Přejít na obsah

Omega X-33


mike_x

Doporučené příspěvky

Jakasi (nezaslouzena) ignorace X-33 na zdejsim foru me donutila prekonat moji prirozenou lenost a hodit sem nejaky fotky.post-6325-0-65892800-1363549421_thumb.jpg post-6325-0-63180200-1363549443_thumb.jpg  To, ze X-33 fasujou ty borci, co litaj do vesmiru obcas nekdo vi ;), ale oni byly soucasti i tzv. US Military Pilot programu Omegy. post-6325-0-88855100-1363550557_thumb.jpg

 

Ty s kozenym remenem jsou od pilota z letky Seaconron 21. post-6325-0-70228400-1363549459_thumb.jpg Byla to protiponorkova letka slouzici na letadlove lodi USS Kitty Hawk slozena z letadel Lockheed S-3 Viking (viz obrazek).   S3B-F-VS21-mb.jpg

Ty na titanu jsou od pilota USAF, ktery lital na stroji McDonell Douglas F-15E Strike Eagle. post-6325-0-52661200-1363549479_thumb.jpg Obrazek F-15E F-15E_First_production.jpg Stav hodinek odpovida tomu, ze za sebou maji aktivni sluzbu ;) Ty F-15E byly na misi v Iraku v roce 2005, takze jde prakticky o valecne hodinky. Jinak o X-33 by se toho dalo napsat spousta, ale jak jsem psal v uvodu, jsem linej. Nicmene, jestli bude zajem, tak sem muzu obcas nejakou tu perlicku o X-33 soupnout...

Upraveno uživatelem mike_x
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...
  • po 2 týdnech...
  • po měsíci...
  • Po letech...

Oživím tohle prastaré vlákno. Při hledání, zda ještě nosí ruští kosmonauti Fortisy, jsem se dostal až k Mezinárodní vesmírné stanici ISS a na Wikipedi našel informace o jednotlivých posádkách. A tam jsem narazil na Omegy Speedmaster X-33, které se jako zlatá nit vinou celou historií letů k ISS. Nemají je všichni kosmonauti a astronauti, ale jsou nejvíc zastoupené a často je má víc členů posádky bez ohledu na národnost. Později jsem zjistil, že je nosili už piloti raketoplánů a teď jsou tuším v kosmu opět, kdy k ISS letěl Falcon. Kupodivu mají členové posádek většinou první a druhou generaci, ne nejnovější X-33 Skywalker a já mám v hlavě zmatek - co kvalifikuje digitálky s mechanickými ručičkami, vymyšlené snad v roce 1998 k tomu, aby byly tak dlouho nejčastěji zastoupenými hodinkami ve vesmíru? Co umí víc, jinak, lépe, v čem jsou odolnější než  třeba Omegy Moonwatch? Jak mohou svými funkcemi splňovat vesmírné potřeby 20 let? Mohou se vůbec používat ve volném kosmickém prostoru, kde je extrémně nízká teplota? Chápu, že držet se mechaniky nemá v téhle branži smysl, i když je myslím v mnoha ohledech nepřekonatelná, chápu, že třeba američtí piloti výzvědných U-2 nosí chytré letecké Garminy D2 Charlie, protože mají spoustu funkcí a databází, které najdu na zápěstí a hodí se jak ve vzduchu, tak třeba v nouzové situaci na druhém konci země. Pochopil bych, kdyby do vesmíru létaly podobné chytré hodinky s funkcemi odpovídajícími potřebám pobytu v kosmu, ale takhle staré "digitálky" mne překvapily. Určitě je zde spousta odborníků, kteří mi to vysvětlí a předem děkuji.

1039432855_Expedition_31_crew_portrait(2).jpg.6704188d23763b4201172ec472864ced.jpg

Expedition_41_crew_portrait.jpg.fcdcdddab3c60ec7cbae4132d54385d2.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

První (resp. lehce upgradovaná druhá) verze X-33 je pro použití ve vesmíru certifikovaná NASA, proto je "její" astronauti dodnes fasují ze starých zásob, cestující ve Falconu nevyjímaje (důvody viz článek).

Třetí generaci X-33 (oversized s vykousaným cifrem) si Omega vyvinula sama a pro cesty na ISS je údajně fasují kosmonauti vyslaní ESA, ostatní "chytré digitálky" západní bezpečnostní certifikaci nemají.

Do Roskosmosu a na Mir se po roce 1992 (nejspíš v rámci tehdejších korupčních kotrmelců) se svými tehdejšími chronografy stihl vloudit Fortis (kterému už se to od té doby 1000x zaplatilo) - nicméně na ISS by se mimo speciálního vybavení (např. EVA skafandry mají rusové i američané každý svoje) měly dodržovat standardy NASA, což nejspíš dodržovali i astronauti vystřelovaní za prachy NASA z Bajkonuru. Na druhou stranu prý kosmonauti a platící vesmírní turisté sponzorské Fortisky (tuším do roku 2003 "malá chrona", pak titanové B-42 Chrono) fasují dodnes - a chlubí se s nimi hlavně když je "na stará kolena" potřebují střelit v aukci... :whistle:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Moc děkuji Radku! Stále mi ale nedochází, co mají ty hodinky třeba i funkčně tak důležitého pro pobyt v kosmu oproti dřívějším mechanikám, předpokládám, že X-33 opravdu nelze vzít do volného prostoru, zatímco mechanické Moonwatch ano a že ostatní výhody X-33 jsou natolik zásadní, že ospravedlní tento nedostatek. Jsou méně zranitelné? Nemusí se natahovat? Umí spočítat nebo změřit to co mechaniky ne?

Zajímavé je, že jsem včera na nějakém odkazu četl, že zatímco američtí astronauté hodinky po návratu z mise vrací (ponechat si je mohou ve výjimečných situacích), ruští si je mohou ponechat. I proto má možná NASA stále jejich zásobu.

Co se týká Fortisů, i ty byly na rukách posádek ISS zastoupeny jako i jiné hodinky. X-33 bylo nejvíc, ale ne jediné a to, pokud si pamatuju, ani na rukách amerických astronautů. Uvažoval jsem i, že na ISS třeba X-33 měli, ale na fotografii na zemi ne, mnozí na fotografii nemají hodinky dokonce žádné, ale říkám si, že je to pro výrobce hodinek skvělá reklama a asi by si ve smlouvě ošetřil, že na oficiálních fotografiích budou mít členové posádek jeho hodinky. Těžko říct a také těžko říct, do jaké míry je závazné mít na ruce ve vesmíru hodinky schválené NASA.

Co se týká toho odkazu na aukci Fortisů kosmonauta Vinogradova, tam bych byl opatrný. Údaje o datu pobytu ve vesmíru na certifikátu sice sedí, ale pokud vím, kosmonauté dosávali vždy zvláštní set s několika řemínky, nástroji pro výměnu řemenů atd., nikoliv krabičku, ve kterém se prodávají v obchodu. A takový nějaký "certifikát" si na počítači vyrobí kdekdo. Ale to do téhle diskuse nepatří, nejsou to Omegy.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...