Přejít na obsah

Zase ta Monstra


karel hb

Doporučené příspěvky

K monstrům jsem se dostal na konci léta 2015, kdy jsem ke svým prvním automatům, pilotkám Laco Augsuburg hledal něco ?odolnějšího?, v podstatě otloukánky, kterým nevadí voda, bahno, či jakékoli domácí a sportovní aktivity. Volba padla na potápky, otočná luneta je senzační vynález, který často využívám místo stopek. Seiko bylo poměrně jasná volba, ale váhal jsem mezi SKX007 a monstry. Nakonec jsem se rozhodl pro tehdy v podstatě už končící dvojková oranžová monstra spr309. Všudypřítomné vychvalování na netu a slovní obraty typu: ?must have, what a great value, iconic? apod. splnily účel a nutno říct, že to nejsou prázdná slova, jinak bych to tu nepsal. Také jsem si prošel typickým vývojem: 1) brrr, 2) hmmmmm, 3) sakra to jsou pěkné? hodinky, v horizontu půl roku. SKX007 jsem si později pořídil také, protože potápky s černým cifrem jsem přeci nutně potřeboval a nebudu si přeci kupovat druhá monstra, když už mám oranžády. Poslední roky jsem nosil převážně skx a pilotky, monstra spíš zahálela v šuplíku. Byla už pěkně domlácená, hlavně luneta, poškrábané sklíčko, konstantně dělala +15 s denně, monster červík klidně spal? Loni zjara jsem je chtěl naštelovat (tak jako pilotky i skx), říkal jsem si, že je možná tolik nenosím kvůli těm +15s/den, ale skončil jsem tak, že jsem zajel do vlásku, jak mi sjel nástroj. Takže servis a když už servis, tak nová luneta a sklíčko a když sklíčko, tak safír. Safír byl (single-domed s modrým AR, Crystaltimes), lunetu nesehnali. Tak jsem si ji sehnal na watchpartsplaza.com. a vyměnil sám. Oranžády rázem dostaly zcela nový rozměr a monster mánie nabrala na obrátkách, jelikož jsem si nemohl nevšimnout, že tam prodávají i ciferníky a ručičky z jiných verzí. Do toho jsem objevil jade monster szsc005 a věděl jsem, že ty hodinky nějak musím mít. Ale ta cena? Ale což cena, ale manželka! Však to znáte. No, přesvědčil jsem ji, vysvětlil jsem jí totiž, že ten ciferník má barvu očí naší dcery a bylo vymalováno

post-38778-0-01093000-1580759325_thumb.jpg

post-38778-0-43879300-1580759342_thumb.jpg

post-38778-0-83320500-1580759362_thumb.jpg

post-38778-0-14312800-1580759391_thumb.jpg

post-38778-0-38197100-1580759406_thumb.jpg

post-38778-0-10237300-1580759418_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokračování předchozího příspěvku:

