centrumMartin Posted April 15, 2007 Report Posted April 15, 2007 Nevíte jestli používají železniční společnosti nějaké "svoje" hodinky? Známé jsou Mondaine pro švýcarské dráhy, jednou jsem v nějakém časopise zahlédl spíše reklamní hodinky Deutsche Bahn, ale jinak netuším. Co třeba ČD - nemají nějaké? Nebo pro svoje dlouholeté zaměstnance jako odměnu? A co předválečné československé dráhy? Díky za případné info. Martin
dubraro Posted April 15, 2007 Report Posted April 15, 2007 C. a k. Rakousko-uherské dráhy používaly kapesní hodinky Roskopf.
šarik Posted April 15, 2007 Report Posted April 15, 2007 Roskopfky fasovali jen mašinfíři a výpravčí. Ostatní zaměstnanci nevím jestli něco fasovali a pokud ano, tak jinou značku. Náš stařeček dělal na traťovém svršku a měl jen obyčejné niklové cibule a to ještě mám obavu, že svoje.
jacob Posted April 15, 2007 Report Posted April 15, 2007 kde se používaly ty railmaster? nebo jeste snad používají?
maxs Posted April 15, 2007 Report Posted April 15, 2007 Zenith robil vreckové pre turecké železnice.Tuším.
afrikab Posted April 15, 2007 Report Posted April 15, 2007 Nevíte jestli používají železniční společnosti nějaké \"svoje\" hodinky? Známé jsou Mondaine pro švýcarské dráhy, jednou jsem v nějakém časopise zahlédl spíše reklamní hodinky Deutsche Bahn, ale jinak netuším. Co třeba ČD - nemají nějaké? Nebo pro svoje dlouholeté zaměstnance jako odměnu? A co předválečné československé dráhy? Díky za případné info. Martin Deutsche Bahn je ma asi jen jako reklamni hodinky. Kdyz jsem byl tento tyden v Nemecku, tak se ten jejich design docela zalibil, ale na jejich webu jsem jsem info o nejakem oficialnim dodavateli nenasel. PS: Desigm Mondaine se i opravdu libi.
Olda Posted April 15, 2007 Report Posted April 15, 2007 Zenith dodával od roku 1908 hodinky pro italské železnice, v roce 1927 byl nahrazen hodinkami značky Perseo. Ta pokračovala v dodávkách až do sedmdesátých let. Značka Perseo byla vytvořená pro tyto dodávky firmou Cortebert. Také Hamilton a Elgin dodávali pro severoamerické železniční společnosti.
railmaster Posted April 16, 2007 Report Posted April 16, 2007 Železnice a hodinky boli vždy neoddeliteľné. U amerických vreckových hodiniek existovala funkcia General Watch Inspector of the Railway System. Pre Santa Fe Railway od konca 19-teho do konca 30 r. 20-teho stor. dodávali Pocket Watch: Waltham, Ball, Elgin, Hamilton, Hampden, Howard, Illinois a South Bend. Pre Union Pacific:Waltham, Elgin, Hamilton, Ball, Zenith. Pre Canadian Pacific: okrem už uvedených aj Rockford, Longines a Brandt-Omega. Pre CP Rail Service: Cyma, Girard Perregaux, Longines, Universal, Zenith. Do prelomu storočia prevažovali americké značky, neskôr sa začali objavovať aj swiss značky, ktoré sa spočiatku považovali za menej hodnotné. V súdobej tlači na konci 19. stor. sa objavovali upozornenia na fake švajčiarskej výroby.
railmaster Posted May 5, 2007 Report Posted May 5, 2007 Čítal som článok o tom, aké služobné hodinky majú japonskí rušňovodiči v rýchlovlakoch šikanzen. Nechcete si tipnúť značku, alebo krajinu výrobcu?
afrikab Posted May 5, 2007 Report Posted May 5, 2007 Čítal som článok o tom, aké služobné hodinky majú japonskí rušňovodiči v rýchlovlakoch šikanzen. Nechcete si tipnúť značku, alebo krajinu výrobcu? Seiko?
afrikab Posted May 5, 2007 Report Posted May 5, 2007 orient star Jeste jsem nasel tyto Marathony, aktualni cena za nove 80,- USD. Ale jestli je nejaci zeleznicari skutecne nosi nevim.
dubraro Posted May 5, 2007 Report Posted May 5, 2007 Nekonečné množství variací na toto téma viz nabídky ruských kapesních hodinek Molnija na e-bay.
railmaster Posted May 5, 2007 Report Posted May 5, 2007 Vedľa. Rušňovodiči v Šikanzenoch používajú vreckové Omegy s manuálnym náťahom. Po nástupe na mašinu vytiahnu z vrecka hodinky a vložia ich na určené, prispôsobené miesto na prístrojovom paneli rušňa, aby ich mali na dohľad. Zaujímavé, lebo na prístrojovke bude určite aj digitálny čas. Možno je to tradícia, rovnako ako biele rukavičky a uniforma.
sibirnaya Posted May 5, 2007 Report Posted May 5, 2007 zvlastni... v podstate nechapu, jak nekdo muze jeste nosit kapesni hodinky... ale musi to vypadat velice klasicky...
PanzerBear Posted May 5, 2007 Report Posted May 5, 2007 orient star Jeste jsem nasel tyto Marathony, aktualni cena za nove 80,- USD. Ale jestli je nejaci zeleznicari skutecne nosi nevim. Tyhlety Marathony presne mam, ale je nanich napsano Molnia, takze CCCP. Je zajimave ze design i ten relief vlaku je uplne stejnej.
flákač Posted May 5, 2007 Report Posted May 5, 2007 zvlastni... v podstate nechapu, jak nekdo muze jeste nosit kapesni hodinky... ale musi to vypadat velice klasicky... V určitých situacích je to kupodivu i praktické, např. nezachycuje se o ně popruh batohu, nebo je můžete položit před sebe na stůl a nepřekáží pásek. A líbí se malým dětem, obzvlášť, když se houpají na řetízku. ;-)
Ondraj Posted May 5, 2007 Report Posted May 5, 2007 V určitých situacích je to kupodivu i praktické, např. nezachycuje se o ně popruh batohu, nebo je můžete položit před sebe na stůl a nepřekáží pásek. A líbí se malým dětem, obzvlášť, když se houpají na řetízku. ;-) Máš hezký nick, svou podstatou teď přesně odpovídá mé činnosti.
Recommended Posts