murdoch Posted November 1, 2013 Report Posted November 1, 2013 Omlouvám se, jestli se to už někde řešilo, ale ať hledám jak hledám, nedaří se mi najít odpověď. Jelikož celý život nosím quartzky, ať už digitální, analog nebo kombinované, zatoužil jsem po změně a koukám teď po automatech. Jelikož ale většinu dne strávím v kanceláři, mám teď dilema, jestli zvolit hodinky s jednosměrným nebo obousměrným nátahem. Je nějaký rozdíl, řekněme, v tom, "jak dobře" ten který systém hodinky dotahuje? Např., jestli musím hodinky s jednosměrným nátahem nosit déle nebo s nimi víc hýbat, než s těmi s obousměrným? Díky za postřehy:)
Frantik Posted November 1, 2013 Report Posted November 1, 2013 Je to jedno, vubec se tim nemusis řídit. Nemá to vliv.
murdoch Posted November 1, 2013 Author Report Posted November 1, 2013 Díky, tak nějak jsem to tušil... Říkal jsem si, že kdyby v tom byl větší rozdíl, určitě by to tu někdo probíral. Ještě jednou děkuju, zase jsem o něco chytřejší
IzTaPa Posted November 1, 2013 Report Posted November 1, 2013 (edited) nekde jsem cetl, ze hodinky s jednosmernym natahem jsou dokonce i efektivnejsi nez ty s obousmernym. moje JLC navy seals mely jednosmerny a pokazde, kdyz jsem pohnul trochu vic rukou, zavazi se dotacelo jeste nekolik vterin pote... Edited November 1, 2013 by IzTaPa
SCIFI Posted November 1, 2013 Report Posted November 1, 2013 (edited) nekde jsem cetl, ze hodinky s jednosmernym natahem jsou dokonce i efektivnejsi nez ty s obousmernym. moje JLC navy seals mely jednosmerny a pokazde, kdyz jsem pohnul trochu vic rukou, zavazi se dotacelo jeste nekolik vterin pote...to můžu potvrdit. dokonce jsem jednou viděl iztapu jak se točí na chodníku celej. to bylo když to závaží roztočil hodně Edited November 1, 2013 by SCIFI
instant Posted November 1, 2013 Report Posted November 1, 2013 obojsmerny je efektivnejsi. v praxi to ale nehra nejaku velku ulohu + s jednosmernym mozes mat drobne starosti vo windri. inac okrem toho ziadny prakticky rozdiel neexistuje
murdoch Posted November 1, 2013 Author Report Posted November 1, 2013 Paráda, pokud tam není skoro žádný rozdíl, dost mi to zjednodušuje úvahy o tom, co si pořídit:) Winder nemám, ani o něm neuvažuju (zatím, ale jak se znám, budoucnost radši odhadovat nebudu), takže takhle je to pro mě dostačující odpověď. Díky všem.
Guest maxipesfik Posted November 1, 2013 Report Posted November 1, 2013 Teoreticky mensi nachylnost k porucham a vetsi spolehlivost diky konstrukci u jednosmerneho natahu.
Hasňa Posted November 1, 2013 Report Posted November 1, 2013 Pellaton je obousmerny a pri tom uz z principu odolny a spolehlivy.
IzTaPa Posted November 1, 2013 Report Posted November 1, 2013 (edited) obojsmerny je efektivnejsi. v praxi to ale nehra nejaku velku ulohu + s jednosmernym mozes mat drobne starosti vo windri. inac okrem toho ziadny prakticky rozdiel neexistujene nezbytne - par dukazu o tom, ze jednosmerny je mnohdy efektivnejsi nez obousmerny...http://www.watchtime.at/archive/wt_2006_04/WT_2006_04_088.pdf + kazdy 'decentni' winder ma moznost vyberu direction Edited November 1, 2013 by IzTaPa
instant Posted November 2, 2013 Report Posted November 2, 2013 ne nezbytne - par dukazu o tom, ze jednosmerny je mnohdy efektivnejsi nez obousmerny...http://www.watchtime.at/archive/wt_2006_04/WT_2006_04_088.pdf + kazdy 'decentni' winder ma moznost vyberu direction Direction sa po cesky povie smer... No pokial si vazne myslis ze toto neviem..to uz beriem za trufalost. Ale veci su trochu komplexnejsie. Jednosmerny natah obvykle potrebuje o nieco menej otacok ako obojsmerny na plny natah pruziny (hypoteticky tej istej). Lenze v praxi sa rotor netoci len jednym smerom, takze na ruke je obojsmerny natah principialne ucinnejsi, kedze KAZDY pohyb ruky/rotora prenasa energiu do pruziny. Druha vec je ze jednostranny natah obvykle potrebuje silnejsi moment, preto ma napr eta 7750 take kladivko namiesto rotora co pekne vrti celymi hodinkami. Niektore typy vrticov maju tak nevhodne skombinovany uhol ulozenia hodiniek s rychlostou otacania, ze niektore hodinky proste nedokazu udrzat v stave natiahnutia ani pri spravnom nastaveni poctu otacok a smeru otacania. Podlozene vlastnymi skusenostami. Seiko natiahnes aj pri beznom soferovani, valgranges vyzadoval vacsie pohyby rukou aby rotor reagoval.
