Přejít na obsah

Fortis B-42 Marinemaster - domácí rezenze


Strocek

Doporučené příspěvky

Fortis B-42 Marinemaster

 

Už to bude skoro měsíc co jsem si koupil nové Fortis B-42 Marinemaster na černém kaučuku, tak bych se s Vámi chtěl podělit o poznatky z měsíčního užívání.

 

Po náročném a cca 4 měsíce dlouhém výběru hodinek, kdy mě docela oslovovaly hodinky od Aviator - Archymede - Stowa (ty už jsem objednal, ale po 2 měsících objednávku stornoval)  jsem se dostal k Fortis B-42 Marinemaster a myslím, že výběr padnul naprosto správně. Výběr padl po pročítání příspěvků a diskuzí zde na fóru Chronomagu a z toho vyplývá, že výběr hodinek není jednoduchá záležitost a je potřeba si vše řádně ujasnit a určitě dát prostor pro názory již ostřílených matadorů z Chronomagu a samozřejmě vše pečetí ukázka hodinek na živo, což bych vůbec nepodceňoval, ba naopak. Fotky na internetu jsou hezká věc, ale vidět hodinky na živo je něco úplně jiného.

 

Pokusím se po měsíci tak nějak shrnout plusy i mínusy

 

Velikost: poměrně standardní průměr 42mm, který je teda lehce rozšířen o průměr zubaté lunety je dle mého akorát i s tou lunetou a MM nejsou ani né malé, ani ne velké. Je jasné, že když někdo bude mít hubenější ruku, tak to nebude tak lícovat, ale nemyslím si, že by to až tak do očí bijící, že by se to nedalo zvládnout i s menším průměrem zápěstí, ale na úplně hubené ruce by to asi nebylo ončo. K takovémuto posouzení je právě nejlepší vyzkoušet si hodinky přímo na živo. V průběhu nošení se mi stávalo, že jsem si na velikost hodinek tak zvykl, že jsem i přemýšlel jestli nejsou malé, ale kolega z práce mě vyvedl z omylu, že právě když je takhle občas zahlédne u mě na ruce, že je na mě nepřehlédne...

 

Pouzdro, ciferník, ručičky: jednoduché hezky zpracované pouzdro, přehledný ciferník s velkými indexy pro mě rozhodně hezčí než Kosmonauty, přehledné datum, které jsem chtěl, černé číslo na bílém pozadí (obrácenou variantu bych nechtěl), vůbec neruší a je přehledný. K ukazateli dnů v týdnu bych neměl výhrady, jako nevadí mi a kdyby tam nebyl, tak by mi to taky nevadilo, takže neutrální pohled, škoda jen, že není v češtině. Dále mají jednoduché ručičky a velmi hezkou reflexní vteřinovou ručičku. Safírové sklíčko s dvojitým antireflexem, který opravu v některých úhlech vypadá, jako kdyby sklíčko nebylo. Někteří uživatelé píšou, že tím jsou Fortisky vyhlášené, bohužel nemohu posoudit antireflex u jiných hodinek jsem nijak nezkoumal. Když jsem si Marinematery poprvé v prodejně nasadil docela mě "píchala" korunka a lehce mě to rozladilo. Musím říct, že po nasazení a delším nošení se tenhle pocit úplně ztratil a i když teď ohnu hřbet ruky i do korunky tak nic necítím. Možná, že jsem ze začátku hledal už chyby a zkoušel si něco vsugerovat, nicméně korunku necítím. Luminiscenci jsem nějak nezkoumal, ale když přijdu z venku z klasického sluníčka do tmavé místnosti, tak hodně šajnujou, ovšem jak dlouho jsem neměřil, ale jiní to prověřovali v jiných vláknech a měla by být dobrá, tak jim zatím budu věřit, než to vyzkouším osobně.

 

Dýnko: moc hezké dýnko s ponorkou a údaji a sériovým číslem. Někteří mazáci co vyzkoušeli více hodinek píšou o jednom z nejhezčích dýnek, nemohu soudit, moc jsem jich neviděl, ale je opravdu moc hezké a perfektně zpracované.

 

Luneta: nová zubatá luneta zvaná zubatice nebo taky cirkulárka :rolleyes:  je poměrně často terčem různých diskuzí a jde o asi o individuální pohled. Mě okouzlila na první pohled. Je poměrně výrazná, ale zase ne tak moc, že bych jí třeba označoval jako extravagantní. Původně jsem se obával aby nějak neškrábala, nevadila či neničila oděv, ale užívání ukázalo, že mé obavy byly naprosto zbytečné, luneta nijak nepřekáží, neškrábe, neničí ani nezadrhává o oblečení. Bohužel musím tady k lunetě mít výtku, ale ne ke tvaru lunety, ale k tomu, že jde docela lehce otáčet. Jako je potřeba zabrat, ale o proti Omegám Seamasterům, které jsem měl jednou v ruce to jde o poznání lehčeji. V jiných vláknech to už někdo zmiňoval, že jde luneta lehčeji. Při zbrklejším nandávání hodinek na ruku jí občas o ten jeden zoubek posunu a je jasné, že musí celá dokola přesně na 12 ;) .   

