Přejít na obsah

Jaký malý turistický dalekohled?


Doporučené příspěvky

V 8. 4. 2021 v 22:23, Koumes napsal:

Nějak to tady usnulo

3397311A-A415-4A39-996B-CA72DE7189C6.jpeg

Musí to být nádherné pokoukání, líbí se mi když má někdo tak jednoduchý vkus, že se spokojí s tím nejlepším. I když jsou i mnohem dražší a pak je otázka, zda i výrazně lepší. Záleží i na prioritách - když někdo řekne, že mu "to stačí", nemusí jít vždy o problém ryze finanční, že by na to neměl, ale že není ochoten utratit tolik peněz za něco, čím se koukne párkrát za rok a nejde o nic důležitého. Tenhle důvod beru, pokud si člověk nakonec nekoupí nějakou sr.čku z Ali, což ale snad nebude případ tohoto vlákna. Ale když vidím tuhle fotku - jak je to za šera? Psal jsi dříve, že významný rozdíl mezi tímhle a mnohem dražším Swarovski jsi necítil. Nebyl by ten rozdíl patrný třeba v šeru? Ptám se proto, že jsem jel asi před 5 lety na služebku a kamarád a majitel dceřiné firmy mne poprosil, jestli bych mu cestou nevyzvedl dalekohled. Swarovski, binokulár, měl to pro myslivost, cenu už nevím, ale tuším něco kolem 70 tisíc. Jen pro doplnění, mám větší dalekohled Bushnell se zoomem, před 28 lety jsem za něj dal přes 6000,-, pak malý Bushnell 8x20 nebo tak nějak, už ho mám taky dávno, stál před 20 lety asi 2000,-, vozil jsem ho na motorku a předloni jsem dostal k Vánocům malý Olympus, tuším 8x25, ten vozím v éru. Takže žádnou špičku ale asi ani žádný šunt. Tehdy jsem cestou zastavil v polích, Swarovski rozbalil a koukal po okolí. No jakože dost dobrý, ale že bych si sedl na zadek s wow povzdechem, to zase ne, o tolik průzračnější kino než můj prastarý Bushnell to nebylo. Lepší ano, ale ne dramaticky lepší. Když jsem dalekohled kamarádovi předával, řekl jsem mu to a on odvětil, že je to možné, ale hlavní rozdíl bych viděl až za šera. Tak mne zajímá jak to je.. Díky.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 72
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

IMHO, rozdíl kvality optiky dalekohledů poznáš i za velmi dobrých světelných podmínek. Například zaměřením se na nějaký text / nápis. To co v jednom dalekohledu budou "nějaká" písmena v druhém bude perfektně čitelné. Ve sníženém světle se některé vlastnosti (např. kvalita pokovení čoček, která také má vliv na množství přeneseného vs odraženého světla světla atd) sčítají a v konečné důsledku s jedním dalekohledem něco vidíš a s druhým už ne. 

Stejně tak kontrast (obzvláště za kritických podmínek protisvětla a pod) bude naprosto zřejmý. Rozdíly jsou samozřejmě mnohé další (např. věrnost barevného podání, úhel zobrazení ). Dále rozdíly konstrukční, např. citlivost a přesnost ostření, minimální ostřící vzdálenost, robustnost konstrukce atd...

Myslím, že právě u dalekohledů nemusí být člověk expert, aby ten rozdíl viděl ( na rozdíl od hodinek).

Pokud se týká tvého srovnání - nevím který Bushnell/Olympus  máš, ale já já obé považuji za opravdu nižší patro. Ale ta kvalita nemusí být zlá. Jedním z hlavních rozdílů bude i intenzita kontroly kvality, jednou tam je, jindy není. Takže můžeš mít štěstí/smůlu na slušný /špatný kus. Něco dalekohledů mi rukama prošlo, a nebylo vyjímkou kdy u obou značek byly kusy se špatnou kolimací "out of the box". Dělal jsem v tom před lety, ale asi se moc nezměnilo, koupil jsem otci před rokem malý Olympus a dopadl stejně. 

Osobně jsem ještě neviděl zoom dalekohled který by měl pro mne uspokojivou kvalitu obrazu. Za mě je to gimmick. Tím ti nechci snižovat tvou spokojenost! Ale, že bys ten rozdíl neviděl jako markatní, se mi chce jen těžko věřit.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Ivan Lelákta moje Kowa má nejbližší zaostření od 1,5m takže sledovat třeba jen motýly, nebo čmeláky doma na motýlím keři, je jako kino. Fantazie. Obraz je plastický, široký, a rozdíl oproti levnějším modelům byl obrovský. Chce to vidět 🙂 a bohužel to nejde vyfotit.

Za mě spokojenost. A vidění v šeru, chodím každý večer se psem do lesa, a vidím s ním velmi dobře i za slabé viditelnosti, ale nemám srovnání...neb nosím jen jeden.

A Swarovski, bylo to pěkné pokoukání, ale zase ne tak, aby to ospravedlnilo opět dvounásobnou cenu.