Využil jsem Ježíška a přesvědčil ho, že potřebuju nějaké to hodinářské náčiní (a černý ciferník a ručičky srp307) a jednu knížku (Beginner watchmaking) a po Vánocích se pustil do první výměny ciferníku a ručiček na základě prostudování knížky a pár videí na youtube. Nebudu to tady popisovat, pokud by to někoho zajímalo, můžu popsat detaily, ale první pokus mi trval asi 2 hodiny a stejně jsem tam ručičky dal blbě a po týdnu si všiml lehounce poškrábaného rehautu mezi 10-12 od nakřivo nasazené minutovky? Tak jsem hodinky zastavil a počkal na další ciferníky, které už byly na cestě. Druhý pokus byl hotový za půl hodiny, už jsem věděl jak na to i ručičky jsem instaloval jen dvakrát. Tahle kombinace je ciferníku z celočerné verze spr311, zbytek oranžády. Rozdíl je tedy ve vteřinovce a v bílých datových/denních věncích. Bílé datové věnce mi nevadily ani s černým cifrem, jsem zvyklý z skx. Zbývá vyzkoušet drákulu, ale to až někdy v budoucnu, zatím se mi líbí ten hybrid (inspiraci jsem nalezl na WUS) a na léto nejspíš vrátím zpět oranžády. Jistě nepřicházím s originálním myšlenkou, přesto si myslím, že tu stojí za zmínku, jelikož ciferníky a ručičky jsou dostupné a výměna je možná v domácích podmínkách, pokud na to má člověk chuť a odvahu. Není to žádná vysoká hodinařina, jen opatrná práce s pinzetou a pár hodinářskými nástroji, které je možné pořídit za pár šupů. Pak může mít člověk v jednom pouzdru třeba deset monster. Také se tím řeší věčný problém povětšinou oranžádomilců a černomilců prahnutí zrovna po té opačné verzi, píšu z vlastní zkušenosti. Závěrem bych chtěl říct, že jade monster jsou spíše leštěnky, nebál bych se je vzít k saku po nějakém sladění barev a byť mě stály dost, více si cením druhé generace, jelikož ty zubaté indexy jim prostě sluší. Barva ciferníku jade monster je trochu schizofrenní, jednou blankytně modrá, jednou brčálově zelená. Ze začátku mě to trochu děsilo, ale už jsem si zvykl. Největší úlet byl, když jsem si je fotil na ruce mobilem pod zářivkou a na displeji telefonu jsem je viděl vyfocené modře, jakmile jsem se ale na ně podíval naživo, byly zelené. Vypozoroval jsem, že čím chladnější a intenzivnější světlo (slunečný den), tím jsou více modré, čím teplejší a méně intenzivní světlo (zataženo), tím jsou spíš zelené. Rozdíly jsou subtilní a tak mozek pořád přemýšlí, jsou spíš modré, nebo zelené?

Poslední úvaha. Ano, monstra jsou kult, na netu je plno informací, fotek, videí, člověk má pocit, že je musí znát každý. Přesto jsem je na někom jiném naživo viděl jen jednou a nikdo cizí mi je nikdy nepochválil. To jsou ty chronobubliny?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 3 týdnech...

Stevek:

paradni cteni, ctu az ted pac do monstervlakna uz moc nelezu. ocenuji odvahu a sikovnost. ja si u seiko umim akorat seridit strojek, na vymenu cifru/rucek jsem se odhodlal akorat u amfibii - tam by pripadne skody tak nebolely. ale byl to opruz, hlavne vratit v poradku ty rucky kam patrej :).

jinak monstra jsem mel jednicky cerny, ted mam leta oranzovy a jak pises, u cernych lituju ze jsem je prodal, kdyz mit dvoje mi prislo zbytecny.

kazdopadne monstra dvojky povazuju za nej a je velka, VELKA skoda, ze se uz davno nedelaj. vsechny mozny varianty co prisly po nich uz podle me nemaj to kouzlo dostupnych potapek s koulema, proste se to nejak rozplizlo do ruznych barevnych a drahych lestenek.

to samy se ale (dle me bohuzel) stalo s zelvama a obecne se seiko potapkama. proste z uzitkovych praktickych diversek v cerne, pepsi nebo oranzove se stal barevny cirkus. na jednu stranu super ze se jiste rozsiril okruh zakazniku, ale na druhou to dle me taknak devalvuje tu klasickou auru seiko diversek..

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 4 týdnech...

Mně tedy akorát moc nejde do hlavy, jak po tom domáckém hrabání se v hodinkách může platit ta níže citovaná definice hned z prvního příspěvku, kvůli čemuž si Stevek ta Monstra v podstatě kupoval. Nebo snad odolnost vůči vodě platí i pro podomácku otevřené a zavřené hodinky bez tlakové zkoušky? Hodinky jsem teď hodně dlouho neřešil, tak jsem nějak vyšel ze cviku a nejsem si jist...

 

K monstrům jsem se dostal na konci léta 2015, kdy jsem ke svým prvním automatům, pilotkám Laco Augsuburg hledal něco ?odolnějšího?, v podstatě otloukánky, kterým nevadí voda, bahno, či jakékoli domácí a sportovní aktivity.


