu storku pro pobavení či poučení. A kdo jste zahlédl můj status o boji s celníky, tak tady je celý příbeh. Dříve jsem to sem nechtěl psát, protože jsem nevěděl, jak to celé dopadne a protože jsem chtěl být terčem posměchu až nakonec.  

Můj nový Rockstead Shu, se kterým jsem se tady chlubil, mi cca po 3 týdnech spadl na zem na dlažbu. Spadl mi z půlmetrové výšky v zavřeném stavu, přesto se mu nárazem ulomila špička - cca 1 mm. Vzhledem k tomu, jak jedovatá byla špička původně a vzhledem k zrcadlovému lesku celé čepele, mi nůž připadal jako zmrzačený. No co vám budu povídat - nový nůž za nekřesťanský (Bert promine 😄 ) peníze, 3 týdny radosti a - najednou tohle. Už jsem četl o několika případech a musím to potvrdit: ocel ZDP189 je sice excelentně tvrdá 66-67 HRC a řezivá, ale taky prostě křehká. Tyhle zákonitosti evidentně nelze obejít. Rockstead vyrábí nože i z další oceli YXR7, která je o něco měkčí, ale předpokládám, že bude houževnatější. Moje další nože od ZT, CRKT, Foxu nebo Cold Steel San Mai mi spadly na zem mnohokrát a špička vydržela pokaždé. 

IMG_2967-1.thumb.jpg.8c7ffb9276df5f97f9191ed7ea166568.jpg

 

Prostě život už nebyl takový jako před tím a musel jsem to nějak vyřešit. Otázka broušení nožů a zručnosti českých nožířů se probírala i tady, ale vzhledem k tvrdosti oceli a zrcadlovému lesku jsem byl rozhodnutý to svěřit výrobci. Napsal jsem do Rocksteadu Noriyuki Ishidovi, co že se mi stalo a jestli nůž opraví. Odpověděl, že ano, že to udělá zdarma (stejně jako garantují broušení zdarma, pouze bude chtít 3000 JPY za poštovné zpět) a ať počítám s tím, že tvar ostří bude nepatrně jiný. 8.11. 21 jsem tedy nůž poslal do Země vycházejícího slunce pojištěný na plnou cenu jako EMS za 1.000,- Kč. Do popisu jsem napsal, že nůž posílám k provedení záruční opravy. 24.11. 21 mi psal Noriyuki Ishida, že nůž je opraven a že ho posílá zpět. 1.12. 21 v trackingu zpráva, že zboží je zadrženo celnicí k proclení. Dál už - jak jsem psal ve statusu - ozvali se po týdnu, abych doložil fakturu, a doklad o tom, že se jednalo o záruční opravu. Pak další výzva a telefonáty s (ochotnou) deklarantkou. Nejdříve: pošlete čestné prohlášení a číslo OP a pak závěr: nestačí to a vzhledem k tomu, že odesílatel uvedl cenu opravy jako 5000 JPY (což je 1.000,- Kč) a že jsem si při vývozu nezařídil JSD, že zaplatím DPH. Nakonec jsem pochopil, že tohle nevyhraju a řekl jsem, že to zaplatím (DPH a celní zastupování 656,- Kč), protože jsem chtěl mít nůž konečně doma - takže mě akce oprava vyšla na cca 2.300,- Kč (doprava tam, doprava zpět a DPH).

Výsledek opravy a tvar nože před a po jsou na následujících fotkách. Představuji vám prototyp nože Shu II. 😄 který už nemá tak dlouhou a štíhlou špičku, ale pořád je myslím dost jedovatá a doufám, že už neupadne. Hřbet čepele je ve špičce trochu skloněný a jinak vypadá jako u nového nože. Myslím, že nezasvěcený pozorovatel by si ničeho nevšiml. No posuďte sami.

