Přejít na obsah

Kladkovy luk


Doporučené příspěvky

Zdar,

ma tu niekto skusenost s kladkovymi lukmi?

(chcem sa do toho pustit a som vo faze vyberu, citania, zhodnocovania ....)

 

  1. mate oblubene alebo doporucene znacky? (a preco)
  2. na co si dat pozor pri vybere?
  3. ake vybavenie na zaciatok?
  4. ake su dobre/doporucene sipy?
  5. co doporucujete?
  6. co nedoporucujete?

vdaka za pripadne komenty :)

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

skus www.luk.sk 

Poradia ti aj čo potrebuješ a hlavne, že treba začať radšej s lacnejšou verziou, ktorú dokážeš bez problémov natiahnuť a budeš z nej mať radosť, ako s profi vecou, kde sa človek na začiatku zbytočne trápi.. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, velice rád čtu, že bys měl zájem o tento složitý a nádherný sport. Základem je říct, kolik peněz jsi ochotný investovat a podle toho se dá pak nějak nasměrovat.

Další věcí je, jaké jsi fyzické konstrukce-váha, výška.

Upraveno uživatelem ggrand
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ahoj, dik za odpoved!

zainvestovat som pripraveny tolko, kolko bude potrebne :)

viem, ze stredne dobry luk moze stat 330e, netusim ake dalsie prislusenstvo je potrebne, taktiez neviem nic o sipoch.

fyzicka konstrukcia je 180cm/88kg,

sportujem aktivne.

strielal som doteraz len z reflexneho luku, co sa mi tiez pozdavalo ale nejakym sposobom ma oslovili kladkove luky.

Chcem to minimalne dlhodobejsie vyskusat a pripadne sa uberat tym smerom. 
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pres luky je v CR asi nejznamejsi a nejuspesnejsi strelec pan Vidim. Byl mistr Evropy a ma i lukostreleckou skolu. Doporucuju konzultovat vse s nim osobne, je velice vstricny. Kdyz jsem pred lety zacinal strilet z kuse, pripraveny obnos mi bohate stacil a pan Vidim me vybavil o level lepsim vybavenim nez jsem za ty prachy cekal. Navic dnes bych nevahal a vyuzil moznosti naucit se zaklady v jeho skole. Ja jsem se vydal cestou samouka. Osvojil jsem si i spatne navyky ktere mi dlouho kalily radost z presne strelby. Myslim si, ze staci par hodin treningu pod jeho dozorem a mas usetrene tydny trapeni. U luku to bude urcite tezsi nez u kuse.

 

http://www.archery.cz/index.php?categoryID=9

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

cody diky za tip!

sledujem stranky, citam fora, nasavam vsetky mozne informacie.

vzdy je vsak lepsie mat ich od niekoho, kto ma priamu skusenost.

urcite budem kontaktovat dalsich ludi ale najskor potrebujem zakladnu orientaciu :)

tu na fore je celkom rozmanita komunita ludi, a uz sa tu prejednavalo kadeco, tak verim ze sa k nejakym zaujmavostiam dopracujem aj tu. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

 

sureshot

Jestli jsi ze Slovenska, tak nemá smysl jezdit do Prahy, zvlášť pokud by ti měl radit někdo jako Vidím. Nevím, jestli instruktora dělá Brada, ten by měl co říct. Víc ti dá, když by ti dal rady někdo ze závodů, kterých jsou mraky. A dostal bys informaci alespoň od někoho, kdo skutečně střílí. Kuš je v podstatě puška na šípy a z toho vychází střelba, kdežto luk je na tolik složitější nástroj, že tu není tolik dobře/špatně, ale víc jestli to vyhovuje tobě.  Bohužel většina prodejců chce prodat, co má na skladě a ne to, co skutečně potřebuješ.

Na českých fórech toho moc dle mého nepohledáš, vesměs samý dřevák. Na anglicky psaných zase to jsou spíš lovci a špatně se tam filtruje použitelná informace.

Důležité je říct, co máš zájem střílet - do kulatých terčů a stát na místě(hala, Fita) nebo 3D či Fita field. Podle toho se dost liší vybavení, zejména luk.

