Jump to content

Nože


Jeremy
 Share

Recommended Posts

Přesně toho jsem si všimnul na poslední výstavě v Příbrami, gentlemanských zavíráků tam vidno nebylo. Kdybych kupoval zavírák od tuzemského nožíře, vyhrál by asi Pajl. Ovšem i to je spíše slivecká tématika.

Link to comment
Share on other sites

@Waya03Prakticky použitelnou střední třídu máš mimochodem zastoupenou i tady, viz kolega @mat a jeho rok od roku vymazlenější kousky. Co se "soumraku výstav" týče, vzpomínám jak i Dohnalovci se svého času na Knife nechali slyšet že nafta a pronájem stolku se jim v tuzemských podmínkách nevyplatí - a s odstupem času se jim vlastně ani nedivím, když pak celý den od tuzemských expertů na broušení motyk musejí poslouchat že s tou cenovkou museli upadnout na hlavičku a jak to soudruh Alibaba umí levněji. No a extratřída typu Richarda už se místo inzerování spíš schovává, protože prachatí zákazníci/sběratelé/překupníci si je umějí vyhledat sami - teda pokud nejsou zrovna zaneprázdnění investováním do Pateků, Rolexek, Bitcoinů, nebo (vloni) byznysu se zdravotnickým vybavením...

Link to comment
Share on other sites

Na téma kuchyňáků v japonském stylu, nakonec jsem vzal zkušebně tudle sestavu. 
Gyuto od Dellingeru. 
Chef a fileťák od Forged. 
A čistě ze zvědavosti, bo je teď skoro v každym in-natura-vaření na FB/Insta, Ajax od F.Dick. 
Na první dobrou sedly do ruky dobře všechny. Kupodivu i macek Ajax. Uvidim, co ukáže delší používání. 
 

2973B4FC-6F3B-49DA-8C43-DB455312F2EA.jpeg

Edited by Maxel
Link to comment
Share on other sites

Hele já v kuchyni nejvíc používám Hiromoto Saku Hocho - celkem známý malý santoku díky noze-nuz, tuším to tam byl jednu dobu snad nejprodávanější artikl. Díval jsem se, že mají i Gyuto a Usuba. Pro mě je to asi nejoblíbenější nůž v kuchyni, měl jsem strach, že to bude malý, ale vlastně jsem nakonec rád a velký nožejky mi nesedí tolik, tohle je dobře obratný... Hlavně je super řezivej, je to oboustranně broušenej sendvič nerez s jádrem z uhlíkovky

Cenově podlě mě zajímavá varianta, jak vyzkoušet nějakýho japonce

http://www.noze-nuz.com/akce/santoku.php

Link to comment
Share on other sites

před 37 minutami, Lamiczka napsal:

Hele já v kuchyni nejvíc používám Hiromoto Saku Hocho - celkem známý malý santoku díky noze-nuz, tuším to tam byl jednu dobu snad nejprodávanější artikl. Díval jsem se, že mají i Gyuto a Usuba. Pro mě je to asi nejoblíbenější nůž v kuchyni, měl jsem strach, že to bude malý, ale vlastně jsem nakonec rád a velký nožejky mi nesedí tolik, tohle je dobře obratný... Hlavně je super řezivej, je to oboustranně broušenej sendvič nerez s jádrem z uhlíkovky

Cenově podlě mě zajímavá varianta, jak vyzkoušet nějakýho japonce

http://www.noze-nuz.com/akce/santoku.php

Mám úplně stejnou zkušenost. Bál jsem se velikosti a nakonec jsem velké nože už nějaký pátek nepoužil a na všechno používám tenhle. Jen vždycky opláchnout a utřít do sucha, byl to boj rodinu naučit, ale nakonec to funguje. 

Link to comment
Share on other sites

Todle je taky stálice u mě v kuchyni. Už 7 let. A pořád je vostrej jaxviňa, stačí udržovat na vocílce.

@ThomasB Zatim je brzo na větší závěry. Ale… Oproti Dellingeru mi sedí míň kulatá rukojeť, sedmihran mam raději. Jsou vyvážený mírně víc směrem na rukojeť, a celkově bych je nazval těžšími noži. Celková kvalita zpracování se zdá být velmi dobrá. Za ty prachy myslim solidní kup.

Edited by Maxel
Link to comment
Share on other sites

Ahoj všem,

Nevíte co se mi to objevilo na čepeli? Vyčistit to nejde, nehtem to drhne ale dolů to nejde.

Nůž po použití okamžitě myju, suším a schovávám zpátky do dřevěného držáku do šuplíku z IKEA.

Nůž samura damascus rok starý, nebroušený.

Díky všem za odpověd. 

Nuz.jpg

Link to comment
Share on other sites

Lamiczka si dělá prdel, story kterak “důlková koroze napadla tubus” tu byla svého času synonymem pro sektu Damasko :speak_cool:

Stejně tak tady: jestli to pod tím nehtem vystupuje nahoru, jde o odolnou špínu na kterou se prostě musí důrazněji než molitanovou houbičkou - něco podobného jsem kdysi zažil u Leathermaní S30V, kde nešlo o žádnou tragickou korozi ale o banální zaschlou smůlu - a původní majitel se tak bál “snížení resale value” oné kosmické práškovky, že ji radši poslal dál. 
No a jestli máš na tom asijském “damašku” důlek (podle tvaru okolních vlnek to vypadá na nějaký vměstek), prostě se s tím smiř - u nehomogenního překládaného materiálu jde spíš o vlastnost než o vadu, kterou nemá cenu nějak kamuflovat a nebo nedejbůh odbrušovat.

Mimochodem, svým způsobem je vlastně standa jak tu někteří hrdě prezentují svoje dokonale sterilní pitevny - a pak si do nich na krájení potravin za další mrzké tisíce nakoupí tyhle fancy blbiny s leptanýma vlnkama a eklhaft okujema, které jim pak stará dřív a nebo později stejně nahází do jednoho kastrólu s ostatníma příborama… :whistle:

Link to comment
Share on other sites

Sorry, já si prostě nemohl pomoct...😂

Nikde na webu jsem nenašel z čeho to je, kromě marketingovýho žvástu ". Pro výrobu nožů značky Samura se používá výhradně ta nejlepší japonská a švédská ocel, která je kalena na 58 – 61 HRC. "

Jak píše Radek, pokud to vystupuje (poznáš po přejetí nehtem imho), tak to bude zaschlej bordel, vzal bych to trochu drsněji a mělo by to zmizet, nejpozději se to ztratí příštím broušením...

Na korozi bych to netipl...

Link to comment
Share on other sites

před 9 minutami, Lamiczka napsal:

Sorry, já si prostě nemohl pomoct...😂

Nikde na webu jsem nenašel z čeho to je, kromě marketingovýho žvástu ". Pro výrobu nožů značky Samura se používá výhradně ta nejlepší japonská a švédská ocel, která je kalena na 58 – 61 HRC. "

Jak píše Radek, pokud to vystupuje (poznáš po přejetí nehtem imho), tak to bude zaschlej bordel, vzal bych to trochu drsněji a mělo by to zmizet, nejpozději se to ztratí příštím broušením...

Na korozi bych to netipl...

A to jsem Ti prodal oranž monstry a takový vděk. Jako omluvu mi můžeš poslat polárky a budeme si kvit.

Špína to není nůž hlídám jako oko v hlavě a nikdo jiný na něho nešahá. Těžko to popsat nehet drhne a řekl bych

že se spíš propadá než nadskakuje.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...