Původní špička

IMG_2618.thumb.jpg.ad60d3b9fb22c5e24ec21dc136c7606c.jpg

 

Po opravě

IMG_3446.thumb.jpg.61ce1ee737d05370279580fff51eeed1.jpg

IMG_3447.thumb.jpg.4c4dde20c937d91c0dba16d729585e44.jpg

IMG_3445.thumb.jpg.1a206b6d23e82ea9297cbcb1a6762a7c.jpg

IMG_3444.thumb.jpg.091b6d48a120a6238a6ce043d6ada6f8.jpg

IMG_3442.thumb.jpg.555dbbc06ab06f6dd91bed0eaefb0247.jpg

IMG_3441.thumb.jpg.832700b2e424f1d405d2ae9da7204c00.jpg

 

Upraveno uživatelem michalval
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak to je teda příběh , oprava vůbec není poznat - přeci jen profesionální práce.Ale nejvíc se mi líbí to jak se k dané věci postavil výrobce , broušení ano to je prostě servis , ale oprava nevyrobni vady už je něco navíc .Trochu to kazí ti celníci ☹️.Docela by mne zajímalo jak by se k takové věci stavěli jiní výrobci , třeba náš Mikov.Taky umí dělat drahý kudly...A k extra tvrdým ocelim , řešení je třeba sendvič (např San mai III).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

K celníkům - stalo se mi něco podobného asi před dvěma měsíci (jen jsem posílal do USA a zpět). Přišlo oznámení z celní pošty, poslal jsem jim sken podacího lístku jak jsem posílal tam s tím, že se jedná o opravu a  čekal. co bude. Za týden přišel nožík bez dalších řečí nebo placení DPH. Takže u mě dobrý. Jinak ten servis Rocksteadu fakt parádní. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Diky chlapci. I za tu ohleduplnost, nikdo z vas mi nenapsal, ze jsem pekny tele, ze jsem mrsknul s novou kudlou o zem Ano pristup Rocksteadu je super, ze kdyz u nich clovek necha hodne penez, ze se mu pak dostane jakesi kulance, kdyz si neco zpusobi s nozem sam, na co by se pochopitelne zaruka nevztahovala.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Také mi upadl, stejný model. Stačil jsem do cesty strčit nohu…bosou…už se mi ta díra zahojila  je fakt ostrej

Mas taky Shu? Radeji bych diru do nohy, nez Japonsko - celni anabazi


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pady su svine, ja som dnes musel oprasit Lanskeho sadu na brusenie, lebo som si narobil zuby do damsteeloveho zatvaraku. Cena teda ohadom asi patinova (otproti RS) ale aj tak nepotesilo.


Hmm. Jsi dobrej, kdyz sis poradil sam. To u me nehrozilo.

Vypadá to parádně. A hlavně přeji aby už nikdy neupadl


Diky! Doufam, ze jsem si smulu uz vybral
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano, je to mazel. Jsou tady na fóru myslím tři kousky
D6749EBA-281F-464E-859F-09020EEFE911.thumb.jpeg.df4cb857d9076ff6990fe443ababc80e.jpeg

Stejne se mi ten “nas” motiv s merunkou libi nejvice. Vic nez kapri nebo chryzantema. Mimochodem hezkej prales za tim stolem: nekdo u vas se venuje kytkam?


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 48 minutami, michalval napsal:


Stejne se mi ten “nas” motiv s merunkou libi nejvice. Vic nez kapri nebo chryzantema. Mimochodem hezkej prales za tim stolem: nekdo u vas se venuje kytkam? emoji846.png


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Děkuju za pochvalu za tu zeleň, paní Koumesovou to baví, a průhled z obýváku do zeleně je i moje zásluha 🙂 udělal jsem konstrukci, aby ten průhled byl skrz obrostlou Vistárii, přes kamennou zídku do Rododendronů…mám to tu moc rád

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Před hodinou, Koumes napsal:

No, ten náš model SHU mi taky přijde top 👍🏻 Nějaký čas jsem ho nosil a používal denně, ale jako pracanta v kapse mám nakonec Leatherman tti, už léta. SHU nosím taky denně, ale v brašně. 

Leatherman TTi vozím v autě a ze Shu bude EDC 😄 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 46 minutami, Radek124 napsal:

Teď už se aspoň nemusíš bát prvního šrámu :speak_cool:

 Ano, odhadl jsi moje myšlenky přesně Radku 😄 Vzpomněl jsem si na Tebe, že broušení v Asii není zas tak bezproblémové, ale stálo to za to, myslím.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Z fotek to nepoznam, ale oni to jen zbrousili nebo celkově udělali nožík menší? Nevidím na "bříšku" větší fazetu, takže hádám že to zbrousili do konvexu a následně do konvexu vyleštili. Broušení ZDP je v klidu pokud je mašinka, ale na konvex bych si sám asi taky netroufl, takhle máš prakticky stále novej nůž. Za mě i za tu cenu je to v pohodě, dobře se ti povedlo to vyřešit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...