safi Posted March 29, 2007 Report Posted March 29, 2007 K čemu slouží "šroubky"? K vyvážení? http://forum.chronomag.cz/showimage.php?pid=72572&filename=logo2.jpg
safi Posted March 29, 2007 Author Report Posted March 29, 2007 ano předpokládám že to bude pouze na dražších hodinkách, protože to předpokládá ruční vyvažování (byť z pomocí měřící techniky)
Luk Posted March 29, 2007 Report Posted March 29, 2007 To né, na starých primkách to taky najdeš. Spíše to souviselo s přesností výroby setrvačky. Dnes použití především na efekt podle mne.
gandalf Posted March 29, 2007 Report Posted March 29, 2007 Já taky trochu přidám. - u bimetalického kompenzačního setrvačníku se kompenzační účinek zesiluje přesazováním právě těch šroubků a to vždy těch protilehlých směrem k proříznutí na věnci, nebo naopak. - u monometalického setrvačníku slouží pouze k usnadnění regulace hodin Dnes převážně setrvačníky bezšroubové. Asi tak. Když si na www.ninanet.net v páté řadě rozklikneš Stowa a koukneš na tu setrvačku, tak to je přesně ta kompenzační, je proříznutá, se šroubky a dokonce je vidět ten bimetal. Jinak ty Pateky vedle to maj taky pochopitelně.
lomo135 Posted March 30, 2007 Report Posted March 30, 2007 K čemu slouží "šroubky"? K vyvážení? Rolex má dva šroubky ne z vnější, ale vnitřní strany setrvačky na protilehlých stranách. U Rolexu ty šroubky nejsou na vyvážení setrvačky (tu dnes dokáží vyrobit vyváženou i bez šroubků), ale k regulaci přesnosti chodu. Rolex má (nevím zda u všech kalibrů) vlásek pevně uchycen na obou koncích a přesnost chodu reguluje těmi šroubky a ne jak většina laciných strojků zkracováním nebo prodlužováním činné délky vlásku. Dosahuje se tak dlouhodobě větší přesnosti, neboť odpadlo to nešťastné místo kde vlásek prochází zkracovacím očkem (neznám odborné názvy, tak mi promiňte to kostrbaté vyjadřování).
Recommended Posts