 

Řemínek: Marinemastery jsem koupil na černém kaučuku. K tomu taky přispělo pročítání diskuzí. Kůži jsem nikdy neměl a ani se mi do ní moc nechce. Ten kaučuk je voděodolný a musím říct velmi příjemný na ruce a dobře drží hodinky ve správně poloze i ve volnější stavu. Mohl jsme si připlatit 4tis navíc a koupit hodinky s tahem, ale vím stejně, že bych ho nenosil a musel bych dokoupit kaučuk a aby mi ležel tah v šuplíku, tak to si myslím, že by byli vyhozené peníze. Ke kaučuku byla překlápěcí spona, což jsem nečekal a myslel jsem, že bude kaučuk s motýlem, ale pak jsem byl rád, že je tam překlápěčka, která je bytelná, sama se neotevře (údajně se to motýlkům občas stalo). Když jsem fotil dýnko rozšrouboval jsem stěžejku a sundal u pouzdra jeden kaučuk, nafotil a chtěl zase nasadit kaučuk, nandat stěžejku a utáhnout šroub, ale šroub jsem u stěžejky přetrhnul. Musím říct, že jsem nijak nezabíral normálně lehce šrouboval ani jsem nepocítil náznak odporu a přetrhl se šroub... To je moje další výtka. Nevím jestli byla smůla na stěžejku, ale byl jsem docela překvapenej, že se to dalo tak lehce utrhnout, jak říkám žádnej odpor a utrhnul se šroubek. Dnes jsem si byl v Nestu v Praze pro náhradní stěžejku 380,- Kč (čekal jsem to horší). Servisman mi říkal, že by mělo být na tom spoji nějaké kontaktní lepidlo a že je dobré to při výměně nahřát fénem. No a když jsem byl Nestu, tak jsem si nezapomněl koupit oranžový silikon, který jsem si tam nechal hned na počkání nasadit a je to docela nezvyk. Jestli Marinemastery poutaly pozornost tak s tím oranžovým silikonem se to ještě zvýší.

 

Chod hodinek: nejsem cimprlich na přesnost hodinek, ale když jsem si to tak nějak měřil, tak jsem dělal za 2 dny 3sek..dy do + což mi přijde velice slušné, uvidíme jak to bude pokračovat až se hodinky zaběhnout. Ale kdybych chtěl přesné hodinky, tak budu nosit rádiem řízené Casio Pro Trek PRW 1300, které mimochodem taky mám, teď už užívány pouze na sport a drsnější aktivity.

 

Celkové shrnutí: Fortis B-42 Marinemaster jsou dle mého (1 měsíčního) názoru perfektní hodinky, přesně dle mých požadavků. Pěkný, jednoduchý a přehledný design a mají datum (moje jediná podmínka pro hodinky). Přesný chod. Vodotěsnost 200m. Vše velmi perfektně zpracované a chybičky se hledají opravdu těžce a krom lehčího chodu lunety a dávání si pozor při manipulaci stěžejek u pouzdra jsem na nic jiného nepřišel. Marinemastery poutají docela mírnou pozornost né v špatném slova smyslu, ale tu mezi lidmi, co tak nějak mají o hodinkách lehké povědomí a neslyšel jsem než slova chvály i od lidí co mají dražší hodinky, né že by to byla moje priority, proč jsem si hodinky koupil, nicméně to samozřejmě potěší. Občas jsem přistihl i prodavače, když někde platím, jak si je se zvědavostí prohlíží a to mě sakra baví.

 

 

Plusy

- perfektní zpracování všeho

- přehledný ciferník, indexy, ručičky

- specifická luneta (někomu se nemusí líbit)

- poutají příjemnou pozornost

- příjemný kaučukový řemínek, dobře drží hodinky ve správné poloze

- bytelná překlápěcí spona

- přesný chod

- oranžový silikonový řemínek ( svítí ve tmě a pod ÚV lampou září :eek: )

- pěkný antireflex

- vodotěsnost 200 WR

 

Mínusy

- lehčí síla k otočení lunety

- výměna stěžejek, pozor na utržení šroubu byť i při minimálním odporu

- jakýkoliv servis či údržba nebude znejlevnějších

 

 

Tak jsem snad ze sebe vymáčkl všechno, ale je možné, že jsem na něco zapomněl. Podobné poznatky či takovouhle domácí recenzičku jsem ještě nepsal, tak mějte pochopení, kdyby v tom bych chaos a nebo nějaké nedostatky, dejte vědět a zjednám nápravu. Budu rád když se podělíte o nějaké zkušenosti z užívání, případně upozornění na co si dát pozor, např. jak řešíte ty stěžejky a pod.

