Přejít na obsah

Legenda F 91W


šíma

Doporučené příspěvky

Tak jsem se také připojil k retro mánii. Dohnala mě k tomu vzpomínka na mé 1. digi na základce v půlce 80. let. 

Po těch všech peripetiích s různě drahýma hodinkama méně či více prestižních značek jsem zatoužil vyzkoušet totální cenové dno. Sice jsem na Ali viděl kopie Casia za 2USD, ale byly fuj.

Takže jsem zkoukl nabídku Casia a vybral pár kousků. Samo zaprvé teroristický F91W, který se mi tak moc nelíbi, ale mají historii a byly nejlevnější. Pak jsem vzal druhé - A158, které se mi už dokonce líbily a nakonec jsem k tomu přihodil jedny ručičkový, jako doplněk do zaplacené tisícovky.

První závěry jsou takové, že F91W jsou vážně základ a to jak funkční, tak dizajnový. Jsem zvědavý na různý testy a životní zkoušky, protože to co lidé popisují, že vydrží, je až neuvěřitelné.

A158 mi sedí pocitově mnohem lépe, avšak za cca dvojnásobnou cenu. Zdají se mi jako běžně nositelné univerzální hodinky. Tenké lehké a příjemné.

Největším překvapením jsou nakonec kulatý ručičkovky, který mi zpočátku přišly jako úplně zbytečný a to až tak moc, že jsem se je rozhodl obětovat na pokusy a pustil se do nich. To, co vzniklo mě potěšilo víc, než jsem čekal. Pojmenoval jsem je překvapivě Casio UNO 😀 Jsem zvědavý na reakce okolí.

Pár cvaků:

 

 

846644DF-52FF-4657-8BF6-4CE4BD70896B.jpeg

EC22EC09-0CAC-45CA-B2AF-F4F089CD167B.jpeg

9EB02983-8DC8-49C1-BA42-EB1C9DA9CAED.jpeg

Upraveno uživatelem Jerryl
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám to stejně, proto mě trochu udivuje ten humbuk kolem F-91W. Asi v tom bude sentiment. Vidím je jako super hodinky pro dítě. Ublížit se jim prakticky nedá a když náhodou, tak škody nemohou přesáhnout 300 

U příslušníků Ál Kaidy byl disain zjevně podružný. Pravděpodobně je fasovali spolu s kalašnikovem. Předpokládám, že tato organizace jich měla velkou spotřebu, takže se počítá každý ušetřený dolárek 😀

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já je zkusil hodit na nato a na něm se nosí pohodlněji, asi je párkrát v létě na ruce ohřeju, ale pocit z lepšího "ponosu" bohužel hořce vykupuje zlomený vystěžejkovač, protože nacpat nato pod stěžejku je u těchto hodinek kumšt, není tam vůbec místo (naštěstí pořizovací cena vystěžejkovače byla lehce pod cenu F91, takže to tak moc nemrzí, ale už teď nemám pocit, že mám ultra low cost hodinky, když započtu ztráty :D).

Upraveno uživatelem exell
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 22 hodinami, Jerryl napsal:

... jsem zatoužil vyzkoušet totální cenové dno. Sice jsem na Ali viděl kopie Casia za 2USD, ale byly fuj.

Tenhle pohled mě občas taky baví. Prostě osekat nároky jen na důležité minimum a pak zkoumat, co by se do takových požadavků vešlo a jak nízká cena by za takový základ byla.
Popravdě, když by někdo chtěl hodinky jen na ukazování času, datumu a třeba stopek s budíkem, nemusí vytáhnout u nových cibulí víc než pár stovek. A třeba u Casia bude minimálně několik let spokojený. Všechno navíc už jsou jenom manýry. Ale krásné.
Před pár lety jsem kupovat příbuznému hodinky s jeho požadavkem, aby to byly analogy, dobře čitelné, voděodolné na plavání, s datumem a za pár šlupek, aby se o ně nemusel bát. Nakonec jsem vybral nové Casio MRW-200H tehdy asi za 450 kaček. A dotyčný už je používá roky, jen každý rok mění prasklý pryžový řemínek. Pravda, nový stojí asi 140 Kč, tedy skoro jako třetina hodinek. Ale jinak spokojenost a to se k nim nechová nijak zvlášť šetrně. A tvrdí, že "jdou přesně".

I na dně jsou zajímavé kusy. Minimálně co se poměru cena/užitek týče.
A co se budeme povídat, i u "historických" digitálek a quartzek obecně se objevily kusy, které tehdy nové stály minimum a dnes jsou, z různých důvodů, prodávané za násobky jejich tehdejší hodnoty.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Když jsem byl malý, tak ta pouzdra byla určitě kovová, ale vzhledem k ceně je to asi akceptovatelné, ikdyž bych si klidně za kov nějakou stovku připlatil. Bohužel nejbližší model v ocelovém pouzdře je až A1000 za cca 2500 chechtáků, který mě moc neoslovil. Po týdnu nošení A158 musím říct, že mi zatím dělají až dětskou radost srovnatelnou s více než 100x dražšími kusy, které se bojím nosit, abych je někdě neodrbal.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Alternativu v kovu jsem nenašel. Buď sehnat starý, který budou v NOS stavu za nesmysl, nebo se s tím spokojit. Viděl jsem na jůtubu předělávku, kde chlapík osadil pouzdro z těch 2 dolarovejch fejků origo střevama, ale ten kov bude stejně nějaká aušus slitina na úrovni bahna, takže to bude s casio plastem tak nastejno.

