Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jak jsem slíbil v jiném vlákně, představuji vám mojí vizi "revitalizace českého hodinářského řemesla",základní skizzy propagačního materiálu pro finální kolekci Mobilis in Mobili nástěnných a stojacích hodin. Tyto materiály nejsou zatím určeny pro "pravou" prezentaci, ale nedalo mi (vlákno lange31) a rozhodl jsem se je vám ukázat a něco napsat.

Celý projekt začal poté, co jsem nasedl do auta a vydal se navštívit mechana v jeho "Héfaistově dílně". Po pěti hodinách nad kávou a cigárama byly načrtnuty první obrysy spolupráce na společném projektu. Mechano vytvořil základní model univerzálního hodinového stroje se závažovým tahem (kategoricky odmítl pérový nátah). Na tento stoj je v případě dalších požadávků možné přidávat nejrozmanitější komplikace.A já zase upravil původní design a řadu rozšířil o skeletona.Tímto jsme uzavřeli první etapu. Nyní je na mechanovi aby vyrobil, otestoval a doladil první prototyp. Zde budou již známy přesné rozměry a potřeby hodinového stroje. Do projektu se zapojí (pod mým bičem) výrobce kabátu na tento "mechanický" zázrak. Má idealistická představa je, pro začátek vyrobit tři modely po dvou kusech. Vše je jen a jen závislé na recyklaci finančních prostředků i když v této fázi jde vlastně o likvidaci žehem. To jestli Fénix povstane ze svého popela je otázka pro křištálovou kouli. Já jsem o tom však přesvědšen. Pokud vše půjde podle plánu, tak vás rád uvidím 21 srpna 2007 v Praze na vernisáži, kde spolu s mechanem představíme minimálně výše prezentované modely.

A jaké jsou další projekty nápady?

Nástěnné hodiny:

1.pracujeme na Šavlovém tanci (vlákno hodiny na hřebík...), je to jinak navržený hodinový stroj.

2.Mechano vytvořil (ti kteří u něho byli už vědí) miniaturní hodinový stroj s ukazateli dne, týdnu, měsíce a vteřiovkou. Tak na tento ministrojek se snažím vytvořit také "minikabátek". Bude to asi také skeleton, možná se pustím až na hranici kýče a budu uvažovat i o nějakém dekorování. Tento model půjde mimo celou kolekci pro naprostou vyjímečnost onoho stroje. Ti kdo uvedený stroj neznají připojuji pár fotografií.

Náramkové hodinky byly na nějakou dobu odsunuty z horizontu, ne však zapomenuty. Přemýšlím o třech liniích (a kreslím).

1. Levné hodinky do cca 10 000,-, standartní pouzdra od specializovaných výrobců s vlastní finální úpravou a standartním Eta kalibrem. Již jsou objednány různé typy pouzder a jak dorazí jdou k mechanovi do dílny na facelifting. To by měla být řada Mobilis in Mobili base

2. Šáhnout si do vyššího patra a vyrobit hodinky s vlastním pouzdrem a komplikací na základě některého standartního kalibru. Například regulátor na základu 6498-1 Savonette.

3. Zapnout Nitro, nasednout do rakety, šlehnout si metamfetamin a vytvořit vlastní kalibr pro jeden typ náramkových hodinek, kde se protne hodinářské umění s celkovým designem v jeden nádherný bouřlivý koncept. Takový Přemysl Oráč ...ryjící novou brázdu v českém hodinářském řemesle.

Bohužel bod 2 a hlavně 3 je v této zemi reálný asi jako pohádka na dobrou noc. A startovat na evropském kolbišti ze zadních pozic vzbudí asi mezi ostřílenými harcovníky jen všechápající milé úsměvy. Chci se ale o to pokusit a pokud mechano vytrvá bude on tím esem v Royal flush.

Jak už bylo naznačeno v jiném vlákně uvítám veškerou pomoc od členů fóra, kterým je tento projekt "revitalizace českého hodinářského řemesla" blízký. Jen upozornuji, že při aktivním zapojení velmi rychle začnou chybět, a to zcela dvě základní a vždy nedostačující věci. Peníze a čas.

Díky tedy za váš čas o který jsem vás obral čtením tohoto příspěvku.

=MS=

pokud máte otázky či nějaké návrhy pošlete mě nebo mechanovi email

Posted

Tak konečně něco co má začátek,pokračování,konec a hlavně vizi.Neviděl bych to vůbec nereálně a není-li to soukromá akce rád bych se zúčastnil.

Posted

Bohužel nepatřím do příjmové skupiny, která by si mohla takový výrobek dovolit. Ale kvalitní řemeslné práce si vážím a držím palce.

Posted

Budu peclive sledovat, zajima me vsak predevsim to co slo zatim spat - tedy projekt naramkovych hodinek. Pokud by byl prjekt nenadale revitalizovan, prosim HCIQ at se obrati na muj email :-)

Posted

Držím vám palce a doufám, že vám nadšení vydrží. Asi vám moc nepomůžu, protože můj hlavní nedostakek, kromě málo času je, že o hodinkách vím jenom to, že se mi líbí. Snad se alespoň stanu vaším zákazníkem. :)

Posted

Velmi zajímavý projekt, držím Vám palce a hlavně se těším na pokračování v projektu náramkových hodinek.

• 1 year later...
Posted (edited)

Tak je to cca jeden rok co jsem vypustil ONO heroické prohlášení.... no a než dojdu pokojnému spánku musím potvrdit, že Mobilis in Mobili, nebo jak jsem to nazval není mrtvé, jestli to teda někoho ještě zajímá.

Ze všech velkohubejch keců, kterejma jsem vás tenkrát krmil se NÁM podařilo začít plnit asi jen ten jeden ... (díky ...... díky ...... ) pánové si však nepřejí být zde díky jejich skromnosti jmenováni

Takže je to vlastně jen ten bod č,3......zapnout Nitro, nasednout do rakety, šlehnout si metamfetamin a vytvořit NĚCO.....TO něco... už asi dnes opustilo oblast mé kontroly a žíje si TO vlastním životem. V době kdy TO ještě bylo malé a nezkušené jsem se pokusil vytvořil jeho obrázek. Příště už nebudu chytat duchy ale jen reál.

=MS=

Images are visible only to registered users. Please register or sign in to enable full experience.

Edited by hciq
Posted

hciq máš jedničku - mě se ty tvoje krumply dost líbí :)

Posted

Kdysi mě při čtení Pratchetta okouzlila myšlenka skleněných hodin. Představoval jsem si je tak, jak vypadají ty na obrázku. Paráda.

HCIQ: Myslíš, že by bylo technicky řešitelné tam toho skla napasovat víc? A napadla mě ještě jedna zvrhlůstka, kdyby závažím byly samotné hodiny a natahovaly se jako přesýpací, včetně otáčení číselníku. Je to jenom nápad, ale honí se mi hlavou už dlouho a třeba by tě napadlo,jak to realizovat...

Posted

Krasna ukazka designu, ale nejak si nedokazu predstavit, kam bych si to vystavil :unsure: Jedine snad nejaky piedestal na cestnem miste.

V kazdem pripade perfektni zpracovani zajimave provedeni - konkretne to zlate ozubene kolo je mazec :)