IzTaPa Posted November 2, 2013 Report Posted November 2, 2013 (edited) No pokial si vazne myslis ze toto neviem..to uz beriem za trufalost. Ale veci su trochu komplexnejsie. jen mi pripadlo, ze ses uchylil k zjednodusujicimu zaveru, ktery je sice teoreticky (tj. za nemenny podminek v laboratori) spravny, nicmene v realnem zivote ne vzdy tak, coz ostatne ukazuje i mereni, ktere si rada vyrobcu delala... edit: mozna jeden priklad pro ilustraci, abychom tu nemeli flames... ETA 2824-2 - byl by natah pri jednosmeru mene efektivni? anoJLC 899 - byl by natah pri obousmeru vice efektivni? ne, naopak byl by neme efektivni oba kalibry maji jinou konstrukci samonatahu a porovnavat je mezi sebou nema moc smysl, jsme v trochu jine cenove kategorii... Edited November 2, 2013 by IzTaPa
instant Posted November 2, 2013 Report Posted November 2, 2013 (edited) to co tu uvadzas je marketing vyrobcov. povazovat to za podklad pre porovnavanie pripadne diskusiu je tak trochu.. naivne. kazdy obhajuje svoju pravdu, merania robia na stroji - proste nic co by nas malo nejako extremne zaujimat. navyse je to plne zabavnych tvrdeni, kde kazdy vyrobca tvrdi ze ich system je efektivnejsi, ma menej dielov a je v praxi spolahlivejsi.. ja som uviedol svoju realnu skusenost. Seiko obojstranny natah ma tri mechanicke komponenty, je to obojstranny natah zvany Magic Lever. Neber to ako Aldovinu, ale je to skutocne genialny konstrukcny napad. Jednosmerne natahy su v praxi omnoho komplikovanejsie nez tri diely /teoria aj vyrobcovia jedno- aj obojsmernych natahov tvrdia presny opak - nemozu pouzivat Seiko patent../. To iste s natahovanim v praxi - jednosmerny 7750 pri pocitaci nedotiahnes, iny vyrobca jednostranneho natahu naopak tvrdi ze obojstranny natah vyzaduje intenzivny pohyb a jednostranny nie. Takze ma zmysel bavit sa o konkretnych kalibroch, ak uz o niecom. Svoju skusenost som napisal. btw, sposob natahu hodiniek nema velky suvis s cenovou kategoriou, nespociva v nom velka hodnota. Naopak, snaha je mat co najmenej dielov s co najnizsou zlozitostou a co najvyssiu spolahlivost. Porovnavat ich je mozne bez problemov medzi kategoriami. Na tomto videu je vidiet obojsmerny natah Seiko. Rozhodne potrebuje viac otacok ako jednosmerny, vidno nazorne preco, ale - ako v tom pdf tvrdi chlapik z Nomosu - nie je treba take velke zavazia na rotor. Takze v praxi reaguje aj na jemnejsie pohyby rukou. murdoch: nenechaj sa zneistit touto debatou, hlavne si nejake hodinky kup - fungovat budu tak ci tak edit: link na video Edited November 2, 2013 by instant
stary.pes Posted November 2, 2013 Report Posted November 2, 2013 Záleží na konstrukci. Jednostranný i oboustranný nátah lze navrhnout tak, aby byly velmi účinné pro definovaný pohyb.Když celý den prosedím na nějakých schůzích, obousměrně natahovaná Eta se mi pořádně nenatáhne. (I když jí stačí pouhých 650 ot/den na udržení nátahu.)Když celý den prosedím na nějakých schůzích, AP 3120 natáhne s rezervou. Záleží na převodech, hmotnosti rotoru, na velikosti mrtvého úhlu, na charakteru typického pohybu a kdoví na čem ještě. Zlaté závaží umožní zkonstruovat účinnější mechanismus, který však bude citlivější na zacházení: trochu s tím bouchneš, a můstek nátahu nebo rotor se zdeformují. - Další nevýhodou relativně účinnějšího mechanismu je, že u aktivnějšího člověka se zbytečně protáčí péro v pérovníku. Takže vše je o nějakém kompromisu. Zajímavé počtení je v dokumentu, na nějž postnul link Iztapa (třeba jak si u JLC zdůvodnili, že je lepší jednosměrný nátah, a pak do chronografu použili obousměrný). Z hlediska primární funkce budou všechny dnes používané systémy vyhovující. Předpokládám, že rozdíly existují v odolnosti a spolehlivosti - to by ale chtělo příspěvek od místních mistrů hodinářů s jejich zkušenostmi.
murdoch Posted November 3, 2013 Author Report Posted November 3, 2013 OK, takže se zařídím podle vašich rad - koupím hodinky, které se mi budou líbit a směr nátahu nebudu řešit:)
zhrado Posted November 3, 2013 Report Posted November 3, 2013 kúp s ručným náťahom a nebudeš riešiť takéto ... Raz za čas ich ty natiahnes a hotovo. Fajront. Spoľahlivé, odolné atď atď...
laurin Posted November 6, 2013 Report Posted November 6, 2013 A vies dat alternativu s rucnym natahom trebars k Oris aquis?
rastike Posted November 17, 2014 Report Posted November 17, 2014 (edited) Ahoj, vie mi niekto poradit Tag Heuer Aquaracer 500M Calibre 5 mam obojstranny natah Edited November 17, 2014 by rastike
Guest YPO Posted November 17, 2014 Report Posted November 17, 2014 Ahoj, vie mi niekto poradit Tag Heuer Aquaracer 500M Calibre 5 mam obojstranny natahhttp://www.orbita.com/database-search/?search=tag+heuer
Recommended Posts