Přejít na obsah

Pilotní hodinky správná podoba římské čtyřky?


A10

Doporučené příspěvky

Dobrý den, pánové

 

před několika dny jsem byl s přítelkyní na návštěvě v muzeu hodinek Glashutte v Sasku. V expozici muzea je i malá vitrína, kde jsou vidět modely pilotních hodinek vyráběných pro německou armádu.

 

Byl, tam jeden velký model cca.55mm to byl v té době normální rozměr, ale přítelkyně si všimla že hodinky mají správně zobrazenou římskou čtyřku.

 

Tak mne poprosila, abych se zde zeptal více znalých co vedlo ke změně zobrazování římské čtyřky na hodinkách všeobecně?

 

Proč jsou tedy používané čtyři "čárky" a ne IV??

 

Díky

 

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Těch teorií je několik. S největší pravděpodobností to bude odkaz po Ludvíku XIV. který byl velký estét a když byla čtyřka vyjádřena IV, tak číselník padal na levou stranu. Takto to je opticky vyváženější. Tudíž všichni hodináři za jeho éry museli dělat ciferníky vyobrazeny právě takto.

Další teorie jsou zde:

 

Clock faces that are labeled using Roman numerals conventionally show IIII for four o'clock and IX for nine o'clock, using the subtractive principle in one case and not the other. There are many suggested explanations for this:
Many clocks use IIII because that was the tradition established by the earliest surviving clock, which is the Wells Cathedral clock built between 1386 and 1392. It used IIII because that was the typical method used to denote 4 in contemporary manuscripts (as iiij or iiii). That clock had an asymmetrical 24-hour dial and used Hindu-Arabic numerals for a minute dial and a moon dial, so theories depending on a symmetrical 12-hour clock face do not apply.[21]
Perhaps IV was avoided because IV represented the Roman god Jupiter, whose Latin name, IVPPITER, begins with IV. This suggestion has been attributed to Isaac Asimov.[22]
Louis XIV, king of France, who preferred IIII over IV, ordered his clockmakers to produce clocks with IIII and not IV, and thus it has remained.[23]
Using standard numerals, two sets of figures would be similar and therefore confusable by children and others unused to reading clockfaces: IV and VI are similar, as are IX and XI. As the first pair are upside down on the face, an additional level of confusion would be introduced?a confusion avoided by using IIII to provide a clear distinction from VI.
The four-character form IIII creates a visual symmetry with the VIII on the other side, which the two-character IV would not.
With IIII, the number of symbols on the clock totals twenty Is, four Vs, and four Xs,[24] so clock makers need only a single mould with a V, five Is, and an X in order to make the correct number of numerals for their clocks: VIIIIIX. This is cast four times for each clock and the twelve required numerals are separated:
V IIII IX
VI II IIX
VII III X
VIII I IX
The IIX and one of the IXs are rotated 180° to form XI and XII. The alternative with IV uses seventeen Is, five Vs, and four Xs, requiring the clock maker to have several different patterns.
Only the I symbol would be seen in the first four hours of the clock, the V symbol would only appear in the next four hours, and the X symbol only in the last four hours. This would add to the clock's radial symmetry.
A well-known exception to the conventional use of IIII on clock faces with Roman numerals is the clock in Elizabeth Tower (often erroneously called "Big Ben") on the Palace of Westminster in London. It uses IV for four o'clock.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

děkuji, za vyčerpávající odpověď. Přitelkyně mne poprosila o upřesnění dotazu, bohužel já hlupák jsem si nepoznamenal přesné označení modelu na mé fotce.

 

Velmi ji zajímá, proče tento konkrétní model ma tu čtyřku takhle? a ciferník je nějak zrcadlově otočen?? a to se přiznám jsem ještě u žádných pilotek neviděl.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Trochu jsem googlil: http://www.mwrforum.net/forums/showthread.php?t=25734 a http://www.knirim.de/a012mond.htm
zrcadlově orientovaný cifr by měl teda mít efekt při prohlížení negativů fotografií, resp. při focení nějakých sekvencí, např, objektů v pohybu. Někde jsem i zahlédl něco o navigaci pomocí sextantu, ale jak tento funguje nevím, čili, prodávám jen jak jsem koupil B)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Letecké hodinky a římské číslice je zvláštní kombinace. Stejně tak zrcadlově otočená čísla. Nebyl u toho nějaký popis?

Odkazy jsem četl, ale nic moc konkrétního tam není.

 

Ed: A v tomhle případě má ta čtyřka možná jen prostý důvod - aby se tam vešla. Čtyři čárky, jak bylo u hodinek běžné, by se tam asi nevešly. Ale třeba je to úplně jinak.

Upraveno uživatelem Karlos
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Matne jsem si vybavoval text na to tema (obracene minuty) a souvislost s focenim a vyvolavanim.. tak jsem chvilku googlil a ten text byl z ... z chronomagu :-) <br /><br />http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/4383-hodinky-waffen-ss/<br />

Upraveno uživatelem petr_cha
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No, to s tou římskou 4, na to jsem svého času taky čuměl, i když ne na hodinách.

 

Bylo mi prostě vysvětleno, že obojí je správně, tudíž si pak může dát na hodinky kdo chce, co chce, viz. jak tu byla nedávno debata, jestli to není na rolexkách fejk.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...