JJPl Posted April 6, 2007 Report Posted April 6, 2007 Uvažuji o zakoupení knihy "Der Uhrmacher an der Drehbank" od autorů Hans Jendritzki/Michael Stern, přepracované vydání z r.1982. Je možno od některého případného jejího majitele v ČR získat nějaké reference o jejím obsahu, kvalitě a pod. ?
mechano Posted April 6, 2007 Report Posted April 6, 2007 Uvažuji o zakoupení knihy \"Der Uhrmacher an der Drehbank\" od autorů Hans Jendritzki/Michael Stern, přepracované vydání z r.1982. Je možno od některého případného jejího majitele v ČR získat nějaké reference o jejím obsahu, kvalitě a pod. ? Nejsem sice majitel téhle knihy, ale mohu doporučit Jendritzkého. Ostatně podobných knih není moc na výběr.
JJPl Posted April 10, 2007 Author Report Posted April 10, 2007 Děkuji Mechanovi za doporučení. Před několika lety jsem měl možnost si projít a vypsat informace ze zřejmě původní knihy od H. Jendritzkého (cca z r. 1952) - tuším s názvem "Soustružení v hodinářství" - bylo tam popsáno soustružení setrvač. hřídelí v pevných špičkách i v kleštinách, soustružení hřídelí na hotových pastorcích, práce s "lakovací" deskou a mám dojem i soustružení natah. hřídelí, všechno včetně náčrtků. Dále jsem si prostudoval popsané postupy soustružení ve skriptech pro učební obor hodinář. Některé postupy jsou myslím uvedeny i v knize Opravy hodin a hodinek od Boukala. Vzhledem k tomu, že v rámci "hobby" dost opravuji zejména starší věci (včetně strojů s váleč. krokem), mnohdy i značně "zrasované", sháním pořád další moudrosti, jak co opravit. Proto bych s díky uvítal doporučení i jiné literatury než co bylo uvedeno výše.
JJPl Posted April 10, 2007 Author Report Posted April 10, 2007 Mechano, ještě jednou díky. To, co jsem ji z a t í m stihnul otevřít a projít, vypadá v e l m i zajímavě. Jen pro ilustraci, nejsem úplný amatér, sice se hodinařinou neživím, ale jsem jaksi "vyučený pro hobby". Tím nad amatéry neohrnuji nos, zanícený amatér dokáže mnohdy víc, než flegmatický profesionál.
Recommended Posts