 

Přikládám foto, které nebude nějak slavné, tak jen pro zajímavost. Tu poslední fotku dávám k dobru, že ty moje Marinemastery prošli taky úspěšně zkouškou při střelbě, a že s Harrym držím basu ;)  

post-26998-0-05661400-1366417530_thumb.jpg

post-26998-0-36787200-1366417544_thumb.jpg

post-26998-0-57038200-1366417565_thumb.jpg

post-26998-0-05489700-1366417577_thumb.jpg

post-26998-0-48755300-1366417600_thumb.jpg

post-26998-0-58889600-1366417613_thumb.jpg

post-26998-0-45152600-1366417639_thumb.jpg

post-26998-0-66033100-1366417650_thumb.jpg

post-26998-0-04404100-1366417691_thumb.jpg

post-26998-0-27191800-1366417702_thumb.jpg

post-26998-0-18870900-1366417716_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 89
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Moc hezky napsané. Měl jsem B42 ještě z nezubatou lunetou a potvrzuji, že to jsou jedny z velice charismatických hodinek. Já je nosil na černém koženém řemenu od hirsche a je to pohodlné na nošení. A zase to změní jejich tvář, mohu doporučit. Jinak gratulace.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Moc hezky napsané. Měl jsem B42 ještě z nezubatou lunetou a potvrzuji, že to jsou jedny z velice charismatických hodinek. Já je nosil na černém koženém řemenu od hirsche a je to pohodlné na nošení. A zase to změní jejich tvář, mohu doporučit. Jinak gratulace.

 

Moje rec, kuzi by sis na MM nemel odpirat, minimalne bys to mel zkusit - je to vazne neobvykle kombo a podle zkusenosti to upouta pozornost i u chronobundusem nepostizenych. Kdyby te to zajimalo, v podpisu mam link na fotky na hnede kuzi, omrkni to:)

 

Ma to jen jednu nevyhodu-v noci to nesviti:)

 

Jinak recenze mic hezka, ani jsem netusil, kolik se toho o MM da najednou napsat:)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky kuci. Jsou to měsíční zkušenosti a pojal jsem to formou informací, co mě zajímalo když jsem je vybíral a co by mohlo zajímat budoucího majitele těchto hodinek.

Mě se nechce do toho koženého řemínku né, že by se mi nelíbil, ale z praktického hlediska, že se nacucá vodou a mohl by smrdět a já si hodně často myji ruce. Asi kdyby si to člověk hlídal, tak by se to mu dalo předejít, ale takhle je to pohodlnější.

 

pro Tower of Power: já už jsem to tvoje vlákno s koženým řemínkem viděl a těm hodinkám to sekne o tom žádná. Docela by mě zajímalo, jak se dýnko s Kosmonautů dostalo na Marinemastery  :) .

 

pro rekib1: Tak jestli si měl kačky navíc tak proč ne. Omegy jsou špička v oboru, a taky si to nechají řádně zaplatit. Klidně nahoď foto, který sis vybral. Docela by mě zajímalo Marinemastery vs. Omegy a které modely zvítězily. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vloni jsem měl pár měsíců zdejší putovní "bílé nezubaté" - a pamatuju si že na origo "Round Cut" na černé kůži se nejen skvěle nosily, ale i přes jejich výraznost vypadaly na holé ruce výborně a relativně seriózně. Pokud nebyly ručky v nějaké blbé konstelaci, čas se dal odečíst i na 5 metrů, hlavně když svítila celoplošná luminiscence na ciferníku - jenže zrovna tohle bohužel nikdy nevydrželo dost dlouho, takže nakonec šly z domu ve prospěch mnohem praktičtějších "solárek" (i když to tak na fotce díky optickému klamu způsobenému kombinací barev nevypadá, velikost obou je naprosto stejná)...

post-18308-0-14172300-1366457982_thumb.jpg

I po pár týdnech letního nošení byl ten řemínek jak nový (viz druhé foto), nějakého toho cáknutí bych se tedy zbytečně nebál - ale kůže je samozřejmě samozřejmě vhodná hlavně na zimu, na léto k vodě bude určitě trvanlivější guma a nebo tah.