Když ale někde potkám starý Casio diginy, tak po nich skočím.

Upraveno uživatelem Jerryl
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jenom bacha, vintage ocelový Casio je past na chronomagora... Já do toho spad až po uši a už to nemám kam dávat 😄😄😄

Koukni se po nějakých Casio Marlin v oceli. Ať už menší w36 nebo w35 nebo po větších H101 nebo w750 a podobně, těch peknejch modelů je spousty... Na ebay jich většinou pár je.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No vy mi dáváte. Já přišel ke Casiu, abych si na vlastní ruce vyzkoušel, jak hluboko jsem ochoten klesnout - co nejlevnějšího se dá nosit a teď budu shánět Marliny?! WTF

Upraveno uživatelem Jerryl
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Po 2 týdnech nošení potvrzuji, že klesnout se dá ještě hlouběji.

Navazuji v úvahách na svůj první vstup do digi světa levných, ale spolehlivých hodinek.

V prvním týdnu vedly o míle W158 a to jak vzhledem a pohodlností, tak přesností. Nosil jsem je prakticky nepřetržitě a překvapilo mě, jak málo stačí člověku ke štěstí. Potěšující byla minimální odchylka, která za dobu nošení udělala -2s, což je u mých mechanik nedostižný výkon a většinou jsem rád, když se udržím do +-10s/d. Stopky a budík jsou příjemné doplňky.

F91 mi zpočátku vůbec nesedly. Jejich nevýraznost a levný vzhled mě skoro odpuzovaly a odchylka +1s/d také není žádná sláva. Uložil jsem je do šuplíku s tím, že je při vhodné příležitosti daruji nějakému dítěti. Pak mi to ale začalo vrtat hlavou, protože tak opěvovaný Tooly by bylo škoda trochu neponosit - na práci, do lesa atd. Vzhledem k ceně není co ztratit. Nemyslím, že je nutné do nich hned mlátit kladivem - nejsem youtuber. Takže zbylo tunění. Jelikož největší slabinou mi přišel plastový pásek, tak jsem se soustředil tímto směrem. Něco jako guma z kalhot vyřešila všechny nedostatky. Osvěžila vzhled a hodinky se najednou nosí úplně jinak. Když napíši, že váha se snížila o celou 1/4 z 20g na 15g, tak to nikoho neohromí. Ale zkuste snížit váhu jízdního kola o 1/4. Pak také jezdí úplně samo :)

Konec slov, tady je pár fotek

 

IMG_9452.jpg

IMG_9448.jpg

IMG_9444.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No, na tý gumě z tepláků vypadají vážně dobře. A s tou jejich (ne)pohodlností na origo řemínku mám úplně stejnou zkušenost. Až mě udivilo, jak tak lehké a malé hodinky můžou na mé ruce nesedět...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Taky mě to s tou barvou napadlo, možná, až se otevřou obchody, tak to provedu. 

Jinak, kdyby se to někomu líbilo, tak zdroj materiálu je např tady: 

https://www.dumlatek.cz/produkt/pruzenka-vzor-hvezdydtz-2-cm-6/

To už je ta tmavší modrá, ale mají i jiné.

Upraveno uživatelem Jerryl
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

On 5/5/2021 at 10:35 AM, Jerryl said:

F91 mi zpočátku vůbec nesedly. Jejich nevýraznost a levný vzhled mě skoro odpuzovaly a odchylka +1s/d také není žádná sláva.

 

Dnes jsem po měsíci od pořízení zkontroloval svoje a dělají +3, lítá jim to hodně kus od kusu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Opět se hlásím po týdnu nošení F91 na gumě od tepláků. Dojmy jsou takové, že je to super pohodlný a mega hipsterský. Jediné nalezené negativum je, že se guma bude asi více špinit. No ona se bude špinit stejně jako všechno ostatní, ale bude to na ní víc vidět. Pak zbývá buď nahodit novou nebo vyprat v pračce. Jestli i s hodinkama, to nechám na vás :)

Dostal se ke mě dotaz, jak na hodinky tu gumu nejlépe namontovat. Jelikož jsem vyzkoušel několik variant, abych nakonec dospěl k té nejjednodušší, tak se s vámi o to know-how podělím.

Gumu stačí naměřit kolem zápěstí s malým přesahem na sešití. Před sešitím jsem konce gumy trochu seškvařil zapalovačem, aby se nepáraly. Na vyrobený náramek hodinky nasadit a místo sešití posunout ke straně, kde se guma zarazí přesahem o osičku. tím pádem se tlustší místo sešití schová a není nikde vidět, ani netlačí do ruky.

2 fotky za 2000 slov

Ať vám tiká!  ( Nevím, co dělají digitálky, asi nic )

 

492AC141-1A8A-4FCC-A514-4006FE96C12C.jpeg

C43BD46F-4DF3-4F9D-A43C-03FA6992849C.jpeg

Upraveno uživatelem Jerryl
neumím psát
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...