Ale to je dost individuální věc, chce se to podívat. Riziko takového dívání je utracení většího měšce zlaťáků 🙂

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Co se týče kvality jednotlivých kusů, u dražších modelů se dá očekávat vyšší kontrola kvality, ale přesto jsem si domů vezl kus, který jsem si vyzkoušel na prodejně, a v jejím okolí.

Ještě bych vypíchnul mechanickou kvalitu zpracování, tuhost, ale hladkost zaostřování, i upevnění, a aretaci výsuvu očnic a celkový pocit, když tu Kowu vezmeš do ruky, k oku.

Některé levnější dalekohledy jiných značek byly tak lacině provedené, očnice na upadnutí a pod, že bych je nechtěl jen pro ten pocit aušusu...ale to se dá také přirovnat k hodinkám.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 2 hodinami, klobadysek napsal:

Ale, že bys ten rozdíl neviděl jako markatní, se mi chce jen těžko věřit.

Tak to mně taky teda. Obzvlášť Swarovski x Bushnell / Olympus a zoom k tomu.

Ivane, tos koukal na hnědou oranici za jasného dne a navíc si ten druhej dalekohled neměl vedle, že jo? 🙂

 

Jinak ty Kowy v týhle cenový mi přijdou skvělý, mně subjektivně to přišlo lepší pokoukání než třeba ekvivalentní Nikon Monarch.

Upraveno uživatelem geometr
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 4 týdnech...
  • po měsících...
  • po měsíci...

Ahoj,

pozerám po nejakom vreckovom ďalekohľade, ktorý by som chcel používať na turistiku, bajk a cestovanie. Jedná sa o bežné pozorovanie objektov hľavne za dobrého svetla a počasia. Rozmery a hmotnosť sú pre mňa dosť limitujúce, lebo chcel by som ho mať pri spomenutých aktivitách čo najviac pri sebe a hlavne sa držím hesla, že radšej mať trošku slabší model pri sebe ako kvalitný a veľký v skrini. Čo sa týka konštrukcie preferoval by som roof. Priblíženie by postačovalo 8x, aby som to vedel udržať v ruke. Vzhľadom na rozmer nie som si istý priemerom objektívu, či by bolo postačujúci 25mm alebo či ísť do niečoho s váčším priemerom. Sklo hranolu by malo byť BAK4. Potešila by vodotesnosť a keby bol plnený dusíkom.

Pozeral som po niečm takomto https://www.meoptasportsoptics.cz/cz/produkt/meosport-8x25-988/

alebo poradíte niečo lepšie.

Cenu by som si predstavoval tak max do 180 euro.

Upraveno uživatelem milan79
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@milan79 ako tu uz zaznelo, treba si ist sklo vyskusat, ak mas kde. Ja som kupil tento, dcera je spokojna, mne by vyhovovalo nieco silnejsie. Ale to uz by bolo vacsie, tazsie.....

https://www.focusnordic.sk/produkty/dalekohlady/dalekohlady/kompaktne-dalekohlady/focus-explore-8x25/ 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Po letech experimentování jsem nakonec skončil u monokuláru Vortex solo 8*36. Na turistiku, do lesa, do ZOO i na střelnici na 25m to stačí, je to skladný a pro mě je zvětšní 8* tak akorát, od 10* výš už to neudržím v klidu a třese se mi obraz.

https://www.zbozi.cz/vyrobek/vortex-solo-8x36-rt/#utm_source=search.seznam.cz&utm_medium=hint&utm_content=products-opesBB&utm_ab=779%2F1524&utm_term=vortex-solo-8x36-rt&utm_query=dalekohled vortex

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mě by zajímalo, jak se přes ten Meosport 8x25 kouká, ale neměl jsem možnost to zatim nikde zkusit. Nekoukal jste přes něj už někdo a nemáte nějaké srovnání?

Vozim (a nechávám) levnej 8x26 v autě a sem tam se stane, že když někde jsme a je to na dalekohled a nemám s sebou jinej, šoupnu ho do kapsy u bundy a jde se, jak je malej. Ale kouká na prd, chtělo by to něco lepšího a za peníze, co ten Meosport stojí, bych ho v tom autě nechával taky. Přecejenom si auto doma nezapomínám narozdíl od turistickýho dalekohledu 🙂 a kolikrát je člověku líto, že nemá dalekohled, tak to aspoň trochu zachrání ten malej. Třeba Kowa 8x25 je už o cca 2 litry dražší.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, chtěl bych si pořídit turistický dalekohled 8x32 v ceně do 6000kč,-procházky po lese, pozorování ptáků, ZOO, výlety .... Který má ostrý obraz, bez vad a vinětecí, samozřejmě s ohledem k nízké ceně. Moc dalekohledům nerozumím, ale co jsem tak načetl mám dva kandidáty Vortex Diamondback HD 8x32 a VANGUARD 8x32 Endeavor ED II. Otázka je, který z těchto dvou vybrat? Děkuji za rady a případné typy na nějaké jiné binokuláry v této cenové relaci.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...