Na dýnku bylo taky "kosmonautské" logo - ani ne tak proto že by si u Fortisu někdo popletl profese, jako proto že na Bajkonuru se hodinky z této "námořní" řady svého času prostě fasovaly...  :cool02:

post-18308-0-65405700-1366458217_thumb.jpg

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Musim říct, že ty bílý Marinemastery se mi moc nelíbí, že mám rád klasický černý cifr a bílé nebo zelené ručičky. K těm dýnkům a já myslel, že to někdo dával dohromady z různých dílů a už je mi to jasný. Řekl bych, že ta ponorka je hezčí i když tohle má zase nádech toho kosmu, že tam fakt byly ;) .  Lehce jsem ti prolítnul vlákno s výběrem hodinek a taky si se pěkně rozepsal, takovýhle poznatky přímo z užívání mám rád. Mě se ten bílý cifr moc nelíbí ne konkrétně tenhle, ale obecně. U těch MM v šeru problém nemám indexy jsou parádně čitelné i v mírném šeru, jsou hodně velké a přehledné. Já mám raději zase jednoduché a přehledné hodinky, těch milion čísílek se mi moc nelíbí přijde mi to nepřehledné a pro mě nevyužitelné, ale když to má někdo rád proč ne. Samozřejmě MM chorna by se mi taky líbily, ale to už je za jinou káču.

 

Tyhle omedy s oranžovou lunetou a oranžovými čísly jsou brďácký, ty se mi teda taky líbí.Koukal jsme na ně u Dušáka v Arkádách když jsem si vybíral MM a taky bych si nechal říct. Je to ale jiná liga za jiný peníze. Já myslím, že to asi ani nejde srovnávat. Tyhle Omegy mi přijdou takové oblekově sportovní, když to ty MM jsou spíše sportovní, ale to je čistě můj sugestivní názor. Když to přeženu do extrémů, tak tyhle s černou lunetou nebo podobný model má James Bond ve smokingu a nevadí mi to, když to MM se zubaticí, by bylo asi moc :D.   

Upraveno uživatelem Strocek
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Je ale s podivem, že někteří uživatelé co měli dříve MM, tak skončili u Omeg, třeba mě to taky nemine až budu starší. Ve 33 mám rád zatím ty sportovnější rysy a hlavně levnější variantu ;) . K Omegám já myslím, že by jim slušel nějaký sportovnější kaučuk. Já znám ten který mají origo a ten je hodně podobný koženému řemínku a ještě s prošíváním. Máš taky ten nebo jinej. Na těch MM je ten gumový řemínek tak jednoduchej a humpoláckej až je úžasnej.   

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

cena u Omegy nesmyslná...taky jsem je koupil za cenu tvojich Fortisek..ale nechci tě nasrat...:)muselo to být také rychlé rozhodnutí, plus v ceně byl orig.pásek navíc..ale ty se zase můžeš radovat z nových hodinek..:)což já nemůžu....ale už jsem to zkousnul, že jsou z druhé ruky..:) měj se..a ať slouží...R.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak to je hezká koupě, mě by tohle nenasralo, že se někomu zadaří dobrej kšeft a nebo, že někdo vydělává víc jak já. Ale je dobře, že si to zmínil docela mě to zajímalo za kolik byly  :) . Jako nové hodinky jsou prostě nové a se zárukou o tom žádná. Když by ty omegy neproběhly přes 20 majitelů, tak by mi to nevadilo, že jsou z druhé, třetí ruky. Jinak ale taky gratujuju k pěkným hodinkám za super peníz a ať ti taky slouží.  

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ty moje byla fakt dobrá koupě, ještě jsou v záruce, byli kupovány někdy na podzim 2011....takže fakt v poho...říkám bylo to rychlé rozhodnutí ze dne na den...a osobně jsem pro ně jel...takže tak...bylo to trochu štěstí..na strojek je záruka 3 roky...a cena...tak tedy,,,, včetně dvou orig.pásku...pásek stojí od omegy 7tis...jsou to fakt palby....tohle jsou moje vysněné hodinky, možná časem půjdu do kalibru...8500 ale spíš ne...:)tak bohatý zase nejsem..:), ale člověk nikdy neví... :furious:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tyhle Fortisy tak trochu vyčnívají z davu právě díky lunetě.Někdo ji kritizuje,někdo miluje.Mě se na ní líbí to,že daleko více definovala rozdíl jednotlivých modelů,dříve bylo hlavním poznávacím znakem na první pohled pouze barevné provedení datumky.Tyto jsou opravdu nepřehlédnutelné.Docela mě zaskočila tvá zkušenost při nandavání řemene,naopak mile mě překvapila přesnost stroje.Moc rád jsem si přečetl tvou recenzi a prohlédl zajímavé fotografie.Tak atˇ již přetrvávají jen kladné zkušenosti.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...