Jump to content

Sraz DSPBCh

Guest Kamil

Recommended Posts

• Replies 4.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

V době, kdy jsem ještě nežil v tom balíkově, kde žiji teď, ale užíval jsem si života na předměstí Vídně, kde se mluví tím nejhezčí hantecem, to bylo takto:

5 bůr (bůro)

10 pětka

50 páďo

100 kilo

500 pěttikilo

1000 litr

to ze petka je desat, to neverim....

Roku 1892 proběhla v Rakousku-Uhersku peněžní reforma. Do tohoto roku se v našich zemích platilo zlatými neboli zlatkami, německy Guldeny (gold). Reforma zavedla koruny. Kromě přejmenování měny šlo vlastně o devalvaci, znehodnocení. Hodnotu dřívějšího jednoho zlatého teď měly dvě koruny. A protože lidé jsou, byli a budou konzervativní, dlouho si novou měnu takříkajíc přepočítávali do staré. Takže dvoukoruna pro ně byla zlatka a desetikoruna pětka.

V době, kdy jsem ještě nežil v tom balíkově, kde žiji teď, ale užíval jsem si života na předměstí Vídně, kde se mluví tím nejhezčí hantecem, to bylo takto:

5 bůr (bůro)

10 pětka

50 páďo

100 kilo

500 pěttikilo

1000 litr

Simtě...cajzli tomu prd rozumijou :lol2: Só chytrý jak rádia..

Příště můžeš speciálně pro ně uvést, že "kilo" je zde ve smyslu nikoliv slangového výrazu pro stovku, nýbrž vyjádření "předpony pro tvoření násobků a dílů jednotek podle třetí mocniny deseti" -> 10 na třetí = 1000 :king:  

Vyrážím na víkend do vídeňského předměstí!

Guest maxigabrielg

Roku 1892 proběhla v Rakousku-Uhersku peněžní reforma. Do tohoto roku se v našich zemích platilo zlatými neboli zlatkami, německy Guldeny (gold). Reforma zavedla koruny. Kromě přejmenování měny šlo vlastně o devalvaci, znehodnocení. Hodnotu dřívějšího jednoho zlatého teď měly dvě koruny. A protože lidé jsou, byli a budou konzervativní, dlouho si novou měnu takříkajíc přepočítávali do staré. Takže dvoukoruna pro ně byla zlatka a desetikoruna pětka.

aha, tak to ich zostalo vela konzervativnych.... 

• 2 weeks later...

Takze demokraticky bych odhlasoval 10. :-)

Takze sraz 10.9. Jeste musime doladit kde, Kamil navrhuje dvoufazovy sraz - vecere na Kulataku a pak doutnik v Cotton clubu

1. Bob

Edited by Bob