Podle mého luk za 330e není ani nižší střední třída. Spíš to má blíž ke šrotu než ke střední třídě. Tyto luky ti nedají ten správný pocit ze střelby kladkáčem, je to prostě všechno moc humpolácké v této kategorii. Ve Vídni je minimálně Bogensport Traxler, kdo ví, co ještě. Má poměrně široký výběr a můžeš si to tam ozkoušet v podzemní střelnici. S cenama těžko říct, dlouho jsem tam nic nekupoval.  Starší luk kupovat je trochu loterie, nikdy nevíš, kdo s tím jak zacházel, jestli si nevystřelil naprázdno, ale úspora je teda řádná.

Takže jen zhruba, použitelný luk okolo 500e (rozhodně vybírat takový, kde potočením modulu měníš délku nátahu)

mířidla 70-120e

vypouštěč 50-100e

stabilizátory nevím, nechávám si vyrábět

průhled a jiné drobnosti tak třeba do 20e

šípy...to je složité, počítej 5-8e za kus s prací(olepení,seříznutí atd)

Taky počítej s tím, že budeš něco platit za servis. Prodejce ti sice může +/- nějak něco poštelovat, ale až po třeba 200 ranách se vše ustálí a měl bys servisovat znovu. Ale to už je servis, u kterého musíš být.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No ja poradim jen z kusema, luk jsem mel v ruce parkrat a sam bych pomoc potreboval. Nertefoval jsem:-(

 

Co me tehdy prekvapilo nejvic, ze prodejci bezne "konfekce" jako Supra meli ceny vyssi nez profik ktery prodava lidem lepsi cajk se kterym sam vystrilel medaile. On ma tech titulu vic, me utkvel jen ten jeden. Puvodne jsem poridil vseobecne dobre vnimanou znacku i s optikou, kdyz jsem to pak prodal a zkusil Excalibur od Vidima BEZ optiky, je to jako z Favorita sednout do 1,9TDI. Ale za podobne prachy:-)

 

Skoda ze me ceny sipu (nebyl problem ztratit ci znicit 5ks za den = 1000kc v minusu) + myslivci opakovanym anonymnim udanim za udajne pytlactvi + nutnost specialne udelanych tercu ktere clovek musi v aute vozit sebou, od tohoto sportu odradila. Drzim palce a nezapomen dat foto z prvni strelby:-))

 

edit:

ggrand: Zaujalo me tve hodnoceni Vidima. Souhlasim s tim co pises o CR forech, tehdy mi take prisli asi jako fora o bojovych umeni kde kazdy ma svuj zaruceny recept. Proto mi rada obratit se na Vidima prisla vhod a opravdu mi prisel jako profik. On ty tituly a medaile sam nevystrilel? Jestli te chapu spravne, ten co to tam sefuje (pred cca 8 lety) a resi to nebyl Vidim, ale nejaky jeho kolega?

Upraveno uživatelem cody
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

cody:

Já pamatuju Vidíma ještě v době, kdy měl ceny nejvyšší v celé Evropě.Takže si pamatuju i dobu, kdy rozesr_l celé 3D v republice. Teď už má ceny ok.  Kolem obchodu se dycky motal takový tmavovlasý fousatý chlapík, s tím je domluva dobrá, teďka několik let úspěšně střílí Fitu. Rexbow má zase problém s dodávkama. Takže najít spolehlivého prodejce občas není zas až taková sranda a to se bavím i o našem blízkém zahraničí.

Už nevím, co všechno a čím vystřílel, ale toho mistra Evropy měl za korespondenční fitu myslím. Ale to už je tak dlouho... Zejména v kladkovém luku je to jako by ti dnes radil Mistr evropy v kategorii 125ccm z roku 1985 jak máš jezdit MotoGP.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

:)

"Podle mého luk za 330e není ani nižší střední třída. Spíš to má blíž ke šrotu než ke střední třídě."

cim si ma celkom pobavil, ok teda updatnem svoje predpoklady ale podme k veci.

preferovane znacky? ktore ? a preco?

je rozdiel v kladkovych lukoch? (myslim technologiu) 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ggrand:

No koukal jsem tam ted na web poradne. Je pravda, ze tehdy jsem volil mezi Hortonem (mela slusnou optiku) a Excaliburem. Ted uz tam kuse od firmy Horton nejsou:-( Heled to je opravdu realita, ten primer ke 123ccm? To se opravdu zmenilo tak radikalne vybaveni a techniky? Ja prave strelbu z luku bral jako ze to je vec stara staleti a krome prichodu kladek a novych materialu se inovace nekonaji. Rozumej, me to od mala lakalo, zrovna jsem mel zbytecny penize, tak jsem mesic studoval, pak navstivil Supru (tragedie jako temer vzdy) a pak JasaArchery (euforie). Po cca roce musela kuse pryc. Takze o historii a soucasnosti prehled nemam.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

cody, tady jsem našel následující : " mistr Československa ve sportovní lukostřelbě a mistr Evropy ve střelbě z kuše"

Z toho lze vyvodit, že kladka to na 90% nebyla.Vývoj střelby z kladkového luku za posledních 20 let je celkem velký a to jak luků tak i vybavení kolem. Třeba vypouštěče. Stačí se podívat na česky psanou literaturu, všechno je o olympijském luku a těžkopádně se snaží toto aplikovat na kladkáče a to včetně seřízení. Výsledkem je potom paskvil, kde uváděné rady zas tak moc nefungují. Dalším důkazem jsou výsledky. Když jsem začínal, tak kdo měl ve 3D 215 bodů, byl na bedně. Dneska je potřeba tak 245(při zachování starého bodování).

 

sureshot : Jak jsem psal, záleží na tom, co chceš střílet. Terčová=pomalejší luk, 3D=rychlejší.

Upraveno uživatelem ggrand
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Diky, cetl jsem si to, jsou to veci... ten vyvoj se fakt nezastavi snad pred nicim.

 

Imho ty ceny luku jsou ukrutne. Moc nechapu proc. Kdyz se podivam na kus ktera je oproti luku dost konstrukcne slozitejsi a z vice dilu, ma tam lovecke (narozdil od sportovnich je povazuju za jednoucelovy specialni vyrobek  s maximalni moznou pevnosti) okolo 25000kc. To u tech luku je drazsi material, nebo jsem slozitost vyroby o tolik podcenil? Ci tu cenu vyzenou nahoru doplnky? 70000kc za luk si neumim vysvetlit, v cem je ta cena?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

cody:  Lovecké kuše jsou stavěné na pár výstřelů oproti závodním. Viděl jsem to na závodech, když ještě střílely 3D, ramena odcházely, lučiště taky. Ale vlastně jsem neviděl moc závodních, na 3D ani jedna. Ale v Otrokovicích střílí na terče, ale to jsou speciály s háky, bez optiky, bez kladek.

Nevím, kdes viděl ceny luků za 70k, to snad ani s plnou výbavou doplňků nejde dohromady. Tak do 30 000,- holý luk jo, a to už je drahý luk.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No ja myslel, ze jste vy dva psali o luku za 70k. Ja ho nevidel, proto jsem se divil te cene. To by za ty prachy musel bejt luk i s peknou (do 20 let) nosickou sipu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

caute chalani, trochu som sa odmlcal.

zatial sa hybem niekde v tychto vodach

HOYT Rampage XT

typ strelby vidim staticky (hala) do tercov.

skocim pozriet do Bognersport (diky za tip!) cez tyzden tu byvam tak to mam poruke.

PS:

budem vsak musiet tuto kratochvilu o par tyzdnov posunut akozto rakuski opicajti mi dokazali ze su rovnako vytreti ako ti nasi a za jazdu na bike po chodniku bez svetiel a so sluchatkami mi naparili celkom slusnu palku (v stovkach eur) nepomohlo nic :)

takze mam zas trochu casu na nasavanie info.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ggrand: Ja mel zato, zes to psal. Tak jsem vlakno znovu precetl a nic. Tak jsem se asi spletl, jak jsem se zahloubal do odkazu a cetl net. Nevim kde jsem prisel na 70t, asi jsem nekde blbe cetl, je to blbost.

 

sureshot: Pochlub se, kolik dnes v SK stoji takova sranda? Tipoval bych pokudu max. v desitkach eur.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@cody - ktoru srandu mas na mysli? 

na SK by som samozrejme opicajtom zdrhol,

tu (AT) som v celej svojej naivite zastavil, ze co chcu (kedze tu som nikdy nemal s nikym problem)

boli velmi arogantni, neprijemni, a spisali snad aj to ze mam sedlovku nizsie ako sa nosi... a za to cele mi dali pokutu 300e

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...