Mimochodem, jak to tu tak čtu a prohlížím, tak i když jsem svá Monstra neměl na ruce už měsíce, tak jsem normálně chytil nutkání si je okamžitě nasadit. A tak se i stalo. ;)

post-60907-0-36651100-1584576975_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za reakce. S tou odolností... Jak to popsat. Samozřejmě mám velký respekt k domáckému hrabání se v hodinkách a tak se snažím všeljak omezit různá rizika a četnost, ale bez rizika to není nikdy:-). Teď mluvím hlavně o nachytání prachu či nějakém blbém pohybu. Vodotěsnost jsem nikdy moc neřešil, potápět se kvůli uším nemůžu a při plavání jsem problém nezaznamenal. Pokaždé dávám pozor na dobrou lubrikaci těsnění dýnka i korunky a správné usazení těsnění. Při utahování dýnka je vždycky cítit, když dýnko dosedne na namazaný těsnicí kroužek a krásně, jemně se doklouže až do utažení. Myslím, že hodináři to jinak nedělají. Mimochodem, nedávno jsem ženě měnil baterku v jejích quartzových potápkách a po otevření jsem zjistil, že těsnění dýnka tam bylo špatně vsazené a trochu sežvejknuté. Přesto hodinky měly zkoušku vodotěsnosti z minulé výměny u hodináře a také na manželčině ruce absolvovaly bez problémů několik dovolených u moře. Nicméně s tou odolností monster to už těd nepřeháním a dávno už je nemám za otloukánky, na to je už mám moc rád:-). Za otloukánky mám teď SKX007, ale jak je těď přestali dělat, tak už jsem na ně taky opatrnější... Taky mě mrzí, že se Seiko už v podstatě nedělá levné potápky s koulema... 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 3 týdnech...

Ahoj všem, tak mi to nedalo a po roce s želvama opět nasadil monstra. 

Samozřejmě asi není jiných hodinek které by mohli pokořit současnou nákazu.

Foto: Velikonoce a Monstra vs. Koronavirus :)

post-65690-0-00253700-1586781658_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 5 týdnech...

Tak ja se teda taky hlasim do party s dnesnim novym ulovkem. Sice to nejsou opevovane oranzady, ale i na ty se snad casem dostane B)

Jinak ta lumi je fakt bezkonkurencni...

P.S. ted jsem si vsiml ze mam nastaveny spatny den. To je tim, ze mam dnes pondeli cely den...

IMG_20200512_194812.jpg

IMG_20200512_194848.jpg

Upraveno uživatelem Lucky Lucaso
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Lacifer: Máš to pěkně sladěné:-).

Lucky Lucaso: Tiše závidím, také po nich pokukuji, 1 generace mi chybí, ideálně právě černá. Můžu se optat, kdes je sehnal a jestli to není tajné, tak za kolik?

Přidávám fotku svých oranžád, na silikonu z Číny za cca 80 CZK, už tady na fóru byl zmiňovaný, kdyby někdo chtěl, můžu hodit aktualní odkaz. Myslel jsem si, že co do pohodlnosti není nad origo tah, ale tenhle silikon drží hodinky fakt pěkně na místě a navíc jim fakt sluší.

 

 

DSC_1011.JPG

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dnes jsem je vzal poprve vyvetrat a jsou fakt paradni :)

Stevek: Diky. Sehnal jsem je nahodou. V pondeli odpo se objevili na bazosi, tak jsem hned zhavil drat. A vcera rano uz byli u me. A cena? No, rekneme ze byla vice nez privetiva. Vzhledem k tomu za kolik se daji sehnat treba tady na foru nebo na chrono24...

Myslim, ze jsem mel fakt stesti vzhledem k tomu, ze se z nich pomalu zacinaji stavat tezko sehnatelne vintazky...

IMG_20200513_083948.jpg

IMG_20200513_084015.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak to gratuluju, vypadají fakt dobře! Vintážky... Boužel je to tak, strašně to letí. Navíc ten unikátní monstří design je už minulostí, zejména s ohledem na to, jak vypadá čtvrtá generace.

Pro zajímavost přidávám jednu únorovou fotku oranžád převlečených za drákuly. Musím uznat, že mě to moc neoslovilo, jak mi u černého cifru bílé den/datum pole nevadí, tak u drákul to bije hodně do očí. Navíc to na mě na živo nepůsobilo dobře (doslova mě to znervózňovalo), tak jsem to po pouhém dni sundal a nasadil zpátky původní oranžovou. Můj dojem je, že to je fakt dost speciální verze, která není pro každého.

