Přejít na obsah

Nový smalt na číselník


Doporučené příspěvky

  • Odpovědi 63
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Já osobně bych určitě chtěl aby to někonu šlo a na koho bych se mohl s výrobou nového obrátit.Všichni přeci nemůžou umět všechno :smile_anim: . Jirka

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

O tamponovém tisku by něco věděl místní člen Falkkon, běžně to používal k potisku modelových vláčků, mně potiskl jeden číselník a jeden datový věnec.

Falkkona jsem tu už pěkně dlouho neviděl :sad01_anim:

To mechano -vidím,že máš dobrou náladu.Nevím jak velký máš ten soustruh,ale asi na kola od vagonů to nebude. :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj všem. Já musím za pana Aljancice :) napsat, že se svou prací na ciferníkách spokojený není a tak jí ani nepublikuje... Ale zeptám se, nepotřebujete někdo udělat smaltovaný ciferník tak do 4 cm? Já tu mám jako vzor samé větší a ty mně nejdou do pazour (technické detaily vynechám). Jsem spíš na menší kousky. Když tu budu mít na stole něco menšího, co je potřeba udělat, půjde mi to líp a třeba to dotáhnu do konce.

:unsure:

 

By mne zajímalo,jak pokročil pan Aljancic,snad by mohl napsat pár postřehů jak to jde či nejde?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

http://ezinearticles.com/?The-Art-of-Making-An-Enamel-Dial&id=5260938

 

Dobry clanek (v anglictine) k tematu. Ve zkratce - otvory se vrtaj po smaltovani, prohlubne se odvrtaji pryc tak, aby se otvor rozsiroval smerem k zadni strane ciferniku. Pak se udela druhej, mensi cifernik na slabsim materialu, presne stejneho prumeru, ktery se zase zkosi smerem ke smaltu a tento krouzek se pak vlozi do otvoru ve velkem ciferniku a zapaji mekkou pajkou. Docela pakarna...

 

(Jinak postup zatim nulovy, ale uz mam doma konecne medeny plech)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 3 týdnech...

Držím palce. A už jsem několikrát viděl nepoužitý ciferníky do kapesních hodinek, který ještě neměly vyvrtaný otvory pro ručičky, byly tam jen nepatrné dírky. Z toho usuzuju, že se otvory odvrtávaly až jako poslední, až po smaltování. Ale důvod nezmám, patrně se smalt na hranách chová nepředvídatelně.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Zdravím vás,

 

pamatuji si, že se to tu kdysi probíralo s jedním kolegou smatérem (a byl bych nerad, aby to bral tak, že mu lezu do zelí), ale jsem ve fázi, kdy už mám dílčí úspěchy s tvorbou replik smaltovaných ciferníků. Ale pro další pokroky by bylo nutné dokoupit dražší dílenské vybavení. (Věřte mi, že jsem strávil desítky hodin studiem a jednoduše to opravdu nejde :-). Ale k tomu bych potřeboval znát názor povolaných - vás, hodinářů.

 

1. Byl by zájem? (věřím, že ano)

2. Byli byste ochtni to zaplatit?

 

Druhý bod je samozřejmě rozhodující. Vzhledem ke kusové výrobě by se cena za jeden kus pohybovala od 2 000 Kč výše (podle složitosti, barevnosti apod.). Na základě vašich odpovědí se pak rozhodnu, jestli do toho jít nebo ne.

 

Děkuji.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zní to skvěle, ale cena bude asi oříšek. Nebo jinak - určitě to nebude pro běžné typy hodinek, maljitelé si budou muset nechat zajít chuť. Bude to jen pro drahé a extra kousky, kde se taková cena ciferníku snadno schová.

Bylo by prosím možné dát nějaký obrázek pro představu výsledků práce?

ED: Aby nedošlo k omylu, nejsem hodinář, ani potenciální zájemce.

Upraveno uživatelem Karlos
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jsou to spíš dílčí úspěchy než konkrétní výsledek. Tady je první pokus, kde se ale všechno dělalo úplně špatně :-) Tj. k natištění grafiky se použila malonákladová digitální technologie (mizerná kvalita), vrtat se musí až po smaltování atd. atd. Know how už mám, ale bez strojního vybavení v řádu tisíců až desetitisíců korun je to nerealizovatelné.

 

2a8pwyr.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak, abyste nemysleli, ze to uplne usnulo, prvni kousek je konecne hotov (zatim ho nemam v ruce a mam jen tenhle obrazek v tomto rozliseni, casem dodam lepsi).

Poznatky:

- Smalt se okolo otvoru rozteka opravdu hodne, frezovat diry az do hotoveho smaltu se ukazalo byti podminkou.

- Kvalita tech vypalovacich obtisku zda se neni nic moc, takze asi prikrocime ke klasickemu tampoprintu.

 

Zaverem: Mozna vam to pripada jako zmrvenej exemplar, ale ja jsem spokojen, je to pracovni pokus, s roztecenim okolo otvoru jsem pocital, chtel sem videt jak moc hrozne to bude. Mnohem podstatnejsi je zaver (ale uplne se rozhodnu teprve, az to budu drzet v ruce a prohlednu z blizka), ze tento zpusob tisku je asi nepouzitelny, respektive pouzitelny je tak na cifr do pendlovek. Neni to zadne nestesti, ale je to neprijemne v pripade nekolika barevneho ciferniku. Jednak se kvuli kazde barve musi leptat extra matrice a jednak clovek musi poradne doresit problem se soutiskem. Jednobarevny by ale nemel byt zasadni problem.

 

No a tady samotny vysledek, posudte sami:

2a8pwyr.jpg

 

Stay tuned, more to come... tohle je jen zacatek, rozhodne se nevzdavam!!!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Aha... netusil sem, ze tu ma nojman login a zjevne jsme sem davali post ve stejnou dobu, aniz bychom jeden o druhem tusili, ze sem pisem. :-)

Takze smalt delal nojman, pripravu plechu jsem delal ja. Ja ho s tim moc nechci otravovat, takze jsem to myslel spis tak, ze on bude smaltovat a ten zbytek si uz nejak zaridim sam (viz co pise o potrebnem vybaveni a tak).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...