Přejít na obsah

Jaké G SHOCKy máte dnes na ruce?


t2

Doporučené příspěvky

  • Odpovědi 6,4tis.
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Tak konečně je mám (díky do Helveti).

IMG20210727200833_00.thumb.jpg.42e57fe8c790a0e388f064e48a4aa5e6.jpg

Hodinky jsou to notoricky známé, k těm není co dál uvádět. Kostrbatá byla ale jejich cesta na mou ruku.

Předem jsem nikdy nechápal G-SHOCK mánii a to bez rozdílů provedení. Hodinky mně přišly přeplastěné - přebarvičkované, v podstatě nudné.

V minulosti jsme měl s Casio výbornou zkušenost s ana-digi WaveCeptory WVA510E (solar + radio), které jsem kupoval v roce 2004 - tehdy to byly moje jediné hodinky, které jsem roky nosil denně a nijak je nešetřil - vyměnil jsem je za mechaniky v roce 2013 - do teď, t.j. po 17 letech jdou a synchronizují se - aniž bych s nimi kdykoliv musel něco dělat. Za tu dobu schytaly šrámy, z plastu slezlo pokovení, tlačítka zatuhla, světlo přestalo automaticky svítit - ale hodinky jdou na vteřinu přesně.

Když jsem v roce 2013 vstupoval do světa mechanických hodinek věřil jsem, že jsem quartz / digi éru kompletně ukončil a dál už budu odečítat čas výhradně analogově (vstupenkou byly draze koupené módní GANT s Miyotou 8215 - tehdy jsem ještě Chronomag neznal a myslel jsem si že kupuji daleko větší kvalitu, než nějaké tuctové Seiko). Zhruba v roce 2017 jsem otevřel svět vintage hodinek a po řadě mechanických kousků si jen tak pro radost koupil zase jednou digi - vintage Elektroniky - spíš jako recesi. Jenže nezůstalo u jedněch, časem přibyly i nějaké Casiotrony, ale to vše v rámci nákupu do skříně se svátečním ponošením = jednou za rok. Stále jsem byl zapřísáhlý a zatvrzelý mechanik.

V práci jsem měl kolegu, kterému jsem ukazoval svá nová vintage chrona a on se mně snažil ohromit svými červenými ana-digi G-SHOCKY, s tím že má doma ještě další dvě barevné kombinace téhož modelu - nechápal jsem jak může být někdo schopný koupit si 3x stejné plasťáky :) 

Loni přišla první změna - náhodou / nehodou jsem v japonsku zakoupil Seiko SKA371 = kinetic hodinky. Celé se to seběhlo tak, že jsem na Buyee prošvihl aukci na Seiko Monster a pod lehkým opojením alkoholu, zdrcen prohrou jsem hrábl po jiných hodinkách stejného prodejce - aukce končila za 2 minuty - rychle jsem to tam střelil a paráda vyhrál krásné potápky. To že jsou to nenáviděné quartzky jsem si uvědomil až bylo pozdě. Když došly domů tak mě nečekaně zaujal jejich robustní design - řekl jsem si že jedny tooly co budou vždy připravené do akce mít můžu - alespoň si nebudu prznit mechaniky při aktivitách které jim úplně nesvědčí. Kineticy jsem nechal oservisovat a začal je nosit - jenže ouha začaly se strašně lepit na ruku. Na rozdíl od mechanik v hodinkovnici byly vždy připravené - šly vždy přesně, zatímco na mechanikách se muselo štelovat. Začaly okupovat čím dál víc času na ruce a já tomu došel na chuť, jenže měly několik nedostatků - jednak byly těžké jako hrom - kus železa - při jízdě na koloběžce přes nerovnosti byly jejich otřesy na zápěstí až bolestivé. Za druhé - potápky, kovový tah, ale málo možností modovat - zpestřit si nějak pohled na zápěstí, když už jsou na něm tak často. Za třetí - měly ručičky - paradoxně to začalo vadit - protože jsem si už tak neužíval ten návrat k mechanice - prostě ručky jsou ručky - rotor se otáčel i tady - to že vteřinovka poskakovala mě štvalo čím dál méně. 

Jenže já mám svoje mechaniky rád a nenechám se o tu radost okrást - SKA musí z domu a jako tooly musí přijít náhrada bez ruček. Pozornost se zase vrátila k digi Casio - a světe div se starý dobrý G-SHOCK čtverec mně najednou přišel úžasně atraktivní - láska k vintage / retro věcem do kombinace s postupně opět akceptovaným světem quartz se projevil. Zadání bylo tedy jasné - po zkušenostech zase solar + rádio - žádné ručky= GW-M5610. V tuto chvíli přišlo první zaváhaní - za cenu digitálek lze už koupit kdejaké chytré hodinky - do hledáčku se dostaly Garmin Instinct Solar - robustní konstrukce, solární dobíjení s dlouhou výdrží, hafo funkcí proti Casio, možnost měnit řemeny . cena sice dvojnásobná - ale pořád snesitelná. Vrták byl už hluboko zanořen, nakonec skoro všichni kolem mně nějaké ty smartky mají. Nakonec jsem si je zakázal - z obavy že by se na ruku přilepily už úplně - z podstaty věci mají smysl když jsou na ruce po maximum času - ne to není to co chci 100% spolehlivé hodinky, na které nebudu muset nikdy sáhnout a co mě sdělí přesně to jediné co od nich žádám - kolik je hodin. Takže zpět ke Casio - klasický model je báječný, ale inverzní je designově prostě nádherný - dá se kombinovat se všemi barvami plášťů - působí kontrastně k retro designu pouzdra (moderněji než klasický displej).  A to jsou ony :) volba padla na klasickou černou variantu - už mám objednaný originál bílý bezel + strap, počítám se zeleným a neoriginál kovem, koncovkami pro upnutí běžných řemenů - no už se nemůžu dočkat. Inverzní displej nezklamal - v šeru na něm není pořádně vidět, funguje víc jako zrcátko, ale je cool :) Na motorce, nebo na kole to taky není úplně taková paráda, prostě čas se z výrazných ruček na zápěstí nataženém k řídítkům odečítá na první dobrou daleko lépe než neviditelné bílé skvrnky na černém zrcátku... ale i tak jsem neskutečně spokojený a štastný ... no a mechaniky se budou spokojeně vracet na zápěstí a poskytovat mně ten plný kontrast a radost . zdá se, že je vše jak má být👍👌

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...