2044840212_drkula.thumb.JPG.a15348d5beea1e7de24b9cfe5210157a.JPG

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 22 hodinami, Lucky Lucaso napsal:

Dnes jsem je vzal poprve vyvetrat a jsou fakt paradni :)

Stevek: Diky. Sehnal jsem je nahodou. V pondeli odpo se objevili na bazosi, tak jsem hned zhavil drat. A vcera rano uz byli u me. A cena? No, rekneme ze byla vice nez privetiva. Vzhledem k tomu za kolik se daji sehnat treba tady na foru nebo na chrono24...

Myslim, ze jsem mel fakt stesti vzhledem k tomu, ze se z nich pomalu zacinaji stavat tezko sehnatelne vintazky...

IMG_20200513_083948.jpg

IMG_20200513_084015.jpg

Zdar, tak jsou to oni, gratulace, já jsem na ně koukal na tom bazoši, vypadaj dobře, kontaktoval jsem prodejce a on mi napsal že se dost předcházejí, což mě trochu odradilo, vypozoroval si nějakou velkou odchylku? 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 43 minutami, Stevek napsal:

Tak to gratuluju, vypadají fakt dobře! Vintážky... Boužel je to tak, strašně to letí. Navíc ten unikátní monstří design je už minulostí, zejména s ohledem na to, jak vypadá čtvrtá generace.

Pro zajímavost přidávám jednu únorovou fotku oranžád převlečených za drákuly. Musím uznat, že mě to moc neoslovilo, jak mi u černého cifru bílé den/datum pole nevadí, tak u drákul to bije hodně do očí. Navíc to na mě na živo nepůsobilo dobře (doslova mě to znervózňovalo), tak jsem to po pouhém dni sundal a nasadil zpátky původní oranžovou. Můj dojem je, že to je fakt dost speciální verze, která není pro každého.

2044840212_drkula.thumb.JPG.a15348d5beea1e7de24b9cfe5210157a.JPG

Zdarec, za mně teda palec nahoru, na černym věnci totiž postrádám modrou sobotu, spíš mám problém s X na cifru, jinak musím říct že tě obdivuju a ty kombinace jsou prostě super, sám na to nemám odvahu abych se do něčeho podobnýho pustil můj kutilskej um začíná od šroubků M6 vejš, přeju hodně zdaru ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Diky chlapi. Jo, pan mi to taky rikal ze se predchazeji. Zadne vylozene sofistikovane mereni jsem neprovadel, ale za 24h udelali +- minutu a pul. Je to celkem dost. Az bude cas pujdou do servisu. Preci jen uz maji nejakej ten patek a pan jim moc pece taky asi nedal. 

Na druhou stranu jsem si tak letmo precetl nejaky zkusenosti lidi tady na foru s timhle strojkem (7s26) a ten si prej dela co chce a zije si svym vlastnim zivotem. A ty odchylky tam litaj jak blazen. Tak uvidime. Zatim se z toho nijak nehroutim :rolleyes:

Stevek: mas to hezky tak jako tak. Taky bych se chtel naucit takhle se v tom hrabat,a nejen v monstrech. Ale asi bych na to nemel nervy:rolleyes:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky pánové, ale fakt na tom není nic težkého, pro mě je to spíš relax, zase si třeba netroufám na stavební věci nebo auta:-).

Moje zkušenost s 7s26 je skvělá, ale mám jen jeden (SKX 007), tkaže statistické to moc není. Mám je taky cca 3 roky a ještě nebyly v servisu. Každopádně po regulaci (mojí...) dělají pár vteřin denně do plusu, když jsou na ruce. Jasně, ten strojek není úplně konzistentní, hodně záleží, jak je nataženej, v jaké poloze, ale stejně funguje stejně dobře jako 4R36 v oranžádách. Ale pokud nebyly servisované, tak už je asi načase. Já naopak nemám moc dobrou zkušenost s 6R35, který mám v trojkových jade monstrech (osobně jim říkám "mechovky"), který jsem pošteloval na ruku na velmi mírný plus, cca 2s/půl den, ale za noc (na ruce) naberou 9s. Jenže, když jsou sundané, tak ztrácejí cca 40s denně. Když byly krátce po pořízení na instalaci safíru v Pražském hodinářství, tak jsem je požádal, ať se na to podívají, ale se strojkem prý nic není. Tak s tím žiju:-). Tak monstrům zdar!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 3 týdnech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...